Merhaba,
Süreç içerisinde çok faydasını gördüğüm bu foruma bende bir nebze olsun katkıda bulunmak ve Bulgaristan’da mülakata girecekler için rehber olmak istedim.
Çekiliş sonuçlarında "you have been randomly selected" ekranıyla karşılaşmanın verdiği sevincin yerini dosya numaramızın 31K olmasının burukluğu almıştı. Neyse ki forumda dosyanın konsolosluk performansı iyi olan başka bir ülkeye taşınabileceğini öğrendim ve Aralık 2023'te ikinci vatandaşlığımın bulunduğu Bulgaristan'a dosya taşıma işlemini gerçekleştirdim. Çifte vatandaşlığı olanlar için bu süreç oldukça hızlı bir şekilde direkt olarak Sofya konsolosluğu vasıtasıyla yapılabilmektedir. Yapmanız gereken tek şey vatandaşlığınızı ispat etmektir. (pasaport görseli yeterlidir.) Eşiniz ve varsa çocuklarınızda sizinle gelebilmektedir.(geçerli vizeleri olması gerekiyor)
Dosya numaralarının açıklanmasını beklemekle geçen ayların ardından Temmuz ayında açıklanan bülten ile Eylül ayı için mülakata girebilme umudumuz yeşermişti. Ve sonunda Temmuz sonu gelen mail ile 3 Eylül tarihi için mülakat alabildik. Bundan sonrası talep edilen belgeleri toplamak ve Sofya konsolosluğunun belirtmiş olduğu hastaneden sağlık raporu alma mücadelesiyle geçmişti.
Sofya Vita hastanesi ile telefon ve mail ile görüşmelerimizin ardından sağlık raporu sonuçlarının 4-6 gün içerisinde çıkacağını öğrendik. Bize en uygun tarih olan 16 Ağustos için randevulaştık ve bu tarihte hastanede olduk. Genel olarak deneyimimiz olumluydu danışmadaki çalışanlar İngilizce biliyor ve sizi ne yapmanız gerektiği konusunda yönlendiriyorlar. Kredi kartı ile ödeme yaptık ve masraflar ben ve eşim için toplamda 650 Leva tuttu. Bize daha önce 4-6 gün sürecek denen rapor sonuçlarını rica minnet aynı gün öğleden sonra aldık ve Türkiye’ye geri döndük.
Kan testi, akciğer filmi, doktor kontrolü ve ardından eksik aşıların tamamlanması olarak süreç bitmişti. Çocukluk dönemi aşılarınıza dair aşı kartınız yoksa antikor testi yaptırarak bu aşılardan muaf olabiliyorsunuz. Covid hatırlatma dozuna ek olarak birde tetanoz aşısını bize yaptılar.
Hastanenin talep ettiği evraklar:
Pasaport
Dosya numaranız ve sonuç ekranı
-Aşı kartınız ( yoksa Tr devlet hastanesinden antikor testi kabul ediliyor sonuçları İngilizce alabilirsiniz)
-4 adet fotoğraf
-Son 12 ay içerisinde covid aşısı olduğunuzu gösteren belge ( yoksa orada hatırlatma dozu yapıyorlar)
Sonuçlarımızı beyaz kapalı ve açmamamız gerektiğini belirttikleri A4 ebatında bir zarf ile verdiler. Bize sadece açıkta İngilizce olarak hazırlamış oldukları aşı sertifikalarımızı ve akciğer filmi CD’lerini verdiler. Bunları kaybetmememiz gerektiğini ve Amerika’da da işimize yarayacağını belirttiler.
Sağlık raporu konusu bitmişti ve artık 3 Eylül tarihine kadar konsolosluğun talep ettiği eksik evrakları tamamlamak gerekecekti.
Konsolosluğun talep ettiği evraklar:
-DS-260 onay sayfası
-En az 8 ay geçerli pasaport
-Hastaneden alınan dosya
-Doğum belgeleri (Formul-A E-devletten alınabilir)
-Polis belgeleri ( BG için zorunlu değil)
-Adli sicil kaydı ( 16 yaşından itibaren yaşadığınız tüm ülkelerden)
-Evlilik belgesi (Formul-B e-devletten alınabilir)
-Medeni durumunuzu gösteren belge. ( Ben Formul-B verdim kabul ettiler)
-Askerlik durum belgesi
-2 adet fotoğraf
-Lise diploması sadece talihliden (özellikle lise diplomanız şarttır. Diğer yüksek okul diplomalarınızı ek olarak sunmanız isteniyor)
-kişi başı 330 USD ödediğinizin dekontu (ödemeyi konsoloslukta yapıyorsunuz)
-Bulgaristan posta kaydı çıktısı.
Saat 08:45’de olan mülakatımız için 15 dk önceden konsoloslukta olduk. Girişte sağda ödemeleri yaptık ve evrak teslim için sıramızı bekledik. Yaklaşık 30 dakika sonra evrak teslimine geçtik ve belirtmiş oldukları sıra ile evrakları verdik. Ardından mülakat için beklemeye devam ettik. Konsolosluk genel olarak sakindi ve toplamda önümüzde 4-5 kişi vardı. Buna rağmen mülakat için sıramız saat 11:30 gibi geldi.
Mülakatımızı yapan konsolosluk çalışanı bizden önceki görüştükleri ile çok eğlenceli ve birkaç dakika süren “your visa will be issued” sonuçlu görüşmeler yapmıştı. Sıra bize geldiğinde ise inanılmaz derecede suratsız ve aşırı ciddi tavırlar takınmaya başladı. Daha önce kimseye sormadığı sorular sordu. Neden Bulgarca bilmiyorsun, Annen Bulgaristan’dan Türkiyeye kaç yaşında taşındı, Nasıl vatandaşlık aldınız vs gibi. önce eşimin doğum belgesini(Formul-A) kabul edip edemeyeceğini bilmediğini söyledi. (Ben Bulgaristan doğum belgemi de vermiştim ve bu tarz bir evrak olması gerektiğini belirtti) Ardından ilk green card çekiliş ekranında doğum tarihim de ay ve gün karışıklığı yaptığımı bunu da incelemeleri gerektiğini belirtti. Sonuç olarak AP’ye kaldığımızı ve bugünlük işimizin bittiğini söyledi.
Görüşmemiz Salı günüydü hotele geri döndük ve dosya durumumuzu internetten sürekli takip ediyorduk. Çarşamba günü eşimin dosya durumunu (DV2) issued olarak güncellediler. Ben (DV1) is hala refused (ap) olarak duruyordum. Aynı gün konsolosluktan bir mail geldi ve Amerikadan bir kontakt kişi adresi ve telefon numarası istediler.
Cuma gününün resmi tatil olduğunu öğrendik ve boşu boşuna ülkede kalıp hotel vs masraf yapmak istemediğimizi ve eşiminde vizesinin haftasonu bittiğini dolayısıyla pasaportlarımızı geri istediğimizi daha sonra sonuç olumlu olduğunda ise pasaportları geri getirebileceğimizi aktardık. Maile geri dönüş yaparak Perşembe günü öğlen 14:00’da pasaportları konsolosluktan alabileceğimizi fakat AP’nin sonuçlanıp sonuçlanmayacağını bilmediklerini söylediler.
Perşembe günü pasaportları alıp Türkiye’ye doğru yola çıktık yoldayken bir mail geldi ve AP sürecinin tamamlandığını vizelerimizin onaylandığını sonraki ilk iş gününde pasaportları getirirsek vizeleri basacaklarını ifade ettiler. Sevinçle Türkiyeye geri döndük ve sonraki Salı günü 10 Eylülde tekrardan gidip sabah pasaportları verdim ve öğleden sonra alıp Türkiye’ye geri döndüm.
Yorucu ve uzun bir süreç oldu. Yazı da biraz uzun olmuş. Umarım bizim gibi benzer durumda olan kişilere deneyimlerimizin faydası olur. Sofya konsolosluğu maillerde çok nazik ve bilgilendiriciydi. Her sorumuza itinayla cevap verdiler ve hızlı dönüşler yaptılar. Mülakatta tatsızlık yaşanmışta olsa sürecin olumlu sonuçlanması mutluluk verici.
Kalın sağlıcakla.