İlk B1/B2 vizemi 2006 da aldım, o an için hali hazırda 7 ülke zaten gezmiş ve vize alma konusunda Yeni Zelanda ve Avustralya epeyce tecrübe sahibi etmişti beni , bu nedenle görüşmeye doküman olarak epey hazırlıklı gitmiştim, tapu, ruhsat, hesap dökümü, kart ekstresi, şirket ortaklık, düzenli gelir v.b şeyler.
Mülakat saatinden 15 dakika öncesinde kapıda hazırdım, görevli önce pasaportlarımızı topladı sonra bizi sıraya sokarak (tüm vize başvuranları) önceden hazırladığım sanırım numarası DS-160 olan vize başvuru formunu kontrol etti, ve ABD de kalacağım adresi teyit etti, içeri girerken sıra numarası verdiler, sıram geldiğinde bankoya gittim
Not: Görüşmeyi Türkçe mi yoksa İngilizce mi yaptım hatırlamıyorum
-Merhaba, Birleşik devletlere daha önce gittiniz mi ?
-
Hayır hiç gitmedim
-
Masraflarınızı kim karşılayacak ?
-
Kendim karşılayacağım
-
Birleşik devletlerde kaç gün kalacaksınız ?
-
1 hafta kalacağım
-
Vizeniz onaylandı, iyi yolculuklar, arka taraftaki UPS kargo masasına pasaportunuzun teslimi için posta adresinizi bırakmayı unutmayın
-Teşekkür ederim, iyi günler
Bankodan ayrılırken sadece 1-2 saniyede kafamdan geçenler şunlardı, o kadar evrak hazırladım hiç birini istemedi, vizem onaylanmadı acaba ben yanlış mı anladım, hepsi bu kadarmıydı ? …
1 hafta sonra geçerlilik süresi 10 yıl olan B1/B2 vizesi basılı pasaport elimdeydi.
2016 yılında 2. 10 yıllık turist vizemi de aldım;
Süreç aynı diyebilirim, sadece randevu alma vize ücretini ödeme işlemleri internet üzerinden daha kolayca yapılabilir olması farklılık gösteriyordu,
Mülakatta sorulan sorular farklıydı, ve tabi ki doküman konusunda ben yine hazırdım
-Merhaba Amerika Birleşik devletlerine daha önce gittiniz mi ?
-Evet gittim
-kaç defa gittiniz ve ne kadar kaldınız, nerelere gittiniz ?
-5 defa gittim ama tam hatırlamıyorum ne kadar kaldığımı, çok önemli ise hesaplayabilirim hemen ama sanırım yaklaşık 45 gün diyebilirim. New york,New jersey Chicago, Seattle, Portland, Alaska Fairbanks - Deathorse
-Tamam çok önemli değil vizeniz onaylandı iyi yolculuklar
-Teşekkür ederim
-Bende 10 yıl önceki hafif tebessüm ve 1 hafta sonra 10 yıl süreli 2. Turist vizem elimde
Not: 2. Vize başvurum esnasında ilk 10 yıllık vizemin bulunduğu birinci pasaportumun boş sayfası bitmiş ve toplamda 22 ülke görmüş, 2. 10 yıllık vizemi talep ederken 2. Yeni pasaportumun da yarıya yakın sayfası doluydu, görüşmenin bu kadar kısa olmasının nedeni bu mudur bilemiyorum.