Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

• Sevgili forum ailesi hepinize merhaba,

Çok uzun senelerdir bir ümit green card talihlisi olmayı beklerken, green card sonuçlarının açıklanmasına sayılı günler kalmışken finlandiya oturum iznini almış bulunmaktayım 🙂

Bu benim ilk yurt dışı deneyimim olacak bana şans dileyin 🙂

Finlandiya hakkında konular ve soruları bu başlık altında buluşturalım. Tecrübeli arkadaşların hikayelerini ve tavsiyelerini bekliyoruz.

Şimdi soruyorum size; Finlandiya mı Amerika mı? 😅

• This post is deleted!
  • ⭐⭐⭐⭐⭐

@huzeyfe tebrikler.
    özellikle son yıllarda çok fazla konuşulan bir ülke haline geldi finlandiya.

dilerseniz ilk olarak siz yasal oturum sürecinizden detaylıca bahsedin.
    hangi statüyle, nasıl, ne kadar zaman ve para harcayarak, hangi belgelerle vb. konuları da ekleyerek tabi 🙂

oradaki sürecinizi okumayı merakla bekliyoruz.

• Edit gelecek...

• @huzeyfe harika bilgi verici bir yazı, mücadelenize hayran kaldım, tebrik ederim yeni işinizde ve ülkenizde mutluluklar.

• @Muhtaradana Çok teşekkür ederim efenim 🙂

• ⭐⭐⭐⭐⭐

@huzeyfe işte beklediğimiz detaylıkta bir cevap 🙂
    çok ama çok teşekkürler, yeni işinizde ve hayatınızda başarılar dilerim.
    yolunuz açık olsun.

oradaki hayatınızla alakalı yeni iletilerinizi merakla bekliyoruz..

• ⭐⭐⭐

@huzeyfe azmin zaferi tebrik ederim sadece istemekle olmadığını harekete geçince neler olabileceğini hatırlattınız tekrardan yeni işinizde ve yeni ülkenizde mutluluklar dilerim bizi biliglendirmeye devam edin olurmu 🙂

• @gucarslan @bidünya çok teşekkür ederim efenim sağolun 🙂

elimden geldiğince forumdaki arkadaşlarımızın işine yarayacak öğrendiğim her bilgiyi buraya eklemeye çalışacağım.

• ⭐⭐⭐

@huzeyfe çok teşekkürler elinize emeğinize sağlık 🙂

• @huzeyfe Mülakat sorularina verdiğin cevaplara bayıldım. Pozitif bakış açılı Ve çözüm odaklı insanları hep sevmisimdir. Ayrıca yardımsever bilgi paylaşımın ve bencil olmadığın için de çok teşekkürler... yolun mutluluk bahtin açık olsun 🙂

• @huzeyfe Tebrik ederim. Hayranlıkla okudum hikayenizi, cesaretiniz ve azminiz... Bu örnek olsun bazen ısrar etmek gerekiyormuş birşeyleri kazanmak için. Yolunuz açık olsun 🙂

• @Utopya Çok teşekkür ederim sağolun efenim 🙂 Bana bugüne kadar yardım eden, bilgi veren kimse olmadı. Bunun eksikliğini çok hissettim. Bu yüzden kimsenin zor durumda kalmasını istemem. Birilerine faydası olacaksa, vesile olabileceksem bencil olmak yakışmaz. Herkes kendi kısmetini yer. Ayrıca forumdaki hemen hemen tüm arkadaşlar gerçekten çok yardımsever insanlar bildiklerimizi paylaşmazsak çok ayıp etmiş oluruz 🙂

• @Gizemcnar Çok sağolun efenim teşekkür ederim 🙂

• Yakında ben de böyle ısrardan doğma güzel bir hikaye yazacağım inşallah..

• @nick İnşallah.. güzel haberlerinizi bekliyoruz 🙂 ısrar etmek iyidir 😃

• ⭐⭐⭐

@huzeyfe supersin arkadasim. Yolun acik olsun ☺

• @hadi-BE Çok teşekkür ederim 2 gün sonra inşallah sizlerin de güzel haberlerinizi alırız 🙂

• @huzeyfe yalnız tüm yünlü ve termal kıyafetlerden bolca götürmeyi unutma ⛄❄

• @huzeyfe, içinde söyledi: Finlandiya

Efendim, benim sürecim uzuuun zamandır kendi çabalarımla, kimseden bir destek ve bilgi almadan nihayete erdi. Kısaca hikayemden bahsedecek olursak;

Esasında yaptığım tek şey; çok fazla ısrarcı olmak. Israrcı olmaktan kastım, ulaşabildiğim her yere mail attım, her iş ilanına başvuru yaptım. Baktım Amerika'dan yana yüzümüz gülmüyor bende yönümü İskandinav ülkelerine çevirdim. Normalde ilk hedefim Norveç'ti lakin Norveç'te şu dönemde çok üstün bir akademik ve mesleki kariyeriniz yoksa ve de Norveççe bilmiyorsanız iş bularak gitmeniz adeta bir mucize demektir. Hal vaziyet böyle olunca bende yönümü komşu ülke Finlandiya'ya çevirdim. Binlerce şirkete mail attım, binlerce iş başvurusu yaptım. Konuştuğum şirket yetkilileri ile defalarca görüştüm. Fince ya da İsveççe bilmeden Finlandiya'da da iş bulmak haddinden fazla zor. Esasında halkın çoğunluğu İngilizce biliyor ama işe alım için Fince ya da İsveççe dil şartı koşuyorlar.

Benim öyle müthiş bir İngilizcem yok, görenleri hayran bırakacak bir akademik/mesleki kariyerim de yok. Kendi kendime "eğer buradan gitmek istiyorsan ve benim gibi düşünen bunca insanın içinden sıyrılmak istiyorsan çok fazla mücadele edip ısrarcı olman lazım" dedim ve durmadan her yere başvuru yaptım 🙂 ama öyle böyle ısrarcı olmadım size şöyle bir örnek vereyim; bir şirket sahibini o kadar darladım ki adam en sonunda benden kurtulmak için beni başka işlere yönlendirdi 😃 iş bulda beni rahat bırak diyerek 😃 "bak şurası alım yapıyor başvur, şu şirket çok iyi, fince de istemiyor oraya da başvur" gibi beni baya yönlendirdi sağ olsun 😃

Neyse efenim, Finlandiya sanayi odasına kayıtlı her şirketi maillerimle darladıktan sonra 😃 bir gün daha öncede başka ilanlarına başvuru yaptığım insan kaynakları şirketi olan StaffPoint (https://www.staffpoint.fi/) ile bir görüşme yaptım. Valmet Automotive adlı şirketin Mercedes arabalarını ürettiği fabrikasına işçi alacağını söyledi istersem oraya başvuru yapacağımı belirtti ve hemen başvurumu yaptım. Akabinde ufak bir görüşme yaptık yetkili abilerle ve beni işe almaya karar verdiler 🙂 Herhangi bir iş tecrübesi ya da Fince istemiyorlardı yalnızca orta seviye ve üstü bir İngilizce onlar için yeterliydi ilk aşamada zaten ilgili iş eğitimlerini kendilerinin vereceğini belirtmişlerdi.

Oturum izni sürecine gelecek olursak; Şirket bana TEM054 adlı formu doldurup gönderdi ve form ile https://enterfinland.fi/ adresinden vize başvurusunda bulundum. TEM054 formu, diploma, sabıka kaydı, pasaport gibi evrakları başvuruma yükledim ve 490 euro başvuru ücretini ödeyip beklemeye başladım. Daha sonrasında VFS Global'in Ankara'daki Finlandiya İkamet İzni Başvuru Merkezi'nden randevu aldım ve görüşmeye gittim. Aslında bana tam bir mülakat gibi gelmedi ama adına mülakat diyelim 🙂 online başvuru esnasında sisteme yüklediğim belgelerin hepsi lazımdı görüşmede yanımda götürdüm onları. Burada da bir ücret ödedim ama şimdi tam olarak hatırlayamıyorum 1.300 tl gibi bir rakamdı (euro kuru üzerinden hesaplanıyor bu ücret o yüzden değişiklik gösterebilir) sonrasında evraklarım incelendi daha sonra parmak izi ve fotoğraf çekimi oldu ve bir hanımefendi ile mülakata girdim.

• Neden Finlandiya'ya gitmek istiyorsun? - Çünkü dünyanın en mutlu ülkesi ve ben de bu mutlu ülkede çalışarak bir hayat kurmak istiyorum 🙂
    • Tanıdığın var mı? - Sanna Marin dışında kimseyi tanımıyorum 😃 😃
    • Bu işi sana kim tavsiye etti? - Kendi araştırmalarımla buldum.
    • Fince ya da İsveççe biliyor musun? - Hayır ama öğrenmeyi çok istiyorum. Zaten çalışacağım iş için İngilizcenin yeterli olduğunu belirtmişlerdi.
    • Bu işte tecrüben yok seni neden işe aldılar? - Çünkü çok istedim 🙂 herhangi bir iş tecrübesi aramıyorlar ve gerekli iş eğitimini vereceklerini belirtti şirket yetkilisi
    • Şu an çalıştığın bir iş var mı? - Evet, 3 yıldır X şirketinde çalışıyorum.

Vermiş olduğum cevapları önündeki bilgisayara kayıt ederken "şimdiden tebrikler bundan sonraki gelişmeleri enter finland üzerinden takip edersin, her gün kontrol et" dedi ve çıktım görüşmeden. Her gün enter finland hesabını kontrol etmeme rağmen hiçbir gelişme yoktu. Umutsuz bir şekilde her gün kontrol etmeye devam ettim. Ve en sonunda tam 2 aylık bir beklemenin ardından bir mesaj geldi "kararınız hazır" diye. Heyecanla hemen girip baktım ve oturum iznim onaylanmıştı 😃 bir hafta sonra oturum izni kartım elime ulaştı. Kısmet olursa Eylül ayında Finlandiya'ya yerleşeceğim 😃 Hikaye bu kadar, sonrasını oraya gittikten sonra yaşayarak anlatırım artık 🙂

İş ararken genellikle kullandığım kaynaklar;

@gucarslan

Hayırlı olsun. İşte budur. Hayallerinden vazgeçmeyen adam 👏👏👏

Benzer Başlıklar

• 22
  • 21
  • 16
  • 29
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

80

37.0k
Users

5.5k
Topics

400.5k

| | | |