Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

Yüksek Hastane Faturaları & Non-Profit Hastaneler & Financial Assistance Policies (FAP)


  • **Yüksek Hastane Faturaları & Non-Profit Hastaneler & Financial Assistance Policies (FAP)

    Uzun yıllar Türkiye’ de sağlık alanında hastane de görev almış biri olarak sağlık sektörünün önemine yakından şahit olmuş biriyim. Şuan ABD’ de yaşayan biri olarak hayatımızın heran içinde olan bu sağlık sektörünün mali kısmını ele almak istedim. Öncelikle sigorta yaptıracaksanız yada var ise bunun teminatlarını en ince ayrıntısına kadar incelemenizi öneririm. Outpatient yada inpatient tedavilerde ne kadarını karşılıyor, hangi kriterleri var yada poliçe detayları nedir vb tüm detaylara hakim olmakta fayda var. Sigortanız var ise bulunduğunuz en yakın anlaşmalı hastanenin yada Urgent Care merkezinin yerini de önceden tespit edip bilmeniz de fayda sağlayacaktır. Bunun ile birlikte tedavi olmadan önce muhakkak sigortanızdan onay alın. Örneğin bazı sigorta şirketleri var ki, MR yada Tomografi gibi tetkikler için ayrı onay alınmasını ister. O sebep ile yüksek faturalar ile karşılaşmamak adına poliçe detaylarını bilip, sigortanız ile iletişim halinde olmanızda her zaman fayda vardır.
    ABD'de ufak tefek sorunlar için Acil Servise gitmemek gerekir. Sigortanız olsa dahi mutlaka Urgent Care merkezlerini tercih edip daha hızlı hizmet alacağınız gibi, hem de çok daha ucuza tedavi olabilirsiniz. Urgent Care merkezleri acile gitmenizi gerektirecek kadar acil olmayan ve normalde “ primary care” doktorunuzdan randevu alma durumunun o anda mümkün olmadığı durumlarda gidilebilecek yerler olarak söylenebilir. Hastalar büyük tıbbi faturalarla karşı karşıya kaldıklarında, çaresiz hissedip sorunu çözüme kavuşturma da çok az yol varmış gibi düşünebilirler. Çözüm olarak başlıca; sigorta ile anlaşabilirler, hastaneyle pazarlık yapabilirler ve borçlarını taksitlendirebilirler. Ancak hastaların farkında olmayabilecekleri bir kaynak, hayır kurumu bakımı olarak da adlandırılan hastane mali yardımıdır. (Financial Assistance (FAP). Mali yardıma hak kazanıp kazanmadığınızı anlamak her zaman kolay değildir. Ziyaret ettiğiniz tesisin bir mali yardım politikası olup olmadığını, geçirdiğiniz prosedürün uygun olup olmadığını ve düşük gelirli olarak nitelendirildiğinizi bilmeniz gerekir.

    Hastane Mali Yardım Politikası nedir?
    Mali yardım politikaları, belirli uygunluk standartlarını karşılayan ve tıbbi tedavileri için ödeme yapamayan hastalara ücretsiz veya indirimli tıbbi hizmetler sağlanmasına yardımcı olur. Bu durum sigortanız olsa bile geçerlidir. Spesifik olarak, bu düzenlemeler kar amacı gütmeyen (non-profit olarak adlandırılır) hastaneler için geçerlidir ve İç Gelir Servisi veya IRS tarafından denetlenir. Bunun için aşağıda yer alan resmi IRS linkine tıklayarak ilgili kaynağı okumanızı tavsiye ederim.

    Financial Assistance Policies (FAPs)

    Bu programların tıbbi kuruma ve bulunduğu eyalete bağlı olarak, kendi düzenlemelerine sahip olabilmektedirler. Kar amacı gütmeyen hastanelerin bu programları sunması gerekir, ancak bunlar tesise ve eyalete göre değişir. Yıllık olarak ayarlanmış bir gelir ve aile büyüklüğü ölçüsü olan federal yoksulluk yönergelerinin beş veya altı katını kazanan ailelere sunulan yardımdır. Kâr amacı gütmeyen tıp merkezlerinin mali yardım politikasını, başvuru formunu ve politikanın sade bir dildeki özetini web sitelerinde yaygın olarak bulundurmaları gerekmektedir. Kar amacı gütmeyen bir hastanede tedavi gördüyseniz, federal yasalar orada bir politikanın yürürlükte olmasını gerektirir. Kar amacı gütmeyen bir tıp merkezinde tedavi gördüyseniz, mali yardım olup olmadığını soradabilirsiniz. Ancak hiçbir sağlık kuruluşunun bunu sunması federal olarak zorunlu değildir. Öncelikle, ziyaret ettiğiniz sağlık kuruluşunun mali yardım veya hayır kurumu hizmeti sunduğunu bilmeniz gerekir. Buna örnek verecek olursak, yakın zamanda bir arkadaşımın tedavi olduğunu bir hastaneyi örnek gösterebilirim. Bunun için Google tedavi olduğunuz “hastanenin adı + financial assistance “ yazıyorsunuz. Oradan da tedavi olduğununuz hastanenin direk ilgili sayfasını bulmuş olacaksınız. Ben direk örnek hastanenin linkini ekliyorum. https://www.queens.org/locations/hospitals/qmc/pay-your-bill/financial-assistance/ Açılan sayfada “ financial assistance policy “ buluyorsunuz ve karşınıza pdf olarak bir döküman çıkacaktır. Bu pdf in 14. Sayfasında indirim oranlarını, 15. sayfasında da uygunluk şartlarını ve politikasını görebilirsiniz. Tabi bu arkadaşım henüz bundan yararlanmış değil ama yakın zamanda sürecini başlatacak. Süreç hakkında sizleri de bilgilendiririm muhakkak.

    Mali Yardım Politikasına Uygun muyum ve Nasıl Hesaplarım?
    Gelirinizin ve aile büyüklüğünüzün sizi mali yardım için uygun görüp görmediğini belirlemek isteyeceksiniz. Bu uygunluk kesintileri hastaneye bağlı olarak değişir. Örneğin, Pittsburgh Üniversitesi Tıp Merkezi, yardım miktarını belirlemek için kayan bir ölçek kullanır. Hasta federal yoksulluk yönergelerinin %400 ila %251'ini kazanırsa, kısmi mali yardım alacaktır. Hasta federal yoksulluk yönergelerinden %250 veya daha az kazanıyorsa, o hasta %100 mali yardım almaya ve UPMC hizmet ücretlerinden feragat etmeye hak kazanır. UPMC ayrıca, tıbbi sorumluluğun aile gelirinin %15'ini aştığı durumlarda nitelikli aileler için zorluk yardımı sunmaktadır.
    İlk olarak aşağıda linkte yer alan “Federal Yoksulluk Düzeyi (Federal Poverty Level (FPL) ” hesaplama aracı ile gelirinizi hesaplamanız gerecektir. Sitede yer alan tablo size uygun olup olmadığızı gösteriyor zaten ama bunun ile birlikte mali uygunluğu belirlemek için “ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Departmanı” tarafından hazırlanan “ Yoksulluk Yönergeleri” kılavuzunu ve Bakım Yasası (Affordable Care Act (ACA) ) incelemenizi de tavsiye ederim.

    Federal Yoksulluk Düzeyi Hesaplanması

    Mali Uygunluğu Belirlemek İçin Kullanılan ABD Federal Yoksulluk Yönergeleri

    Bakım Yasası (Affordable Care Act (ACA) )

    4cc0b0f4-23e6-4e45-abcd-5984b2d13bdf-image.png

    Son olarak, mali yardım almaya hak kazanan bir prosedürden geçmiş olmanız gerekir. Kozmetik, isteğe bağlı estetik tedaviler, diş bakımı ve diğer elektif olmayan tedavilerin kapsanmadığını unutmayın.

    Mali Yardım Politikasına Nasıl Başvururum?
    IRS , kar amacı gütmeyen hastanelerin hastalara mali yardım başvurusunda bulunmaları için ilk fatura tarihinden itibaren 240 günlük (yaklaşık sekiz ay) bir ödemesiz süre vermesini şart koşuyor. Yani ilk fatura tebliğ edildilten sonra üzerinden 240 gün geçmemiş olması lazım. Ancak hastanelerin tahsilat kurumlarına faturaları bundan çok daha önce göndermesine izin verilir. Aşsanız dahi başvurabiliyorsunuz aslında ama süreç çok zor ilerliyor. Bu yüzden gecikmemek size düşüyor. Bunun için detaylı bilgiyi aşağıdaki linkten okumanızı tavsiye ederim.

    Billing and Collections – Section 501(r)(6)

    Başvurular genellikle gelirinizi kanıtlamak için bazı belgeler gereklidir. Hastaneler, son maaş bordroları, işsizlik kanıtı ve vergi beyannameleri gibi şeyler istiyor. Hastanenin tam olarak hangi belgeleri isteyebileceği değişiklik gösterebilir. Ancak bir hastane, başvuruda belirtilmeyen bir belgeyi sağlamadığınız için sizi inkar edemez.

    Mali Yardım Reddedilirse Ne Yaparım?
    Uygun değilseniz, umutsuzluğa kapılmayın. Hastane temsilcileri, hastaların faturalarını düşük veya faizsiz taksit planıyla ödeyebileceklerini veya ortak bir bankadan kısa vadeli kredi alabileceklerini söylüyor. Yeni tıbbi faturalar alırsanız, gelecek yıllarda yeniden başvurmak isteyebilirsiniz. Ne de olsa, aile koşullarınız ve federal yoksulluk yönergeleri yıldan yıla değişir, bu nedenle geçmişte bir reddetme, gelecekte bir başvurunun kabul edilmesini engellemeyebilir. Bunun ile birlikte sosyal paylaşımlar ile insanların dikkatini çekmeye çalışan Jared Walker ve üyesi olduğu kamu yardım kuruluşu olan “ dollarfor” (https://dollarfor.org/) dan da hukuki yardım almanız mümkün.

    Emin olmamak ile beraber bu yardıma başvurduktan sonra ilerleyen süreçlerde tekrar bir vize ihtiyaç durumunda sizi nasıl etkiler tam olarak bilemiyorum. Yine emin olmamak ile beraber ABD’deki kredi skorunuzu etkileme ihtimali var gibide gözüküyor. Bu durumları da göz önünde bulundurmakta fayda var.

    Sağlıcakla Kalın

  • Bu başlıktan bahsedildi. Kullanıcı:   orhanozbekk orhanozbekk 

  • @orhanozbekk Elinize emeginize sağlık...


  • @orhanozbekk teşekkürler kardeşim, insanların en çok kafaya taktığı konu


  • Eline sağlık Orhan Abi , bizim gibi Amerika hayali kuran herkese aralıksız yardım ve destek verdiğin içinde tekrar teşekkürler🙏🏻🙏🏻


  • @orhanozbekk bu degerli bilgileri paylastigin icin tesekkur ederim abi


  • @orhanozbekk Vermiş olduğunuz bu çok değerli bilgi için size teşekkür ederim.


  • Rica ederim. Umarım doğru kişilere ulaşıp katkısı olmuştur. İnsanların doğru bir şekilde bilinçlenmesi önemli. 👍


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

85
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.1k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum