Reddit, VisaJourney ve benzeri platformlarda yaptığım araştırmalar sonucunda, boşanma sonrası tek başına I-751 başvurusu yaparak şartlı green card’ını başarıyla kaldıran birçok kişi olduğunu gördüm. Bu süreçte USCIS’in en çok dikkat ettiği konu, evliliğin nasıl başladığı ve hangi niyetle yapıldığı. Özellikle K1 vizesi ile ABD’ye legal olarak gelen, farklı ülkelerde eşleriyle tanışıp zaman geçirmiş, evliliğini ciddi ve samimi bir ilişki temeline oturtmuş kişilerin elleri bu noktada güçlü görünüyor. Ayrıca kendi sosyal çevremden biri, Facebook üzerinden sorduğum bir soruya yanıt olarak beni aradı ve bana kendi deneyimini paylaştı. Yaklaşık 1 yıl süren evliliğinin ardından tek başına yaptığı başvuruyla koşullu oturumunu başarıyla kaldırmış. Süreci oldukça detaylı şekilde anlattı ve gerçekten cesaret vericiydi.
Aşağıda, bu konuyla ilgili Form I-751’in resmi açıklamasından bir bölümü paylaşıyorum:
“Eşiniz olmadan başvuruda bulunabilirsiniz; eğer eşiniz vefat ettiyse, boşandıysanız, ya da siz veya çocuğunuz fiziksel ya da duygusal şiddete maruz kaldıysa. Bu durumda, şartlı oturum aldıktan sonra ve sınır dışı edilmeden önce, istediğiniz zamanda başvuru yapabilirsiniz.”
Kimse, sırf bir göçmenlik sürecinden geçiyor diye, hayatını mutsuz bir ilişkiye mahkûm etmek zorunda değil. Evliliğiniz gerçekse ve bunu gösterecek makul belgeleriniz varsa, sistem sizin yanınızda olabilir.
Yani burada "boşanmayın" diyen arkadaşlar hangi verilere dayanarak bunları soylediklerini açıklarlarsa ben de mutlu olurum.
i-751instr.pdf içerisinden aldığım bir kesit. Keza yukarıya türkçe açıklamasını da eklemiştim.
Filing with a request that the joint filing requirement be waived or individually filed. You may file Form I-751 without your spouse if they are deceased, you are divorced, or you and/or your conditional resident child were battered or subjected to extreme cruelty. You may file this petition at any time after you are granted conditional resident status and before you are removed from the United States.
Kaynak;
https://www.uscis.gov/sites/default/files/document/forms/i-751instr.pdf