Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

ABD'de Okunan İlköğretim Ortaöğretim ve Lisenin TR'de Denklik İşlemleri


  • Merhaba,
    ABD'de lisede eğitim gören oğlum bu sene mezun olacak. Amerika'dan aldığı diplomayı Türkiye'de kabul görmesi için ne gibi işlemler yaptırmamız gerekiyor.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @SerdarNil, içinde söyledi: ABD'de okunan üniversitenin TR'de denkliği

    Merhaba,
    ABD'de lisede eğitim gören oğlum bu sene mezun olacak. Amerika'dan aldığı diplomayı Türkiye'de kabul görmesi için ne gibi işlemler yaptırmamız gerekiyor.

    lise denkligi icin gereken islemler farkli olabilir; arastirip basliga aktaracagim...


  • @SerdarNil bu linkleri buldum, incelemek isteyebilirsiniz.

    Yurtdışından Türkiye´ye gelmek istiyorum, okul veya diplomamın denklik işlemini nasıl yaparım?
    Yurt dışından Türkiye´ye gelecek öğrenciler okudukları okullardan aldıkları son durumunu gösteren belgelerle bağlı bulundukları Eğitim Müşavirliklerine veya Eğitim Ataşeliklerine başvurarak Türkiye´de hangi okullarda okuyacağına dair denkliği yapılabilir. Eğitim Müşavirliği ve Ataşeliği bulunmuyorsa Türkiye´de İkamet edeceği il milli eğitim müdürlüğüne başvurarak okulunun denkliğini yaptırabilirler.( bu da meb sayfasında sıkca sorulan sorular kısmında yazan.

    İlköğretim Ortaöğretim ve Lise Denklik İşlemleri

    1-Denklik

    1.1. Yurt dışındaki ilköğretim ve orta öğretim kurumlarından alınmış olan karne, transkript, öğrenim belgesi, sertifika, ayrılma belgesi ve diploma gibi belgelerin incelenerek görülen öğrenimin, Türkiye'deki ilköğretim ve orta öğretim kurumlarının hangi sınıf/alan/bölüm/dalına eş değer olduğunun tespit edilmesi işlemidir.

    1.2. Yurt dışındaki yüksekokul, fakülte, master ve doktora benzeri yükseköğrenim seviyesindeki öğrenimlere dair denklik işlemleri, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılmaktadır.

    1.3. Yüksekokul, fakülte, master veya doktora seviyesindeki öğrenimlere dair denklik işlemi sürecinde Ataşeliğimizin yetki ve görevi bulunmamaktadır.Bu seviyedeki öğrenimlere dair denklik işlemleri için doğrudan YÖK' e başvurulması gerekmektedir. YÖK'ün konuyla ilgili web sayfasına http://www.yok.gov.tr/web/denklik/anasayfa linkinden ulaşılabilir.

    2-Denklik işlemi yapılmayanlar

    2.1. Elektronik ortamda uzaktan eğitim yöntemiyle görülen eğitime dair denklik işlemi yapılmamaktadır.

    2.2. Ülkemizde karşılığı bulunmayan meslekler için görülen eğitime dair denklik işlemi yapılmamaktadır.

    2.3. Yüksekokul, fakülte, master veya doktora seviyesindeki öğrenimlere dair denklik işlemi için doğrudan YÖK' e başvurulması gerekmektedir. YÖK'ün konuyla ilgili web sayfasına http://www.yok.gov.tr/web/denklik/anasayfa linkinden ulaşılabilir.

    3-Denklik için başvuru

    3.1. Denklik işlemi, yurt dışındaki ilköğretim ve orta öğretim kurumlarından alınan karne, transkript, öğrenim belgesi, sertifika, ayrılma belgesi ve diploma gibi belgelerin asılları ile yapılır.

    3.2. Denklik işlemi için; yurt içinde il millî eğitim müdürlüklerine, yurt dışında ise eğitim müşavirlikleri ve eğitim ataşeliklerine başvurulabilir.

    3.3. Ataşeliğimize yapılacak başvurularda; örneği bu sayfadaki linkte yer alan başvuru formunun eksiksiz doldurulup imzalanarak, istenen belgelerin asıllarının ve birer fotokopilerinin eklenmesi suretiyle Ataşeliğimizin Turkish Consulate General Education Attache Office 605 3rd Avenue 30th Floor New York, NY 10158 adresine gönderilmesi gerekmektedir.

    3.4. Şahsi ya da e-posta ile başvuru alınmamaktadır.

    3.5. Ataşeliğimize yapılmış denklik başvurularıyla ilgili olarak gerektiğinde [email protected] adresinden yazışma yapılabilir.

    4-Yetki ve görev bölgesi

    4.1. Ataşeliğimizin yetki ve görev bölgesinde bulunan eyaletler;

    New York (NY), Kentucky (KY), New Jersey (NJ)

    Ataşeliğimizin iletişim bilgileri: 605 3rd Avenue 30h Floor New York, NY 10158, Tel: (212) 687-8395, Faks: (212) 557-1632, e-posta: [email protected]

    4.2. Washington Eğitim Müşavirliği´nin yetki ve görev bölgesinde bulunan eyaletler;

    Alabama, Washington D.C., Delaware, Georgia, Indiana, Maryland, Michigan, Mississippi, North Carolina, Ohio, Pensylvania, South Carolina, Tennessee, Virginia, West Virginia, Puerto Rico, Florida.

    Washington Eğitim Müşavirliği´nin iletişim bilgileri: Turkish Embassy Education Office, 2525 Massachusetts Avenue, N.W. Washington, D.C. 20008 Tel:(202) 612-6810, Faks: (202) 319-1538, e-posta: [email protected]

    4.3. Los Angeles Eğitim Ataşeliği´nin yetki ve görev bölgesinde bulunan eyaletler;

    Alaska, Arkansas,Arizona, California, Colorado, Hawaii, Iowa, Idaho, Illinois, Kansas, Louisiana, Minnesota, Missouri, Montana, North Dakota, Nebraska, New Mexico, Nevada, Oklahoma, Oregon, South Dakota, Texas, Utah, Washington, Wisconsin, Wyoming.

    Los Angeles Eğitim Ataşeliği´nin iletişim bilgileri: Turkish Consulate General Education Office, 6380 Wilshire Boulverad Suite 907, Los Angeles, CA 90048, Tel: (323) 782-8636, Faks: (323) 782-8541, e-posta: [email protected]

    4.4. Houston Eğitim Ataşeliği´nin yetki ve görev bölgesinde bulunan eyaletler;

    Alabama (AL), Arkansas (AR), Mississippi (MS), Louisiana (LA), New Mexico (NM), Oklahoma (OK), Tennessee (TN), Texas (TX).

    Houston Eğitim Ataşeliği´nin iletişim bilgileri: 4900 Woodway Dr Suite 540 Houston, TX 77056, Tel: (713) 623-0632, Faks: (713) 623-0682, e-posta: [email protected]

    4.5 Boston Eğitim Ataşeliği´nin yetki ve görev bölgesinde bulunan eyaletler;

    Massachussetts (MA), Maine (ME), New Hampshire (NH), Rhode Island (RI), Vermont, Connecticut (CT)

    Boston Eğitim Ataşeliği´nin iletişim bilgileri: 31 Saint James Avenue Suite #840 Boston, MA 02116, Tel: 857 250 4748, e-posta: [email protected]

    4.6. Eğitim Müşavirliği / Ataşeliği bulunmayan ülkeler

    Eğitim Müşaviriliği / Ataşeliği bulunmayan ülkelerde ikamet eden vatandaşlarımız ilköğretim, ortaöğretim ve lise denkliği işlemleri için Türkiye´de herhangi bir şehirdeki İl Milli Eğitim Müdürlüğüne başvuru yapabilirler. Bu uygulama Kanada´da ikamet eden vatandaşlarımız içinde geçerlidir.

    4.7. İl Milli Eğitim Müdürlükleri

    Eğitim Müşaviriliği / Ataşeliği tarafından yapılan tüm ilköğretim, ortaöğretim ve lise denklik işlemleri aynı zamanda Türkiye´de herhangi bir şehirdeki İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından da yapılmaktadır.

    Önemli Not: Türkiye'den denklik işlemi yaptıracak olanların, yurda dönüş yapmadan önce öğretim kurumundan aldıkları son ders yılına ait karne veya öğrenim belgesi ile diplomalarını 'Apostille' işlemi yaptırarak yurda dönmeleri önem arz etmektedir. Bu işlem, Amerika'da kişilerin yaşadıkları county'ye ait 'County Clerk''lerde yapılmakta olup, apostille işlemi Ataşeliğimizde ve Konsolosluğumuzda yapılmamaktadır.

    5.1. Halen Amerika'da ilköğretim, ortaöğretim veya lise seviyesinde öğrenim görmekteyken denklik talebinde bulunacaklardan;

    • Başvuru formu (tıklayınız),
    • Nüfus cüzdanının her iki tarafının tek sayfaya çekilmiş fotokopisi,
    • Amerika'da öğrenim gördükleri okullardan aldıkları son ders yılına ait karneler veya öğrenim belgesi ile varsa ayrılma belgesinin asılları ve birer fotokopileri,
    • Amerika'daki öğrenimleri sırasında kullandıkları pasaportun giriş-çıkış tarihlerinin ve işlem gören sayfalarının fotokopileri,
    • Denklik belgesinin talep sahibine gönderilebilmesi için $25.00 (yirmi beş dolar) tutarında money order. Money order yaparken belgede yer alan ´To the order of´ kısmının boş bırakılması gerekmektedir. Bu başvuru için nakit para ve çek kabul edilmemektedir.

    5.2. Amerika'da bir ilköğretim, ortaöğretim veya lise kurumunu bitirmiş olup denklik talebinde bulunacaklardan;

    • Başvuru formu (tıklayınız),
    • Nüfus cüzdanının her iki tarafının tek sayfaya çekilmiş fotokopisi,
    • Yurt dışında öğrenim gördükleri öğretim kurumundan aldıkları son ders yılına ait karneler veya öğrenim belgesi ile diploma veya diploma almaya hak kazandığına dair belgelerin asılları ve birer fotokopileri,
    • "Apostille" yaptırılmış diploma: "Apostille" işlemi ABD'deki kişilerin yaşadıkları county'e ait "County Clerk"lerde yapılmakta olup, söz konusu işlem Ataşeliğimizde ve Konsolosluğumuzda yapılmamaktadır. Diploma aslı County Clerk tarafından tanınan bir noter aracılığıyla noterlenmeli, noterlendirildikten sonra County Clerk tarafından apostille yapılabilmektedir. New York City'de apostille işlemi yaptırmak için;New York County Clerk (Notary Public ve County Clerk aynı adreste mevcuttur.) Adres: 60 Centre St. New York, NY 10007 Çalışma saatleri: 09.00am-5.00pm. dir.
    • Amerika'daki öğrenimleri sırasında kullandıkları pasaportun giriş-çıkış tarihlerinin ve işlem gören sayfalarının fotokopileri,
    • Denklik belgesinin talep sahibine gönderilebilmesi için $25.00 (yirmi beş dolar) tutarında money order. Money order yaparken belgede yer alan ´To the order of´ kısmının boş bırakılması gerekmektedir. Bu başvuru için nakit para ve çek kabul edilmemektedir.

    5.3. Başvuru formu ekinde sunulacak belgeler İngilizce dışında başka bir yabancı dille düzenlenmişse, yeminli tercümanlarca Türkçeye çevirisinin yaptırılması gerekmektedir.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @cnpist elinize saglik.

    konuyu diger basliktan ayiriyorum.


  • @crazycells tesekkurler


  • Teşekkürler. Çok yararlı oldu.


Benzer Başlıklar

  • 4
  • 19
  • 8
  • 8
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

96
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum