Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
  • ⭐⭐⭐

    @onrslnyrk Allah kolaylık versin. İnşallah bugün yarın evinize geçersiniz. İş konusunda bir hedef var mı ?

  • ⭐⭐

    @onrslnyrk, içinde söyledi: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri

    Merhaba,

    Biz de dv2023 kazanani olarak 2 Aralikta Denver/CO giris yapmis bulunmaktayiz.

    Herkes gibi biz de stresli bir o kadar da heycanli bekleyisin sonunda Amerika’daki hayatimiza baslamis bulunmaktayiz.

    Bizim surecimiz ufak bir ap ( yanlis evrak - adli sicil kaydi arsiv kayitsiz nedeniyle ) surecinden gecti ve yaklasik 2 hafta bu evrak nedeniyle amerikaya girisimizi ertelemek durumunda kaldik.
    Neyse ki Vize basili pasaportlarimizi teslim aldik ve 2 aralik ist frankfurt aktarmali olarak Denver havalimanindan giris yaptik.

    Aktarmali olmasi nedeniyle oldukca uzun bir ucus oldu. Normalde chicago uzerinden aktarma yapip direk amerika ici transfer planlamistik ama maalesef amerika ici aktarma yaptiginizda bagajlari alip tekrar check-in yapmaniz gerekmekte. Chicago da sari zarflari teslim edip , bagajlari alip ic hatlar terminaline gecmemiz gerekicekti bu nedenle frankfurt uzerinden aktarmayi tercih ettik ve bagaj vs ugrasmamis olduk ve sari zarfi da denver da teslim ettik.

    Amerika’ya evcil dostu ile seyahat edecekler icin de tecrübelerimizi paylasmak isterim ;

    Biz sevimli dostumus Dolores ( kedi ) ile birlikte seyahat ettik.
    Seyahat oncesi guncel yapilmasi gerekenler;

    Kuduz asisi ( Ucustan once en gec 1 ay icinde yapilmis olmasi gerekiyor )

    Ic & dis parazit uygulamasi ( Ucustan once en gec 1 ay icinde yapilmis olmasi gerekiyor )

    Pet kimligin sanirim son sayfasinda bir saglik ile ilgili bölüm var ve oraya veteriner hekiminiz tarafindan kase imza attirin. Tarih kismini biz bos biraktirdik ve ucusa 24 saat kala imzalanmis gibi gosterdik.

    Mutlaka Cip taktirilmis olmasi gerekiyor.

    Saglik sertifikasi, ikamet ettiginiz ilcedeki ilce tarim müdürlügünden alinacak . ( Ucustan en gec 48 saat öncesinden alinmasi gerekiyor. Evcil dostunuz ile birlikte gidilecek ve biz 600 tl civari bir odeme yapmistik.)

    Biz ilce tarimdan bu evragi alirken baya bir sorun yasadik. Son 3-4 gun boyunca sehir disinda olacagimiz icin ikamet ettigimiz yer olan istanbuldan bu belgeyi almadik. Esimin ailesini ucus oncesi ziyaret etmek amacli Bandirmaya gittik. Son 48 saat kala da bu saglik sertifikasini almak uzere bandirma ilce tarim müdürlügüne müracat ettik. Ilk basta bir sorun yok gibi basladi fakat sonra ikametiniz burda degilse size bu evragi veremem seklinde soylenmeye basladi yetkili veteriner hekim. Sanirim alismislar bos oturmaya calismaya gelince ikameti bahane ettiler. Neyse dedik ikameti bandirmaya aliriz sorun degil zaten esim ve kendim icin ikametimizi istanbuldaki evden sildirmemiz gerekiyordu biz de bandirmaya aldik. Daha sonra kedinin cipini okutmak istedi karnede yazan numara ile eslestirmek istedi. Kendi cip okutma cihazi ile okuttugunda bizim cip numaramizda bulunan 5 tane “0” i siliyor ve kalan numaralari gosteriyor. Bu sefer de cip numarasi uyusmuyor siz istanbula gidin isleminizi ben yapamam diyerek karneyi vs geri verdi. Kendi cihazlari bozuktu ve ekranda 11 haneli rakam gozukmedigi icin de bu sertifikayi vermeyecegini soyledi. Kedimiz safkan british shorthair ve dernek kayitli secereli bir kedi cip yavruyken takildi ve dernekte ve secere de cip numarasi mevcut. Istanbuldaki hekimimizi aradim ve bandirmada bir veteriner hekimi onerdi oraya gittik ve cipi tekrar okuttuk. 11 haneli olacak sekilde cihazda okunuyordu, rica ettim ve cihazi da alip tekrar adama gittim bu cihazla okut ve 11 numarayi gor dedim. Okuttu ve 11 haneli numarayi gordu. Tabi saatler gecti ve sertifikayi bize o gun vermedi. Ertesi gun gittik ve isleme basladik. Karnede yine bazi seyler gordu bahane etti vs neyse zorla yazdirdik sertifikayi.

    Yaptiracaginiz kuduz & ic dis parazit asilarinin barkodlu stickerlarinin karneye yapistirilmasini isteyin. Ayrica yapilan bu uygulamanin son gecerlilik tarihinide yazmalarini isteyin.

    Ucus oncesi kedinize & kopeginize sakinlestirici almayi ihmal etmeyin. Veterinerinizden sedapet isimli sakinlestiriciden alabilirsiniz. Biz iki doz olacak sekilde siringa icersinde aldik ve istanbul ve frankfurtta guvenlikten gecerken sorun yasamadik.

    Kabin de tasinacak Kedi & Köpek icin tasima cantasi ;

    Biz Lufthansa ile seyahat ettik ve bu havayolunun kuralina gore tasima cantasi soft bag olmak zorundaydi. Plastik ve sert olan tasima cantalari ucusa kabul edilmiyordu.

    Kabin de tasinacak dostunuz icin bilet almadan önce ucakta baska kedi , köpek olup olmadigini mutlaka ilgili havayolunu arayarak sorun. Her havayolunda farkli sayi olabilir. Lufthansa da Petcabin : Ekonimi de 2 adet Business de ise 1 adet olacak sekilde limit var.
    Kendi calistigim havayolu olmasi nedeniyle lufthansa ile ucmayi tercih ettik fakat bilet alirken petc sayisina bakmayi ihmal ettik 🙂 ucakta ekonomi de iki adet petc vardi ve bizim kedimiz petc olarak onaylanmadi. Neyse ki ihtimale karsi bir yolcuyu upgrade edip ekoda yer acabilicektik ki bir petc rezervasyonu iptal olunca bizimki onaylanmis oldu.
    Buna ozellikle dikkat ediniz.

    Denver airporta vardigimizda koridorlar direk kontrol noktasina goturdu.

    Uzunca bir sira vardi.
    Sari zarflarimizi ve gumruk beyan formunu yetkiliye teslim ettik ve kedimiz oldugunu bildirdik. Pasaporta damga vurdu ve geri verdi. Kedi icin de bir kontrola girmemiz gerektigini soyledi. Bagaj tesliminden once bir bolum vardi ve orda kediyi kontrol etmeleri gerekiyormus. Kediyi gosterdik ve ilce tarimdan aldigimiz sertifikayi uzattik. Goz ucuyla bile bakmadan geri verdi ve kediyi de biraz sevdi :).

    Daha sonra bagajlarimizi almak icin iceri girdik, islemler uzun surdugu icin bizim ucagin bagaj banti kapanmis ve nerdeyse herkes gitmisti. Bizim bagajlari kenara ayirmislardi ordan gidip teslim aldik.

    Havalimanini icinde ucretsiz wifii vardi ve uber cagirmak icin cikisa dogru gittik. Maalesef yapikredi kartlarimiz uber de kullanamadik. Dolandiricilik olarak algiladi ve kullanimi engelledi. Bir taksi ile anlasip kiralamis oldugumuz airbnb ye gectik.

    Ikinci gunumuzde Verizon dan prepaid hatlarimizi aldik. Pasaportlarimiz yeterli oldu ve odemeyi kredi karti ile yaptik. Cash almadilar bilginiz olsun.

    Gelmeden once yasadigimiz sikntilar burda da devam etti tabi 🙂

    Denver a gelmemizin en buyuk nedeni arkadasimizin burda yasiyor olmasiydi. Sagolsun bizlere arabasini verdi ve bizde etrafi kesfetmeye baslamistik. Bir gun merkezde dolasirken bir Uber lime scooterli vatandas kirmizi isikta gecip bizim ona carpmamiza neden oldu. Scooter i kaldirimda ve yaya gecidinde kullanmamasi gerekiyordu ve kirmizi isik yanmasina ragmen durmayip yola atladi ve bende ona carptim. 2 dk icinde 2 adet polis araci 1 adet paramedic araci hemen geldi. Adama yardim etmek istedim kalkmasi vs tutunmasi icin ama hic orali olmadi cevap bile vermedi 🙂 paramedic ilk mudehalesini yapti. Polis memuru yine filmlerde gordugumuz gibi ust cebinden bi kagit kalem cikardi ve ifademizi aldi. 5 dk sonra bir polis memuru daha geldi ve elinde kamera kayitlari vardi. Toplanip izlediler ve scooter surucusunun kirmizida gectigini gorduler. Ona bir ceza yazdilar ve mahkemesi oldugunu soylediler. Bizim aracin on sag taraf tampon kirildi maalesef uber vs hasari karsilamadi. Carptigimiz kisinin de sigortasi olmadigi icin direk cash vermesi gerekiyordu. Polis tutanak tuttu ve bir rapor ciktisi verdi. Ertesi gun bir arac temir merkezine giderek aractaki hasar icin bir tutar bildirmelerini istedim. Toplamda 10 dk icinde araci inceleyip hasarla ilgili mail gonderdiler. Bu raporu da elemana gonderdim ama telefonlara cevap vermiyor tabi :)) bi sekilde halledecegiz..

    Amerika da tanidigi ve kalacak yeri olmayan arkadaslarin gelmeden once airbnb tutmalarini oneririm. Burda ev kiralama islemleri cok vakit aliyor. Zillow ve facebook marketplace i yedim yuttum resmen. Basvurmadigim ilan kalmamistir herhalde.

    Dolandiricilara da dikkat etmelisiniz. Kiralik bir evin kapi giris sifresini ogrenen bazi sahislar bu evi fotograflayip dusuk fiyattan ilana ekliyor ve sizden evi gezip begendikten sonra depozitoyu gondermenizi istiyor. Burada ev kiralarken odeme sadece imza atarken yapiliyor sizden imza oncesi ucret isteyenlere asla gondermeyin.

    En sonunda Zillow dan bir Townhouse buldum ve evin de sahibiydi. Yeni geldigimizi vs hic bahsetmeden randevu talep ettim. Randevu verdi ve evi gezdikten sonra durumumuzu anlattim. Yeni oldugumuzu kredi skorumuzun olmadigini vs . Kendinize guvenerek konusursaniz karsi tarafta bir o kadar ikna oluyor. 2 gun sonra mail geldi ve evi bize kiralamak istedigini bildirdi. 26 aralik tarihinde imzalari attik ve ilk evimizi kiraladik. Suanda ufak tefek temizlik esya isleriyle ugrasiyoruz.

    Green cardlarimiz henuz ulasmadi umarim kisa surede gelir 🙂

    Uzun bir yazi oldu, buraya kadar okuduysaniz tesekkur ederim.

    Herhangi bir sorunuz olursa telegram dan onrslnyrk kullanici adimdan , instagram @onuryoruk olarak ulasabilirsiniz.

    Umarim herkes hayallerine bir an once kavusur. 🙏🇺🇸

    Saygilarimla.

    Basiniza gelen sikintilarin altindan yeni olmaniza ragmen iyi kalkmissiniz tebrik ederim gercekten. Kendi araciniz oldugunda sigortasini yaparken non insured motorist coverage oldugundan emin olun. Boylece sigortasi olmayan suruculerle sorun yasadiginizda sigortaniz herseyi halleder kimse ile muhattap olmak zorunda kalmazsiniz


  • @onrslnyrk tebrikler, güzel tecrübelerinizi yazdığınız işin teşekkür ederim.


  • @onrslnyrk Paylaştığınız için teşekkür ederim başarılar dilerim herşey gönlünüzce olsun


  • @goodluck; ve de vurkaç olaylarında…


  • @onrslnyrk Verdiğiniz detaylı bilgiler için teşekkürler.Yaşadığınız bunca aksiliklere rağmen pozitif kalabildiğiniz için sizi tebrik ederim .Ev işini kısa sürede hallettiğinize çok sevindim.Yeni evinizde mutlu yıllar dilerim,🙏♥


  • İkinci Bölüm

    Birinci Bölüm İçin Tıklayınız | Üçüncü Bölüm İçin Tıklayınız


    Merhaba Arkadaşlar, İlk giriş tecrübemden bugüne kadar olan tecrübelerimi aktarıyorum.
    İlk giriş tecrübemde unuttuğum detayları da yazayım. Harç pulunu sordu ödedim çünkü kısa zaman içinde evlenmiştim ve pasaportun yenilenip yenilenmeyeceği hakkında net bilgiye sahip değildim. Olayı bulandırmamak için ödedim geçtim. NVI'yi aradım yenilemen gerek dedi. Inanın hiç alakası yok. Buradaki iş bilmeyen memurlar ile aynı kafadalar. Neyse memurlarımızın ve emeklilerimize bi nebze maaş yardımı olsun dedim 🙂

    Yurtdışında evliliğimin geçerli olması için 3 farklı N.müd. gittim hepsi farklı evrak istedi xD Mevzuat'ta böyle yazıyor dediler. Araştırdım katiyen yanından geçen bir açıklama yok. Konumuza geri dönelim 🙂

    Gana'lı ev arkadaşım (Fabian) ve Tayvanlı bir ailenin yanında kalıyorum hepsi iyiler. İsteyen olursa burada mescitler de var. Fabian'ın dediğine göre Houston müslümanlar için en iyi bölge burası dedi. Arabayla 15-20dk uzaklıkta Türk restoranları varmış. Henüz aracım olmadığı için en fazla 3mil çapında bölgeleri gezebildim.

    Bir arkadaşımız burada arabasız gezenlere homeless olarak görülüyor demişti, bu kesinlikle doğru. Türkiye'de alışık olduğumuz her 100 metrede bir market veya dükkan yok. Bir yere gidilecekse araba ile gidiliyor. Şuana kadar 3-5 homeless gördüm bir zararları yok.

    Hava genel olarak sıcak ve çok değişken. Saatlik değişiyor, kolay kolay üşüyen birisi değilim akşam üzeri +18 derecede üşüdüm 🙂 Bir keresinde 1dk arayla 20 kere çok kuvvetli yağmur yağdı. Nem çok yüksek dolayısıyla hamam böcekleri ile iyi anlaşmanız gerekiyor. Yatak odamda birini yakaladım dışarı attım ertesi gün yine gelmişti 🙂 Mutfak dolabında yiyecekler içinde var yakalayamadım henüz 😃 Tahminimce eski olan evlerde bolca var. Bahçemizde bir sincabımız var bir türlü kameraya alamıyorum çok hızlı 🙂

    Alışveriş olarak Wallmart ve H-E-B marketleri tercih ediyorum. HEB market ağırlıklı olarak yiyecek satılıyor. Wallmart'ta istediğiniz herşeyi bulabilirsiniz. Tabi bu konuda önerim web sitesinden gideceğiniz wallmartın zip kodunu yazın satın alma seçeneğini pickup yapın ve stok kontrolü yapın. Gittiğinizde hüsrana uğramayın 🙂 merkezi bir yer değilse elektronik eşyalarda çok seçenek olmayabiliyor. Kredi kartınız olmadığını varsayarak siparişte veremiyorsunuz.

    Bu arada otobüs ve metrolarda geçerli iki kart aldım (Bus passes). Biri mavi biri kırmızı sanki hap gibi :)) mavi olan günlük ve sınırsız kullanım, kırmızı olan kullandığın kadar diye anladım. Marketlerin Service bölümünde satılıyor.

    Downtown'da gökdelenlerden başka bir şey yok, fakat ilerleyen zamanlarda bir kere daha şans vermek istiyorum. İlk 3 gün çimlere basmıyordum, yerel halkın umurunda olmadığını fark edince bende basmaya başladım 🙂 Bomboş yollarda karşıya geçerken ışığın yeşil yanmasını bekliyordum, artık ona da alıştım araba yoksa basıp geçiyorum çünkü dört yollarda çok bekliyorsunuz. Bugün benden 2 hafta kıdemli bir arkadaşımızla yemek yemeğe gittik ve çok iyi vakit geçirdik. Garsona içecek istememize rağmen zorla 3 bardak getirdi ve içirdi 🙂 Ice tea'leri berbat birşey. (sadece ilk bardak ücretliydi) Merak ettiğiniz bir konu varsa araştırabilirim. Bugün 5. günümdü, birkaç gün sonra iş olaylarına bakıp tecrübelerimi yazacağım.


  • @clubhasankara, içinde söyledi: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri

    Herkese merhaba, Amerikaya geleli tam 2,5 ay oldu. 12 Eylul ilk giris tarihim, SSN tahmini 3 hafta sonra geldi. Green card ise 5 hafta falan sonra. Anlattiklarimi okurken bulundugum eyaletin Arkansas oldugunu belirtmek isterim. Baslangic icin buyuk eyalet yerine kucuk eyalet secmemin cok dogru bir karar oldugunu zamanla daha iyi anladim. SSN geldikden sonra ilk isim DMV ye ehliyet basvuru icin gittim. Diger eyaletlerde de oldugu gibi bazi evraklar isteniyor , Birincil ve ikincil evraklar seklinde. Birincil evraklardan 2 tane olmali yada 1 tane birincil , bir adet de ikincil evraklardan olmali basvuru icin. Pasaportumu ve vizemi kabul ettiler birincil evrak olarak, ama illa green cardimi istediler, ne banka statement kabul ettiler ne SSN ne de baska kagidi. En sonunda Finlandiya dan olan bosanma kagidimi (tercumeli) kabul ettiler. Ehliyet sinavi icin yabanci bir ulkenin bosanma kagidi ne alaka ise artik. O an anladim ki, meger geldigimin ikinci gunu gitsem ehliyet sinavina girebilecekmisim, 1 ay zaman kaybettim. Size tavsiyem her eyalette mutlaka bir isin kolay bir yolu vardir, tatli israr ise yariyor. Olmadi mi ertesi gun tekrar gidin, baska bir personelle görusun. Geldikden 1 hafta sonra,Chase bank ilk basta hesap acmayinca, direk bank of america ya gittim. SSN bile olmadigi halde hesap actilar. Yaklasik 10K hesaba para yatirip, ayni gun bunun 5k sini deposit alarak bana 5K lik bir secured credit card verdiler. Yuksek limitli kredi karti cikarmamin avantaji ise kredi puanim Transunion direk 698 den, Equifax puanim ise 705 den basladi. Bu punlara gelmek normalde en az 1 yil alir. Hemen ardindan CapitalOne dan deposit ödeyerek ikinci secured card cikarttim. Kartlarimin borcunu hesap kesim tarihinden önce % 3-4 gibi bir miktara dusurdum, bu bankalarin toplam kredinizden kullanmanizi istedikleri miktar, hesap kesim tarihinden sonraya yuzde 10 uzeri borc birakirsaniz puaniniz hemen duser. Bu arada ehliyet sinavini ilk seferde gectim, Arkansas da Skill Test icin 30 gun beklemeniz gerek yazili sinavdan sonra. 10 Kasim da direksiyon sinavini da gectim. Ayni gun icinde ehliyetinizi basip hemen veriyorlar 10 dk da. Ayni gun CDL A kursuna(TIR ehliyeti okulu) yazildim. 4150 dolar ödedim. 21 Kasimda 3 asamadan olan sinavi da gectim. Su an 3 haftalik surus egitimi icindeyiz.

    Araba, araba araba, maalesef 2.el piyasasi 2 ye katlanmis durumda. Insanin eli varmiyor bu fiyatlari vermeye. Cunku su an 10k ya aldiginiz bir arabayi 1 ay sonra degisime galeriye geri göturun 3K dan fazlasini vermezler. Sifir araba da fazla yok, ve bayiiler bunu firsata cevirmis durumdalar. Amerikada Toyota, Honda, Ford, Kia, Hyundai asla bayilerinin önunden bile gecmeyecegim markalardir artik. Arabanin ustunde tavsiye edilen satis fiyati 26000 iken, bayiler gereksiz paketler ekleyerek (bunu zorla satiyorlar) fiyati 31000 e kadar cikariyorlar. Arkansas gibi yerde bunun ustune bir de %6,5 satis vergisi ödeyeceksiniz DMV ye. Ama Audi Mercedes Cadillac gibi firmalar resmen kalitesini belli ediyorlar. Yazdiklari fiyat ne ise o, hatta o fiyat ustunden indirim de yapiyorlar. Benim tercihim Cadillac dan yana oldu, tabii ki burdaki arkadasimin bana Co-Signer olmasi ile. Arkadaslar bayiilerde Pre-Certified arabalar vardir. Bayiiler bunlara sinirsiz km garantisi verirler. Genelde 2000 mile ile 30000 mile arasinda olur arabalar. Ben 2019 model XT4 Sport modelini aldim 28000 miles da. Sinirsiz mile garantisi ve ustune butun servis bakimlari 2 yil ucretsiz. Arkadasimin da 1 ay önce ordan sifir Cadillac almis olmasinin avantaji ile 34000 dolara alabildik. Suan Sifirinin 52 -53 bin dolar oldugunu dusundugumde gayet iyi bir fiyata aldik. Gelelim kasko ve sigortasina, Ilk basta Progressive den yaptim aylik ödemem 180 dolardi. Cok yuksekdi benim icin. Sonra Geico yu arastirdim, Telefonunuza uygulamasini yukleyip, araci nasil surdugunuzu denetlemesine izin verirseniz muhtesem indirim yapiyor. Benden kacar mi, 1 hafta sonra hemen cok daha iyi Deductable oranlariyla aylik 125 dolara Geico ya gectim.
    Arac kredisinden sonra kredi puanlarim biraz dustu ama inanin 20 gun sonra yani bugun, dusmeden önceki puanimin daha ustune ciktim. Transunion 702, Equifax 707 oldu.
    Bazi arkadaslarim art niyetli olmadan Allah askina Arkansas da ne var demislerdi. Gercekden haklilardi, hicbirsey yok. Kucuk yerde baslamanin daha avantajli oldugunu dusunuyorum. Tabii ki hemen calismaya baslayip para kazanma gibi bir zorunlulugunuz yoksa. Simdi nerdeyse herseyim hazir, artik istedigim eyalete gecebilirim. Ama siz nerde aylik 550 dolara (800 dolara 2 oda /2 banyolu) camasir mainesi bulasik makinesi olan bir yerde oturabilirsiniz. Su an Benzinin Galon fiyati 2,68 e dustu Sam`s Club da. California daki arkadaslar ev kiralarini ve benzin fiyatlarini bi yazsinlar. Bu arada market kartlarini hemen alin. En az yuzde 10 15 market alisverisleriniz asagiya cekersiniz.

    Sorulariniz olursa cekinmeden yazin. Bildigim kadariyla yardim etmeyi isterim. Herkese mutluluk ve basari diliyorum. Uzulerek söylemeden edemiyecem, Cok iyi tanidiginiz biri degilse, Turklerden uzak durun!! Bu tecrubemi Norvecden, Isvecden, Finlandiyadan elde ettim hemde Ingilizceyi cok daha hizli ögrenirsiniz.

    Saygilar....

    CDL ehliyetü için normal ehliyetten sonra 2 yıl beklemeniz gerekmiyor mu? Hemen alabiliyor musunuz?


  • Öncelikle herkesin yeni yılını kutlar, yeni yılın herkese güzellikler getirmesini dilerim.

    Amerika’ya geldiğimizin üzerinden 1 aydan biraz fazla süre geçti. Bu süre sürekli bir koşturma ile geçti.

    Öncelikle ilk 2 haftamızı airbnb’den ev tutarak geçirdik. Turo uygulaması üzerinden 1 aylık araç kiralayıp onunla işlerimizi halledebildik.

    Ülkeye girişten 1.5 hafta sonra bütün aile bireylerin SSN kartı geldi. Yaklaşık 5 hafta sonra ise eşiminki hariç çocuk ile benim greencardlarımız geldi. Eşime ise biometric randevu mektubu geldi. Parmak izi vs. vermesi gerekiyormuş. Eksiklikten dolayı kart basılmamış. Konsoloslukta parmak izi vermişti. Ülkeye girişte parmak izi almamışlardı. Neden böyle oldu bilmiyorum.

    Ev kiralama işini banka ekstresini göstererek apartman dairesi tutarak halledebildik. Northern virginia bölgesinde kredi skorsuz kiralık bir yer bulmak çok zor. Ayrıca şuanda kira fiyatları yüksek. 2+1 daireler 2200 dolar civarından başlıyor.

    En büyük ihtiyaçlardan biri olan arabaların ise ikinci el piyasası çok saçma. Temiz bir araba neredeyse sıfırından pahalıya satılıyor. Bu yüzden taksit ile sıfır bir araba almak daha mantıklı. Nissan bayisi ile görüşüp taksitli sıfır bir araba alabildim.

    Daha önce Amerika’da öğrenci olarak bulunmuştum. O dönemden kalma ehliyetimi atmamıştım. 10 yıl önce expired olmuş bu ehliyeti DMV’de yenilediler. Hiç bir teste girmeden yeni ehliyeti alabildim.

    Mobil hat olarak ilk tmobile prepaid kullandım. Çekim kalitesinden çok memnun kalmadım. Verizon faturalı hatta geçtim. 3 yıl kalma sözüne iphone 14 pro hediye ettiler. Sadece 70 dolar civarı aktivasyon ücreti aldılar. 2 adet 5G Start paketi aylık hat başı 50 dolara geldi. Otomatik ödeme talimatı verirseniz 10 dolar indirim oluyor. Ayrıca eve Fios internet aldığımız için mobil hat başı 5 dolar daha indirim oldu. Ev internetinde ise 20 dolar indirim oldu. Aylık hat ve ev internet maliyeti;

    1 Adet 5G Start : 50 Dolar
    1 Adet 5G Start : 50 Dolar
    Verizon Fios 300 mbps ev internet: 29,99 Dolar

    Diğer firmalarla mukayese etmeniz için fiyatları yazdım.


  • herkese merhaba. uzun zamandir kosusturma icinde olmaktan foruma zaman ayiramadim, ancak yeni yilin ilk gununde de olsa bir guncelleme yapmak istedim.

    mayis ayi basinda ilk girisimi yaptiktan sonra, temmuz ortasindan itibaren ailecek yasamaya baslamistik. o gunden beri 7 yasindaki oglum birinci siniftaki ilk donemini bitirdi, ben isyerimde hemen hemen ilk alti ayimi doldurdum ve ulkeye entegre olmaya devam ediyoruz.

    once okul konusundan baslayayim. gercekten, her gun yasamak icin naperville’i sectigime sukrediyorum. diger sehirlerle kiyaslama yapma sansim elbette yok ama oglumdaki degisimi gordukce “acaba gelmek dogru karar miydi?” sorusuna cevabim her seferinde “kesinlikle evet” oluyor. bu ne sacma soru diyebilirsiniz elbet ama gocmen olmak, hem de turk nufusunun cok az oldugu bir yerde yasamak gercekten kolay degil.

    okullar acilali sadece 4.5 ay olmasina ragmen, oglum arkadaslariyla ve ogretmenleriyle iletisim kurma konusunda cok buyuk yol kat etti. akademik olarak da turkiye’de birinci sinifi bitirmis olmanin getirdigi avantajla gayet iyi durumda. bunda ogretmeninin katkisi buyuk, tabi ilk 2-2.5 ay gunde en az 3 saatimi ona ayirmami da es gecemem. ilk donem icinde bir kez veli gorusmesi oldu, burada gayet detayli bir sunumla oglumun tum guclu ve zayif yonlerini anlattilar, nelere devam etmemiz gerektigini, neleri degistirmemiz gerektigini birlikte tartistik. son derece seffaf ve isabetli sekilde tespitlerini aktarmalari beni cok etkiledi.

    akademik konularin yani sira son derece sosyal bir ortam da olusturulmaya calisiliyor. surekli bizim okulumuzda ve cevre okullarda duzenlenen etkinliklerle ilgili mailler aliyoruz, eve notlar gonderiliyor. futbol, basketbol, tenis vs akliniza hangi spor gelirse mutlaka bir kurs var, ancak o kadar yogun bir talep var ki yer bulmak imkansiz. bir aksilik olmazsa 9 ocak’ta basketbol kursumuz basliyor, heyecanliyiz 🙂

    bir diger dikkatimi ceken konu da surekli bir bagis talep etme hali icinde olunmasi. bunu bir yere kadar anlayabiliyorum ama hemen her konuda ya maddi destek ya da gonulluluk beklentisi ile mailler geliyor. bazilarina olumlu cevap versem de onemli bir kismini atlamak durumunda kaldim haliyle. farkli bir duzen var bu konuda kesinlikle. okul konusu ozetle boyle, cok detaya girmek istemedim, eger merak edilen bir konu olursa elimden geldigi kadar cevaplamaya calisirim elbette.

    is hayatina gecersek, yukarida da dedigim gibi, 6 ayimi doldurmak uzereyim. turkiye’de 15 yil civarinda ozel sektorde calistiktan sonra, calismak denilen seyin nasil olmasi gerektigini yeni yeni anliyorum. evet isler, projeler, verilen sozler tabi ki onemli ama hayat memat meselesi degil, en azindan benim yasadigim kadariyla degil. bu 6 ayda tasarimini tamamlayip uretime indirdigim projeler, sirketin yillik cirosunun yaklasik yuzde 40’ini olusturdu. hem de bu gunde 5-6 saat civarinda tam anlamiyla calisarak gerceklesti. kesinlikle daha verimli ve insana deger veren bir calisma ortami oldugunu soyleyebilirim.

    ortalama bir calisma gunum 8:15 civarinda baslayip 4:45 civarinda da bitiyor. ogle molalarini kisa kullandigim icin 8-8.5 saat kadar zaman harciyorum is yerinde. bu sureye yapilan shuffle board, masa tenisi, dart, basketbol maclari da dahil tabi 🙂 turkiye’de hemen hemen son iki yilini gununun neredeyse tamamini toplantilarda geciren biri olarak, oturup sadece isimi yapmayi cok ozlemisim. tabi bu verimliligin karsiligini da verdiklerini soylemem gerekiyor. karin belli oranini calisanlara kidem ve pozisyon esasli olarak dagitan bir firmada calisiyorum ve normal sartlarda 2023 yili sonunda bu bonus odemesine hak kazanacaktim. ise giris oncesinde yapilan linkedin mesajlasmalarinda ilk yilimda bir bonus garantisinden bahsetmislerdi ancak zamani belli degildi, benim de onceligim degildi acikcasi. bonusun yarisina bile raziyken, ben talep etmeden tam yillik bonusa hak kazandigimi ogrenmek gercekten cok buyuk bir moral oldu benim icin. hep denir ya burasi calismayi seven icin cennet diye, yuzde yuz katiliyorum. yeter ki calismak isteyin, gerisi gercekten kolay.

    entegrasyon konusuna gecersek de, haliyle calistigim icin benim, okula gittigi icin de oglumun entegrasyonu daha hizli ilerliyor. esim de gittigi iki ingilizce kursunun ilk donemlerini bitirdi, kis arasindan sonra kurslara devam edecek. kurslardan bir tanesi kilisede ve gercekten cok iyi insanlar ogretmenler. isin altinda ciddi bir misyonerlik faaliyeti yatsa da bunu sizi rahatsiz etmeden yapmaya gercekten ozen gosteriyorlar. yani ya bizden ol ya da defol gibi bir durum ya da surekli bir beyin yikama, bombardiman hali yok asla. bir yandan da is arayislarina basladik, umarim onun da sureci is bulduktan sonra hizlanacak. bir yandan da dort gozle yaz tatilinde turkiye’de gecirecegimiz gunleri bekliyoruz, ucak biletlerimizi aldik bile simdiden 🙂 thy cok guzel bir kampanya yapmisti ama ayri zamanlarda gidip ayni gunde donecegimiz icin maalesef bize uymadi. yine de erkenden biletlerimizi alip beklemeye basladik.

    uzun zamandir bekledigim FICO kredi skorum da gecen hafta itibariyla olustu. ilk hesabimi bofa’dan actiktan sonra, haziran ortasindan itibaren aldigim ilk secured kredi kartini kullanarak baslamistim. ilk kartimda limiti 2000 usd olarak sectigim icin pisman olsam da sanirim sonraki surecte etkisi pozitif oldu. agustos ayinda kredi puanina etkisi olabilir diye okuyup bir de self hesabi actim. buna da ayda 25 usd kadar bir odeme yapiyorum. 24 ay surecek bu odeme ve sonunda toplam 30-35 usd gibi bir kesinti sonrasinda kalan parayi topluca alabilecegim. bunlarla birlikte 2-3 kez ret yedikten sonra kasim ayinda apple card basvurum 1500 usd limit ve yuzde 25 civari bir APR ile onaylandi. karti alir almaz bir cihaz aldim ve taksitlerini odemeye basladim. son olarak da aralik ayi basinda discover kredi karti basvurusu yaptim, o da 5000 usd limitle ve 15 ay %0 APR ile onaylandi. ondan da toplamda yuzde 30 limiti gecmeyecek sekilde harcama yaptim ve ilk odeme tarihinin gelmesini bekliyorum. 15 ay %0 APR oldugu icin kart bir taksit yapmasa da kendiniz odemelerinizi ayarlamakta ozgursunuz. 15 ayin sonunda odenmemis bakiye kalirsa buna yuzde 25 civarinda bir faiz islenmesi sozkonusu.

    tabi kredi skoru olusunca bir baska borca daha girmek gerekti 🙂 ilk geldigimde finansmanla araba alamamistim, leasing opsiyonlari da cok pahaliydi. bu nedenle butcemize uyan bir 2014 model ford focus almistim. cok sukur aractan yana hic sikinti yasamadim ama tabi insan etraftaki araclari gorunce gonlu kaymiyor degil. kredi skoru olusmadan once farkli marka ve modellere baktiktan sonra hyundai sonata almaya karar vermistim. isyerindeki bir arkadasimdan da cok olumlu seyler duyunca kararimi kesinlestirip ayni arkadasimin referansi ile bir hyundai bayisine gittim. leasing opsiyonu ile yeni aracimizi 2022'nin son gununde satin almis olduk. yilsonu kampanyasi kapsaminda hic down payment odemeden araci almak da bize arti oldu acikcasi. 1135 dolar ilk taksit ve vergi odemesi yaptim, ayda 625 USD’den 35 odeme daha yapacagim. 36 ayin sonunda 17500 USD odersem arac benim olacak. pesin odeme ile kiyaslayinca toplamda 3500 USD gibi bir fark olusuyor, bu da gayet kabul edilebilir bence.

    genel olarak hissiyatimiz olumlu olsa da eksilerini de hissetmeye basladik tabi burada olmanin. oncelikle giderler bekledigimizden fazla. ozellikle sigortaya odedigimiz tutarlar onemli bir gider kalemi. ilk alti ayimizda healthcare’den esim ve cocugum icin yararlandiktan sonra 2023 icin ayni faydayi bulamadik cunku yillik gelirimiz limitin ustunde kaliyor. tv abonelikleri absurt derecede pahali bence. makul bir aboelik 60 usd’den falan basliyor. tabi evin eksiklerinin de bi turlu bitmemesi eklendiginde kenara atariz dedigimiz rakam ay sonunda genellikle sifira dusmus ya da cok yaklasmis oluyor. bu bolgede kiralarin da gorece yuksek olmasi cabasi. ilk yil icin onceligimiz para biriktirmek olmasa da biraz birikim yapabilmek fena olmazdi.

    disarida yedigimiz yemeklerden cok nadiren memnun kaldik. ya damak tadimiza uymadilar ya da fiyatlari asiri pahaliydi. ozellikle turk restoranlari nedense gereksiz pahali. zaman gectikce disarida yemek yeme sayimiz giderek azaliyor 🙂 ama bir cok urunu bildigimiz markalardan temin etmek kolay oldugu icin buyuk bir problem de yasamadik acikcasi. zaman gectikce farkli lezzetlere daha fazla uyum saglayacagimizi dusunuyorum.

    bir diger negatif konu da iklim. gelmeden once kislarin ne kadar sert gectigini gormustuk ama gecen haftaki kutup soguklari gercekten fenaydi. 4 gun evden adimimizi atmadik, oncesinde markette yumurta, su ve ekmek gibi urunlerin tukendigine sahit oldum. bir gun dusunun, koca gun icinde hissedilen en yuksek sicaklik -30 derece! neyse ki cok asiri bir kar yagisi olmadigi icin bize etkisi evde oturmakla limitli kaldi 🙂

    ozet yapmak isterken yine uzunca bir mesaj oldu, okuyan herkese tesekkur ederim. eger bir sorunuz olursa da lutfen yazmaktan cekinmeyin, elimden geldigi kadar cevaplamaya yardimci olmaya calisirim seve seve.

    tum yesilkart forum ailesine mutlu yillar dilerim...

  • ⭐⭐

    @cgokhan Tecrubelerinizin devamini bekliyoruz 😊🙏


  • @JackFoxy Bazı yerlerde kahkaha atarak okudum yeni bir Amerika sevdalısı olarak yeni hayatınızda başarılar 🙂


  • @cgokhan Heycanla takip edeceğim kesinlikle devamını bekliyoruz. Bol şanslar


  • @kmryldz merhaba hayatınızda iyi giden olayları okuyunca çok mutlu oldum. Naperville hava şartlarını merak ediyorum. İş imkanları olarak ta bilgi almak isterim. Teşekkürler.


  • @mukeya merhaba, cok tesekkurler. ben haziran basindan beri Naperville’deyim. yaz ve sonbahar cok guzel gecti ama kis mevsiminde daha once gormedigim kadar soguk hava gordum. ustelik daha kotuleri de yasanmis gecmiste. is konusu tamamen ne is yapmak istediginize bagli. ben makine muhendisiyim, isyerim aurora sehrinde, 20 dakika kadar mesafede. is ararken maksimum 45 dakika mesafede 3 is daha bulmustum. kisa sureli uber eats de denedim ama saatlik 18-20 usd civarinda ancak kazandirdi. vergi, benzin, arabanin yipranmasi derken cok makul gelmedi ve tekrar denemedim.


  • @kmryldz teşekkür ederim. Ben 3-5 ay bölgeyi etrafı görme ögrenme alışma vs için kendi aracımla yapışacak işleri yapmayı planlıyorum daha sonra lojistik taşımacılık sektöründe sistemi öğrenip belli bir süre çalıştıktan sonra kendi işimi kurmayı planlıyorum bu sektörde en revaçta chicago görünüyor araştırmalarımda. Soğukluğu çocuklar için korkutuyor ilk etap hastalık vs olmasından dolayı çekiniyorum o bölgelere. Sağolun cevabınız için.


  • @mukeya abd'deki ana tren yollarinin 5-6 tanesi chicago'da kesisiyor, bu nedenle bu bolge lojistik acisindan cok avantajli. ilk geldigimde 2 ay kadar turkiye'de calistigim sirket icin arastirmistim biraz, biz de devam etsek ofisimizi chicago'ya kuracaktik, bu bakimdan mantikli bir secenek.

    soguklar evet fena ama hastalik konusunda cok korkulacak bir durum yok sanki. normalde turkiye'de okullar acildigi gibi ortalama iki haftada bir hastane ziyaretimiz olurdu. burada cok sukur oglum daha doktor yuzu gormedi. bir kere atesi yukseldi, onu da ates dusurucu vs ile kontrol altinda tutabildik. ayrica okula gidip gelen cocuklarin -5 derece civarinda sortla okula yuruduklerini goruyorum 🙂


  • @kmryldz Selamlar nasılsınız? Sizi uzun zamandır takip ediyordum. Deneyimlerinizi keyifle okudum ve mutlu oldum. Bende Makine Tasarım Uzmanı olarak TR de kurumsal bir firmada çalışıyorum. Mesleğimi devam edeceğim ancak Linkedin üzerinden neredeyse her bölgeden bir çok iş ilanı var. Sormak istediğim siz neye göre Neperville karar verdiniz 🙂 Farklı bölgelere bakınca sürekli kafa karışıklığı, kararsızlığa düşme çok oluyor da 🙂

  • ⭐⭐⭐

    @cgokhan Memlekette çimlere basmak yasak olunca içine işliyor bu kural. 🙂 Bir de böcekler olmasa 🙂

  • ⭐⭐⭐

    @gamefry Ayrıntılı bilgiler için teşekkürler. Telefon ve internet seçenekleri çok iyi olmuş. 300 Mbps olması daha bir güzel olmuş. Burada Superonline 100 Mbps için ₺160 istiyor.


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

65
Çevrimiçi

40.7k
Kullanıcı

4.4k
Konu

424.2k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum