Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
  • ⭐⭐⭐

    Green card alarak ABD'ye yerleşen yeni göçmen birinin elindeki nakit parayı ve geldiği ülkedeki varlıklarını satarak elde ettiği parayı ABD'ye transfer ettiği zaman, bunun beyanı nasıl olmalı, özellikle ilk vergi beyanı zamanı geldiğinde neler yapmalı sorusunun cevabını arıyorum.

    Diyelim ki göçmenimizin elinde nakit + nakite dönüştürebileceği varlıklar (ev, araba, arsa, kriptopara, altın, hisse senedi vs artık elinde hangileri varsa) var ve bunların toplamı büyük bir miktar oluştursun ($500K+).

    • Yeni göçmen olarak ilk giriş yaptıktan kısa bir süre sonra (banka hesaplarını açtıktan sonra) bu yüksek miktarda parayı normal banka transferi ile gerçekleştirdiğinde ABD'de herhangi bir soruya/sorguya maruz kalıyor mu? (IRS veya başka bir devlet kurumu tarafından)
    • Böyle bir sorguya maruz kalırsa "Ben yeni bir göçmenim ve geldiğim ülkedeki bütün maddi varlığımı transfer ettim" açıklması yeterli oluyor mu?
    • Göçmenlik öncesi elde edilmiş bu varlıkların kaynağını göstermek ve ispatlamak zorunluluğu var mı?
    • Para transferinden sonra, ilk vergi beyanı döneminde getirilmiş bu para için bildirimde bulunulacağından, hesaptaki bu para için bir vergi çıkıyor mu?

    ABD'ye göç ettikten sonra Türkiye'deki parası + Türkiye'deki mallarını satarak elde ettiği yüksek miktar parayı (Özellikle $100K gibi ve üzeri miktarlarda) ABD'ye transfer etmiş olanların vergi ve diğer yasal konular hakkındaki deneyimlerini öğrenmek istiyorum.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @smartcells amerikadan önce Türkiye de soruşturma geçirebilirsin. Mesleğimden dolayı bize bu konuda uyarı geliyor zaten bu kurumun ismi MASAK bilgin olsun. Amerika konusunda da finans müdürü olan @MySea ayrıntılı yazacaktır.


  • @ayvalik10 Hocam neden soruşturma geçirsin hepsi resmi beyanlı mal varlığı değil mi! Biraz daha açar mısınız demek istediğinizi. Ayrıca @smartcells hocama da Teşekkürler çok güzel bir noktaya değinmiş (Tabii gidebilirsek)...

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @melcem soruşturma geçirir yazmadım geçirebilir dedim.

    "Mali Suçları Araştırma Kurulu, kısaltılmış hali ile MASAK, Türkiye’nin mali istihbarat birimidir. Karapara aklama ve terörün finansmanının önlenmesi kapsamında pek çok kamu ve özel kurum ve kuruluşu ile gerçek kişilerden bilgi ve belge alır. Bunları analiz eder ve riskli bulduklarını sorgular. En kısa ve en net açıklaması budur. Biz sigortacılar olarak ta çok yüksek meblağlı bir poliçe kestiğimiz zaman bireysel emeklilik yada hayat sigortası yaptırmak istiyor. Yatıracağı tutar 5 - 10 milyon gibi durumlarda bizler masak yetkilisine bilgi veririz. Onlarda inceleme başlatır. Aynı olayı bankalar da bildirmek zorundadır. Sonuçta şahıs bir kişi hesap hareketleri yurtiçinde 3 - 5 - 10 - 50 bin giderken bir anda yurtdışına milyon göndermek istiyor. Bu durum şüphe uyandırabilir Aşağıdaki yazıyı incelerseniz çok daha fazla bilgi sahibi olacaksınız.

  • ⭐⭐⭐

    Konu, yeni göçmen olarak büyük miktar para ABD'ye transfer edildiğinde orada (ABD'de) nelerle karşılaşacağımız. Konuyu dağıtmayalım lütfen.
    Cevap beklediğim kişiler göçmen olarak giden ve kısa bir süre sonra ABD'ye yüksek miktarda para transfer etmiş kişilerin ABD'deki deneyimleri.
    Türkiye'deki vergi ve denetimleriyle ilgili bir sıkıntım yok, bunları yeterince biliyorum ve de bunlarla ilgili bir şey sormadım.

    Kadıköy'de bir apartman dairesi 2 milyon TL. Orta halli araba 500 bin lira olmuş. Buradaki evi arabayı sattığınızda 250 bin dolar yapıyor. Biraz da birikiminiz varsa 250-300 bin dolar transfer edeceksiniz demektir. Bu miktar para ABD'de bir hesaba transfer edildiğinde dikkat çekecektir. Böyle bir durumda nelerle karşılaşacağız onu soruyorum.


  • @smartcells


  • @smartcells Vergi konusunda cok detayli bilgim yok. Ancak bunu ogrenebileceginiz ve ustelikte Turkce olarak da konusabileceginiz NJ de Turk bir muhasebescinin iletisim bilgisini size ozelden gonderiyorum. Arayip, tum sorulariniza cevap alabileceginizi dusunuyorum.

    Ustte verdigim websitesinden de genel bilgi alabilirsiniz.

  • ⭐⭐⭐

    @MySea, içinde söyledi: Yeni göçmenin ABD'ye para transferi ve Vergi konusu

    @smartcells Vergi konusunda cok detayli bilgim yok. Ancak bunu ogrenebileceginiz ve ustelikte Turkce olarak da konusabileceginiz NJ de Turk bir muhasebescinin iletisim bilgisini size ozelden gonderiyorum. Arayip, tum sorulariniza cevap alabileceginizi dusunuyorum.

    Ustte verdigim websitesinden de genel bilgi alabilirsiniz.

    Bilgi için çok teşekkürler. 👍

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @smartcells Kendi paranızı bir hesaptan başka bir hesaba geçirmek sorun olmaz. Miktar çok büyükse paranın yasal yollarla elde edilmiş kendi paranız olup olmadığı sorulabilir, ama çok düşük ihtimal.
    ABD'de sadece gelir vergisi ödüyorsunuz, yani hesabınıza gelen para vergiye tabi değil. Bir şeyi satıp gelir elde ediyorsanız o ayrı bir konu, para transferi ile ilgisi yok. Para transferlerini vergi beyanında belirtmenize gerek yok, böyle bir beyan türü de yok.
    IRS sadece vergi mükellefi olduğunuz tarihten sonrası ile ilgilenir.

  • ⭐⭐⭐

    @knnrn, içinde söyledi: Yeni göçmenin ABD'ye para transferi ve Vergi konusu

    @smartcells Kendi paranızı bir hesaptan başka bir hesaba geçirmek sorun olmaz. Miktar çok büyükse paranın yasal yollarla elde edilmiş kendi paranız olup olmadığı sorulabilir, ama çok düşük ihtimal.
    ABD'de sadece gelir vergisi ödüyorsunuz, yani hesabınıza gelen para vergiye tabi değil. Bir şeyi satıp gelir elde ediyorsanız o ayrı bir konu, para transferi ile ilgisi yok. Para transferlerini vergi beyanında belirtmenize gerek yok, böyle bir beyan türü de yok.
    IRS sadece vergi mükellefi olduğunuz tarihten sonrası ile ilgilenir.

    İşte beklenen cevap ve aradığım kısım 🙂
    Aslında tam olarak öğrenmek istediğim şey buydu. Yıllık vergi beyanında yıl içinde Türkiye'den gelecek parayı belirtiyorum ama bu vergi hesaplamsına dahil edilmiyor mu? Yoksa yazdığınız gibi hesabıma gelen parayı hiç bir şekilde ve her hangi bir yerde beyan etmem gerekmiyor mu?

    Bu bir gelir olarak değerlendirilmiyor, o yüzden bu transfere ilişkin bir vergi beyanı ve ödemesi yapılmıyor ama duruma göre IRS (veya başka bir devlet kururmu, FinCen gibi mesala) bu paranın kaynağını sorabilir, ama genelde çok üstüne düşmüyorlar, doğru mu anladım sn. @knnrn ?


  • Masak Turkiyeden ayda 50000 Dolar uzerindeki para gonderimlerinde takip baslatabiliyor ama herkese baslatıyor diye bir durum yok. Bankada calisan bir arkadasm, gecenlerde musterilerinin 500000 dolar ev almak amacı ile Amerikaya para havalesi yaptıgını ve herhangi bir sorusturma olmadıgınnı belirtti. Bu arada musterileri, eski bir musteri, o gun gelip para yatırıp ertesi gun Amerikaya gonderen birisi degil. Bunlar da arastırma olmamasına sebep olmustur. Turkiyedeki varlıklar satldiginda, bunlar size aileden kalmıs yani 50 seneden fazla sizin elinizde ise zaten Amerika tarafında sıkıntı olmayacaktır cunku miras yolu ile gelmis ve veraset vs vergisi odenmis varlıklar. Sizin kendi imkanlarınız ile aldıgınızı varlıklar da aynı sekilde vergisi odenmiş, satarken de vergisini odediginiz mallar. Emlak satısında rayic bedelden gosterince aradaki fark nasıl gosterilecek diyenlere cevap veremeyecegim 🙂 . @MySea nin paylastıgı yazıda yurtdısındaki bankalarda toplamda 10000USD uzeri paranız varsa FBAR yapmanız gerektigi belirtilmis. FBAR 15 Nisanda son bildirim. Bu noktada emin olamadıgım kısım, FBAR dan sonra ev ya da araba satisindan olan para Turk bankasına yatacagi icin FBAR da duzeltme yapılması gerek mi ? Benim bildigim ve aklımda olanları paylasmak istedim.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @smartcells Doğru. Hiçbir şekilde para transferleri vergi beyanının konusu değil. Yazılmayacak. Gelir değil çünkü.


  • @smartcells @ayvalik10 @knnrn @cnpist Tam da bu konuyu araştırıyordum iyi denk geldi. Bilgilendirdiğiniz için teşekkürler


  • @MySea, içinde söyledi: Yeni göçmenin ABD'ye para transferi ve Vergi konusu

    @smartcells Vergi konusunda cok detayli bilgim yok. Ancak bunu ogrenebileceginiz ve ustelikte Turkce olarak da konusabileceginiz NJ de Turk bir muhasebescinin iletisim bilgisini size ozelden gonderiyorum. Arayip, tum sorulariniza cevap alabileceginizi dusunuyorum.

    Ustte verdigim websitesinden de genel bilgi alabilirsiniz.

    muhasebeci ile konusunca bilgi yazarsanız sevinirim, aklında bu konuyu dusunen cok var sanırım 🙂 @smartcells


  • @smartcells merhaba. Konu hakkında daha fazla bilgi edinebildiniz mi?


  • Vergileme ve şüpheli işlem olarak değerlendirilme riskini önemli ölçüde en aza indirebilmek için en güvenli yöntem TR'de kendi hesabınızdan ABD'deki yine kendi adınıza olan hesabınıza para transferi görünüyor.


  • @knnrn Merhaba, siz hangi bankanin hangi yöntemi ile Türkiye'de bulunan yüklü nakitinizi Amerika'ya aktarirdiniz?
    -Bir seyi satıp yüklü gelir elde ediyorsanız o ayrı konu derken kastiniz; bu gayrımenkul satışından gelen tutar ise ?

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @Utopya Ben para transferi için Wise kullanıyorum. Bir defa Yapı Kredi ile swift yapmıştım. Paramızın çoğunu nakit olarak yanımızda getirmiştik zaten.

    Evi satıp kazanç elde etme konusu para transferinden bağımsız bir durum. Bu parayı ABD'ye getirmeseniz de vergi beyanı yaparken bildirmek gerekebilir. Bunun da istisnaları var. Mesela evi aldıktan sonra beş yıldan uzun zaman geçmişse bu uygulanmıyorç. Ayrıca evi ABD'de vergi mükellefi olmadan önce almışsanız da vergiye tabi olmayabilir. Bu konuda fazla bilgim yok maalesef.


  • @MySea Merhaba. Numarayi bana da iletebilir misiniz?


  • @smartcells Selamlar hocam, acaba nasıl ilerlediniz bu konuda? ABD'ye yerleştikten sonra burada evi barkı satıp nasıl parayı aktardınız?
    Sevgiler


Benzer Başlıklar

  • 2
  • 7
  • 16
  • 6
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

81
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.1k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum