Vallahi ben avukatsız tek başıma kimseye sormadan NIW-EB2 başvurusu yaptım ve 1 yıldan fazladır Greencard sahibiyim. Şubat 2021'de aldım.
Doktoram var ve aslında eski akademisyenim. Dosyam fena değildi. 650 sayfa gönderdim. Memur küfür etmiştir herhalde benim dosyaya bakan. Ama damdan düştüm derler ya bu konuda çok şey biliyorum artık. Avukat neden tutmadın derseniz. Siz tutun bana bakmayın avukat şart. Benimkisi büyük şanssızlık ve mecburiyet.
Ben iyi bir E2 avukatı buldum. Beni ilk mülakatta elinden geldiği kadarıyla E-2 vizesine yöneldirmeye çalıştı. Biraz da fazla ısrarcı oldu. Dedim yahu neden? Param yok yatırım yapamam. Niyetim de yok zaten. Oysa anlattı durdu. Sonra ben ona kendimi anlattım bak dedim 6 kıstas var. Bunun 2'si yeterli. Ben 6'sını birden yerine getiriyoum.
O da bana dedi ki çok riskli ben %98 üzeri başarı ile çalışıyorum. Her dosyaya çok sıkı bakıyorum dedi. Seni kabul etmeyebilirim.
Sen bilirsin deyince bana bedava randevu verdi. Uzuncana anlattım kendimi. Hatta önyargılı birine kabul ettirmek iyi de oldu. Kani oldu. Sonunda tamam senin avukatlığını yaparım dedi. Fiyatta da anlaştık.
Tamam, dedim. Çek yazıcam ama o konuda bir konuşmak istedim. "Ücretin belirli bir bölümünü yatırayım da o bölüm ilk etapta biraz az olabilir mi" diyeceğim zira form ücretleri de var. Çalışma iznim yok cepten yiyorum o aralar. 765 cevabı gelince işe girersem hemen arayı kapatırım diyeceğim. Dedi ki ortağıma danışmam lazım. Ne zaman danışırsın ertesi hafta seni ararım sen belgeleri hazır et dedi.
Beni aramadı. İki hafta üç hata avukat hanıma telefonla ulaşmaya çalışıyorum ulaşamıyorum. Belgelerimi kendim hazırladım. Dosyamı kendim yaptım. Formlarımı kendim doldurdum. Yok hala haber yok. her şeyi ben yaptım.
Akabinde ofisine gittim. Bekledim bekledim kimse ilgilenmedi. Sonra bir daha telefon faslı. Yine ulaşamadım. Bana cep telefonunu vermişti kimseye vermem özel demişti. Ben de hanımefendiyi o numaradan aramak istemedim. Artık çaresiz kaldım onu aradım. Yine açmadı. Yeniden ofise gittim.
Bekledim bekledim sonunda ortağı geldi kapıda onu yakaladım. Ortağıyla benim para pul meselesini konuşacaktı ya. "Geç kaldım toplantım var" diye beni sallamaya çalıştığı halde dedim ki tek bir sorum olacak beni sallarsan olay çıkartırım. Bak ortağın böyle yaptı sen benim dosyamı alıcan mı almıycan mı. Para pul meselesimni konuştun mu konuşmadı mı?
Dedi ki konuşmadık sen kimsin. Ulan hiç bahsetmemiş bile. Ya da bana zarf atıyor hemen ilk taksidin az olmasını kabul etmiyorum ayaklarında. Neyse dedim tamam neyse veririm dosyamı al beri dedim. Alırım ama 6 ay sonra alırım. Çok yoğunmuş. Benimkisi ruhi bunalıma girmiş ve kendini şehir dışına atmış. gelmezmiş. Hiçbir şeye cevap vermiyormuş. Ortaklıktan bile ayrılabilirlermiş. Hem benim paramı da almak istiyor hem de 6 ay sallıyor.
Sonra dedim ki ben bu hanıma ya da uyanık ortağına zaten kısıtlı olan paramı vereceğim bir de konuşamayacağız 6 ay daha beklemem lazım. Baksana para vereceğim o konuda bile görüşemiyorum. Kendisi inzivaya çekilmiş.
Zaten B2 vizesiyle girmişim ülkeye 6 ay doldu dolacak. Ben illegal de çalışmam. Kimseye yük olamam. Ayrıca dosyayı hazırlamak çok zaman alıyor. Dedim ben kendim vereyim. Kendim hallettim.
NIW düşünenler iyi bir avukat ile çalışın. Ya da kendiniz hazırlanın. Son dakikaya kalmayın. İletişim çok kötü avukatlarla.
Doktora şart mı bilemeyeceğim. Yüksek lisansı olmayan bile başvurdu ancak dosyanızı tehlikeye atabilirsiniz. Doktorası olmayanların dosyasını didik didik ediyorlar. Bir de NIW demek ulusal çıkarlara hizmet edebilen demek. Ben öyle bir yerden yakaladım ki, referans mektuplarından birinde ben istemeden referans verecek kişi yazmış "Bu kişiyi kabul etmeyecek memura ülke çıkarlarını gözetmediği için dava açarım" o kadar iddialıydı. Ben hatta bu kadar sert yazmasa mı acaba dedim ama yazdı yani.
Referans verenin ne yazacağına karışamıyorsunuz. Bir de genelde arıyorlar. Benim 9 mektubun 3 kişisini aramışlar.
Ben de onun iddialı olmasına sığındım biraz. Hızlıca çıktı.
Durum bu.