Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

ABD'ye yeni gelenler icin kredi karti tavsiyeleri

• @Redbeard Turkiye'd bankacilik sistemi gercekten cok ileri buraya kiyasla ozellikle para transferi ve kredi kartina yapilan odemelerde aninda islem goruyor, ama burada kredi kartina yapilan odeme olsun baska bankadan para transferi ne yazik ki ertesi gun veya daha sonra sisteme geciyor, fakat burada mobil uygulamayi kullanarak adiniza gelmis bir checki (bana state tax refund gelmisti check olarak) bankaya gitmeden uygulamadan tarattim ve ertesi gun hesabima gecti, turkiyede bankaya gitmeden yapiabiliyr mu hic deneyimlemedim ama burada hosuma gitti acikcasi,

• @suzmanoglu, içinde söyledi: ABD'ye yeni gelenler icin kredi karti tavsiyeleri

@Redbeard Turkiye'd bankacilik sistemi gercekten cok ileri buraya kiyasla ozellikle para transferi ve kredi kartina yapilan odemelerde aninda islem goruyor, ama burada kredi kartina yapilan odeme olsun baska bankadan para transferi ne yazik ki ertesi gun veya daha sonra sisteme geciyor, fakat burada mobil uygulamayi kullanarak adiniza gelmis bir checki (bana state tax refund gelmisti check olarak) bankaya gitmeden uygulamadan tarattim ve ertesi gun hesabima gecti, turkiyede bankaya gitmeden yapiabiliyr mu hic deneyimlemedim ama burada hosuma gitti acikcasi,

Sanmıyorum Türkiye'de yapılabildiğini (hiç duymadım) ama Türkiye'de kolay kolay çek kullanılmıyor, özellikle bireysel işlemlerde. Büyük ihtimalle EFT/FAST yaparlardı benzeri bir durumda, hemen hesaba geçerdi.

• Bankacilik islemlerinin Turkiye'ye kiyasla bu kadar geri olmasinin sebebini inanin bende senelerdir sorguluyorum, dunyaya her konuda hukmeden teknolojinin her alana dibine kdr girdigi bir ulkede bankacilik islemlerinin bu kadar cagdisi kalmasi anlasilabilir degil.

• @isik evet ulkemizde cek genellikle bir odeme araci olarak degilde vadeli islemlerde yogun olarak kullaniliyor, burada cek nakit odeme yerine de kullaniliyor vadeli kullanma gibi bir durum yok, turkiyede cek var olan amaci disinda kullanildigi icin bireysel olarak odemelerde pek tercih edilmiyor sanirim,

• @suzmanoglu @suzmanoglu cevabiniz icin tesekkurler. Evet, aynen dediginiz gibi oldu, 30 ocakta actigim hesabin ilk duzgun statement i 9 mart gibi geldi, payment due date, statement balance vs hepsi gorunmeye basladi. Tabi ben oncesinde bankayla gorustum bir iki kez ama bi etkisi olmamistir diye dusunuyorum. Kredi karti kullanimi olarak da ilk ay cok harcadim ama bundan sonra limitin %30u civarinda harcayip statement borcu odemeyi dusunuyorum her ay. Bakalim nasil bi skor olusacak. Baska siteden kontrol edebilecegimi bilmiyorum tesekkurler paylastiginiz icin. Ayrica yorumlara katiliyorum, bankacilik Turkiyede cok cok daha ileri suanda.

• Arkadaşlar uzuuuun bir aradan sonra herkese selamlar.
    Benim bank of America dan debit kartım var. Bu hesabı da kullanmayacağımdan dolayı türkiyeden kalan 300 usd yi alıp hesabı kapatmak istiyorum.
    Debit kartım var :
    availible credit : 300 usd
    cash credit availible : 200 usd
    total credit : 300 usd diye hesabımda duruyor. online banking ten yapılamıyor, amerikaya da gitmeyeceğim artık.(detaylarını sonraki mesajımda anlatırım) bunu nasıl halledebilirim? şimdiden teşekkürler..
    sağlıcakla

• ⭐⭐⭐⭐

@hakisalapaki swift ile yada remitly gibi uygulamalardan türkiyedeki hesabınıza transferi gerçekleştirin, ardından bank of americanın sosyal medya hesaplarından ulaşın. Ben 2020 senesinde facebookdaki resmi hesaplarına ulaşarak kapatmıştım amerikadaki hesabımı

• @hakisalapaki, içinde söyledi: ABD'ye yeni gelenler icin kredi karti tavsiyeleri

Arkadaşlar uzuuuun bir aradan sonra herkese selamlar.
    Benim bank of America dan debit kartım var. Bu hesabı da kullanmayacağımdan dolayı türkiyeden kalan 300 usd yi alıp hesabı kapatmak istiyorum.
    Debit kartım var :
    total credit : 300 usd diye hesabımda duruyor. online banking ten yapılamıyor, amerikaya da gitmeyeceğim artık.(detaylarını sonraki mesajımda anlatırım) bunu nasıl halledebilirim? şimdiden teşekkürler..
    sağlıcakla

BofA debit kartinizi kullanarak Turkiye'deki bir TEB ATM'sinden paranizi USD olarak cekebilirsiniz (farkli TEB ATM denemeniz gerekebilir).

Screenshot 2024-03-29 at 15.47.18.png

• @hakisalapaki, içinde söyledi: ABD'ye yeni gelenler icin kredi karti tavsiyeleri

Arkadaşlar uzuuuun bir aradan sonra herkese selamlar.
    Debit kartım var :
    sağlıcakla

BofA checking hesabinizi nasil kapatabileceginize dair bilgiyi de asagidaki linkte "How do I close my account --> How to close a checking/savings account" kisminda bulabilirsiniz (iletisim adreslerinin dogru gosterilmesi icin bankada kayitli olan yasadiginiz eyaleti secin)

Screenshot 2024-03-29 at 15.59.18.png

• teşekkür ederim

• Merhabalar, Buranın konusu olmayabilir ama Kredi kartı başvurusu sırasında başvuru ekranında IRS ile ilgili bir form doldurmuştum. Standart olduğunu düşünerek, yakın zamanda kredi kartım geldi ve henüz zaten bir kredi skorum da. 9 Aydır Amerika'dayım ve her hangi bir gelirim de yok. Başvuru sırasında yıllık 72.000 USD gelirim var ve kendi işimi yapıyorum gibi bir beyanda bulunmuştum. Bununla ilgili mi? Yoksa başka bir şey mi? özetle bugün IRS'den Form 13873-E (February 2024) diye bir form geldi. Her hangi bir işlem yapmam gerekiyor mu? Buraya yazmadan araştırdım internet de bir şey bulamadım. (Mesela internette gördüğüm birisi ipotek başvuru yapmış sonra eşine o form gelmiş gibi bir yorum vardı.) Sanırım kredi kartı başvurum ile ilgili diye düşünüyorum. Birde sizden ricam benim ingilizcem yeterli olmadığı için Türkçe bilen bir muhasebeci ile çalışmak istiyorum. En azından oryantasyon sürecinde bir problem yaşamamak adına, yine buranın konusu değil ama önerileriniz var ise yönlendirirseniz sevinirim. Çok teşekkürler...

• Ben asagidaki kredi kartlarina sahibim, hangisini neden tutuyorum yazayim, ilgilenen arkadaslarin ihtiyaclarina gore limitli ama bilgilendirici olabilir;

1. Polish Slavic Federal Credit Union - Biz Amerika’ya ilk geldigimizde hesaplarimizi bu credit union’dan actirdik esim Polonyali oldugu icin. Hatta soyle soyleyeyim, daha ABD’ye gelmeden actirdik - esim polonyali oldugu icin baya kolaylik sagladilar. ABD’de polonyalilarin kurdugu bir credit union. Gelir gelmez kredi kartina da burdan basvurduk. Ikimize de $500 dolar limitli secured credit card verdiler. Guya ilk yilin sonunda onu normal karta ceviririz paranizi da salariz demislerdi ama 3 yil oldu, hala ayni, biz de dokunmuyoruz usengeclikten.

Artilari; yok.
    Avantajlari: yok. Cash back bile vermiyor. Zaten ben ayda $5-10 falan harciyorum bundan sirf kart acik kalsin diye.
    Dezavantaji: o da yok. Kart iste.

1. Citibank Costco Anywhere Card- Bu ikinci cikartigimiz kart. Costco uyeligimiz de var.

Artilari: Costco membership karti tasimak zorunda kalmiyorum, ayni bilgiler kartin arkasinda da var.

Avantajlari: Costco’dan yaptigimiz alisverislerde %2 gold membership uzerine %2 daha cash back veriyor. Biz de buyuk aylik alisverislerimizi hep costco’dan yaptigimizdsn baya avantajli oluyor. Ayrica ben benzini hep costco’dan aliyorum, orda da %4 cash back veriyor ki bence harika. Restoranlarda da %3 cashback veriyor, yine guzel cok. 9/10 bence.

Dezavantajlari: yok ama sanirim karti alabilmek icin costco member olmaniz gerekiyor ki zaten costco uyeligi basli basina verdiginiz paraya degen birsey.

1. American Express Blue Cash Preferred - Ucuncu kartimiz. Bu karti neredeyse sadece costco disindaki supermarket harcamalarimizda kullaniyoruz:

Avantajlari: Supermarket alisverislerinde %6 cash back. Bu mukemmel bir sey. Biz Trader Joe’s, Superfresh, Lidl ve kuzey NJ’de istanbul supermarket var turk urunleri icin onlarin hepsinde bunu kullaniyoruz, geciyor. Yuzde 6 cashback harika bir sey. Tek sikinti nedense Walmart ve Target’ta gecerli degil cash back. Ama biz zaten ne walmart’a ne de target’e gidiyoruz genelde. Wegman’s da ve whole foods’da da gecerli sanirim ama pahali olduklari icin cok da tercih ettiginizi soyleyemem. Bir de netflix gubi uyelikler de yuzde 6 cashback, gamepass dahil.

Dezavantaji: $95 yillik ucreti var ama benim acimdan zaten iki ayda cashback yillik ucreti oduyor. Bir de ben suana kadar amex kabul etmeyen yer gormedim ABD’de.

Diger bir dezavataji da %6 cashback’in bir limiti var. Biz o limiti genelde eylul gibi doldurmus oluyoruz.

1. American Express Gold - bu da supermarket alisverislerinde 4x puan veriyor. Amex Blue dolunca bunu kullaniyoruz yilin kalaninda.

Artisi: Cok onemsiz belki ama kartin bir havasi var. Kart altin renkte, metal. Insan ister istemez hava atiyormus gibi oluyor. Evet iyi bir huy degil ama yalan soylemeyeyim bir gururunu oksuyor insanin.

Avantajlari: dedigim gibi supermarkette 4x puan veriyor. Bir de Haziran’da Portekiz’e gittik. Orda araba kiraladim, sigorta yaptirmaniz gerekmiyor bu kartiniz uzerinden kiralarsaniz. Kiralik arabaya otomatik bedava sigorta yapiyorlar. Benim kiraladigim araba gunluk €30’du, sigorta gunluk €55 dedi kadin, yok canim gerekli degil ben amex gold sahibiyim sigortam otomatik geliyor dedim. €550 masraftan kurtardi beni. Bir de birikeb puanlarinizi travel icin (ucsk bileti, araba kiralama) falan kullanirsaniz puanin degeri artiyor. Karti aldigimizda 80,000 puan kampanyasi vardi. Nakite cevirsem sabirim $560 falan ediyordu ama ben ucak bileti ve araba kiralama yaptim Amex sistemi uzerinden bu puanlarla, 80,000 puan $800’a falan geldi. Eger seyahat ediyorsaniz sik, mantikli bir kart. Bir de bir kac kredit var belli yerlerden yemek yemeye, belli otellerde kalmaya falan ama cok kullanmadim acikcasi.

Bir de amex blue ve gold icin birlikte yazayim, amex’in kampanyalari oluyor. Atiyorum Rayban’de $250 harcarsa. $50 geri veriyor falan. Baya ise yariyor o kampanyalar eger zaten hali hazirda alisveris yapmaniz gerekiyorsa. Bir de kartin bir limiti yok (tabi kesin onlarin tarafindan bir limiti vardir da, oyle geciyor iste. Diger kredi kartlari gibi size bir limit soylemiyor - yine de gidip kartla araba alabileceginizi sanmiyorum)

Dezavantaji: yillik ucreti $250. Ben suana kadar 4 senelik ucreti kadar kar ettigim icin cok da onemli degil diye dusunuyorum.

1. TJ Maxx - Mashall’s - Homegoods kredi karti - Bunu da bu magazalardan baya alisveris yaptigimiz icin cikarttik.

Avantaji; bu magazalardan yaptiginiz alisverislerde %5 cash back veriyor.

Dezavantaji: yok. Uyelik ucreti yok zaten. Cuzdanda yer kapliyor sadece. Sadece TJ Maxx’te falan kullanilacak bir kart o kadar.

Bizde sadece bu 5 kart var. Hepsi de cok yararli (polish kart haric. O bi seye yaramiyor)

• ⭐⭐⭐⭐

@eire eğer yeni bir kart arayışına girerseniz discoverı öneririm dönemsel farklı kategorilerde %5 cashbacki çok iyi olabiliyor

• Banned

Yeni gelenler icin,SSN belli olunca ilk kart Amex blue cash sonraki ay Self credit ve Mission Lane e basvurun,ardindan 3 ay sonra capone a basvurun.Daha sonra 6 ay gecinde 1000 dolar ve ustu birikimi chase bankasina goturun hesap acin ordanda freedom rise alin.Bu sekilde 1 sene sonra dogru duzgun harcama yapmazsaniz bilem en az 20000 usd credi limitiniz olur.Discovery tavsiye etmiyorum bana irs formu gondermislerdi

• @Henry-bloor Merhabalar, benimde başıma gelen discover yüzünden oldu her halde... IRS'den form aldım. Siz bir işlem yapmış mıydınız? Yoksa gelen evrak sadece bilgi amaçlı mı? (Sonra dan başım ağrımasın diye endişe ettim.) Buraya yazdım ama şuana kadar kimse yanıt vermemiş. Her halde tecrübe eden olmadı diye düşünüyorum. Yada tecrübe eden kimse henüz görmedi 🙂

• Banned

@Redbeard yaptım 1000 lik card verdiler daha bana gelmeden irs formu gönderdiler bende kullanmadan iptal ettim bir dahada muhatap olmadım.Discover garip bir firma mission lane daha iyi en azından Visa olarak veriyorlar

• @Redbeard, içinde söyledi: ABD'ye yeni gelenler icin kredi karti tavsiyeleri

@Henry-bloor Merhabalar, benimde başıma gelen discover yüzünden oldu her halde... IRS'den form aldım. Siz bir işlem yapmış mıydınız? Yoksa gelen evrak sadece bilgi amaçlı mı? (Sonra dan başım ağrımasın diye endişe ettim.) Buraya yazdım ama şuana kadar kimse yanıt vermemiş. Her halde tecrübe eden olmadı diye düşünüyorum. Yada tecrübe eden kimse henüz görmedi 🙂

Genelde Discover ve American Express kredi kart sahiplerine arasira Form 4506-T gonderirler. Musterilerin yillik beyan ettikleri gelirlerini verify yapmak icin. Aslinda, hepsi gonderebilirler ama digerleri sanirim bu ikisi kadar cok takmiyorlar.

• @MySea Hocam sağol bilgi için, bana gelen evrak anladığım kadarıyla kredi kartı başvurusun sırasında beyan durumu ile ilgili, bir aksiyon alıp almamam gerektiğini bulmaya çalışıyordum...

• @Henry-bloor çok teşekkürler bilgi için, bana da 1.000 USD'lik kart verdiler, durum bununla ilgili %100 anlamış oldum.. Neyse umarım bir problem yaşamam...

• Banned

@Redbeard cok ilticacı ne edü belirsiz çok adam geldi forged ssn ile çakma belgelerle her türlü usulsüzlük artışa geçti birde ekonomik kriz olup faizlerde artınca iyice zorlaştırdılar selection kriterlerini.

Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

113

55.1k
Users

4.8k
Topics

483.6k

| | | |