@DonTurcos elinize saglik. cok faydali bir baslik bence de...
ilgili wikipedia sayfasindan su tabloyu da aktarayim:
alt metni
@Asiye-Akgül biz esimle Bridgewater ofise randevusuz gidip islemimizi yaptirdik. Sira alip isleminizi yaptiriyorsunuz.Gittiginizde kartinizin orada olmasi gibi durum yok. Kartlar sadece posta ile geliyor. Yeni talep girerek yapiyorlar. Biz benim icin 3 kez esim icin 4 kez yaptik. Bu tur aksilikler normal.
Türkiye’deki bankamdan FATCA ve CRS uyumluluğu ile ilgili bir bildirim aldim. ABD vergi mükellefi olup olmadığımı beyan etmemi ve SSN numaramı paylaşmamı istiyorlar. Ancak, Türkiye’de herhangi bir gelirim yok ve hesabımda da bir bakiye bulunmuyor.
Veri güvenliği açısından SSN’imi paylaşmak istemiyorum ve bu durumu tamamen çözmek için Türkiye’deki hesabımı kapatmayı düşünüyorum.
Benzer bir durumla karşılaşan var mı? Böyle bir durumda ne yaptınız? SSN vermek zorunlu mu, yoksa başka bir çözüm yolu var mı?
Arkadaşlar SSN numaram geldi bir de work permit diye bir şey duyuyorum grenncardlı olarak gelen biri ssn gelince work permite başvurmalı mı ya da bu ikisi aynı şey mi teşekkürler
@emresurmeli Merhaba Emre bey, 2024 te ben de llc şirket kurdum New mexico da.Ama hiç faaliyetim olmadı .Herhangi bir beyan verme zorunluluğu var mı? ya da vergi ödemesi yaptınız mı ? Siz Fiver dan işlem yaptırdığınız kişiye ne kadar ödeme yaptınız. Fiver da ki işlem yaptıracağım kişiye güvenebilir miyim?
cevabınız şimdiden teşekkür ederim
@DenizMaths evet ben gayet memnunum. Benim dosyalarimla Turkiyeden bir kac uzman ilgilendi ama konularina cok hakimler. Ben bir sene haric hep ciddi miktarda iade aldim. Ayrica bir CPA ile calismis oluyorsunuz.
@mister Kesinlikle haklisiniz. Evet cogu kisiler Turkiye'den gelen gelirlerini beyan etmiyorlar, nasilsa IRS bilemez diyorlar. Ama hepsi bir audit olayina bakar. Eger sonradan tespit edilirse, cezasi cok buyuk olur, hapse kadar gider.
Az önce aklıma bir soru takılmıştı;
Örneğin evimiz New Jersey'de ama işimiz New York'ta olursa vergi uygulaması nasıl oluyor şeklinde.
Biraz araştırınca aşağıdakini buldum, burada paylaşmak istedim:
You will not pay taxes in both states, but you will be required to file taxes in both New York and New Jersey. Click to read more.
Kısaca şöyleymiş;
Genel kural, ikamet ettiğiniz eyalette vergi beyanında bulunmanızdır.
New Jersey'de yaşamayı ve New York'ta çalışmayı seçerseniz, vergilerinizi New Jersey sakini olarak beyan edersiniz.
Ancak, New York'ta gelir elde ettiğiniz için, o eyalette yerleşik olmayan biri olarak vergi beyanında bulunmanız gerekecektir.
Merhabalar, eşimle birlikte Nisan ayında Amerika'ya turist vizesi ile giriş yaptık. BOFA'dan hesaplarımızı açtık ve saving hesabımıza yanımıza getirdiğimiz parayı yatırdık. Hatta daha rahat harcama yapabilmek için yetmediği yerde TEB hesabından günlük 300 dolar çekip yine hesaplarımıza yatırdık. 1 ayın sonunda hesapta 3 bin dolar para oldu. Sonra eve W-8BEN formu geldi. Araştırdığım kadarıyla bu form ABD üzerinden gelir elde edenlerin doldurması gereken bir formmuş. Ben burada turist olarak bulunuyorum forma yazabileceğim SSN ve ITIN yok maalesef. 1 ayda 3 bin dolar hesaba parça parça para girmesi gözlerine mi battı acaba ? Neden böyle bir form göndermiş olabilirler. Gelen zarfın üzerinde tax return yazıyordu. Bilgisi olan varsa desteğini rica ederim.
Şimdiden teşekkürler
bu soruların cevaplanmış olduğu ilgili başlık surada:
https://yesilkartforum.com/forum/topic/286/türkiye-den-gelen-gelir-için-vergi
Ben de SSN alamayacagimiz kizim icin ITIN basvuru surecimden bahsedeyim. Biz ailecek J1 ile buradayiz. Ben universiteden maas aliyorum ve SSN'im var, esimin EAD'si ve dolayisi ile SSN'i var, fakat kizimiz icin SSN alamiyoruz calisma izni olmadigi icin. Boyle olunca da onu dependant gosterebilmek adina ITIN'e ihtiyacimiz var.
Oncelikle IRS'in sitesindeki agencylerden yakin olan birini arayip randevu aldim. Yanimizda doldurulmus tax return, guncel DS-2019'larimiz, pasaportlarimiz, kizimizin okulundan alinmis onun ogrenci oldugunu gosteren durum belgesi goturduk. Ben tax return'de Child Tax Credit'i isaretlemistim fakat ilk sayfada da yazdigi uzere sadece Dependant olarak $500 vergi indirimi alinabiliyormus onu degistirdi agency'deki kisi. Fotokopileri cekti ve W7 formunu tax returnle beraber gonderdi. Soyledigine gore state tax return, ITIN basvurusu ile beraber yapilmis olacakmis. Bizim bir daha state tax return yapmamiz gerekmeyecekmis, fakat ITIN gelince federali kendimiz yapacagiz. Agency, iki kere randevumuzu degistirmek zorunda kaldigi icin bizden bu islemler icin para almadi, bu yuzden normalde ne kadar tutuyor bilmiyorum. ITIN gelince burayi guncellerim.
Wondering how old you have to be to file taxes? The IRS requires all taxpayers, regardless of age, to file a tax return if they meet income thresholds.
Merhabalar
COS yapıp E2 sürecine girdiğimizde; şirket kurulumu yapıp EIN aldıktan sonra ITIN almak gerekir mi? yoksa EIN yeterli midir?
Şöyle ki: Şirket harici şahsım için söylüyorum. SSN benim olmayacak, şirket için EIN olacak tamam. Tax return şirket EIN ile olacak tamam. Şirket hesapları falanı filanı hep şirket EIN kullanılacak. Ben şahsi olarak, şirket harici bir gereksinim duymayacak mıyım?
(Olmaz olmaz da ya olursa) Borsada hisse senedi alım satımı yapar para kazanırsam?
@MySea anladim,tesekkur ederim
Merhabalar,2023 yazında work and travel programına katıldım ve w2 formum geç de olsa şu an elime geçti fakat Abd'deki banka hesaplarım kapanmış durumda. 2 gündür internette araştırıyorum ve birçok yöntem gördüm fakat hiçbiri sağlıklı değil. Tax refund için çeşitli siteler mevcut ve arkadaşlarımın en çok kullandığı site freetaxusa buraya mesaj gönderdiğimde çek olarak alabileceğimi adresi türkiye olarak veremeyeciğimi söylediler. Diğer sitelere çok fazla güvenemedim en az kesinti yapan ve arkadaşlarımın da kullandığı bir site olduğu için.Online banka hesabı açmayı veya diğer banka hesaplarıma girmeyi denedim fakat telefon numaram da kapandığı için yapamadım. Paypal ile de hesap açamıyorum fakat payoneer ile denediğimde banka hesabı açtım sanırım ama tam çözemedim bana ait mi vesaire routing ve account number var fakat emin olamadım. ırs in sitesine baktığımda çekleri yurtdışına yolluyorlar fakat sitelerde bunu tercih etmiyorlar. Daha önce böyle bir durumla karşılaşan oldu mu herhangi bir çözüm yolu izleyebilir miyim ? Teşekkürler.
@Ozan-1 alacağınız hizmete istinaden tekliflendirme yapıyorlar, web sitesinden iletişime geçmenizi ve teklif almanızı tavsiye ederim
Merhaba, amerikaya 2023 Aralık ayında girdim, evraklarım ve sosyal güvenlik numaram gelmediği için iş bulamadım ve çalışmadım, sadece amerikada açtığım banka hesabıma türkiyeden getirdiğim parayı yatırdım. 2024 Nisan ayında vergi ödemesi ya da herhangi bir beyan yapmam lazım mı?
Bu konuda yeni bir güncelleme var.
IRS, yeniden bir erteleme yaptı. 2023 yılı için bir değişiklik yapılmayacak ve eski sınırlar devam edecek yani $20.000 veya üstü kazanç ve 200'den fazla sayıda işlem. 2024 yılı için kazanç sınırı $5.000 'e düşürülecek. 2025 yılı ve sonrasında ise yasadaki $600 sınırı uygulanacak.
IR-2023-221, Nov. 21, 2023 — Following feedback from taxpayers, tax professionals and payment processors and to reduce taxpayer confusion, the Internal Revenue Service today released Notice 2023-74 announcing a delay of the new $600 Form 1099-K reporting threshold for third party settlement...
@Sercan-Özüsağlam Turbotax bildigim kadariyla us citizen ya da permanent resident (yani green card holder) statusu olanlar icin.
@Sercan-Özüsağlam Amerikada yabancı olarak single LLC vergi beyannamesi vermek TurboTax gibi app. ile olmuyor, çünki "Froeign Owner U.S. DE" olarak form 1120 doldurmanın yanında mutlaka form 5472 doldurmanız yani beyan etmeniz gerekiyor. Form 5472 yi de doldurmak bu vergi siteleri veya onların app. ile mümkün değil. Bunlarla başlangıçta LLC diye başlasanız da hiçbirinde form 5472 seçeneği yok, devam edip tamamlayamazsınız. Geriye 2 seçenek kalıyor ya kendiniz doldurmanız ya da bir vergi uzmanı, muhasebeci kurum ,kişi ile beyanname vermeniz.
Benim kendi tecrübemde ilk beyannamemi verirken ne kadar araştırsam da Form 5472 'nin nasıl doldurulması gerektiği ile ilgili açık bir kaynak bulamadım .Bazı video ya da makaleler var web de ama hiçbiri yeteri derecede açık değil, zaten bu muhasebeci kurum ve kişilerin geçim kaynağı , çok açık bir kaynak bulmak zor.
Pandemiden dolayı vergi beyanı son günü IRS tarafından uzatılmıştı ama ben o süreyi de 10-15 gün kadar geçirmiştim ,Kendim yapamayacığımı anlayınca bulabildiğim ve güvenilir olduğuna kanaat getirdiğim en ucuz muhasebeci ile anlaştım, kendisine gerekli olan ve benden istediği verileri verdim, formları doldurup bana gönderdi bende imzalayıp geri gönderdim (hepsi dijital ortamda) ve böylelikle ilk vergi beyanımı vermiş oldum. Daha sonraki 2 yılda ilk beyannameye bakarak Form 1120 ve Form 5472 yi kendim doldurup IRS'ye faksladım. En son gönderdiğim Formda da " final tax return " olduğunu belirterek şirketimi sonlandırmış oldum.
Kendiniz form doldururken mutlaka IRS den güncel formları indirin, hemen her yıl bir takım değişiklikler olması muhtemel. Formların açıklamalarını da indirip okuyun, size yol haritasını veriyor, değişiklik varsa nasıl yapılacağını izah ediyor, bunları okuyup anlamak çok çok önemli,her şey çok açık şekilde izah ediliyor. Bu nedenle formları illa bir aracı ile doldurup IRS ye beyan etmeniz zorunlu değil, kendiniz de yapabilirsiniz ama çok akrışık işlemleriniz ve nakit akışlarınız varsa mutlaka bir uzman yardımı ile yapın. Benim LLC de faaliyet süresince her hangi bir alım-satım ,para transferi vs, vergiye tabi hareketim olmadığı için doldurmak basitti. Hacimli işlem olursa mutlaka vergi danışmanı, muhasebeci ile çalışmak gerekir.
Bu yazdıklarım "Foreign Owner U.S. DE" single LLC için geçerlidir.
DE'nin açılımı "disregarded entity" dir.
"A disregarded entity is a business entity that (1) has a single owner, (2) is not organized as a corporation, and (3) has not elected to be taxed as a separate entity for federal tax purposes. The owner of a disregarded entity reports the income of the disregarded entity on the owner's return".
Şirket kuruluşunda bütün hisseler bir tek size ait olduğu için ve kendinizi de "managing member" olarak atadığınızdan "tax return" formlarını doldurup imzalama yetkiniz vardır.
@DonTurcos Teşekkür ederim detaylı açıklamanız için bu bilgiler çok yardımcı oldu. Benim de henüz ilk yılım olduğundan, hemen hemen hiç bir vergiye tabi hareketim yok en azından ilk sene için durum bu. Sanırım işi garantiye almak için en doğru yol muhasebeciyle çalışmak olacak gibi. Teşekkür ederim tekrardan.
@hasbelkader Teşekkürler.
Ben j1 ile 2022'de ABD'ye geldim ve hala ABD'deyim. 2022 yılının vergi beyanını bilgisizlikten ve geç kaldığımdan kaçırdım. Şimdi onu yapmak istiyorum.
ABD vizesi almak için bir şirketten 2022 yılı için 36bin dolar bana destek sağlanacağına dair mektup aldım ve bunu da DS2019 formumda belirttiler.
Ben bu geliri beyan etmek istiyorum ama elimde sadece bu mektup var. Bunu hangi başlık altında beyan edeceğim? Bu geliri özellikle beyan etmek istiyorum çünkü o yıl başka bir gelirim olmadı. Elimde bu mektuptan başka hiç bir belge de yok.
Özetle yurt dışından aldığım bir gelir desteğini (burs da sayılabilir) burada nasıl beyan edeceğim?
Teşekkürler
Merhabalar,
Biz ilk Amerika'ya girişimizi Ocak 2023'te yaptık. Şubat 2023'te de tekrar Türkiye'ye dönüp, Haziran 2023'te de ailece kesin gelişimizi gerçekleştirdik.
Ben 2023'ün ilk 7 ayı Türkiye'deki çalıştığım şirketten bordrolu olarak Türk Lirası gelir elde ettim. Temmuz'da şirketten ayrıldım ve Ağustos'tan itibaren de Amerika'da bordrolu (W2) olarak çalışmaktayım. Eşim de aynı şekilde Türkiye'de Ocak'tan Ekim'e kadar çalıştığı şirketten bordrolu olarak Türk Lirası gelir elde etti. O da Ekim'de ayrıldı. Ve şu anda çalışmıyor Amerika'da.
Bu yıl tax return için tax dökümanlarını doldururken benim 5 aylık W2'ım dışında hem kendim hem de eşim için bu Türkiye'de kazandığımız Türk Lirası gelirleri de beyan etmemiz gerekiyor diye düşünüyorum. Peki bu gelirleri beyan ederken Türk Lirası cinsinden değil Dolar cinsinden yazmak lazım diye düşünüyorum yine. Burada hesabı nasıl yapacağız. Dolar her ay farklı bir değerde malum. 18'den başladık 30'da kapattık. Türk Lirası kazançları neye göre nasıl dolara dönüştüreceğiz bir kuralı kaidesi var mıdır: Ya da bir öneriniz var mıdır?
Bir de TurboTax ya da başka bir ücretsiz benzer site üzerinden bunu yapabilir miyiz?
Jointly olarak dolduracağız tax dökümanımızı eşimle. Bir de çocuk var 9 yaşında.
@salsalonia Bence en kolayi TL uzerinden aldiginiz aylik gelirleri bir Excel spreadsheet uzerinden her ay icin o zamanki kurdan dollara cevirin. En sonda da hem sizinkini hem esinizinkini toplayip tax return yaparken kullanin. Hazirladiginiz Excel spreadsheet kopyasini da W2 ile birlikte tax belgelerine ekleyin. Online bir platform ile kendiniz yapabilirsiniz.
xxxxxxxxxxxxxxx
@salsalonia Merhabalar,
Yaklasik olarak sizinle benzer bir durumum var benim de. Bunun icin biraz araştırma yapmiştim ve IRS sayfalarının birinde döviz kazanclarinin beyanı icin ABD merj=kez bankasının bir raporu dikkate alınıyor yazıyordu. Merkez bankası her sene sonunda ilgili döviz cinsi icin yıllık baz alinacak bir kur acikliyor ve beyanlar da buna gore kabul ediliyormuş. Arastirirsaniz siz de goreceksinizdir. Ama ben de hesaplamada hata yapmamak icin mart ayinda bir muhasebeci ile görüşeceğim. Onunla dolduracağım tax formumu. Ayrıca ayrildigim şirketten 2023 yılı gelir belgesi talep etmiştim. O kağıtta brut gelirim ve ödenen vergi miktarı gibi detaylar vardi. Onu vereceğim direkt muhasebeciye. Size de Boyle bir kağıt almanızı tavsiye ederim.
@zehraoz, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani
Herkese iyi akşamlar , 2024 yılına girmeden 2 gün önce işe başladım ve o 2 günün maaşını aldım. Evime henüz w2 formu gönderilmedi. Sizce vergi bildirimi yapmam gerekiyor mu ? Çok teşekkürler
2023 yılında vergi beyanı yapmak için minimum gelir bekarlar için 13850, evli çiftler için 27700 dolar. Bu tutarın altında gelir elde ettiyseniz beyan vermek zorunda değilsiniz. Ancak child tax credit gibi vergi iadelerinden yararlanmak istiyorsanız yine de beyan verebilirsiniz
@MySea, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani
@salsalonia Bence en kolayi TL uzerinden aldiginiz aylik gelirleri bir Excel spreadsheet uzerinden her ay icin o zamanki kurdan dollara cevirin. En sonda da hem sizinkini hem esinizinkini toplayip tax return yaparken kullanin. Hazirladiginiz Excel spreadsheet kopyasini da W2 ile birlikte tax belgelerine ekleyin. Online bir platform ile kendiniz yapabilirsiniz.
Hocam herhangi bir denetim olmadığı sürece vergi beyanına bir belge eklemeye gerek yok bence. Hesabı düzgün yapıp bilgileri girmek yeterli.
@knnrn Haklisiniz, bence bu kisiye kalmis.
@knnrn Bu arada bu child tax credit'ten vs nonresident alienler faydalanamiyormus hocam. Benim j1 vizem var ve maalesef cocugumu dependant olarak gosteremedim.
Soran arkadaslar olmus Turkiyedeki gelirinizin $ karsiligi icin ortalama kur konusunda alttaki IRS linkinde yer alan 2023 kurunu baz alabilirsiniz
Herkese merhaba, 11 Temmuzda ilk girişimizi yapmıştık. Bu sırada ben 2 farklı iş yerinde çalıştım ikisinden de W2 formum geldi. Eşim de 1 yerde çalıştı onun da W2 formu geldi. Geldiğimiz ilk ay iş bulana kadar Doordash ve UberEats yapıp biraz para kazanmıştık 1-1.5k $ kadar. Bu geliri nasıl beyan edebilirim ? Bir muhasebeciye gidip yapacağız vergi beyanımızı zaten ama giderken Doordash-Ubereats gelirlerimiz için de bir belge götürmemiz gerekiyor mu ?
Şimdiden herkese teşekkürler.
@hope123 Doorhash ve Ubereats den size form 1099 gelmesi lazim eger kazanciniz $600 uzerindeyse. O formu kullanacaksiniz.
@hope123, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani
Herkese merhaba, 11 Temmuzda ilk girişimizi yapmıştık. Bu sırada ben 2 farklı iş yerinde çalıştım ikisinden de W2 formum geldi. Eşim de 1 yerde çalıştı onun da W2 formu geldi. Geldiğimiz ilk ay iş bulana kadar Doordash ve UberEats yapıp biraz para kazanmıştık 1-1.5k $ kadar. Bu geliri nasıl beyan edebilirim ? Bir muhasebeciye gidip yapacağız vergi beyanımızı zaten ama giderken Doordash-Ubereats gelirlerimiz için de bir belge götürmemiz gerekiyor mu ?
Şimdiden herkese teşekkürler.
Hocam her birinden en az $600 yapmis olmaniz gerekiyor 1099 alabilmeniz icin eger daha azsa size bu formu vermiyorlar. En azindan doordash ve grubhub icin boyle.
@hope123, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani
@MySea @mutlu234 Öncelikle ikinize de cevaplarınız için teşekkürler. Tax Returnlerimizi eşimle beraber ortak dolduracağız ve ayrı ayrı delivery kazançlarımız 421 dolar ve 291 dolar. Yani totalde 712 dolar yapıyor. Bu durumda da vergi ödememiz gerekmeyecek mi ?
600 dolar altında form gelmiyor. Siz sistemden bu tutarları gireceksiniz yine de. Toplam gelirinize bağlı olarak vergi olabilir veya olmayabilir.