Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

Türkiye Ön lisans diplomasını Amerika'da denkliği var mı yoksa denklik alınabilir mi ?


  • Türkiye Ön lisans diplomasını Amerika'da denkliği var mı yoksa denklik alınabilir mi ?

    Merhaba ben afyon kocatepe üniversitesi 2 yıllık makine bölümü mezunuyum benim aklımdaki soru ben diplomamı amerika da kullanabilir miyim

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @Burak-Şağın, içinde söyledi: Türkiye Ön lisans diplomasını Amerika'da denkliği var mı yoksa denklik alınabilir mi ?

    Türkiye Ön lisans diplomasını Amerika'da denkliği var mı yoksa denklik alınabilir mi ?

    Merhaba ben afyon kocatepe üniversitesi 2 yıllık makine bölümü mezunuyum benim aklımdaki soru ben diplomamı amerika da kullanabilir miyim

    ABD'de derece ve diplomalarin denkligiyle ilgili bir standart yok, standartlar mesleklere gore oldukca degiskenlik gosteriyor. Daha once baska basliklar altinda aktarmistim, onlardan alinti yapiyorum...

    Makine onlisans bolumu de ABD'de bir otorite tarafindan regulasyonu yapilan mesleklerden biri degil. O nedenle sizin sorunuzun net bir cevabi yok maalesef.

    Eger doktorluk, veterinerlik, dis hekimligi vs. gibi regulasyonu yapilan mesleklerden birini yapacak olsaydiniz, calismaniz icin lisansa ihtiyac duyacaktiniz ve bu nedenle denklik sinavlarina girmeniz gerekecekti. Fakat muhendislerin calismak icin genel olarak bir lisansa ihtiyaclari yok.

    Size neyin yetip neyin yetmeyecegine sizi ise alacak kurum(ya da is yeri) karar verecek.

    Egitim Bakanliginin Sayfasinda soyle yaziyor:

    https://www2.ed.gov/about/offices/list/ous/international/usnei/us/edlite-visitus-forrecog.html

    Recognition of Foreign Qualifications

    NOTE: THE U.S. DEPARTMENT OF EDUCATION AND USNEI DO NOT EVALUATE FOREIGN DEGREES OR QUALIFICATIONS. PLEASE DO NOT SUBMIT REQUESTS FOR SUCH EVALUATIONS TO US OR SUBMIT DIPLOMAS OR OTHER RECORDS FOR REVIEW. REFER TO THE LINKS BELOW.

    There is no single authority in the United States for the recognition of foreign degrees and other qualifications. International agreements and the practice in the U.S. education system and labor market recognize the existence of three competent authorities for recognition matters:

    \

    • The admitting school or higher education institution, for students who seek to study in the United States and who are presenting credits or qualifications earned abroad;
    • The hiring employer, for individuals seeking work and who are presenting degrees or other qualifications earned abroad; and
    • State or territorial licensing boards, for individuals seeking to practice regulated professions in a jurisdiction of the United States and who are presenting degrees or other qualifications earned abroad.

    Yani kisaca diyorlar ki, Egitim Bakanligi yabanci ulkelerde alinan dereceleri ya da yeterlilikleri degerlendirmemektedir ve ABD'de bu degerlendirmeyi yapan bir otorite de yoktur.

    • Eger bir ogrenciyseniz diplomalarinizin ya da derslerinizin akredite olup olmadigina basvurdugunuz universite ya da enstitu karar verecek.
    • Eger bir is icin basvuracaksaniz, buna sizi ise alacak kurum ya da is yeri karar verecek.
    • Eger regulasyonu yapilan bir iste calisacaksaniz (yukarida bahsettigim gibi meslekler), eyaletlerin ilgili ruhsat (lisans) kuruluna basvurmaniz gerekmekte.

    Ayrica sevgili @sofi 'nin hazirladigi su konudaki linklere bakabilirsiniz:
    https://yesilkartforum.com/forum/topic/206/amerikan-üniversiteleri-akreditasyonu

    Yani su an sizin yapabileceginiz en mantikli sey su olurdu... ABD'de hangi iste calismayi dusunuyorsaniz, o kurumun Insan Kaynaklari'yla iletisime gecip, bu sorunuzu sorun. Is yerleri kendileri de sizin durumunuzu degerlendirmek isteyebilirler yahut sizi bir "credential evaluation service"e yonlendirebilirler.

    Eger sizi yonlendirirlerse ya da onerdikleri servisler olursa, bu servisleri kullanip sizi degerlendirmelerini isteyebilirsiniz. Eger sizi yonlendirmezlerse degerlendirme servisini siz de secebilirsiniz. Ama bu degerlendirmenin bedava olmadigini unutmayin. Ayrica bazi degerlendirme servisleri diploma ya da transcriptlerinizin tercumesini ya da noter onayini da isteyebilirler. O nedenle bunu bilincsizce yapmak yerine bir amaca yonelik yapmaniz daha mantikli olur.

    Ornek olmasi acisindan, misal NCEES muhendislik konusunda da degerlendirme yapan bir servis:


  • Bu konuda okudugum en iyi bilgilendirme.


  • @crazycells cok aydinlatici olmus, tesekkurler, Turkiyedeki diploma veya degree ler ile is basvurusu yapan arkadaslara NCEES e bagli sirketlerden birine basvurarak authentication yapmalarini oneririm, kendim bizzat bu konuda basvuru yaptim.


Benzer Başlıklar

  • 2
  • 39
  • 6
  • 6
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

54
Çevrimiçi

40.7k
Kullanıcı

4.4k
Konu

424.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum