Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
  • ⭐⭐

    ....bu ayin onbirinde erken saatte devletin dis klinigine gittik,uzman doktor hatunun iki disini cekecek birde icerde kok varmis yan yana ucunu alacak,doktor hatunun kan raporuna bakti incelik kalinlik durumu guzel dedi, 4 tane antibiyotik hap icti. amoksin gibi bir sey.bir saat bekledikten sonra hatunu odaya aldi, sende sandalyede otur dedi,ben burda oturursam kalp krizi geciririm diye sokaga ciktim biraz yurudum yarim saat dolastim geldim, 10 dakika icerde oturdum hemsire beni cagirdi her sey oldu bitti dedi,uzman disci hindistanli bir doktor,biraz morarir biraz agirir sanci yapar sicak bir seyler yeme 2 hafta sonra goruselim dedi.cekmis kesmis dikis atmis.allah razi olsun ellerine saglik dedim tesekkur ettim... ozel discilere gitsek hepsi uc kagitci oyun oynayip daha cok para istiyorlar, dolgu yaparken birden cok rontgen cekiyorlar.

    .....dun ogleden sonra yine disciyle randevumuz vardi gittik az bekledikten sonra muayene odasina gittik ayni doktor ordaydi, hmmm her sey cok guzel dikisleri almak istermisin dedi,normal ise alin dedim, doktor dikisleri aldi,hatunda yarim celik damak var 6 hafta sonra gelin cekilen disler yerine dis ekliyelim dedi...allah razi olsun, bu arada 15 tanelik kucuk paket bir cukulata almistim doktor la hemsiresine size getirdim dedim, memnun oldular, randevu almak icin hemsire ile asagi indik, sakaci hemsire bu bize cukulkata getirdi size yok diye ofisteki kizlari kiskandirdi sonra cukulata yukarda yiyebilirsiniz dedi,kizlardan biride bana bakip, hani bizim cukulatamiz dedi,bende soz veriyorum bir daha ki sefer sizede getirecegim dedim, nese icinde randevumuzu aldik...devlet islerinde boyle hediye filan vermek sakincalidir, ama cukulataya her kes sevindi.,disler tamam olunca bende koca bir kutu cikolata alip goturecegim.....

    .....bazen bu ulkeye geldikten sonra neler kazandim neler kaybettim diye dusunurum,kazancim olmustur,emekliligimizde rahat bir hayat gecirmekteyiz,saglik sorunlarimizda SIKINTI cekmiyoruz,bazi ameliyatlar icin bekleme suresi vardir,herkes icin aynidir,ama acil durumlarda kimseyi bekletmezler,,,,,,kaybetmis oldugum sey sadece turkiyedeki yakinlarimizdan uzak olmamizdir,tabiki ailelere gore degisir, bazen aileden uzak olmaninda cok faydasi oluyor...

    pasifik okyanusunda samoa diye kucuk bir ada vardir, 200,000 nufuslu bu pasifik adalilarin cogu yeni zellanda ve australyada yasarlar, hepsi iri yapili insanlardir,yalnis beslenme olabilir,,,,rugby dunya kupasi maclari var, samoa adasida grand finale kalmis rakibide australya, gecen hafta bakiyorum bir cok araba uzerinde tanimadigim kucuk bayraklar var,bir ailede evimin karsisinda oturuyor onlara arabalarina bayraklar takmislar, allah allah dedim ne oluyor filan, megerse samoa final oyniyacagi icin cok seviniyorlarmis,ne yazikki finalde australyaya karsi kaybetmisler.

  • ⭐⭐

    ....bizim buralarda bir cok evlerin bahcelerinde kocaman kocaman agaclar vardir,kasim ayindada bu agaclar kabuk atarlar,gecen hafta iki gun o kadar cok ruzgar olduki,agaclar yerlere yatacak gibi sallandilar,yollar ve bahcelerde agac kabuklari ile doldu,bu agaclarinda dogru durust isimlerini bilmen bir gun internete bakip ogrenecegim.

    .....eski model arabalar vardi,herkes ordan burdan parca alip arabasini tamir edebiliyordu ve her muhitte bir iki araba hurdacisi bulunurdu,gerek parca gerek kaporta satarlardi,modern arabalarda tamir ve bakim isleri biraz daha hassaslasti,boylece pek ikinci el parca satan yerler azaldi olanlarin coguda kaportacilara tamircilere calisiyorlar.... 25 yil kadar evvel bir turk arkadasda bu araba hurdaciligi yapiyormus,blacktown isimli bir semtte,yanindada bir turk eleman calisiyor,turk eleman bir sabah ise geliyor, bakiyor kapi acik patronu oldurulmus yerde yatiyor,demirle filan kafasina vurulmus,polis cankurtaran hepsi geliyor,elemanin ifadesi aliniyor,haberlere cikmisti, turk gazetelerine yamislardi,,,iki saat kadar evvel haberlere bakiyordum bu olaydan bahsettiler, hurdacinin elemanina 22 sene hapis vermisler,25 yil evvel cinayeti turk eleman islemis,kumar bagimliligi varmis gizli parca filan satiyormus,patronuda isden cikarmak istemis galiba......burda polis hic bir dosyayi kapatmaz,amerikadada oyle 30 yil sonra 40 yil sonra cinayeti cozerler,helal olsun diyorum polise 20 yil sonra cinayeti cozuyor ve katili mahkum ettiriyor.

    .....gecen hafta banning denen cok buyuk nalburiye magazasina gittim,bir iki matkabim var matkap ucu tutan yerleri yalama olmus chuck deriz ,yeni chuck almak 50-60 dolar,100 veya 120 dolara kaliteli bir kablolu matkap almak daha iyi olur diye dusunuyorum,velhasil kordonlu ve kordonsuz matkaplarin etrafinda bir hayli dolastim,sonra baska seylere baktim ve ciktim.
    ..eve geldikten sonra baska bir foruma giris yaptim,forumun ustunde bir suru matkap reklami var,allah allah diyorum google cebimdeki telefondan beni adim adim takip ediyor olmali diyorum.bu devirde gizli sakli bir sirrimiz yok gibi, kimbilir daha neler nelerimizi takip ediyorlardir.

  • ⭐⭐

    ..bu gunlerde yine etraftaki cimenler otlar sararmaya basladilar,cok degil ama yagmura ihtiyacimiz belli oluyor. onumuzdeki hafta sali gunu dunya yuzme sampiyonasi melbourne sehrinde basliyor,cok amerikali yuzucu gelecek zannediyorum...
    ....persembe gunu oglumu ve ailesini hava alanina biraktim, hamilton adasi var bir haftaligina tatile gittiler,benim gelin firsatcidir,ucak biletleri otel fiatlarini kontrol eder ve uygun fiata tatil yaparlar. gitmelerinden iki gun evvel gelin hanim cocuklarin okulundan bir bayan arkadasiyla kahve iciyorlar,sohbet ederken gelin iki gun sonra hamilton adasina gidiyoruz diyor....arkadasi bayan hemen telefonuna sariliyor once ucak bileti aliyor sonra otel ayarliyor her sey olunca kocasini arayip,hayatim persembe gunu hamilton adasina tatile gidiyoruz diyor...

    .....kiz torun iki sefer ehliyet imtihanina girdi neyse ucuncu seferde test yapan ayni kisiymis bu sefer tamam gectin demis.velhasil ehliyetini aldi, seneye uniye basliyacak uni biraz uzakta, eh araba lazim,,,,bir kac hafta evvel telefon etti, dedeee,eeee babam bana araba aldi dedi, kac senelik oldugunu bilmiyorum kucuk bir pego almislar,simdi her gun arabami yikiyorum diyor,,,,,gecen hafta kizim ariyor eee, kizim bu sabah yola ciktilar 4 kiz iki araba fostere gidiyorlar diyor 400 km lik yol, yahu iki gunluk soferi nasil oyle uzun yola yolluyorsun diye biraz bozuk attim......gittikleri yer hyw iyi yol yalniz o kasabaya iki giris var,ilk giris buyuk bir gol kenarindan geciyor ve cok virajli bir yol,yeni soferler oralari bilmedikleri icin virajli yoldan giris yapmislar, gittikleri yere vardiktan sonra torun annesini ariyor biz geldik, ama o virajli yolda bir hayli zorlandim diyor,neyse gelirken degisik yoldan gelmisler yolu 20 km uzatiyor ama daha emniyetli,neyse aileye bir sofer daha ilave edildi..

    .....eylulun son gunu benim oglan torunun yas gunudur, korona dolayisiyla ailece toplanamamistik ekimde ilk pazar gunu yas gunu yapmaya karar veriyorlar,bizim ve gelinin ailesinden yakin dostlar cagiriliyor,uzun zamandan sonra 40 kisiy e yakin insan bir araya geldik,bizim aileden bir kac kisi gelmedi.. biraderin oglu yegenim var oda ailesiyle geldi esi, iki oglu birde mustakbel gelinleri,gelin hanim arjantin kokenli..
    ....yegenimle sohbet ederken eee amca ne zaman turkiyeye tatile gidiyorsun diye sordu, eeh bende her bes yilda bir gidiyorum,belki 2024 de gideriz filan dedim,ya amca bos ver 5 seneyi 2023 de git,,,hmmmmm 2023 de dugun yapacagiz dugunede gelirsiniz falan filan, eee dugun turkiyedemi, yooooo dugun ispanyada.....gelecek sene kasim ayinda ispanyada dugunumuz var,yegenin esi ispanyol asilli, orda dugun yapmak nerden akillarina geldi bilemiyorum,gerci yegenim multi milyoner,ama diger ailelerin dugune gitmeleri icin cok para harcamalari lazim, bu gunlerde gidis donus bilet 2500 aud civarinda. iste boyloe ispanyaya dugune davet edildik.

    ..benim ve biraderimin 6 erkek bir de kiz torunumuz var,30 yil evvel aileye bir yakinimiz daha olsun diye bacimizin oglunu istek yapip getirdik oda vietnamli bir hatunla evlendi 2 erkekde on larda var,delikanlilarin iki tanesinin ana baba turk digerlerinin analari yabanci hic biri iki kelime turkce bilmiyorlar,,,cocuklarin yaslari 12 ile 26 arasi,,,buyuyup evlendikleri zaman pek turklukle alakalari kalmiyacaklar gibi dusunuyorum,iste bu da gurbette olmanin bir daniskasi diyelim..

  • ⭐⭐

    ....dun biraz yagmura ihtiyacimiz var diye yazmistim,30 dereceye yakin sicakliktan sonra simdi sakir sakir yagmur yagiyor,yaz yagmuru ve rutubeti bir hava,ulkenin bazi bolgelerinde agir yagislar var,bazi bolgelerde insanlar evlerinden tahliye ediliyorlar..

    ....25 aralik christmas,hristiyanlarin buyuk dini bayrami,isa peygaberin dogdugu gun,hemen hemen hristiyan olan her evin bahcelerinde bir suslenme ve isiklandirma var.
    ....gecen hafta ozel okullarin cogu buyuk tatile girdiler,bu hafta sonuda public okullari tatile girecekler,bazi gunler sydney hava alanindan havalanan ucaklar bizim muhitin cok yakinindan gecerler, cumartesi sabahida bir hava trafigi basladi,gecen ucaklarin motor gurultulerinden belli oluyor,anladimki millet tatile gitmeye basladi.

    ..... 3 yil evvel bayan yegenimin ortanca kayinbiraderinin oglu turist olarak buraya gelmisti,genc hukuk okuyordu hakim olacak,o zaman 3 ay kaldi bir turk restorantinda calisdi cebinde para ile geri dondu,kendini yetistirmis tam bir delikanli,eli her ise yatkin,her turlu yemek pisirmesinide bilir.okulu bitti, part time bir avukatlik firmasinda calisiyor, galiba atama bekliyor,,,,neyse iki ay kadar ingilizce ogrenmek icin tekrar amcasinin yanina buraya geldi,bir yerde kurs ve yol parasini zor denklestirmisler,acik goz delikanli,bir kac gun sonra bisiklet kiralayip sehir icinde kuryelik yapmaya basladi,ikinci donem kurs bedelini nasil odiyecegim diye dusunuyordu...kuryeligi birakti bir huzur evinde is buldu part time calisiyor, bir iki otele muracaat etmisti,calisma satleri uymadigi icin,otel isi olmadi,yani hem kurs goruyor hem calisiyor,burda turkiye gibi her dakika minibus veya otobus yok,oraya buraya gidip gelmek zor oluyor diye bir iki hafta evvel 20 yasinda bir auidi araba almislar.....
    ....turist filan australyda calismak isteyene her zaman is var yani.,delikanlinin hukukdan baska bir meslegi olmus olsa kafayi bozup burda kalmaya calisacak yani..
    ..kalin saglicakla.

  • ⭐⭐

    .......australyada bir omur boyle gecti,tabi burda yasarken arasira turkiyeye tatile gittik,sanki hic orda yasamamis gibi ulkemizi biraz daha yakindan gordum,turkiyede yasarken,goremedigim maddi durumlardan dolayi gorme gitme imkanim olmiyan yerleri gordum..turkiyede yasarken turizm sektoru o kadar cok gelismemisti,australyada bir arkadas didim den bahsedince allah allah nerde bu yer diye sorardik,veya degisik bir tatil bolgesi....

    .....australyaya geldik, 3 yil kadar calistiktan sonra hatun benden paso,bundan boyle calisacak durumum yok dedi,yani saglik bakimindan kalbinde problem cikti bir nevi kalp romatizmasi diyelim,buskuvit fabrikasinda calisiyordu malum bant isi durmak yok, bir iki kere fenalamis,daha dogrusu,ben zorla isdem cikardim diyebilirim..
    .....yeni bir gurbetciyiz ev aldik araba aldik tek kisi calisiyoruz,evin borc taksidini oduyoruz,biraz sansli olmam isin agir olmasina ragmen mesaili bir isde calisyordum,yani gecede 12 saat demirlerle savasiyorduk, birde %30 gece calismasi bonusu veriyorlardi,boylece aileyi yere dusurmeden idare ediyorduk...

    ......1974 ocak ayinda australyaya geldik,1979 yilinda hatunu ve iki cocugu turkiyeye gonderdim 4 ay filan kaldilar,1982 yilina kadar kendim turkiyeye gidemedim,zaten 1980 yilina kadar turkiyede bir kaos yasaniyordu,adeta ulke ikiye bolunmus gibiydi , yerli sagcilar solcular terror yapiyorlardi,bu durumda turkiyeye gitmekde biraz mantiksizlik olurdu diyebilirim.....1980 de askeri ihtilal oldu ortalik biraz duzeldi,,,,,1982 yilinda tamam artik ulkede her sey duzelmistir,aradanda 8 yil gecti,hem ailemi hem de vatanimi goreyim diye turkiyeye gitmeye karar verdim.....calistigim is yeriyle konustum 6 haftalik izin vermeyi kabul ettiler biraz senelik iznim vardi birazda parasiz izin oldu.

    .... o zamanlar boyle internet filan yoktu, ucak bilet islerini seyahat acentalari ayarliyordu,turk acentalar kafile olarak turkleri yolluyorlardi,bende bir turk seyahat agentasina gittim,,adam tamam dedi bu tarihte ucak var gidis donus fiati bu kadar filan,uzun yillar gecti hangi hava yollariydi, ne kadar bilet ucreti odemistim hatirliyamiyorum, yeni bir hava yoluydu,,hava alaninda turk agentaciyla bulustuk, yaninda 9-10 kisi daha vardi kimileri bekar kimileri evli,rahmetli anam kucuk bir teyp istemisti,bende radyolu bir teryp alip valize koydum, o zamanlar pek carry-on cantalarida yoktu,elime bir memur cantasi aldim,,,,,,ucagin kalkmasina bir saat var bir vatandasin pasaportu yok agentaci ofisinde unutmus,yolcu feryad ediyor,gidip adamin pasaportunu buldular adamda turistmis galiba...
    .
    ....cok meshur olmiyan bir ucak sirketinin ucagina bindik.icki bedava,turkler ucagin kuyruk kisminda icmeye basladilar,erkek gorevlilerden birinide kafaya almislar galiba adam ickiye alisik degil,tayland da adami sedye ile ucaktan indirdiler,bir iki birada kendim icmistim..tayland in bang kong sehrinde baska bir ucaga binecegiz ama 9 saat bekleme zamani var turk gurubu bir aradayiz,bir tanesi ya disari cikip sehiri gorebilirmiyiz filan diye sordu,bir gorevliye sordular ,problem yok cikarsiniz dediler.....6 veya 7 kisi hava alanindan cikis yaptik gumrukcunun disarda taksici adami varmis ona talimat verdi iki taksi sehire gittik,bir yerde yemek yedik.....kafiledeki genclerin niyetleri baskaymis,masaj salonu dediler,taksiciler masaj salonuna goturduler,hem masaj hem hanki panki......yanimda genc bir delikanli vardi oda esi ve cocuguyla seyahat ediyor,biz ikimiz bir kenarda oturduk bu yazdiklarim belki biraz ayip oluyor ama hayatin gerceklerinden......bir salon var basamak basamak .ama arada cam var basmaklara kizlar oturmuslar, yakalarinda numaralar var kurbanlik koyun gibi bekliyorlar......bizim vatandaslar kizlara bakip secim yapiyorlar,velhasil hepsi birer kiz secip masaj odalarina gittiler, bende yanimdaki gencle oturup bekledik. gorevli geliyor ya siz niye masaj yaptirmiyorsunuz filan diyor......

    .....bir saat kadar burda zaman gectikten sonra yine taksilere binip hava alanina gittik,icerdeki hatunlari baska salona almislar, baska yerde bulduk sonra ucaga bindik,bundan sonraki durak hindistanin sehri olan eski adiyla bombay,bombay a geldik ucak acikta durdu, otobuse binecegiz hava sicak yukardan sicak yagmur yagiyor,hava alani bir rezalet dukkanlar kapali, bazi dukkanlarda insanlar dukkanin icinde yerde yatarak uyuyorlar,,burda kac saat kaldik hatirlamiyorum en azindan hindistan topraklarinada ayagimiz degmis oldu...hindistandan sonra dubai hava alanina geldik burdada biraz bekledik ve son durak turkiye....
    ..devami gelecek..

  • ⭐⭐

    ....dun sabah computer basina oturmustum,derken kapinin zili caldi, disari ciktim yolun kenarinda bir miniubus var icinde bir asyali bir hatun oturuyor,parcel getirenler alisikdirlar,kapinin zilini calip paketi birakip giderler, neyse kapinin yaninda yine vietnamli bir adam duruyor, ne istiyorsun der gibi yanina yaklastim,elinde telefon var bir seyler gostermek istiyor,dur gozlugumu alip geleyim dedim iceri girdim gozlugumu aldim geri gittim adam telefonundan bir sey gosterdi,yazi-- I am here to fix your floor-- yaziyor, ayni anda bir kadin seside ayni seyi soyluyor, yandaki komsum garajini kucuk daire yapiyor,yan tarafa git dedim,Adam telefonundan bir daha adres numarasina bakti ve yalnis kapiya geldigini anladi..
    .....adam belliki yeni gocmen daha dogru durust ingilizcesi yok ama sanatkar olmali,yani elinde bir meslek oLan icin ekmek kapilari cok,benim damatda uni mezunu ama meslegini yapmasi icin ic bolgelere madenlere filan gitmesi lazimdi,geldigi zaman once ingilizce ogrenmesini tavsiye ettim daha sonra gecerli bir meslegi olursa daha cok para kazanabilecegini anlattim, fabrika islerinde malum belli bir saat ucreti verirler,sag olsun dinledi beni 14 ay ingilizce ogrendi, sonra is buldu, TAFE DENEN kollejlere gidip elektrikciligi ogrendi ve meslek s ahibi oldu iyi para kazandi..

    .........ilk turkiye tatilinden devam edelim gercek olarak ailece es, coluk cocuk hep beraber yapilan tatillerin tadi daha baskadir,ama gurbet sartlari baskadir her istedigimiz zaman ailece tatil yapamayiz,yapilamiyacak bir sey yoktur ama maddi durumunda iyi olmasi lazimdir.
    .......bizim australyaya geldigimiz yillarda hukumet permanent visesiyle yasiyan vatandaslarina yurt disi icin bir yil muddet veriyordu git bir yil icinde geri don,donmezsen vizeni iptal ederim diyordu, sonra 3 yila cikardilar simdiyse 5 yil,vatandas olmiyan kimse,izin alip yurt disinda 5 yil kalabiliyor..bizim geri donus vizesini seyahat agentalari yapardi,yani pasaportumuzu verirdik kendileri hallederlerdi.

    .......ucakta giderken elimde bir memur cantasi vardi, heyecandan kucucuk anahtarlarini evde unutmusum,yakinimda bir cocuklu genc bir aile var,wollongong sehrinde oturuyorlar sydneye 90 km uzaklikta,,,cantami acmak istiyorum ama anahtar yok,bu genc ailenin hatununda sac tokasi vardi istedim kadin sag olsun verdi sac tokasiyla kilitli cantami actim,geri donusumde tesaduf olarak ayni aileyle ayni ucakta geri donduk.

    ....hindistandan sonra galiba ucagimiz dubai ye geldi burdan sonra 4 saatlik filan yol var.dubaide elimize transit kartlari verdiler ve transit salonuna gectik bir hayli yuruduk, o zamanlar dubai hava alani bu gunku kadar buyuk degildi,daha sonraki turkiyeye gidislerimde bir kac sefer daha dubai den transit gectik....hava alani icindeki duty free shoplarinin fiatlari fena degildi, kendime bir karton sigara,bir sise viski,bir kac paketde arap cayi aldim.

    ...bizim zamanimizda ataturk hava alaninin adi yesilkoy du, eski yesil cam filmlerinde kocaman bir yesilkoy tabelasi gorunur,,,oyle boyle dubaiden ayrilip istanbula geldik, gelecegimi haber vermistim ama eve nasil gidecegim allah bilir,...ucaktan indik ,pasaporttan gectik,bu ilk seferde turk pasaportum vardi galiba henuz ozi olmamistim,zannedersem, australya gumrugunden cikarken gumruk memuru hala australyaya guvenmedinizmi gibi laf etmisti,benimde biraz agirima gitmisti, geriye donusumde hemen vatandaslik muracaati yapmistim.

    .....istanbulda pasaporttan gectik,valiz muayene kismina geldik icerde bir suru adam ver abi valizini tasiyayim diyor dogru durust valiz tasiyacak araba filan yok bu hammallarda valizi 30 metre tasiyip dolar istiyorlar,bir nevi soyguncular hava alani eskiyalari, yani dogru durust nizam yoktu hava alaninda,valizimde kucuk bir teyp var bir kosesine koymustum uzerine elbiseler filan,neyse kontrol edecek gumrukcunun onune geldik adam valizlere bakiyor ve elindeki tebesirle kontrol edilmistir diye bir capraz cekiyor,salondan tek kapidan cikiliyor kapida ayri bir gumrukcu masada oturuyor,yaninda iki tomsonlu asker,.....valizimi actim gumruk memuru eliye bir taradi ve eli teyp e degdi bu ne dedi kucuk bir teyp dedim ,,,,,hmmm bu kadar gumruk vergisi var, odersin ya da- ya-da kapida masada oturan memuru gorursun dedi,vergiyle ugrasacak zamanim yok okay memuru goreyim dedim,adamda geriya bakip masada oturan arkadasina sinyal gonderdi,valizimi alip kapiya yoneldim,pasaportumun icine 10 amerikan dolari koyup masadakine uzattim oda parayi alip pasaportu geri verdi iki adim otede iki asker dikiliyor, memlekette ihtilal yapilmisti her sey duzelmistir diye dusunuyordum ama oyle degilmis,kucuk bir teyp icin rusvet verip vatanma giris yaptim.

    ...... o zaman tatile giderken yanima 1000 australya dolari,bilemiyorum amerikan dolarimi aldim yoksa travel cekleri vardi onlardanmi aldim, o zamanlarda doviz burolari yoktu,amerikan dolarini veya seyahat ceklerini bankalardan aliyorduk,turkiyede daha australya dolarini taniyan yok gibiydi,zannedersem amerikan dolari almistim...dun soyle bir eskilere gidip 1982 yilinda bir australya dolari kac turk lirasi ediyor diye arastirdim,bir dolar 157 tl ediyormus,bende turk parasiyla 150 bin lira filan goturmus oldum.

  • ⭐⭐

    ... evet australyada 8 yil yasadiktan sonra ilk defa vatanima geliyorum.
    .......gumruk salonundan ciktim ama eve nasil gidecegimi bilemiyorum, dogru durust otobus servisi filan yok,evimiz anadolu yakasinda,kapidan cikinca birisi seslendi baktim, ortanca kayinbirader,yanindada tanimadigim birisi var, sarildik,kucaklastik,yahu australyadan hangi ucak geliyor diye cok arastirdim ama bulamadim, dedi. tabi australyadan gelen direk ucak yok,bugun hala yok.

    .yanindaki arkadas kim diye sordum, muhasebecim onun arabasiyla seni almaya geldik dedi,cantamda bir sise viski vardi, hmmm beni alamaya gelmis dedim ve bir sise viskiyi adama hediye ettim,iste her turkiye tatiline gidisimizde sudan cikmis balik gibi oluyoruz......bizim zamanimizda istanbuldan ankaraya giden yola ankara yolu denirdi,benim dememle ankara yoluna ciktik,simdiki ismi galiba tem olacak.arabanin camlari acik acayip bir mazot kokusu geliyor adeta midem bulanir gibi hissediyorum...sanki bu ulkede hic yasamamis gibi saga sola bakiyorum bazi evlerin yarisi sivanmis yarisi ciplak kahvereng tugla,kimi binalarin onunde kum cakil var,bakiyorum icime bir bulanti geliyor,yani yarim yamalak insaatlar filan.....1980 ihtilalindan sonra insaat sektoru tamamen durmus gibiydi.kocamam kocaman yuksek kasali kamyonlar goruyorum tuhafima gidiyor.

    .....tahminen bir saatlik bir yolculuktan sonra baba evine geldik.kapinin onunde durmusuz, ya arkadasim sen beni nereye getirdin diyorum,sokak tamamen degismis bir cok tek katli evler gitmis birkac katli evler olmus,babamin kucuk bir evi var o duruyor yaninada iki katli bir ev yapmis altta iki kucuk dukkan ustte iki kucuk daire.babamin dukkani vardi,bakkalligi birakmis dukkanida eve cevirip kiraya vermis,bakiyorum dukkanin yarisi gitmis,kucuk ev yaparken bahcenin ortasina su kuyusu kazmistik,yolu genisletince bir hayli arsayi almislar, dukkani kucultmusler, bizim su kuyusuda kaldirim uzerinde kalmis.
    .kapida kayin birader hadi simdi sen istirahat et sonra gorusuruz deyip ayrildi, anam stresli yasli kadin gunlerdir cam kenarinda bekliyormus,daha sonraki gidislerimde yine cam kenarinda beklemesin diye haber vermedim,kardeslerime haber verdim ama anama soylemediler hep son anda haberi oldu.

    ....turku turku turkiyem 8 yilda bir cok sey degismis,degisen seyler sadece insaatlar,kavustuk kaynastik hasret giderdik yakinda ki kardeslerim geldiler,yegenler geldiler ev biraz neseli oldu,,,, galiba izmir fuari vardi, ortanca kayinbirader ve bacanak ve esleriyle, hadi hep beraber izmire fuara gidelim demisler benide aliyorlar banada hic masraf ettirmiyorlar, otobusle izmire gittik galiba iki gece kaldik fuara gittik,urlada bir tanidiklari varmis hadi urlaya dedik belediye otobusu ile bir hayli gittik,kucuk bir kasaba,ordaki vatandas balikciymis, bir kac saat kaldik galiba bir iskele uzerinde lahmacuncu vardi ayranla lahmacun yedik cok lezzetli geldi....vapurla karsiyaka tarafina gectik, iskele kenarinda bir cingene kadin fal bakiyor attik bir 25 kurus, bir seyler soyledi abe at bir 25 daha bende biraz daha soyliyeyim dedi....
    .....16-17 yaslarimdayken izmirde bir hafta kalmistim ,uzun yillar sonra izmire gitmek bir daha nasip oldu,gercekten kayinbirader ve bacanak bana bir kurus masrat ettirmediler,2000 li yillarin baslarinda her ikiside vefat etti.
    .....babamin evinin altinda iki tane dukkan var,biri anahtarci digeri kumas elbise satiyor, yabanci sigaram bitti,turk samsun sigarasi bana kedi pisligi gibi kokuyor,turkliyede kimse bu kokuyu sezmiyor ama australyaya getirince herkes icenin yanindan kaciyor. velhasil dukkan sahinin biriyle dost olduk,ya abi sigaram bitti turk sigarasida icemiyorum dedim, ne uzuluyorsun be kardesim sirkeci garinda, amerikan pazarinda daha baska bir yerde,bir kac yer soyledi buralarda yabanci sigaralar serbestce satiliyor dedi,inandik arkadasa bir veya iki gun sonra otobus vapur karsiya gectim adamin dedigi yeleri gezdim ne dukkan var ne de sigara satilan yer,iste boyle ister inan ister inanma,insanlar havadan bol bol atiyorlar.

    avrupa kupalarinda galatasarayin maci vardi bir iki kisiyle maca gittik yine uzun yillardan sonra galatasaray macini izledim cocuklugumdan beri cim bom hastasiyim,son bes alti yildirda cok yabanci futbolcu oynattiklari icin eski sevgim kalmadi.
    ...kucuk eniste almanyada calisiyordu,bayram uzeri oda tatile geliyormus, kiz kardesimle bir minibus ayarladik ve hava alanina gittik bayram uzeri butun gurbetciler turkiyeye tatile geliyorlar ucak arkasindan ucak iniyor,gumruk memurlari gelenlerle ugrasamiyorlar valizini alan cikiyor,ucagin hangi saatte gelecegide belli degil,gece 24 den sonra sokaga cikma yasagi var,galiba sabaha karsi ucak geldi, enistemizi alip sabahin erken saatinde geri eve donduk.
    ..arkasi gelir.


  • vay be arkadaş

  • ⭐⭐

    ......25 aralik pazar sabahi,hristiyanlarin dini bayrami christmas,sydneyde saat sabah 7,35,newyorkda cumartsesi 3,30.london cumartesi 8,35.kiribati adasi cumartesi 2,10,dunyanin her yerinde insanlar degisik saatlerde gunlerine basliyorlar.,dun burda 34 derece sicak oldu,pek evden disari cikmadik,bayram arifesi oldugu icin alisveris merkezleride vicik vicik kalabalik, bir hafta icin trafik cezalari iki misli oldu,malum tatillerde trafik kazalari daha cok oluyor.

    ....ilk turkiye tatilinden devam ediyorum.,sydneyden istanbula ucak ile havada 19 saatte gidilir,ben giderken yollarda bir hayli takildik,yani evden eve gelmem her halde 35 saatin ustundedir, cok fazla hissedilmeyen bir yol yorgunlugu oluyor ,anamin evine gelince robot gibi olmusum hatunun yegenleri gelmis benim yegenlerim gelmis ya bu adam ne kadar soguk duruyor diyorlar...

    ....bazen sekiz yil cok uzun degildir bazende duruma gore dakikalar bile cok uzun gelir,turkiyeden ayrilirken bebelerin kimileri yuruyordu kimileri besikdeydi, 5 yasinda biraktigim 13 yasinda olmus 10 yasinda biraktigim 18 yasinda olmus...eski zamanlarda kimse bol bol resim cekip gurbetteki akrabalarina gondermiyordu,bu gunku gibi internet ilesimi yoktu,mektup yazardik aylarca cevap beklerdik....velhasil kucuk eve bir suru cocuk geldi yegenlerimiz, bakiyorum yahu sen kimsin senin adin ne diyorum, dayi veya eniste ben buyum tanimadinmi diyorlar,yani bebe biraktigim cocuklari bu gelisimde tanimam zor olmus,cogu ergenlige adim atmislar.

    ..evin alti iki dukkan birinin onunde oturup dukkan sahibiyle sohbet ediyorum,derken bir araba durdu biri indi yanima gelip bana sarildi,mua mua opup hos geldin filan adamin saclari beyazlamis,allah allah affedersin arkadasim sen kimsin taniyamadim dedim,ben erdal yahu ben erdal nasil tanimazsin diye sitem etti,erdal cocukluk arkadasimdi benden bir kac yas kucuktu,gordumki sanki benden daha yaslanmis 30 lu yaslarda saclari agarmis,ayak ustu iki sohbet ettik isim var sonra gorusuruz dedi.

    ....baska bir gun birisi yuruyerek geldi oda o sekilde elini uzatti tokalastik hosgeldin dedi, sen kimsin yahu oda biraz uzaktan arkadasmis..
    .....bir iki gun sonra yine ayni dukkanin onundeyim sohbet ediyoruz bu sefer kucuk bir kamyonet durdu yine icinden biri inip yanima geldi bu sefer bunu geleni simasindan tanidim buda cocukluk arkadaslarimdan kadir,hosgeldin falan filan biraz sohbet ettik,,,,yarin ava gidecegiz istersen sabahleyin senide alalim dedi, gidelim ama silahim yok dedim,buluruz bir seyler dedi.....ertesi gun sabahleyin kamyonet kapiya dayandi icince 3 kisi var ,biri benden yasli komsulardan biri, digeri kadirin bacanagiymis, esleri karadenizli bacanak olan kimse libyadami kuveyt demi caliayormus izine gelmis, kucuk bir kamyonetin on kisminda 4 kisi, ciktik yola.....
    ..... o zamanlar dag bayir her taraf yemyesildi bazi koy yerlerine gittik tufeklerle biraz dolastik iki tufek var dort kisiyiz, sadece bir tavsan kacti ates etmeye bile firsat olmadi....sise veya teneke bulup hedef tahtasi yapip bir kac el ates ettik, koylerden birinde tanidiklari varmis bahcede domates var salatalik var,bir sisede buyuk raki getirmisler, peynir ekmek domates salatalik bir sise rakiyi ictik.,guzel bir gun gecti diyebilirim tertemiz koy yerleri, simdi oralarda koy diye bir sey kalmadi,her taraf apartman olmus....

    .....australya sicak memlekettir gunesi boldur genclikde yaz aylarinda yari ciplak dolasiriz,vucudum yanmaya alisikdir,velhasil agustos ayinda turkiyedeyim.ava ciktik bir hayli gunes altinda dolastik, aksam uzeri evin onune biraktilar,anamin evine giriyorum anam kapida karsiliyor,yuzume bakiyor bu ne hal oglum diyor, allah allah ne hali diyorum,anam baksana kapkara olmussun diyor,aynaya bakiyorum, iste o bir kac saatlik gunes beni gercekten karartmis.

    ......sekiz yildir ilk defa vatana gitmisim degisik bir psikolojiye girmisim sanki herkesin bana baktigini zannediyorum yani kendimi yabanci turistler gibi hissediyorum...ankarada bacim vardi, bir haftada ankaraya gidip orda kaldim, evleri anit kabire yakin,sabahin erken saatinde yuruyuse ciktim, geri donuyorum sakin bir cadde trafik isigi var,yaya lambasi var, yaya icin karsiya gec diye lamba yandi bende rahatca adimimi attim,yukardan bir taksi geldi lamba filan dinlemeden yildirim hiziyla gecip gitti, iki adim daha onde olsaydim benide bicip gidecekti adam,kolumu kaldirip kufur ettim ama kimin umurunda.

    ..oyle boyle derken tatil bitti sayilir,kucuk enisteye almanyadan gelmeden evvel kendisinden bir gaz tabancasi getirmesini istemistim,sag olsun getirmis, gaz cikaran mermileri var bayagi normal kucuk tabanca gibi, australyaya goturecegim gumrukde problem olurmu diye korkuyorum, o zamanlar serbestmis ama ben bilmiyordum,tabancaya bakinca hakikimi sahtemi ayirt etmek cok zor,tabancayi havlunun icine sardim valizin icine attim,akrabalarla yakinlarla vedalastik,gurbet boyledir vedalasir gideriz bir dahaki donusumuzde vedalastiklarimizdan bazilari vefat etmislerdir....
    ....hava alanina kim getirdi hatirlamiyorum,problemsiz ucaga bindik, guzergah yine ayni olacak,beraber geldigimiz kafileden sadece genc kari koca var birde kucuk bebeleri var,tabanca filan sorun olmadi.... genc ailede ilk defa turkiyeye geliyorlar gurbette buyumusler,turkiyede ellerindeki yabanci dovizi turk parasina cevirmisler uzerlerinde yabanci para olarak bir cent dahi yok 25 bin lira gibi turk paralari var, ama hic bir yerde turk parasi gecmiyor,bir hava alaninda uzun saatler bekliyoruz, bebe ac agliyor yiyecek yok bir sey alacaklar paralari yok bende biraz yabanci para vardi hem kendilerine hemde bebe icin yiyecek ve icecek aldim,cok memnun oldular,sydneye dondukten iki yil sonra bana ziyarete gelip tesekkur ettiler.

    .....yine uzun bir yolculuktan sona sydney hava alanina geldik, turkiyeden 7-8 tane yerli sigara almistim kolleksiyon gibi sakliyacaktim cogu filtresiz sigaralar,bir karton malboro sigarasida bir hava alanindan almistim, pasaporttan gectik valiz kontroluna geldik aklim kucuk tabancada o zamanlar burdada serbestmis,daha sonra boyle oyuncak veya replica tabancalari yasak ettiler, bulunduran icin cezasi var......
    .....yeni caylak bir gumruk memuruna rast geldim 18 yaslarinda filan, actik valizi, sigaralari gordu efendim iste 10 paket hakkin var fazlasini geciremezsin filan, yahu bunlari kolleksiyon icin aldim malboroyuda icecegim filan,oglan inatlasiyor ben inatlasiyorum,daha sonra her halde sefi olacak baskasi geldi,anlattim biraz suratini asti ama okay dedi, kucuk bir tene kutu icinde cay almistim acilmamis kutu cay,gumruk memuru teneke kutuyu gordu eee bu ne,,, cayyyy, adam cayin kapagini acti, kalemle icini karistirdi okay dedi,baska problem olmadan ciktik gumrukten, disarda bir taksi cagirdim,hava alaninda eve 15 dolara filan geldik,bu gun gelsem 120,130 dolar tutar zannediyorum yolda gelirken bir siseci onunde durup bir karton kutuda bira ladim ozlemisim australya birasini.....

    .....iste boyle ilk tatil boyle bitti, ilgi duyup okuyanlara tesekkur ederim,yazi hazirlayip yazmiyorum computerin basina gecip hatirladigim kadariyla yaziyorum ,anlatim hatalari olabilir cunku yazar degilim.

  • ⭐⭐

    ....ocak ayinin 29 unda australyada 49 uncu senemize girdik,bir yil daha yasarsam 50 inci yilada girecegiz,iste omur denen sey boyle geciyor,insanda saglik olsun gerisi bahane... 2 hafta evvel seriff ofisinden mektup geldi, 3 yil icin yine beni juri uyelimgine secmisler iste forum doldur gonder diyorlar,mektubu almamis gibi yirtip attim bu yasdan sonra juri ile ugrasacak degilim......dun yine bir mektup daha geldi,seriff ofisinden geliyor, 6 martta basliyacak ve 12 hafta surmesi tahmin edilen durusmaya juri uyesi olarak secilmisim,bu mecburi bir sey, iste o gun saat 9,00 da mahkemede ol serif calisanlarina kendini tanit..... juriden af istiyorsan iyi sebeb goster,falan filan,,,,bir sms adresi vermisler,cocuklardan birine bahaneler yazdirip gonderecegim..

    ....biraz evvel baska bir mektup aldim bu da trafik dairesinden geliyor, malum 75 yasdan sonra her yil yas gunune yakin doktor raporu istiyorlar,gecen iki yilda goz muayeneside istemislerdi bu defa goz muayenesi istemiyorlar,aile doktoru bakip on-line olarak raporunu trafik ofisine gonderecek.
    ....e.devlettern mesaj geliyor zelzele felaketzadelerine yardim etmek istiyorsan burdan diye adres bildiriyorlar....kalin saglicakla

  • ⭐⭐

    ...sene 1986 uzun yillardir calismakta oldugum sirket,brisbane sehrinde ayni isi yapan sirketi satin almis ve oraya goc etmeye karar vermisler eee, bana ve diger calisanlara yol gozuktu,calistigimiz yila gore hakkimizi verdiler,bazi kimseler bizde brisbane sehrine gelelim orda calisalim dediler ama sirket kimseyi istemedi....

    ...mevsim yaza yaklasiyor ben issizim,issizlige kayit oldum iki haftada bir para oduyorlar, bu firsat bu firsatdir deyip coluk cocuk turkiyeye tatile gitmeye karar verdik,en uygun ucak biletini singapore hava yollarinda bulduk, o zamanlar internet yok seyahat agentalari bilet isini ayarliyorlar......
    ..elektrik ve su idaresine gidip ben tatile gidiyorum diye biraz deposit yatirdim, postaneye gidip 3 ay icin mektuplarimi postanede tutun diye forum doldurdum,acele karar verdik ,turkiyede akraba dost cok yarim elma gonul alma herkese bir seyler almak icin kosusturduk, 2000 yilindan itibaren kimseye fazla bir sey goturmedik.

    .......evi kilitledik kapi komsumada arasira goz kulak ol dedim, ayip ettin gozum gibi bakarim dedi.........biraderim bizi hava alanina goturdu 1974 den beri ailece ilk defa vatana gidiyoruz..... o zamanin parasiyla tatil gezmeler filan 7000 dolar filan harcadik.nakit dolardan cok seyahat cekleri yaptirmistim,ihtiyac duydukca bozdurdum.
    ......o zamanlar singapore ucaklarina big top diyorlardi onu yuksek ucaklardan olmali, ilk duragimiz singapore oldu. simdiye dek kucuk kameralar kullaniyordum, duty free kendime bir olympus om4 kamera aldim elektronik,guzel makine filmli ,tabi turkiyede basina is geldi,geri donunce makinenin aynisi aldim ve 20 yil kullandim.
    ....turkiyeden yakinlardan biri canon marka kamera istemisti alacak gucum yok pahali, alirim ama verecegim kimseden para isteyemem diye almadim...singaporede bir kac saat bekledik ordan dubai ye gittik,burdada stop over yaptik, bir iki paket arap cayi aldim 70 dolara kucuk bir kamera gordum onuda canon yerine aldim,verdigim kisi memnun oldu,,,,dubai hava alani bir alem,ucaktan inip terminale girince herkese bir transit karti veriyorlar,giriste arama cikista arama,baska hava alanlarina gore duty free shoplar biraz daha ucuzdu..

    .....dubaidede bir kac saat bekledikten sonra ver elini turkiye galiba 4 saat filan suruyor. vatandan ayrilisimizdan 12 yil sonra ikinci defa vatana ziyarete gidiyoruz,coluk cocuk icinde degisiklik oluyor ,o sene dunya kupasi finalleride vardi......galiba bu defa gumrukde valizleri pek aramadilar.pasaportlara giris vuruldu ve disari ciktik,kayin baba ve benim aillemden bir iki kisi gelmis,minibus ayarlamislar.,uzun yolculuk kafa sersem anadolu yakasina dogru gidiyoruz bu defa yine petrol kokusu dizel kokusu midemi bulandirmaya basladi,uzun yillar sonra vatana donunce sanki tanimadigimiz bir ulkeye gidiyormusuz gibi gozler hep sagda solda oluyor,koca istanbul her yil degisiyor,bu defada tem yolu uzerinde yeni yeni yapilmis cok binalar gordum.koca kasali kamyonlar....
    .arkasi gelir.

  • ⭐⭐

    ....bir iki gun evvel cok siddetli yagmur ve firtina oldu,bazi yerleri seller basti, koca koca agaclar devrildi,bizdeki agaclarda 4 katli bir bina buyuklugundedir yani. tam bizim yolun sonunda ana cadde var kosesinde koca bir agac ikiye bolunup devrilmis allahtan bir taraf bos bir arsaydi oraya devrilmis yol 3 seritli ,yola devrilmis olsaydi facia olurdu..

    ..1986 yili turkiye tatilinden devam etmek istiyorum,yazmaya baslamadan evvel merak edip 1986 da turk lirasinin degerine baktim, dolarin 0,5 centini aliyormusuz,yani bir usa dolari 105,16 tl ediyormus.bu gunlerde demekki iyi durumdayiz,dolar 20 tl ya yaklasti zannediyorum./

    ....baba ocaginda iki katli bir ev var altta 2 dukkan ustte 2 daire yandada ilk yapilan kucuk evimiz mustemilat var,hava alanina minubusle gelmislerdi,minibus sahibide mustemilatta kiraci olarak oturuyormus,....1986 yili uzerinden 37 yil gecti ne kadar hatirlayip ne kadar yazabiliyorum kendimde bilmiyorum yani.
    .......baba evine geldik anam yine camda bekliyormus, sarildik kucaklastik,australyada dogan torunlarini gorduler. biraz zaman gecti hatunun iki kiz yegeni geldi,onlarda babalarinin evlerinde oraya gelecegiz diye bekliyorlarmis iki apartman arasi bir km veya birazcik daha fazla 2 km olabilir.,daha sonra diger yegenlerde geldiler,kucuk daire dolup tasti..
    .....anamin yan dairesinde iki hatun ana kiz kiraci olarak oturuyorlarmis medyumluk yapiyorlarmis,eh bu tarihte geliyoruz diye haber salinca anami bir telas almis ben bunlari nerde yatiracagim diye,her gun yan komsunun kapilarini calip cabuk evi bosaltin cabuk evi bosaltin diye bagirip cagirmis,zavalli kadinlarda mecburen evden cikmislar, daha sonrada bizi zorla evden atti diye mahkemeye gitmisler.anam bos daireye yatacagimiz yataklari koymus....
    ...yattik uyuduk biraz yorgunluk attik,ikinci gun hadi hatunun ailesine gidelim,iki abisi ve bir erkek kardesi hepsi evli ayni apartmandalar, sag olsun kayin peder herkese bir daire verdi,, eh binaya yaklastik kapiya geldik kenarda bir seyler oluyor, rahmetli kayinpeder kizi geldi diye kurban kestirmis..butun aile bir daireye toplandiler herkese hediyelerini verdik, haster giderdik ,tatil hizli gecmeye basladi,,,,,, eeee yarin samandiraya gidiyoruz hadi sizde gelin,kayinpederin koyu samandira idi simdi sancaktepe oldu,kucucuk bir koydu, simdiyse ucu bucagi gorunmiyen bir sehir gibi....

    .....samandirada hatunun dayisi ve iki teyzesi vardi... dayisinin kizi nisanlaniyormus,evin bahcesinde nisan yapiliyor,iki katli milattan kalma bir ev ust katta gezerken her taraf catir catir catirdiyor.nisan toreni yapildi bu ara bizde hediyemizi taktik,turk parasimi verdim dolarmi verdim bilemiyorum,eskiden burdada doviz burolari yoktu hesabimiz olan bankadan amerikan dolari alabiliyorduk,australya dolari henuz turkiyede pek taninmiyordu,,,,,,ben seyahat ceki yaptirmistim ihtiyac oldukca bozduruyordum...konu basliginda turkiye tatili 7000 dolara maal oldu diye yazmistim ama cok emin degilim, yinede 5 kisi gittik bilet basi 500 dolar olsa 2500 dolar eder.

    ...eh geldik coluk cocuk istanbulu gorsun dedik avrupa yakasina gectik,kendimizi topkapi sarayi onunde bulduk,giris bileti aldik, resim cekmek icin kameramiz var ama kapidaki gorevli kamera ile gireceksen ayri ucret odiyeceksin diyor, bir garipti ozamanlar.....topkapi sarayinin bir kismini gezdik bazi yerleri bakim ve tamirat dolayisiyla kapaliydi galiba harem dairesini gezdik.
    .....flashiyla beraber 430 dolar odeyip duty free den kamera almistim,,,,evdeyken cadir bezinden guzel bir torba canta dikmistim su gecirmiyen cinsinden,yanimizda turkiyeye getirdim,istanbulu gezerken benim kamerayida torbanin icine koyduk,buyuk kizimin koluna taktik, eh torbada iki plastik sisede su var,turkiye siseleri cok ince plastik olmali, yollar kalabalik her yer insan dolu yururken torba ona carpiyor buna carpiyor siselerden biri kiriliyor ve su torbanin icine doluyor benim guzelim kamerada soguk dus aliyor,bir muddet sonra torbanin islakligini farkediyoruz kamerayai alip sildim filan,aksam eve donduk yengelerden birinin sac kurutma makinesini alip kamerayi kurutmaya calistim, elecktronik komputerli kamera......bir iki gun sonra yeni film aldim, yeni pil koydum ama bir kac saat icinde kamera pilleri duz taban ediyor bitiriyor,kafayi yemis.

    ...biraz orda biraz burda tatil gunleri guzel geciyor,en kucuk kiz 3 yasinda oglan sekiz yasinda, oglan turkiyeye geldi sanki sersemlesti cok degisik bir ortama girdi, resim cekiyoruz her kes siritirken benim oglan degisik poz veriyor,degisik bir atmosferde kendini dagitti,

  • ⭐⭐

    .......galiba bu tatile gitmeden bir hafta veya bir kac gun once ukraynadaki chernobly nuklear arastirma tesislerinde patlama olmus ve dunaya ayaga kalkmisti o gunler bu durumun mahiyenini pek anliyamamistik.........havadaki rasyosyon 240.000 yilda kaybolurmus...

    ....tatil yapiyoruz ama istanbul hem sevilen hemde sevilmiyen bir sehirdir,gezecek yerleri vardir ama her yer insan kayniyordur, kimileri efendidir kimileri serseridir.otobuse biniyoruz tiklim tiklim vapura biniyoruz yine ayni..coluk cocugu istanbulun bildigim yerlerinde gezdirdim,kendimde istanbulda dogdum ama avrupa yakasinda bir cok semtin nerelerde oldugunu bilmezdim,harita filan yoku karsi tarafta birinin akrabasi varsa oraya gidiyorsa misal bakirkoye gidiyorum diyor nerde bu bakir koy,veya sariyer.
    ....
    .......dede memleketi bursa ve inegol kazasi,hadi bir kac gunde bursada kalalim dedik, bu sefer anam onume geldi, ah evladim babanin yalniz disari cikamaya cesareti yok,hep beraber gidelim dedi, onlarda iyicene SIKILMISLAR,,,, neyse onlarida aldik , anam masallah pire gibi dinc kadindi,babamsa 75 yasinda cokmus bastonla yuruyor,kendime bakiyorum bir ay sonra yas 77 olacak allaha sukur haftada 50,000 adim yuruyus yapiyorum,eskilere gore iyiyim diyorum, tabiki herkesin kendine gore saglik sorunlari oluyor,kimi insan 60 yasinda elden ayaktan dusebiliyor...

    .....bursaya gidecegiz kartaldan yalovaya araba vapuru isliyor ustu salon alti arabalar kamyonlar icin,indik iskeleye bindik vapura,yalovaya geldik ondan sonra otobus bulduk.cocuklugumda bir kac sefer yalovadan bursaya gitmistik, yol kenarlarinda tezgahlar olurdu ekseri seftali kavun meyva sebze satarlardi bir kac koy ve orhan gazi vardi,etraf agaclikdi, yollar degismis eski hava kalmamis,,,,,,,bursada babamin hala cocuklari varmis bir kac sefer gormustum hadi once onlara gidelim dediler yaslilar ama saglar,dagin eteginde bir yerde sigorta evleri denen bolgede yasiyorlar, guzel karsilandik misafir olduk, bahcede koca bir dut agaci var, cocuklar dut gormemislerdi tanidilar, silkeledik bol bol dut yedik.
    ...ana-- baba.. eee siz biraz kuzenlerinizle oturun bende cocuklarla biraz bursayi dolasayim dedim,ulu cami taraflarina gittik heykel yesil turbe filan biraz fuar tarafi vardi,buldugum bvazi seyler aldim,,, kucuk meyva bicagi ve catali vardi paket icinde takim saplarinda yesil bursa yaziyor,iki takim aldim,biraz yuruduk biraz taksi filan bir taksiye bindik surda inecegiz dedik burdan baska biur yere gidecegiz genc sofer abi ben o tarafa gidiyorum dedi, biraz sonra inecegimiz yere geldik, sofer yok abi para verme, sen oz bursalisin degilmi aksanindan anladim dedi, tesekkur ettim, aksan filan yok ama soferde bursa yerlisi olmali....

    .....bir iki gun babanin kuzeninde misafir olduk sag olsunla cok hurmet ettiler,hadi bakalim inegoldede babamin dogdugu ev var amcaya kalmis amcadanda amca ogluna amca oglu benim kuzenim olur ama cok yas farki oldugu icin kendisine amca diyorduk,amca oglunu bulduk bir kac gunde orda misafir olduk, biz biraz sehiri gezdik,meyvasi sebzesi bol bir yer, kapinin onunde pazar kuruluyor......inegolun cerrah diye bir koyu var kucukken amca oglu bir sefer bizi goturmustu o zaman yayli at arabasiyla gitmistik,hafizamda kalmis hadi emmi oglu yine cerraha gidelim dedim iyi yarin gidelim, carsidan pazardan bir seyler aldik yengemiz koca bir tepsi borek yapti,gaz tupu filan, her sey hazir ama nasil gidecegiz,bos bir minibus geciyordu cevirdim,bizi gotureceksin aksamda alacaksin dedim,amca oglunun oglu ve aileside kafileye dahil oldular...o zaman paralar cok sifirli, galiba 2500 liraya anlastik.dolduk minubuse yolda biraz ariza oldu devam cerrah denen yere geldik bir kisminda selale var,galiba elektrik uretiliyor,yayildik cimene caylar borekler guzel bir gun gecti piknik yeri zaten erkenden doldu tasti,bursanin genc delikanlilari yilisikdirlar suluk gibi yapismaya calisirlar cerrahda bir tanesi yatti karsiya gozleri benim kiz uzerinde guya kiz tavliyacak....

    .........aksam oldu minubus bekliyoruz, ne gelen var ne giden tamam bu adam bizi ekti dedim, nasil gideriz bir yere telefon edip araba cagiracagiz 12 kisiyiz,ne yapalim ne edelim derken minubus geldi,gec kaldigi icin biraz mazeret filan neyse dolduk arabaya ve eve geldik.guzel bir gun gecti.....dede evi iki katli ama ev amca ogluna kalmamis eve ortak iki kiz kardesi var, icinde yasiyor ama eve bir civi cakmiyor acayip bir tahta evdi......bir hafta bursa tatili iyi geldi,tatiller iyidirler ama cok para gidiyor.

    ..bursadayken yine ana ve babayi kuzenlerinde birakip cocuklarla uludag a ciktik telefirikle cok zevkli olmustu bir surude incik boncuk hediyelik seyler aldik, o zamanlar bir alma hastaligi vardi galiba.

  • ⭐⭐

    1986 tatiline devam...

    .....3 ayligina geldik, eskiye gore herseyler pahali bende elimdeki parayi idare etmeye calisiyorum..... ankarada yasiyan ablamin altinoluk denen yerde bir yazliklari varmis,enistem kolay kolay kimseye dairesini vermiyen adam,coculuk cocuk oraya gitigi zaman kizlarini en ucra kosede denize goturuyor, yani biraz eski kafa,,,,,neyse bir haftaligina daireyi istedik,bilemiyorum gonullumu yoksa gonulsuzmu anahtari verdiler,kagit uzerine kroki cizip,dairenin sokagini ve numarasini yazdik,burda in surdan yuru filan.....
    .....ortanca kayinbiraderinde 14, 15 yaslarinda kizi var onuda yanimiza alip altin oluk denen koye geldik,sokagi bulduk siteyi bulduk,kapida bir yasli hanim var ,bizi gorunce hangi daireye geldiniz diye sordu, doktorun dairesi dedim, aaahhh burda iki doktorun dairesi var,biri deli doktorunun dedi,hah iste bizde deli doktorunun dairesine geldik dedim , aaa oylemi su daire dedi, kizim biraz usutmustu galiba kadina bahsettim o sirada kapidan bir adam cikiyordu, kadin doktor bey bu kiz biraz usutmus dedi, adamda sunu al bunu yap diye gecerken bir seyler soyledi tabi bir kelimesini anlamadim...... eh actik kapiyi daireye girdik, elektrik calismiyor,napicaz napicaz,yakinda elektrik ofisi varmis gittim daireyi tarif ettim acaba biri bakabilirmi dedim,gorevli vatandas birini cagirip hadi arkadasin dairesine bir bakiver diye bir adami yonlendirdi sohbet ederek gittik saga sola bakti, sigorta gevsekmis,benim eniste biliyhormus ama bana soylemeyi unutmus,neyse adam sigortayi ayarladi, eski zaman sigortalari, himmm oldu iste sigortanin arasina bir ellilik SIKISMIS diyer benden rusvet istedi neyse adama bir 50 lira toka ettim, elektirgimiz acildi ve bizimde bir haftalik tailimiz basladi, koy ana yolun altindaydi ana yolun ustude bom bos agaclik ormanlik filan sahane manzara..

    ...guzel bir plaji var gelenlerle ahbab olduk cogu gurbetcilerin daireleri, bir tanesi alman hanimla evliymis,turkiyede tatil cok ucuza geliyor diyor,baskalariyla tanistik cocuklar yuzerken kimileriyle tavla oynadik,kumda oturuyorum baktim iki 10-13 yaslarinda iki cocuk var ingilizce konusuyorlar, bir tanesinin aksani tam australya aksani,sonra cocugu kenara cekip evlat sen ingilizceyi nerde ogrendin diye sordum, cocuk biz australyadan geldik amca, melbourne sehrinden geldik,babam temelli buraya dondu,ben melbournede dogdum, ama amca benj buralari hic sevmedim,babam hayvancilik yapiyor...bir sey diyemedim cocuga baska bir gunde babasiyla tanistim biraz sohbet ettik.....aksamlari cay bahcesine gidip cay ictik aycekirdegi yedik kimi cay bahcelerinde canli muzik vardi.......temiz bir yerdi kimse kimseye yan gozle bakmiyordu,,,,, bir iki sefer belediyenin kamyonu sokaklari dolasti,sivri sinekler icin dumanmi dagitiyordu gazmi fiskirtiyordu neyse bir koku yayiliyordu.

    ......fazla nakit para kalmadi ne olur ne olmaz diye seyahat ceki bozdurmak istedim koyde banka yok sehire gitmemiz lazim,balikesirmi edremitmi hangi sehir oldugunu hatirlamiyorum, neyse minibusle sehire gittik pazar varmis biraz pazari dolastik yasli bir amcanin onunda bir sepet var icinde belki 5 kilo armut var satmaya calisiyor kilosu 5o kurus filan, yaa diyorum hepsini satsa ne kazanacak,neyse bir bankaya girdim seyahat ceki bozdurmak istiyorum dedim, baktilar baktilar sorry bunun ornegi bizde yok bozamayiz dediler, baska bir bankaya gittim, dunyaca neshur seyahat cekleri biraz baktilar hirin gurun sanki adamlar ilk defa goruyorlar,yahu istanbulda bu cekleri kuyumcular bile bozuyorlar dedim, neyse ceki paraya cevirdiler.

    .....istanbuldayken bir kuyumcuya gitmistik,tesaduf kuyumcu cocukluk arkadasim cikti altin aliyoruz,beyendik fiatta anlastik nakit para yok, siz biraz bekleyin ben bankadan cek bozdurup geleyim dedim, arkadasim bankaya gitmene luzum yok ben seni taniyorum ceki burda kullanabilirisin dedi, yani cekle altin almistik.
    .......altinoluk koyune yakin baska bir plaj varmis, hadi degisiklik olsun diye oraya gidelim dedik,piknik sepetimizi alaip gittik,kizlar cocuklar deniz girdiler, hatunun yegeni kiz kucuk bir bikini giyiyor yuzdu sonra uzandi kumlara,karsiya iki serseri geldi yattilar elbisleriyle kuma , kizin karsisina kizi dikizlemeye basladilar, bir kac km otede medeniyet degisebiliyor......koyun karsisinda kaz daglari var cok guzel bir manzara. doga harikasi diyelim.

    ........coluk cocuk guzel bir tatil yaptik geri donuyoruz,,,,,,hatunun yegeni ya hala, eniste bir kac gunde annaanneme misafir olalim cok memnun olurlar, orasida cok guzel yer dedi,eyu madem ciktik yola tatili biraz daha uzatalim bakalim,,,,,,, geldik bandirmaya ordan erdek, erdektende 4-5 km uzaktaki ocaklar koyu, cok eskiden tas ocaklari varmis onun icin ismi ocaklar olarak kalmis,istanbul kaldirimlarina epeyi tas gondermis.....

    ....ocaklara geldik, ortanca yengenin babasinin evine misafir olduk esiyle beraber kadin bizi iyi karsiladi, ev ufak olmasina ragmen yatacak yer sagladilar,bir kac gun kaldik biraz eve yiyecekler aldim,denizde yuzduk istanbuldan bir iki yegen daha geldi, gurup kalabaliklasti,burasida sakin ve guzel bir yer,insanlari menediyete aliskin, kizim saatini kumda unutmus,bir vatandas bulup koyun muhtarina teslim ediyor,operlordan anons yapiyorlar, saat kaybeden varsa muhtarliga gelsin diye,gittik aldik saatimizi,kucuk ama sirin bir koy,hatunun ortanca ve kucuk yengesi ayni yerden, hala ve dayi kizlari diyelim......
    ......bir kac gun burda misafir olduk,istanbula donus zamani geldi,,, yegen kizin abiside gelmisti, eniste ben burda biraz daha kalacagim dedi eyvallah dedik, burdada cay bahceleri vardi, iste is olsun diye sarki yarismasi dans yarismasi yapiyorlardi, bizim kiz yegen birinde sonradan birincilik kazanmis,mukafat galiba ailece aksam yemegi.
    .. arkasi gelir.

  • ⭐⭐

    .....1986 turkiye tatilini bu sahifede bitirelim.
    .erdegin ocaklar koyunden bahsetmistim,o zamanlar az nufuslu bir yerdi,ev sahipleri yaz mevsiminde odalarini pansiyon olarakda kiraliyorlardi,,,bu koyun eskilerinin cogu bir birine akrabadirlar, istiklal harbinden sonra turkiyedeki rumlar yunanistana gonderilmisler ve selanikdende turkler turkiyeye getirilmisler iste bu ocaklar koyunun cogunluguda selanikden gelme bati trakya turkleridir, eskileri yunanca bilirler, tabi bu gunlerde yunanca bilen kimse kalmamistir,.her evin bir sebzeligi bahcesi vardir,birine domates lazimsa hemen gidip komsudan ister....

    ....ocaklar koyunde kucuk yegeni ninesine biraktik ve bizde bursa uzerinden istanbula donuyoruz, bursada indik biraz sagi solu dolasalim dedik,hava sicak hatun terlemeye basladi, elinde omuz cantasi var ver bana dedim aldim elime, bir lokantanin onunden geciyoruz iki garson kapida dikiliyor, bir digerine goz ucuyla beni isaret edip suna bi tukuruk atsana abi dedi,her halde elimdeki hatunun cantasina takildi, eh iste bir baskadir ulkemizin insanlari,karnimizda ac,hadi burda bir seyler yiyelim dedik girdik iceri 5 kisiyiz masada 5 sandalye var,yiyeceklerimizi soyledik,cantalar kucagimizda duruyor, garsonlarin gozu benim kizin uzerinde subyanci memleket,neyse garsonu yanima cagirip buraya bir iskemle cekermisin dedim,tabi abi deyip mutfaga gitti,biraz sonra elinde bir tas iskembe corbasiyla geldi,ya arkadasim cantalarimizi koymak icin sandalye istedim dedim adam iskembe anlamis....o zamanlarda otobus gari sehir icinde sayilirdi, birz dolastik ve otobuse binip evimize geldik.tabiki home sweet home australyada kendi vatanimizda misafiriz,

    ......ankaradaki ablamin bir kac cocuguda yaz tatili diye bize istanbula gelmisler, bir gun ortanca kayinbirader ballandira ballandira SILE yi anlatiyordu istanbulun karadeniz kiyisindaki kazasi......evdeki kiracimizin minubusu var,yahu hafta sonu beraber sileye gidelim dedim pazar gunleri calismiyormus,,,, tamam dedi, minubus sahibi esi, sofer ve hanimi benim diger kiz kardesim esi biz,haniminda bir kac yegeni geldi 22 kisi haydi sileye yuzmeye gidiyoruz,....

    ..Karadeniz tehlikelidir her yil bir suru insan denizde bogulur,hatunun yegenleri hepsi iyi yuzme biliyorlar benim istanbulda yetisen yegenlerimde iyi yuzuyorlar ankarali yegenlerim yuzme bilmiyorlar,anam babam ve yuzmeyenler bazilari agaclar altinda sohbet ediyorlar,kucuk eniste ile minubus soferi koca bir viski devirmisler,eee bir sey olursa arabayi ben goturebilirmisim....cocuklara cok fazla acilmayiniz diyorum, okyanus dibi cok degisikdir,,gidersin gidersin su omuzlardan asagidadir ama 10 metre ayni hizada saga gidince derinlik birden boyu asar,,,,, ankarali yegenlerden biri bagiriyor su boyunu gecmis kosuyorum onu kenara cekiyorum biraz geciyor diger yegen dayi diye bagiriyor,su boylarini geciyor,,gerci guzel bir gun gecirdik,ya ankarali yegenlerden birinin basina bir sey gelse ben napardim diye sonradan canim cok SIKILDI,,,,

    .....Hatunun bayan yegenleri marifetli kizlardilar iyi dans ederler halk oyunlari oynarlar iyi sarkilar soylerler, yolda eylenerek geliyoruz, kizlar sarkilar soylemeye basladilar,bir tanesi azeri sarkisi, aman ayrilik yaman ayrilik diye o zamanlar cok meshurmus,onlar soyluyor benim hatun aglamaya basliyor, neyse kizlara neseli bir seyler soyleyin dedik,,,,,istanbulda dogup buyudum ama sileyi filan gormemistim bu sayede orayida gormus olduk....

    .....anam ve babam buyuk adada buyumusler orda evlenmisler, eh bir gun anam buyuk adayi cok ozledim be oglum dedi... eyu hadi oyleyse yarin gidelim dedim,adalara dogru durust vapur seferi yok sabahleyin bir kac motor tekne gidiyor, yine toplandik bir iki hatunun yegeni benim yegenler filan 14 kisi olduk indik sahile tekne yolcu bekliyormus,birazda baska yolcular geldi alcak bir deniz motoru yuksek bir dalga gelse motoru suya gomer.,tabi daha evvelden yiyecegimiz icecegimizi aldik,,motorcuya aksam saat 5,00 de burda olcaz bizi almadan gitme dedim,,,

    ..adanin yukarlarinda dil burnu isimli bir plaj var yakinina gittik agaclarin altina yayildik, ben biraz yuzdum,plaj parali tabi ben kenardan yuzuyorum.kenarda yat koyu var bir iki saat sonra her taraf tekne doldu,,,,,, ogleyi gecmisti sicak gunlerdeyiz yerde sac teli gibi ince ince cam yapraklari var,birden otlar tutustu,yavas yavas yaniyor, havlu vardi hemen havluyu kapip yanan yerlere vurmaya basladim bir iki kisi daha ayni seyi yapti,yangin baslamadan sondurduk,o zamanlar cep telefonu filan yok, nasil haber gitmisse itfaiyeye haber gitmis bagira bagira itfaiye geldi, heybetli kabadayi bir itfaiyeci inidi saga sola bakindi,ondan sonra bir sey yokken itfaiyemi cagirilir diye cagirana ana avrat kufuru basti,devletin parasini koruyor adam.

    ...buyuk adada iyi bir gun gecirdik anam ve babamda nostalji oldular,anam oksuz kalinca buyuk adada yasiyan bir osmanli pasasi evlatlik almis ama nufusuna gecirmemis,gelin edene kadar bakmislar anamin yasadigi buyuk otelin onunden gecerken anam biraz huzunlendi.....
    ....iskeleye geldik motorcu ariyoruz, bir tekne bir kac yuz metre otede yolcu almis gidiyor,bizi getiren motorcu orda ama baska yere evine gidecekmis,ya 14 kisiyiz bizi burda birakma filan biraz cene yaptim,motor olmazsa vapurla ya bostanciya gidecegiz ya da kadikoye,neyse motorcu okay dedi bindik,sag salim bizi kartala getirdi.

    ......ankaradaki ablam gelin bir haftada bizde kalin dedi, kendiside istanbuldaydi kocasi istanbula yakin bir hastanede gorevli ayda bir ankaraya gidiyor, eyu dedik ankaraya tren bileti aldik gece 23,00 de filan pendikten kalkiyor,bir taksi tutup pendige gittik,tren geldi,bindik gece yolculugu galiba uyuduk,ama eski trenler salalana sallana gidiyorlar. biraz ankarayi dolastik anit kabire gittik,sehir icinde bir park vardi oraya gittik yegenlerde var,adamin biri dondurma satiyor seyyar satici, herkese bir kulah dondurma aldim yani bir dolarla 6-7 dondurma hmm baya ucuza geldi filan,15-20 dakika sonra yegenler istifra etmeye basladilar dondurma dokunmus,ucuz etin yahnisi gibi...
    ..yine trenle istanbula donduk bu defa sabain er saatinde trene bindik,dangur dungur, istanbula yaklasinca sarsintidan bizimde midemiz bulanmaya basladi,hatun istifra etti, bazilarini vapur tuta bizide tren tuttu.

    .....biraz anladik biraz anlamadik ve donus gunu geldi,,,,yine kiracimiza rica ettik, soferi bizi gotururmu diye, adam bir is yeri servisi yapiyormus,servisden sonra okay dedi, bizim ucak saatinede uygundu,veda saati yaklasti, hatunun ailesi yegenleri yengeleri filan ugurlamak icin eve geldiler, kapinin onunde 30-40 kisi var gelip gecende ne oluyor burda diyor,attik valizleri minubuse,sarildik vedalastik, bir yere gidenler cabuk geri donsunler diye arkalarindan bir kova su dokulurmus, anamda bir cabuk geri gelelim diye bir kova su almis arlamizdan doktu, ama bir kova suyun faydasi olmadi bir daha gelisimiz 10 yil sonra oldu.
    .....singapore hava yollari ile geri donduk, hava alanindan yine biraderim gerlip aldi, bu ara haberin olsun garajin soyulmus dedi, saglik olsun, kapi komsuma biraderin numarasini vermistim o aramis,,eve geldik, sonra garaja baktim soyulacak fazla bir sey yoktu ufak tefek el aletleri takimlar filan, eski garajlar fibro dur asbestos plakalar bir yumruk atinca kirilir, garaja girende arka koseden kucuk bir cocugun gecebilecegi kadar fibro duvari kirmis ve bazi takimlari calmis, tabi yapanda emanet ettigim komsumun 11 yasindaki oglu.

  • ⭐⭐⭐

    @sir-altan ocakları görünce şaşırdım. Benimde anneannem ve dedemler orda yaşar cennet gibiydi oralar. Yakın zamanlarda gittiniz mi bilmiyorum ama bütün Almancı Türkler İngilizler oraya ev yaptırarak doğasını bozdu maalesef. Yıllardır gittiğimiz yere artık gidemez olduk yazın küçük bi İstanbul’a dönüşmeye başladı ve tertemiz inci gibi olan plajları hep şezlongcu tayfa tarafından bozuldu.. cok üzücü

  • ⭐⭐

    @waterman
    . maalesef yukarda bahsettiginiz gibi olmus, son olarak 2019 yilinda kucuk kayinbiraderin lojmaninda bir hafta kaldik, ben off season biraz erken gittigim icin her yer sakindi,sezonluk dukkanlar yeni yeni acilmaya basliyordu......belediyelerin bir yerde dogayi korumalari lazim, ama rant meselesi,, son gittigimde cok basi bos kopek gordum,yururken insan gayri ihtiyari korkuyor.

  • ⭐⭐

    ..1996 yili turkiye ziyareti.
    ..son olarak memlekete 1986 yilinda tum ailece gitmistik ve iyi tatil yapmistik..eh koprulerin altindan cok sular akip gitti, bende burarada kendi kendimin patronu olayim diye bilmedigim ticaret islerine giristim....pazar gunleri pazara gidip pazarcilik yapiyorum, diger bes gun aksamlari iki is yerini temizliyoruz,ayni anda gunde dokuz saat belediyede calisiyorum
    .....evi ipotek edip bankadan borc aldim,yani durdugum yerde kasindim,faiz yuksek,buyuk kizim ehliyet almisti, ama bir muddet sonra ben turkiyeye tatile gidecegim dedi, 3 ayligina gitti 10 sene sonra dondu,hatun araba kullanmayi bilmez,bende zorlu gunler gecirip hemen hemen 10 seneyi doldurduk, bu arada oglum 18 yasina girmeden ehliyetini aldi,belediyede benim bir yilim doldu ve 4 haftalik izine hak kazandim...

    ..isler hassas kimseye emanet edemiyorum yani guvenecegim kimsem yok, bu arada turkiyeden telefonlar geliyor baban agir hasta gel diyorlar,gidemiyorum, bir seferinde doktor cenaze islemlerine baslayiniz aksama sabaha sag cikmaz bu adam diyor,telefon geliyor strese giriyorum, gidemiyorum,telefon calinca kotu haber alacagim diye hatun sen bak diyorum.....
    .....oglum ehliyet aldi hem otomatik hemde vitesli araba kullanmasini ogrettim,hadi bakalim evlat gorev sirasi sende ben 4 hafta turkiyeye gidecegim dedim,turkiyedeki kizimda malezya hava yollarina girmis,eh malezya hava yollarindan bilet aldik.belediyedeki sef no problem deyip 4 hafta izinimi onayladi, evin yaninda kapi komsum var,kapilarimiz birbirine bakar,bir muddettir konusmuyoruz kucuk oglu hirsiz, ve bagimli, komsum kadiniyla ingiltereye taile gidiyorlar, evi iki 20 yaslarinda oglanlarina birakiyorlar...
    .......ucak ogleden sonra kalkiyordu cuma gunu, eski bir arkadasim hava alanina birakti,bindik ucaga, ucak melbourne sehrine gitti, havadan biraz ulkenin o kisimlarini gordum,melbourne hava alaninda boarding icin beklerken genc bir hanimla tanistik, australyaya gelin gelmis tatile gidiyor ingilizce yok,epey yardimci oldum,melbourneden sonra malezyaya indik,hava alaninin eski bir ismi vardi dini kutsal bir isim simdi aklima gelmiyor seyh abdulazizi filan olabilir, daha sonra hava alani sehir disina cikti ve ismini KILA koydular.,,,malezya hava alaninda iki turk daha ucaga bindi,bir tanesi gemilerde calisiyormus tatile geliyormus digeride japonyada kacak isci olarak calisiyormus,iste herkesin bir hikayesi vardir, gemici anlatiyor, kanadaya ugramislar, bir turk restoranti varmis restorant sahibi gel kizimla evlen bu restoranti sana vereyim demis.,ucakta koltuklar degisti, hanim kizin yanina bir japon erkek oturdu, bak isde bu adamla cat pat konusmaya calis ingilizcen ilerler dedim.
    .....malezyadan dubai, dubaiden sonra ataturk hava alani,kizim ve kuzeni arabayla gelmisler beni aldilar ve anamin evine gittik,,,,,,

    .....yine bir 10 yil sonra vatandayim, malum her seferde degisik seyler gormeye alisiyoruz,kultur ve mentaliti ayni, degisen seyler binalar ve yeni yollar filan...1986 yilinda giderken babami saglam birakmistim, adam yatalak olmus, parmaklarindaki kikirdaklar kurumus ve parmaklar degisik yonlere donmusler,sansli adamdi anam kendinden bir yas buyuk olmasina ragmen saglikliydi be buyuk ablamizda yakinda oturuyordu her ikisi babama bakiyorlardi...kimse yarinlarin ne getirecegini bilemez, dag gibi adam,yatakda halsiz yatiyor,neyse olmeden once sag salim bir daha gorebildim.....

    .....tatile yalniz gidilince hayat pek yani tatsiz oluyor cekilmiyor,,,,,,buyuk kayinbiraderin kizi evlenmisti aileye ilk gelen damat,aralarinda biraz yas farki var,7-8 yaslarinda bir kizlari var,,,,kiz ailenin ilk goz agisiydi her kes severdi, enistem gelmis hadi onu tatile goturelim diyor,,, baldiz hanimin armutluda bir yazligi var, sag olsun isteyene anahtari verir-almislar anahtari, eee eniste bu saatte bostanci iskelesinde ol dediler, gittik, kiz kocasina yasli bir adam demis,henuz yasim 50- giyinisimde genellikle spor olur hala ayniyimdir...damat gelmis saga sola bakiniyor, dugun resimlerini gormustum ordan taniyip ismiyle hitap ettim,, aaa eniste senmisin dedi, he ya benim iste, ya karim yasli adam dedi bende yasli adam ariyorum filan,,, neyse ailenin ilk damadi ile tanistik.ailede 10 kiz 4 erkek var,simdilik benimkiler dahil 8 damat 4 gelin var.....

    ..bostanci iskelesinden deniz otobusune bindik,biraz sohbet ettik,yolculuk ne kadar surdu bilemiyorum,gemi iskeleye yanasti ve indik, bir borekcide sabah kahvaltisi ettik, sonra damat bir taksi cevirip apartmanin adresini soyledi,,,,, gittik, daire besinci katta,bir kac yuz metre ilerde plaj var,yuzmeye basladik,deniz guzel ama kenarlari bes para etmez,yani belediye filan pek bakmamis.

    .....damat ve esi bira icmeyi cok seviyorlar bende icerim, balkonda barbeku var yani mangal,biraz et balik filan kizarttilar, besinci kat asagi bakinca sanki cok yuksek gorunuyor......uzun yillar yurt disinda yasadik ve o ulkenin havasina suyuna gidalarina alistik,turkiyenin havasimi pis, sularimi bakterili,iki gun gecmeden midem ve barsaklarim calismaya basladi, gaz ve ishal,hani bazen gelip gelecegime de pisman olmus gibi oluyorum,ya bira ictik o yapti yok bunu yedik o yapti,ya gidalardan yada sudan filan oluyor,bir kac arkadasinda basina gelmis doktora gitmisler.

    .....denizde yuzuyoruz,kucuk kiz yuzmeyi ogrenmis gibi ama bir turlu cesaret edemiyor, babasi hadi yavas yavas yuzerek gel diyor kiz korkuyor,babasina sen kenara cekil dedim, bak cocuk bu gun bes metre yuzersen sana koca bir cikolata var dedim,once dedigimi yapacaksin dedim.kiz merakla bu adam ne diyor diye bakiyor,her halde cikolata sozu tatli geldi, hadi bakalim once 2 metre, sonra 3 metre derken kiz cesaretle 5 metreyi korkusuzca yuzdu,ondan sonrada yuzmeye devam etti, aksam uzeri bir cay bahcesine gittik, biz damatla tavla oynarken kizada bir cikolata aldim.

    .....kucuk kiz buyudu psikiyatris oldu, 2019 yilinda ki tatilimde bir yerde bulustuk,kiz unutmamis biliyormusun eniste bana yuzmeyi sen ogretmistin dedi.....bir kac gunluk deniz kiyisinda tatil iyi geldi,onlar biraz daha kaldilar bende kara yolundan istanbula dondum,kara yolu bir kac aktarmayla bir hayli uzun surdu..kendim istanbuldayim ama kafam hep australyada hatun ve cocuklar ne yapiyorlar pazar nasil gidiyor,pazardan pek beklentimiz yoktu,buyuk magazalar hafta sonlari acilinca pazarcilikda olmus gibiydi.
    ..arkasi gelecek.

  • ⭐⭐

    @sir-altan Ellerine saglik Abi

  • ⭐⭐

    ..1996....tatil veya ziyaret.

    .....evin altinda iki dukkan var, bir tanesinin sahibi ile samimi olmustuk, ya yarin a galatasariyn maci var gidecegiz dedi, avrupa kupalarindan bir mac galiba norvec takimi ile oyniyacakti,kiracinin bir arkadasi var, arasira dukkan onunde sohbet ediyorlar, o arkadasin arabasiyla gidilecekmis, adamin mercedes otosu var, eh yer varsa benide alirmisiniz dedim, tamam dediler ,3 kisi ali-samiyen stadina gittik, kopru altina araba park edildi, araba icinde kucuk minder yastiklar var, adam onlari alip bagaja koyuyor,, niye abi der gibi adama bakiyorum., calarlar ya calmasinlar diye koyuyorum, allah allah,yastiklaridami caliyorlar,......uzun yillardan sonra bir galatasaray maci izlemis oldum,kucuk yaslardan beri galatasaray takimi bagimlisiydim, o macta galiba galatasaray kazandi......

    ......evde oturuyoruz, babam salonda yatak yapilmis onda yatiyor, anam yediriyor, saat 10 olunca kahve yapiyor cubukla cekiyor,,, televizyona bakiyorum bir amerikan dizisi var, eeh deyip kanali cevirdim, babam bagirmaya basladi soyledigi de anlasilmiyor,ne oluyor diye baktim,, anam kanali geri cevir, dallas i izliyoruz, victor soyle yapti filan diyor, kanali geri cevirdim..sabah erken kalkip kahvemi yapiyorum, ust katta tavan arasi var balkonlu oraya gidip iciyorum, yahu gazete alayim diyorum bakkal 7,30 dan evvel acilmiyor.....

    ...tatilmi ziyaretmi kendimde anlamiyorum ama arada 10 yilin hasreti var, gorebildigim kardeslerimle, yegenlerimle gorustum, hatunun ortanca abisi,arasira arabasiyla gelip beni aldi dolastik,derken tatil bitiverdi....bu defa kizimin erkek kuzeni bizi hava alanina goturdu ve geri donus basladi,ucak durumuna gore,bir gece malezyada otelde kalmam lazim, otel hava alaninin yaninda,gittim otele bir oda verdiler..nasil bir tatil gecirdim kendimde anlamiyorum otel odasinda usuyorum 10 dakikada bir tuvalete git, otel hava alanina bitisik gibi, 4-5 saat evvelinde hava alanina girdim bir marketten buskuvit aldim, tabi dolar verdik geriye malezya parasi aldik.

    .....8 saatlik ucusdan sonra sydneye geldik, oglum okula gittigi icin beni almaya biraderim gelmis, eve geldik biraz dinlendik havadislar kotu.turkiyeye gitmek icin ben cuma gunu yola cikmistim, pazar gunu hatun ve cocuklar pazara gidiyorlar,aksama geliyorlar minibusun icindeki mallari garaja bosaltacaklar, ne gorsunler garajim soyulmus, bir suru takim taklavat, guzel araba jantlari vardi, ablasi ogluma dogum gunu hediyesi guzel bir bisiklet almisti, bu gun olsa 4-5 bin dolar eder, bir suru sey gitmis, yapan malum komsunun bagimli cocugu,birde utanmadan hic bir seyden haberi yok gibi oglumun yanina geliyor, gel beraber ariyalim filan diyor.

    .......bir hafta sonra hatun ve cocuklar pazara gidiyorlar 700-800 dolar para birikmis, hatun cantasiyla yatagin altina sakliyor, pazartesi gunu yine her ucu bir kac saatligine temizlige gidiyorlar, giderken komsu cocuklari iki kardes kapilarinin onunde bizim evi gozluyorlar,hatun ve cocuklar temizlikden geliyorlar, aha ev soyulmus, para gitmis, bazi altinlar vardi onlar gitmis,oglumun markali giyecekleri vardi onlar gitmis, komsu cocugu ortalikda gorunmuyor,kapida deadlock yoktu, o kadar profesyonelce girilmis, sonradan polis geliyor hic bir parmak izi filan bulamiyor.cebinde bes kurussuz komsu cocugu sabahleyin eve taksiyle geliyor,diger abisi hemen oglani iceri cekiyor,,sonradan duyduk oglan kendi evinide soymus. isin en aci tarafi hirsiz karsida bir sey yapamiyorsun.adam karsimizda hic bir sey olmamis gibi siritiyor.....
    ...bir zaman sonra hatun dolap icinden carsaf cikaracak,bakiyor carsaf kayip, hirsiz oglan caldiklarini carsafa doldurup goturmus.
    .....sigortaya muracaat ettik, calinan para isbatsiz oldugu icin para veremeyiz, altin kolyeler filan vardi bazilarini resimlerden isbat ettik biraz para verdiler,kapi ve pencerelere daha guvenli kilitler takin dediler...garajda belki 20.000 dolarlik pazar mallari vardi deri cantalar cuzdanlar filan iyiki oglan onlarida goturmemis belki firsat bulsaydi gotururdu, oglanin babasida sigortaya muracat edip sigortadan para almis,evi soyanda kendi oglu.. hirsiz oglan uyusturucu bagimlisi,bir deri kemik hani bir tane vursam havada ucar, ama elde delil olmadan bir sey yapamiyoruz......iste 1986 yilinda garajimi soyan cocuk 10 yil sonra hem evimi hemde garajimi soydu.,o gunden sonra eve alarm takdirdim ve biraz daha guvenli olduk....


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

91
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum