..sydney australia, cumartesi sabahi saat 7,25,serin bir sabah,merak edip newyork zamanina baktim ordada cuma aksam uzeri saat 17,25,,14 saat filan zaman farki olmali
...daha evvel den yazi hazirlamadigim icin yazarken biraz daldan dala atlar gibi oluyorum....internetin olmadigi zamanlarda millet ikinci el esya alir ve satardi,ayni zamanda ikinci el arabalar filan, persembe sabahlari cikan trading post diye bir gazete vardi,her sey bunda bulunurdu..ikinci el araba alip satan insanlar sabahin korunde gazeteciye gidip gazete alirlardi....
....australyaya turkler geldi,hos geldiler,bazi kisilerle tanistik,kimi kadinlar kocalarini aldatiyor, kimi erkekler kadin pesinde,hep boyle insanlardan uzak kalip boylelerinin toplumuna girmedik.
..sydneyin meshur bir kac tane piknik yeri vardi, biri prospect golu,gol bir nevi sehire su verme depoloma yeriydi etrafina pik nik yerleri yapmislar millet rahatca gelip mangalini yakiyor, eyleniyor, couluk cocuk rahatca kosup oynuyordu,,birde 60 km kdar uzakta warragamba baraji vardi,cok guzel bir yerdi,tepe bir yerde pik nik sahasi genis bir alan araba parki icin problem yok,,,,kenarlarda barbeku yapmislar,beton mangal diyelim altinda odunlar var,yak atesi kizart eti,yine barbekulerin yanlarinda kaynayan sicak sular var su kazani koymuslar al sicak suyu cayini demle,bulasigini yika ne guzel gunlerdi onlar,bir kac aile birlesip giderdik,kadinlar bir kenara oturup lak lak ederler erkekler bir kenarda kagit oyunlari tavla oyunlari oynardik,sohbet ederdik guzel bir gun gecirirdik..
..sydney icinde deniz kenarlarindada piknik yerleri vardi,plajlarin bir kismi agaclikdir,bir masa isgal edip hem piknik olur hemde denizde yuzulur,kafa dengi aile dostlari olunca hafta sonlarida iyi olurdu,pinik yapmaya gitmezsek sirayla bir arkadasa misafir olurduk.....
....auburn bolgesinde turk cok ama cogu ingilizce bilmiyor,bankalar eczaneler turk kizlari calistiriyorlar.iki tanede turk doktoru gelip ortak muayene acmislardi,turkler baska doktorlara gitmezlerdi, eskiden gelen yaslilar hala turk doktorlarina giderler, daha sonralari baska doktorlar geldi,cocuklar buyuyup ailelere tercumanlik yapmaya baslayinca turk tercumanlarda fazla ihtiyac kalmadi.
..ford fabrikasindan sonra girdigim fabrika metal isleri yapiyor, fabrika catilarina veya duvarlarina bir nevi havalandirma sistemi yapiyor tabut gibi bir seyler yapardik,agir is yoktu, her kes yavas calisiyor,acele is yok ustalar kimseye aman acele et demiyorlar,kendim alismisim hizli calismaya digerlerinin iki gunde yaptiklari isi yarim gunde yapiyorum,ustalar gelip bir kac sefer yavas calis diye ikaz ettiler bende modaya uydum,,,yeni australyaliyiz fazla dil yok,,,calistigim tezgahin karsisindaki sef gelir gel benle der hadi bu kamyonu bosaltmaya yardim et.,hadi bu kamyonu doldurmaya yardim et,, baska zaman gelir hadi sen giyotinle sac kesen ustaya yardim et,fabrikanin comezi olduk,nerde adam lazimsa oraya gonderiyorlar,is hafif ve keyfi calisma bende itiraz etmiyordum.
..ayni is yerinde calisan iki bayan vardi,biri benim turk oldugumu ogrenince yanima geldi, fabrika calisanlari onlari abla kardes biliyorlarmis,megerse ana kiz mislar anne olan yanima geldi, bizi burda kiz kardes olarak biliyorlar biz anne ve kiziz aman kimseye bir sey soyleme dedi,benim problemim degil calistigim muddetce kimseye soylemedim....
..australyada bir yilimiz oyle boyle gecti,araba zaruri ihtiyac,is yerine otobusle gidiyordum,,,bir araba galerisinde guzel bir araba gordum, yarim yamalak pazarlik ettik,hem pesin para verecegim hemde borca girecegim arabadanda pek anlamam,arabayi almaya niyetlendim, biradere bahsettim soyarlar seni dedi, trading post gazetesinden kucuk iki kapili ford cortina 69 model vitesli bir araba bulduk, kucuk 1600 motor var,curugu carigi yok 750 dolara aldik,aldik ama ehliyet yok,motor trafik ofisine gidip ogrenci ehliyeti aldim, o zamanlar basitti bir kac soru sordular.ogrenci ehliyeti olunca araba kullanmak icin yaninda usta sofer olmasi lazim,yahutta sofer okullarindan kurs alinacak,,tanidik arkadaslar filan vardi, cogu zaman yanima oturdular bende araba kullandim,turkiyede motorsikletim vardi,vitesli araba icin zorluk cekmedim...
.....bir muddet sonra Direksiyon testi icin gun aldim,motor trafige gittim test yapacak adam bir kac soru sordu sonra bin arabaya dedi, yakinda bir iki sokak dolasip geldik,gel iceriye dedi,arabayi park edip ofise yururken arabaya baktim kaldirimdan yarim metreden disarda, himm daha iyi park etmesini ogrenememisim dedim,saolsun ehliyeti verdiler, o zamanin ehliyetleri kagit parcasiydi A4 kagidinin yarisi kadar bir ehliyet resim filanda yok...
....simdiki ehliyet durumlari degisti, bilgisayarda 40 tane filan soru soruluyor,toplam olarak 300 soru var bunlardan 40-42 soruluyor 3 tane yalnis olunca bilgisayar durup gir biraz daha ogrende gel diyor,daha sonrada direksiyon testi yapiliyor...15 yil kadar evvel kamyon ehliyeti almaya niyetlenmistim hemen hemen sorularin hepsini ezberledim tabi bir kac ay zamanimi aldi, ilk testte kaybettim daha sonra bir daha bilgisayar testine girdim bu sefer gectim,ya bu yasdan sonra kamyon ehliyetini ne yapacaksin diye vaz gectim...
.....trafik ofisina RTA denilirdi 10 yildir isim degistirdi simdi service oldu,bilgi sayar trafik bilgi testi icin degisik dillerde test yapiliyor,yeni gelen gocmenlere kolaylik oluyor..
....19 aralik gunu araba ehliyeti aldim 25 aralik christmas buyuk bayram, bir kac gun tatil,yeni ehliyetli kisi arabanin onune plakanin yanina ve arkaya kirmizi P harfi kucuk plaka koyar,digerleri arabadakinin yeni ehliyetli sofer oldugunu anlar,bir yil bu plastik P harfi tasinir simdi 3 yil oldu,bir yil kirmizi diger yillarda mavi ve yesil olarak konuluyor ve yeni soferin alkol kullanma hakki sifir.
.....ehliyeti aldik, ev sahibim ve bir iki aile newcastle sehrine gidecegiz dediler 180 km uzakta,orda bir hemserileri varmis aile problemleri varmis, iyi o zaman bende sizinle geleyim dedim,takildim peslerine, 4 araba ana yolda gidiyoruz hava cok sicak,uzerimde aklet var,yukardan asagi sarkan emniyet kemerinide asagi indirdim bir belimdeki tutuyor,baktim yanimda bir araba korna caliyor kocaman bir ford araba, cek kenara diyor allah allah bu adam ne istiyor diyorum,neyse cektik kenara,markasiz polis otosuymus,adam yanima geldi senin kemerin bagli degil dedi, asagi gosterip bak bagli iste dedim, olmaz cok tehlikeli, kayis omuzdan asagi olacak dedi ve bana 20 dolar ceza yazdi,ehliyeti aldik bir hafta sonra ilk cezamizi yedik.... 3gunluk macerali bir newcastle gezisinden sonra eve donduk, yolda araba bir kac sefer istop etti,,,hararet gosteriyor,megerse radyotor termostati bozukmus calismiyormus,ilk tamir isimizde boyle basladi.