@caglaror @reader @askimkoray
Benim ilgi alanıma web development girdiğinden ağırlıklı olarak örneklerim ve önerilerim bu alandan olacak. Şansımıza forumda farklı IT alanlarından arkadaşlar da var ve eminim onlar da katkı koyacaklardır.
Populer akımlara kapılmamak elde değil ve ben de kendime bu yıl için bazı hedefler koymuştum. Populer sosyal medya hesaplarını takip ettiğinizde top 10 listeleri ve öğrenmede öncelikli listeleriniz dolup taşıyor.
Bu listelerin gerçekçi olması-olmaması bir yana zaman ve enerji açısından da mümkün görünüp-görünmemesi önemli. Zira tüm zamanınızı ayırsanız bile 2-3 konuda pro seviyesine ancak gelebilirsiniz. Ama zaten hedef dar alanda uzmanlaşmak ama pek çok konudan da haberdar olmak olmalı. O az sayıda konuda uzmanlaşırken kazandığınız "yeni bilgiye ulaşabilme" becerisi uzmanlığı sizi -teorik olarak- her konuyu kısa sürede edinebilme ve kullanma becerisi geliştirme yetkinliğine ulaştıracaktır.
Bakın benim çalışma masamdaki minik etiketlerle hedeflerime.
Yabancı diller: İngilizce, İspanyolca
Programlama Dilleri: PHP, Javascript, Golang, Python, Ruby, Haskel, Scala, Crystal Lang, R lang, C/C++, Kotlin
Bu dillere ait frameworkler yapılar: Laravel, Ruby on Rails, Nodejs
DevOps Konuları: GIT, Continous Integration, Continous Development, Docker, Kubernetes, Vagrant, Composer
Test Konuları: Test tipleri, Test araçları
Veri Tabanı: Mysql, Oracle, PostgreSQL, MongoDB, Redis, CouchDB, Firebase
+Elasticsearch, Cassandra, Hadoop
Cloud Computing: Google GCP, Amazone AWS, MS Azure
Ve olmazsa olmaz CS (Computer Sciences) konuları: Design Patterns, Data Sctructures, Algorithms vb...
Bir de benim çok sevdiğim ve üzerinde yoğunlaşmak istediğim JavaScript dünyası var ki başlı başına bir dünya. Şimdi Nodejs ile sunucu tarafına da el attı ve bir evrene dönüştü. Toollar milyon tane, teknikler, frameworkler, kütüphaneler vb...
Gelelim sizin sonraki adıma. Web developer olarak front-end / back-end taraflarından birisini veya her ikisini de seçebilirsiniz. Masaüstü veya mobil bir başka uzmanlık alanı ama mobil web'e daha yakın. Masa üstü ise biraz daha uzak. Tercih sizin.
FrontEnd (Browser tarafı)<======== WEB DEVELOPMENT ===========>BackEnd(Sunucu tarafı)
Şimdilik her ikisine de devam etmek siteyen birisi için anlatıyorum.
Şimdi html ve css'de temel mantıkları kavradıysanız javascript ile ilk gerçek kod deneyimine girişebilirsiniz.
Her ne kadar W3C konsorsiyumu temel kuralları belirlese de derli toplu ve önden giden gelişmeleri bulabileceğiniz en iyi kaynak https://developer.mozilla.org/tr/ 'dur. Burayı sık kullanılanlar ekleyiniz.
Bana çok pratik gelen ve motive edici araçlardan bir tanesi video eğitim veren sitelerden konuya giriş videoları edinip onlarla başlamak. Bu konuda udemy biraz daha pratik ve kolay gibi geldi. Ama asıl önemli olan öğretici kişi ve tarzı. Yorumlara bakarak fikir elde edebilirsiniz. Javascript için Maxmilian'ı öneririm.
https://www.udemy.com/user/maximilian-schwarzmuller/
HTML+CSS+JavaScript frontend için yeterlidir.
Videolarda ilerledikçe frontend için gerekli teknik ve teknolojileri de öğreniyorsunuz.
Back-end için Python, Ruby ve PHP öneririm. Artık framework anılmadan bu diller anılmaz oldu. Ama elbette dili önceden bilmek şart.
PHP dışındakilerde bilgim çok fazla değil PHP için ise (javascript ve yardımcı tüm konular için de) LaraCast'ı tek geçerim: https://laracasts.com/ ve tabi yine Udemy'den dersler.
Bu akşamlık izin isteyeyim, sonra başlıkları tek tek açarız. İlk maddelere de eklemeler yapacağım. Biraz düzensiz olacak ama kusuruma bakmayın lütfen.