Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • Forumda gördüğüm kadarıyla Obama dönemini hatta Bush'lar dönemini görmüş olanlar bile var. Bu yaşadığınız süreçte Amerika değişti mi? Gittiğiniz günden bu yana gözlemlediğiniz büyük değişiklikler oldu mu? İnsanların hayat tarzlarında, eğlence şekillerinde, politik, sportif, teknolojik açılardan değişen şeyler neler oldu?

    Eski toprak Amerikalılar toplansın 😆

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    Çok eski sayılmam aslında, 2016 sonuna doğru yerleştik. Geldikten kısa bir süre sonra Trump başkan oldu 🙂
    Ben taşınmadan önce, 2009 yılında beri Houston'a gidip geliyordum. Açıkçası ABD'de hiçbir zaman büyük ve belirgin değişiklikler olmuyor. En belirgin değişiklikler pandemi nedeniyle oldu diyebilirim. Evden çalışma oranları çok arttı.

  • ⭐⭐⭐

    Ilk ABD ile tanismam, upstate NY tarafinda 2000 yilinda oldu. (Bu arada bir an icin hayatin akip gittigini tekrar hatirladim)

    Pandemi oncesi durum ile karsilastirma yaparsam, acikcasi cok bir degisiklik oldugunu ben de soyleyeymem. Elbette insanlarin kullandigi arac ve gerecler (elektronik urunler, otomobiller, vs) degisti fakat o zamanlar genel yasam bicimi nasilsa, simdi de ayni tarzi goruyorum sahsen.


  • Benim Amerikaya girisim 1984, yerlesmem 1998. Eger gocmenlerden olusan bir community de yasiyorsaniz gorunuste bir degisiklik yok.
    Ama Amerikalilarla yasiyorsaniz degisikli inanilmaz derecede buyuk. 1998 de Ohio Columbusta yasiyordum. Universite sehri oldugu icin Columbusta Turkte dahil olmak uzere bircok milletten insan yasiyordu ama gocmen kavrami sokaktaki standart Amerikali icin pek bilinen bir kavram degildi. Egzotik, degisik bir sey diye bakiyorlardi ve genelde bir tepki yoktu. Is hayatinda durum biraz daha farkliydi mesela aksaniniz problem oluyordu.
    5 sene sonra Clevelandda bir italyan asilli arkadasimla konusurken Rus gocmenler ve onlarin kabaliklarindan dem vurdu. Markette kapiyi tutmadiklari, merhaba bile demedikleri icin kaba olduklarini dusunuyordu. Ona belki onlarin kulturunde bu tur seyler yok o yuzden bilmiyorlar dedigimde cok sasirip "Hahh hic oyle dusunmemistim" dedigini hatirliyorum. Daha sonraki yillarda Californiadaydim LA ve San Francisco. California Meksikali gocmenlere alisikti insanlar daha toleransli idiler gocmenlere karsi. Ozellikle Obama doneminde kanunlar vs ile gocmenler korundu.
    Bu ozellikle Obama karsiti guruplarda ciddi sorunlar yaratti. Tabii gunluk yasamda olusan degisikliklerinde bu konuda etkisi buyuk oldu. Burda cocuklar yaz tatillerinde McDonalds,KFC gibi yerlerde calisirlar cep harcliklarini cikarirlardi. Bu bir cesit gelenek. (Bana sorarsaniz iyide bir deneyim cocuklar icin) Gocmen sayisi arttikca bu gibi isyerleri talebe vs almayi birakti kacak gocmen calistirmaya basladilar, onlara daha dusuk ucret odeyebiliyorlar ve yaz sonunda okula gitmeleri gibi bir sorunla karsilasmiyorlardi. Oglumun arkadaslarinin bu ciddi bir sekilde kizdiklarini hatirliiyorum.
    Trump insanlarin buna benzer kizginliklarini acikca soyleyebilecekleri ortami yaratti. Bugun Amerikada ciddi bir nufus gocmenlerin sorun olduguna cani gonulden inaniyor. Kizginlik ve nefretlerini de gizlemeye gerek gormuyorlar artik.


  • Biz ilk geldigimiz zaman George W. Bush baskandi. Ilk donemiydi. Benzinin gallonunun $1.50'nin altinda oldugu gunlerdi. 😊 Bush'un ilk donemi, Clinton'in sagladigi iyi ekonomik durumu devam ettirdi, ama ikinci doneminde ekonomi bozulmaya basladi ve 2008 krizi patladi.

    Hayat tarzi olarak, pandemi donemi haricinde, cok fazla bir degisiklik oldugunu soyleyemem. Is kollari olarak, elbette o zamandan bu zamana IT sektoru cok gelisti. Teknolojik gelismeler paralelinde tabii ki. Simdilerde ise evden calisma, evden okula gitme moda oldu ve sanirim bir sure daha devam edecek.

  • ⭐⭐

    ..bazi bolgeler vardir,gocmenlerle amerikalilar kaynasmislardir,ayni is yerinde calisirlar,ayni otobuse binerler....bazi kasabalar vardir tamamen amerikalilardir,okuldan ,kiliseden birbirlerini tanirlar,boyle toplumlara close-knit community denir,her zaman bir birlerine destek olurlar,,amerika comhuriyeti resmen 1860 yilindan sonra baslamistir ama 500 yillik mazisi vardir,amerika birlesik devletleri oldugu zaman anayasa yapilmistir ve bu anayasayla dil ve irk ,din ayrimi yasaklanmistir...her ulkede ekonomik gelismeler olur,ekonomi sarsilir veya kuvvetlenir,amerika ve onun ayarindaki devletlerin ileriye donuk projeleri vardir,hukumette ne olursa olsun, hangi partinin lideri baskan olsun,projeler yurumeye devam eder,bazi seyler kendi gorusumdur...


  • @miako Obama donemleri gocmenler ve eyalet yardimlari alanlar acisindan en iyi donemlerdi. Gocmenlik yasasini degistiremedi ama fiili olarak cok fazla adimlar atti. Trump ise bunun tam tersi kisitlamalari getirmeye calisti.


Benzer Başlıklar

  • 4
  • 7
  • 55
  • 3
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

72
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum