Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

ABD vatandaşlığı sonrası Türkiye'ye taşınınca gelen vergi beyan sorumluluğu


  • Merhaba. Ben hicbir yerde tam olarak aradigim yaniti bulamadigim icin sizlere bir soru sormak istiyorum. 32 yasindayim, bekarim, Greencardli olarak 3 yildir Amerika’da yasiyorum ve vatandaslik hakkim dogdugunda vatandaslik basvurusu yapmak niyetindeyim. Vatandasligi aldiktan sonra ise cifte vatandas olarak Turkiye’ye donup yasama planim var. Vatandasligi almak istememin sebebi ise gelecekte tekrar Amerika’da hayat kurma ihtimalimi/hakkimi sakli tutmak. Turkiye’de mevcut bir yatirim ve mal varligim var, ayrica babamin da bir mal varligi mevcut. Diyelim ki vatandasligi aldim ve Turkiye’ye yerlestim. Allah korusun babam vefat etti ve miras paylasimiyla uzerime ekstra baska mallar da kaldi (ev, dukkan vs). Adima olan tum mal varligimi vatandas oldugum icin Amerika’da da beyan etmek zorunda oldugum ve her yil mal varligimla orantili olarak Turkiye’de vergi vermenin yanisira ABD’ye de vergi odemem gerektigi ile ilgili bir yazi okudum. Bu konuyla ilgili daha detayli bilgiye nasil ulasabilirim? Vergi sorumlulugu doguran guncel rakamlar nedir? Bu beyan eksik yapildiginda veya hic yapilmadiginda kisi ne gibi sorunlarla karsilasir? Cifte vatandas olmanin agir bir sorumluluk oldugunun farkindayim fakat Amerikan vatandasi olacagiz diye de elimizdekilerden olmayalim. 🙂 Bu konu gelecegimle ilgili karar vermemde gercekten cok etkili olacak. Verdiginiz yanit icin simdiden tesekkur ederim!


  • @Pndspnya merhaba aynı durumlardan bende muzdaripim biz daha yerleşmedik abd ye ama greencard hakkı konsoloslukta onaylanır onaylanmaz abd ye giriş yaptığınız andan itibaren yani 3 yıl önce sizin için , artık vergi mükellefi oluyormussunuz ve türkiye de ki gelir , mal mülk ve ilerde kalacak olan miras icin abd ye her sene form ile beyan etmek zorundaymisiz sadece gelir den vergi ödenirmis , Abd ve türkiye arasında çift e vergilendirme anlaşması olduğundan miras kalacak malların vergisini türkiye ye ödediğiniz zaman abd ye yine beyan etmeli fakat bu durumda abd vergi almazmis. biz de gelmeden daha oraya araştırdık abd de türk muhasebeci bulduk sorduk.


  • @Pndspnya

    Sayin @İpek-Dedemen-Erdur kisaca aciklamis. Greencard ve SSN aldiginiz andan itibaren ABD icin artik vergi mukellefi oluyorsunuz. Yani mutlaka vatandas olmaniza da gerek yok.

    ABD icinde ve disinda elde ettiginiz tum gelirlerden, belli oranlarda vergi odemeniz gerekiyor. Turkiye ile karsilikli vergi antlasmasi oldugu icin, bir tarafta vergilendirilen bir gelir veya mulk diger tarafta tekrar vergilendirilmez; ancak siz yinede her yil tax return yaparken gelir ve mulklerinizi beyan etmek zorundasiniz.

    Mulk denilince, gayrimenkul tasinmazlar ve miras yolu ile intikal edenler ve benzerleri isin icine girer. Eger uzerinize olan mulklerden kira veya kullanim bedeli aliyorsaniz, bu aldiginiz bedeller ayrica gelir grubuna girer ve vergiye tabiidir.

    Gelir denilince, duzenli veya duzensiz elde edilen kazanc (maas/ucret vs), banka veya borsadaki paradan kazanilan faizler ve kazanclar, sirket/isyeri ortakliklarindan elde edilen gelirler/dividendler, kira vb yolla elde edilen kazanclar ve hatta kumar yolu ile elde edilen kazanclar bile isin icine girer.

    Eger bildirimlerde bulunmazsaniz ve IRS bir sekilde bu gelir ve mulklerinizden haberdar olursa, bu defa geriye donuk faizleri ile birlikte ayrica birde ceza odemek zorunda kalirsiniz. Turkiye'deki banka ve finans kurumlari, ABD ile yapilan antlasma geregince, oturumu ABD olanlar (greencardlilar) ve ABD vatandasi olanlarin Turkiye'deki finansal hesaplarini her yil IRS'e bildirmekle yukumluler.


  • @MySea peki benim de bir sorum olacak bunları beyan etmek için ortalama ne kadar ödeniyor formların ücretleri veya muhasebeci ücreti ? zaten yılda bir kezmis ama sormayı unuttuk muhasebeci ye.siz artık kendiniz yapiyorsunuzdur ancak ilk etapta bilmeyen muhasebeci tutar ondan soruyorum. Duyumunuz var mı Sayin @MySea


  • @İpek-Dedemen-Erdur Genelde muhasebeciler, vergi beyaninin karmasikligi ve gelir seviyesine gore fiyatlandirma yaparlar. Bilgilendirme amacli:


  • @MySea cok teşekkürler bilgiler için.


  • @MySea Aciklayici yanitiniz icin cok tesekkurler. Amerika’ya gelmeden evvel babama genis bir vekalet vermistim ve babam da kentsel donusumdeki kendine ait bir dukkanini 2019’da verdigim vekalet ile benim uzerime yapmis, Turkiye’de uzerime yalnizca bu mulk var baska bir mal varligim yok. Kentsel donusum henuz bitmediginden ve kiracim vs olmadigindan Turkiye’den bugune dek hic bir gelirim olmadi. Herhangi bir vergi odeme yukumlulugum olmasa da yine de vergi beyaninda bulunurken bu dukkandan muhasebecime bahsetmem gerektigini soyluyorsunuz. Ve Gelecekte de dukkan kiraya verildiginde buradan elde edecegim gelirin vergisini Turkiye’de odeyecegim icin Amerika’da tekrar ekstra bir vergi odemeyecegim fakat olusacak bu geliri de vergi odemesem dahi mutlaka Amerika’da her yil beyan etmem gerektigini soyluyorsunuz, yazilanlari dogru anlamis miyim? Sevgiler.


  • @İpek-Dedemen-Erdur yanitiniz icin tesekkurler. Benim burada 3 yildir muhasebecim var, fakat ayni zamanda isyeri muhasebecimiz her ay tax islerimizle ilgileniyor ayda $50 oduyoruz, kisisel tax return umu de kendisi yapiyor fakat onun icin benden herhangi bir ucret istemiyor. Tahminimce cok buyuk rakamlar degildir.


  • @Pndspnya Sanirim biraz yanlis anlasildi yazdiklarim.

    Uzerinize olan dukkani her yil beyan etmeniz gerekmiyor. Eger bu dukkan uzerinden kira geliri elde etmeye baslarsaniz, o zaman beyanda bulunmaniz gerekiyor.

    ABD disindan gelen miras intikal durumunda veya maddi hediyelerde ise, bir defaya mahsus bu mulkleri beyanda bulunuyorsunuz. Islemlerin yapildigi vergi yili icin. Bu konuda detayli bilgi icin:

    https://freemantaxlaw.com/foreign-inheritance-tax/

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    sayin @Pndspnya , normalde bu bolumde sadece Muslu Hukuk Burosu'nun cevaplarina izin veriyoruz ama laf lafi acmis, o nedenle baslik dolmus 🙂 ...

    Rica etsem, yine ayni bolumde ayni basligi ve soruyu bir daha olusturabilir misiniz?
    https://yesilkartforum.com/forum/category/120/muslu-hukuk-bürosu-sorularınızı-cevaplıyor

    Sonrasinda bu basliktaki tum cevaplari forumun vergi bolumundeki uygun basliga tasiyacagim. Olusturacaginiz diger basliga da Muslu Hukuk Burosu cevap verir.


  • @crazycells cok haklisiniz burayi biraz karistirmisiz! Ayni baslik ve icerigi yeniden olusturdum.


  • Bu konuyu bende merak etmekteyim.
    Günün birinde ABD'de yaşayıp sonrasında vatandaşlık alıp Türkiye'ye kesin dönüş yaptıktan sonra vergi olayı nasıl oluyor?
    Mesela ABD'de kendimi yetiştirdim ve Türkiye'ye gelip bu alanda bir şirket kurdum.

    Bu durumda hem ABD'ye hem de Türkiye'ye vergi ödemek çok güzel bir durum olmuyor açıkçası. Yukarıdakine benzer şeyleri okumuştum çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması kapsamında 90 bin dolar üstü kazancın vergisini vermek gerekiyordu yanlış hatırlamıyorsam. Bu doğru mu?


  • Vatandaslik bazli vergilendirmeden dolayi Amerikan vatandasligindan cikan tanidiginiz Turk var mi?

    Normalde nerede yasarsaniz orada vergi veriyorsunuz fakat Amerika istisna.

    Amerikan vatandasiysaniz olene kadar Amerikada vergi mukellefisiniz. Amerikadan ayrildiktan sonra hic Amerikaya ayak basmasaniz bile bu boyle.

    Bundan dolayi vatandasliktan cikan tanidiginiz var mi?


Benzer Başlıklar

  • 56
  • 15
  • 9
  • 113
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

52
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum