Herkese merhaba,
Kendi alanımda iş bulduğum için 9 ay önce ailecek Dallas, TX’ten Dover, NH’ye taşındık. İki yer arasında gerçekten hiçbir benzerlik yok. Green Card sürecinde bu forumdan çok faydalanmış biri olarak, şimdi ben de deneyimlerimi paylaşmak istiyorum.
Öncelikle şunu belirtmek isterim: New Hampshire, iş bulmadan gelmek için bana göre pek doğru bir tercih değil. İşte nedenleri:
Kira maliyetleri oldukça yüksek.
Eğer çocuğunuz varsa ve iyi bir okul sizin için önemliyse, kira en büyük gider kalemi haline geliyor. Benim oturduğum bölgede kira yaklaşık $2,500 civarında. Bu şartlarda geçici işlerle ayakta kalmak oldukça zor olabilir.
Ev kiralamak zor.
Şehirler küçük, sirkülasyon az ve seçenek kısıtlı. Talep çok ama arz az olduğu için ev bulmak sabır istiyor.
İş olanakları sınırlı.
Özellikle kendi mesleğiniz dışında iş arıyorsanız, fırsatlar kısıtlı olabilir.
Güvenlik ve Toplum Yapısı
Benim yaşadığım ve çalıştığım bölgeler şehir merkezlerinde. Buralar oldukça sakin ve güvenli. 9 aydır bir kez bile tedirgin edici bir durum yaşamadım. Ortam bana Londra’nın dış bölgelerini ve İskandinav ülkelerini hatırlatıyor.
Okul puanları genel olarak orta-üst seviye. Toplum yapısı ise oldukça homojen. Nüfusun %96’sı beyaz Amerikalılardan oluşuyor. Geneli Demokrat eğilimli. Özellikle Texas’tan gelen biri olarak söyleyebilirim ki, insanlar burada daha mesafeli. Irkçılık gözlemlemedim ama sıcak kanlı olduklarını da asla söyleyemem. Kendi aralarında bile iletişim oldukça sınırlı. Bu nüfus homojenlik restoran ve market çeşitliliğine de yansıyor maalesef. Biz Türk market alışverişini Boston’a gittiğimizde yapıyoruz bu arada.
Ekonomi
Eyalette income tax (gelir vergisi) ve sales tax (satış vergisi) yok. Ancak property tax (emlak vergisi) oldukça yüksek. Bu da dolaylı olarak kiralara yansıyor.
Eğer “Boston’da iş bulur, oradan gidip gelirim” diyorsanız, dikkat! Massachusetts’te çalıştığınız için yaklaşık %5 oranında gelir vergisi ödemeniz gerekiyor.
Market fiyatlari Texas ile ayni. Bence uygun.
Doğa ve Mevsimler
New Hampshire tam anlamıyla bir doğa harikası. Eyaletin yaklaşık %90’ı ormanlarla kaplı. Bahar aylarında hava inanılmaz güzel. Her köşe başında bir göl, piknik alanı ya da yürüyüş parkuru bulmak mümkün. Yazın okyanusuta yüzebilirsiniz — hem de timsahsız! 😊
Ama uzun ve sert bir kışa hazır olun! Kar yağışı sonrasında yollar oldukça hızlı bir şekilde temizleniyor ama onu da belirteyim.
Ulaşım
Eyaletin güneyindeyseniz, Boston’a arabayla 1 saatte ulaşabiliyorsunuz. Boston, diğer büyük şehirlerle kıyaslandığında oldukça güvenli ve yürüyüşe uygun bir şehir. Ayrıca Boston’daki Logan Havalimanı’ndan İstanbul da dahil olmak üzere pek çok yere direkt uçuş var.
Benim bulunduğum bölgelerde — Dover ve Portsmouth gibi — otobüsle toplu taşıma mevcut. Ayrıca Dover ve Exeter gibi şehirlerden Boston ya da Portland’a gitmek için tren seferleri de bulunuyor.
Uzun lafın kısası, New Hampshire doğası, huzuru ve güvenliği ile yaşaması çok keyifli bir yer. Ancak iş olanaklarının sınırlı olması ve ev kiralama sürecinin zorluğu nedeniyle buraya plansız gelmek riskli olabilir. Özellikle çocuklu aileler için detaylı bir planlama şart.
Umarım bu bilgiler, taşınmayı düşünenler için faydalı olur.