Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
  • ⭐⭐⭐⭐

    Aşı Sertifikası Veren Veya Talep Eden AB Ülkeleri

    Aşı pasaportu veya aşı sertifikası verme konusunda tartışmalar devam ederken bazı AB ve Schengen Bölgesi ülkeleri bu belgeleri vermeyi planladıklarını duyurdu.

    Onaylanan Covid-19 aşısı sayısının ve bölgede aşılananların sayısının artması ile aşı yaptıranların seyahat yasaklarından muaf olma talebi ve seyahat endüstrisini yeniden canlandırma isteğini de arttırdı.

    Üye ülkelerin bir çoğu geçtiğimiz haftalarda bu tür belgeleri vatandaşlarına vermeye başlayacaklarını duyurdu. Vatandaşlarca büyük ilgi gören bu duyuru, Covid-19 aşısı yaptıranlar için aşı yaptırdığını kanıtlayan bir belgeye sahip olmak anlamına geliyor.

    Avrupa Konseyi, aşı pasaportu ya da aşı sertifikası verme fikrini destekliyor. Ancak şu anda bu belgelerin ne için kullanılacağına karar vermek için çok erken olduğu konusunda da ısrar ediyor.

    Konsey, Yunanistan’ın konuyu gündeme getirmesinden sonra 21 Ocak’ta yaptığı basın açıklamasında, ” Liderler, tıbbi amaçlar için standartlaştırılmış ve birlikte çalışabilir bir aşı kanıtı formu üzerinde çalışmayı kabul ettiler. Daha sonraki bir aşamada bu sertifikaların hangi koşullarda kullanılabileceğine karar verecekler ” dedi

    AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de daha önce, AB tarafından oluşturulmuş ve Üye Devletler tarafından COVID-19 aşısı olan herkese verilebilen “ortak aşı sertifikası” fikrini desteklemişti.

    Başta Almanya başta olmak üzere bir çok AB ülkesi Toplum içinde eşitsizlik yaratır kaygısı ile bu öneriye karşı çıkmıştı. Ancak “Aşı Pasaportu” konusunda Almanya‘nın da fikri değişti.

    Bu değişikle birlikte AB ve Schengen bölgesi genelinde aşı yaptırdığını belgeme fikrini onaylayan ülkeleri ve bu konuda hangi aşamada olduklarına dair bilgi vermek istedik. Bu sertifikaları çıkaracağını duyuran, bu tür belgelere sahip olanların kısıtlamasız girişine izin vermeyi planladığını belirten ve şu ana kadar sadece sertifika fikrini desteklediğini açıklamış olan ülkeleri ve hangi aşamada olduklarını alfabetik olarak sıraladık.

    Çekya

    Çek Cumhuriyeti, aşıyı seyahat için bir gereklilik haline getirmeyi planlamasa da, aşı olan kişiler için kısıtlama olmaksızın seyahat etme olasılığını göz ardı etmiyor.

    Çek Temsilciler Meclisi’nde konuşan Sağlık Bakanı Jan Blatný,“Cebinizde bir kartla dışarı çıkmak, her sınır geçişinden önce bir muayene yaptırmaktan kesinlikle daha kolay,” dedi.

    Ancak Çek hükümeti, yakın zamanda herhangi bir zamanda vatandaşlarına bu tür belge vereceğine dair bir açıklama yapmadı.

    Danimarka

    Danimarka hükümeti ise aşı olan vatandaşlarına yakında COVID-19 aşı pasaportlarını tanıtacağını ve bu sertifikaları kendilerine ihtiyaç duyan ülkelere kısıtlama olmaksızın seyahat etmek için kullanabileceklerini duyurdu.

    Pasaportların hazırlığı sürerken şimdi de Danimarka’ya seyahat etmeyi planlayanlar için de dijital aşı pasaportu vermeye karar verdi .

    Kararı açıklayan Maliye Bakanı Morten Boedskov, dijital pasaportun yaklaşık üç veya dört ay içinde örneğin iş seyahatleri için kullanıma hazır olacağını söyledi.

    Boedskov, “Aşı olduğunuza dair belgeler, cep telefonunuzda bulundurabileceğiniz ekstra pasaport olacaktır” derken aşılanmış insanlar için bu tür bir kimlik çıkarmayı dünyada ilk uygulayan ülke olabileceğini de ekledi.

    Estonya

    Estonya Başbakanı Jüri Ratas ve Dünya Sağlık Örgütü Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Estonyalı girişimcilerin ve araştırmacıların 5 Ekim’de dijital bir aşılama sertifikası ve birlikte çalışabilirlik projeleri üzerinde çalışmaya başlamasına izin veren bir anlaşma imzalamıştı.

    Anlaşma, Estonya’ya, güvenilir ve şeffaf bir sınır ötesi aşı verisi alışverişini mümkün kılacak sarı bir aşı kartı oluşturma üzerinde çalışma olanağı sağlıyor.

    “Pilot projemiz, Estonya toplumuna COVID-19 ile mücadelede dünyaya yardım etmek ve küresel olarak dijital hizmetler oluşturma deneyimimizi geliştirmek için olağanüstü bir fırsat sunuyor” diyen Başbakan Ratas dijital aşılama sertifikasının daha geniş bir işbirliğine kapı açmasını umduğunu da sözlerine ekledi.

    İspanya

    İspanya Turizm Bakanı Reyes Maroto, hükümetin diğer bazı AB ülkeleri tarafından başlatılanlarla aynı kullanıma sahip bir ‘aşı sertifikası’ oluşturmak için çalıştığını duyurdu .

    İsveç

    İsveç, COVID-19 aşısı yaptırmış kişileri tespit etmek için yaza kadar dijital koronavirüs pasaportu planladığını en son açıklayan ülkelerden biri.

    Sağlık Bakanı Lena Hallengren, Dijitalleşme Bakanı Anders Ygeman ve Halk Sağlığı Ajansın Genel Müdürü Johan Carlson ile düzenlediği basın toplantısında, hükümetin yaza kadar hazır olması amaçlanan dijital bir aşı sertifikası üzerinde çalışmaları için üç devlet kurumuna talimat verdiğini de söyledi. .

    Hallengren, bu sertifika sahibinin aşı olduğunu kanıtlamak için kullanılacağını ve örneğin aşı pasaportu olarak “tatilde yurt dışına seyahat etmek veya sevdikleriyle tanışmak” için kullanılabileceğini açıkladı.

    “Sertifikaların uluslararası çalışabilmesi için, dünyanın dört bir yanındaki ülkeler tarafından da tanınmaları gerekir,” dedi.

    İtalya

    İtalyan hükümeti aşı sertifikalarıyla ilgili herhangi bir plan belirtmemiş olsa da, İtalya Ulusal Seyahat ve Turizm Endüstrisi Federasyonu İtalyan hükümetini ulusal aşı uygulamalarını hızlandırmaya ve aşı yaptıranlara sertifika vermeye çağırdı .

    Federasyon, İtalyan turizm endüstrisinin on aylık hareketsizliğin ardından en geç baharın sonuna kadar yeniden başlaması gerektiğini hatırlatarak hükümeti, seyahat için aşı sertifikaları verme ve sertifikalı olanları kabul etme yönünde çözümler bulmaya çağırdı.

    İzlanda

    Schengen Bölgesi’nde aşı sertifikası verilmesi uygulamasına başlayan ilk ülke oldu. İzlanda makanları, 21 Ocak 2021’den beri , aşının ikinci dozunu alan İzlandalı vatandaşlara “COVID-19 aşı sertifikası” veriyor.

    Ülke ayrıca, insanların çevrimiçi olarak aşı sertifikası almalarını sağlayan elektronik bir uygulama başlattı.

    İzlanda ayrıca yakında AB ve Schengen ülkelerinden herhangi biri tarafından verilecek olan tüm ‘COVID-19 aşı sertifikalarını’ tanımaya karar verdi. İzlanda’ya ulaşan ve bu ülkelerden herhangi birinde aşı olduklarını kanıtlayan bir belgeye sahip olan yolcular, sınır tarama prosedürlerinden muaf tutulacak.

    Kıbrıs

    Kıbrıs, COVID-19 aşısı yaptıranlar için test ve karantina gibi giriş şartlarının kaldırılması kararını açıklayan ilk AB Üye Devleti oldu.

    Hükümet, en azından AB’den COVID-19’a karşı aşılanmış olan yolculara herhangi bir kısıtlama olmaksızın giriş izni vermeyi planlıyor; bu da bu yolcuların COVId-19’a karşı aşı olduklarına dair kanıt göstermeleri gerektiği anlamına geliyor.

    Macaristan

    Birkaç haftadır aşılanmış veya virüsten iyileşmiş Macarlara, dokunulmazlıklarını plastik bir kartla kanıtlayabilirlerse, kısıtlama olmaksızın girmelerine izin veriliyor. Macaristan’da bu tür bir karta sahip olanlar, yakında, ulusal sokağa çıkma yasağının başladığı saat 20: 00’desonra da dışarıda olma özgürlüğü gibi ek avantajlardan da yararlanabilirler.

    Polonya

    Polonya, COVID-19 aşısını yaptıranlara, almayanlara göre daha fazla özgürlük tanımak için aşı pasaportları getirme planlarını da açıkladı.

    Belge, yalnızca vatandaşların halk sağlığı sistemi hesabından indirilebilecek bir QR kodu şeklinde düzenlenecek. Akıllı telefonu olmayanlara bir alternatif olarak basılı versiyon da çıkarılacak.

    Polonya Sağlık Bakanı Yardımcısı Anna Golawska düzenlemeyle ilgili açıklamasında, “Belge, aşılanan kişinin aşılanmış olduğunu teyit edebildiği ve aynı zamanda aşılanmış olmanın sağladığı hakları kullanabileceği bir tür pasaport olacaktır” dedi.

    Belgenin sınır ötesi seyahatler için kullanılıp kullanılmayacağı belirsizliğini koruyor ancak ‘pasaport’ olarak adlandırılması da bunun büyük bir göstergesi.

    Portekiz

    Avrupa ülkeleri arasında seyahati kolaylaştıracak bir ‘aşı sertifikası’ oluşturma fikri Portekiz makamları tarafından da destekleniyor.

    Portekiz İçişleri Bakanı Eduardo Cabrita, aşılamanın Avrupa Birliği’nin iç sınırlarında çeşitli önlemlerin kaldırılmasına izin verecek kadar güvenli olduğuna inanıyor ve belgenin ” güvenlik kanıtı olarak görülmesi ve sınırlardaki belirli gereksinimleri – özellikle de PCR testleri- ortadan kaldırması” gerektiğini savunuyor.

    Slovakya

    Slovakya, Slovak hükümetinin gerekli güvenliği sağlarken AB’de mümkün olan en yüksek düzeyde serbest dolaşıma izin vereceğine inandığı COVID-19 sertifikasının uygulanmasına desteğini gösteren AB ülkeleri arasında yer alıyor.

    Dışişleri Bakanı ve Slovak Cumhuriyeti Avrupa İşleri Bakanı Martin Klus, 18 Ocak’ta Avrupa Birliği ülkelerinin Avrupa işlerinden sorumlu bakanlar ve devlet bakanlarının katıldığı gayri resmi video konferans sırasında “Böyle bir sertifika, aşıya ilişkin verilere ek olarak, tamamlanmış testler veya COVID-19 hastalığının olası üstesinden gelinmesi hakkında bilgi içermelidir” dedi.

    Aynı konuşmada, AB içindeki mevcut kısıtlamaların ortasında, böyle bir belgenin insanları gereksiz bürokrasiden kurtarabileceğini de iddia etti.

    Yunanistan

    Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis, AB kurumlarını blok arasında seyahati kolaylaştırmak için bir Koronavirüs aşı sertifikasının yeniden verilmesi için resmen çalışmaya çağıran ilk AB lideriydi.

    Başbakan, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’e gönderdiği mektupta, Yunanistan’daki yetkililerin “COVID-19 aşısı yaptırmış kişilerin hareket özgürlüğünü kolaylaştırmak ” için bir sertifika vermeye çalıştıklarına dikkat çekerek, Komisyonu, ortak bir AB aşı sertifikası talep etmeye çağırdı.

    26 Ocak’ta Turizm Bakanı Harry Theoharis’in Sırp mevkidaşı Tatjana Matiç ile turizm alanında ortak bir mutabakat anlaşması imzalaması konusunda anlaşmasının ardından kısıtlamaları hafifletme ve aşı sertifikalarıyla seyahate devam etme planında ilerleme kaydetti.

    Anlaşma, iki ülke arasındaki seyahatler için ‘elektronik Covid-19 aşı sertifikasının’ karşılıklı tanınmasını öngörüyor.


  • ABD de yakinda dillendirmeye baslar eger henuz baslamadiysa tabii ki.. 😞


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

111
Çevrimiçi

40.6k
Kullanıcı

4.4k
Konu

423.8k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum