Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • @crazycells Sn. caglaror Aşağı linkteki ilacın ABD'de olmadığını yazdı. Bu ilacı ABD'de ki hastalar nasıl temin ediyor. Yukarıda bahsetmiş olduğunuz, gruptaki doktorlara sorabilir misiniz lütfen. Endokrinin ilgi alanına giriyor. (varsa tabi)

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @taskin Amerikada İlaç Alımı içinde söyledi:

    @crazycells Sn. caglaror Aşağı linkteki ilacın ABD'de olmadığını yazdı. Bu ilacı ABD'de ki hastalar nasıl temin ediyor. Yukarıda bahsetmiş olduğunuz, gruptaki doktorlara sorabilir misiniz lütfen. Endokrinin ilgi alanına giriyor. (varsa tabi)

    tabii, arkadasa iletiyorum, cevap geldiginde yazacagim.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @taskin Amerikada İlaç Alımı içinde söyledi:

    @crazycells Sn. caglaror Aşağı linkteki ilacın ABD'de olmadığını yazdı. Bu ilacı ABD'de ki hastalar nasıl temin ediyor. Yukarıda bahsetmiş olduğunuz, gruptaki doktorlara sorabilir misiniz lütfen. Endokrinin ilgi alanına giriyor. (varsa tabi)

    doktor arkadasin cevabini aktariyorum:

    Bahsettiginiz ilacin temel etken maddesi "sodium phosphate" ve bu ilac sik olarak iki durum icin kullaniliyor; fosfat seviyesi dusuk olan (veya kalsiyum seviyesi yuksek olan) hastalarda fosfat seviyesini yukseltmek icin ve gastrointestinal problemi olan hastalarda laksatif (kabizlik onleyici) olarak. ABD'de laksatif olarak kullanilan formlar over the counter (marketten recetesiz alabileceginiz sekilde) bulunuyor. En unlu markalardan bir tanesi fleet (https://www.medshopexpress.com/fleet-oral-saline-laxative-ginger-lemon-flavor-1-5oz-062502). Fakat, bu amacla kullanilan "sodium phosphate" bu urunlerde, fosfat seviyesi dusuk olan hastalarda kullanilan urunlere kiyasla farkli formulasyonda bulunuyorlar. Phosphate sandoz bildigim kadariyla Avrupa'da daha cok endokrinolojik veya onkolojik sebeplerden dolayi fosfat seviyesi dusuk veya kalsiyum seviyesi yuksek olan hastalarda kullaniliyor. Eger siz de bu ilaci bu amacla kullaniyorsaniz, bu ilaci ABD'de eczanelerden alabilmek icin bir receteye ihtiyaciniz olacak. Cunku, bu hastaliklarin tedavisinde bu ilacin dozaji da cok onemli bir hal aliyor, bu yuzden ABD'de bir doktor gorup ilacinizi yazdirmanizi tavsiye ederim.
    Sadece bilgi icin yaziyorum, sizin ezberlemenize ya da not almaniza gerek yok Phospha 250 Neutral, K-Phos Neutral, PHOS-NaK, Neutra-Phos gibi markalar bu ilacin ABD'deki muadili, lakin bunlarda potassium da var, bazen boyle vermek istemiyoruz hastalara, o zaman direkt jenerik olarak yaziyoruz "sodium phosphate" diye, eczaci o sekilde veriyor. Gecmis olsun.


  • @crazycells Çok teşekkür ederim zahmet oldu size. Doğrusu cevap pek tatmin etmedi beni. Bu konuya Sn. @caglaror ne der acaba. Düşüncelerini yazarsa sevinirim.
    "sodium phosphate" diye isteyince TR'de de eczane hazırlayıp verebiliyor ama ilaçta bu kadar tasarruf tedbirleri alan, eşdeğer ilaç uygulaması yapan SGK neden bana eczaneye git yaptır demiyor da İtalya'dan binlerce dolar karşılığında o ilacın ithal edilmesine razı oluyor merak ettim. Aynı şey olmasa gerek.
    Keşke en başta yazsaydım. İlacı ben endokrinolojik sebepten yani fosfor eksikliğinin takviyesi amacıyla alıyorum.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @murat-taskin Amerikada İlaç Alımı içinde söyledi:

    @crazycells Çok teşekkür ederim zahmet oldu size. Doğrusu cevap pek tatmin etmedi beni. Bu konuya Sn. @caglaror ne der acaba. Düşüncelerini yazarsa sevinirim.
    "sodium phosphate" diye isteyince TR'de de eczane hazırlayıp verebiliyor ama ilaçta bu kadar tasarruf tedbirleri alan, eşdeğer ilaç uygulaması yapan SGK neden bana eczaneye git yaptır demiyor da İtalya'dan binlerce dolar karşılığında o ilacın ithal edilmesine razı oluyor merak ettim. Aynı şey olmasa gerek.
    Keşke en başta yazsaydım. İlacı ben endokrinolojik sebepten yani fosfor eksikliğinin takviyesi amacıyla alıyorum.

    Bu ilacin binlerce dolar tuttuguna emin misiniz? bu ne kompleks bir molekul, ne de bir protein. Cok basit 3 elementten olusan bir molekul: Na3PO4

    Surada da Turkiye'de satilan ilac 57 cent olarak gorunuyor, ki bu miktar hic sasirtmadi beni. Tam tersi daha fazla olmasi sasirtirdi, gercekten kolay hazirlanabilecek bir ilac.

    Bu arada Turkiye'de eczaneler ilac yapiyor mu? Boyle bir uygulama oldugunu bilmiyordum. Belki butun eczacilari egitemedikleri icin boyle bir karar almislardir.


  • Evet 10 yıldır kullandığım bir ilaç... İtalya'daki Sandoz firmasından koli ile geliyor.
    1 kutusu 85 euro. 85 x 12 kutu (3 aylık) =1020 euro x 4 koli yıllık = 4.080 euro yıllık toplam tutar.
    Eczacılık fakültesini bitirip eczane açan herkesin bazı ilaçları hazırlamayı bilmesi gerekir. Halen TR'de bu şekilde reçete edilip eczaneye yaptırılan ilaçlar var.
    Eczacıları eğitemedikleri için denemez zira 4 yıl bu işi okuyup öyle mezun oluyorlar ve eczane açıyorlar.

    Ingredients
    Phosphate - Sandoz effervescent tablets contain elemental phosphorous 500 mg, present as sodium phosphate monobasic. They also contain:

    sodium bicarbonate (E500)
    potassium bicarbonate (E501)
    macrogol 4000
    sucrose
    citric acid - anhydrous
    orange flavour 52570 TP0551
    sodium saccharin (E594).


  • @murat-taskin Konuyu çok detaylı incelemedim ama eczacılık sanıldığı kadar basit bir meslek değil, gittikçe de karmaşık bir multidisipliner meslek haline geliyor. Üstelik tıpta uzmanlık gibi eczacılıkta uzmanlıklar başladı ve yakında süperihtisaslar da eklenecek.
    Eski mesleğimle ilgili korumacı açıklamayı yaptığıma göre konunun özüne dönebiliriz 🙂

    Multidisiplener bir meslek olmanın en kötü tarafı her biri kendi başına bir bilimdalı olan disiplinlere tamamen hakim olmanın zorluğudur. Ben farmakognostum (Farmakognozi yüksek lisans). Konudaki detaya gelince, farmasötik teknoloji ve farmakoloji alanına girse az biraz yorum yapayım, her molekül sentezliği ilk ham haliyle hoop diye vücuttaki yararlı forma giremez. Girebilse de bunun ilaç formlarından birisinin halini alması için yardımcılardan tutun da form içerisine giren diğer teknolojilere kadar onlarca parametre işin içine girer. Molekülün D ve L formu olması bile emilimini, biyoyararlanımını o kadar değiştirir ki şaşarsınız. Yapısı basit ve sentezi kolay da olsa bazı etkin maddeler maalesef başka bir çok kriterin de arge ve üretime eklenmesiyle pahalı fiyatlardan sunulur. Ptesi molekülün olayını inceleyip size detaylı dönüş yaparım. Ama ecza bilimi bana oradan 100 gram civanperçemi tart ile kıyaslanamaz.
    Yüksek teknoloji ve standartlar gerektiren ilaçlar eczanelerde hazırlanamaz. Eczanede genelde basit tedavilere dönük majistraller hazırlanır. Gün geçtikçe bu hizmetten de vazgeçilmektedir. Yakında yeniden gündeme gelecekse bile bu semt eczanesinin arkasındaki bankolarda değil belki özelleşmiş eczane-laboratuvar karışımı yerlerde olabilir.


  • @caglaror Kızmayın :)) ben de sizin gibi düşünüyorum. Aceleye geldi tam okuyamadınız sanırım.
    Bir şey merak ettim. Bir tarihte hastaneden aldığım reçeteyle annem için eczanede majistral fosfor hazırlatmıştım. Bir şişeye sıvı olarak koyup verdiler. Benim aldığım fosforun ondan ne farkı olabilir acaba? Sonuçta kandaki fosfor miktarına bakılıyor. Farklı bir hali yok fosforun. Şişedeki de fosfor benim aldığımda... Benim aldığımın içeriğini yukarıda yazdım. Bu ilaç neden TR'de imal edilemiyor? Sürümü fazla olmadığı için desek, koca ABD'de neden yok? Nasıl oluyor da dünyada bir tek Sandoz üretiyor.

    Bir de uygun bir zamanınızda yukarıdaki @crazycells ile yaptığımız yazışmayı okur, düşüncenizi fazla tekniğine girmeden yazarsanız çok sevinirim.


  • Bu molekül için araştırmadan bir şey söyleyemem.
    Ama herhangi bir molekül düşünün, aynı molekülün L formu uzun süre dayanamayan ve zor elde edilen bir formken D formu kolay elde edilen ve dayanaklı bir form olduğu durumlar var. D formunu şişeye koy sakla yıllarca. Ama L her geçen gün D forma dönüşen ve bu anlamda bozununan bir form olsun. İki molekül arasında incebarsaktan emilim veya karaciğer ilk geçisinde metabolit oluşturma anlamında %90'lara varan fark olduğunu düşünün. Bu durumda biyoyararlanım denilen (etkin maddeden fayda sağlama oranı diye ifade edelim) fayda çok farklı çıkacaktır. Kabaca farklar bunlar olur. Bunlara ek olarak biyoyararlanımı arttırmak için teknolojik ürünlerden de faydalanılır. Örneğin düşük pH'da bozulan bir ürün midede açığa çıkarsa fayda düşer, o yüzden bazik ortamda açılan ama asidik ortamda açılmayan bir kabın içine koyarsınız. Barsak ortamı baziktir. Bu doğrudan biyoyararlanımı arttırır. Bu detaylar apayrı iki dersin konusu. O yüzden TR'nin kur farkından dolayı ilacın pahalı olması ayrı bir konu olmak üzere, ilaç olarak satılan bir etkin maddenin hassas tartıda tartılıp sunulanı ile aynı etkiyi göstermeme ihtimali mutlak var. Molekülden moleküle değişmekle birlikte hazırlanmış ilaç formları her zaman daha güvenilirdir.


  • @murat-taskin Orijin firmanın ürününü TR'de imal etmesi için (tesis kurması vb) yerelleşme çalışmaları var (tüm ilaçlar için). Hatta üstü kapalı baskı bile yapılıyor. Ama ticari müesseseler bunlar. Önce kârına bakar. TR'deki bir firma içinse patent sorunu olmasa da yüksek bir teknoloji gerektiriyor veya başka sebeple astarı yüzünü kurtarmıyorsa üretime girmezler. İlaç piyasası bazı dinamikleri açısından bilindik tüketim piyasasına eşdir. Hep kâr-zarar hesabı yaparlar, hem de en keskininden.


  • @caglaror Bu arada 14 Ekim itibariyle işimden ayrılmış olacağım 🙂 Kullandığım yazılımlar ve eriştiğim bazı veritabanlarına erişimim kalmayacak haliyle. Ptesi unutmazsam bu molekül ve ilaçla ilgili ek bilgi aktarırım.


  • @caglaror OK anladım. Çok çok çok teşekkür bilgiler için. Hayırlısı olsun.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @murat-taskin Amerikada İlaç Alımı içinde söyledi:

    @caglaror Kızmayın :)) ben de sizin gibi düşünüyorum. Aceleye geldi tam okuyamadınız sanırım.
    Bir şey merak ettim. Bir tarihte hastaneden aldığım reçeteyle annem için eczanede majistral fosfor hazırlatmıştım. Bir şişeye sıvı olarak koyup verdiler. Benim aldığım fosforun ondan ne farkı olabilir acaba? Sonuçta kandaki fosfor miktarına bakılıyor. Farklı bir hali yok fosforun. Şişedeki de fosfor benim aldığımda... Benim aldığımın içeriğini yukarıda yazdım. Bu ilaç neden TR'de imal edilemiyor? Sürümü fazla olmadığı için desek, koca ABD'de neden yok? Nasıl oluyor da dünyada bir tek Sandoz üretiyor.

    Bir de uygun bir zamanınızda yukarıdaki @crazycells ile yaptığımız yazışmayı okur, düşüncenizi fazla tekniğine girmeden yazarsanız çok sevinirim.

    Size yukarida yazmistim isimlerini, bu ilacin muadilleri ABD'de cokca mevcut. Hepsi ayni amac icin kullaniliyor, o nedenle Sandoz bu markete girmek istemez. Cunku kar edemez, FDA onayini alma surecinde harcadigi parayi bile cikartamaz buyuk ihtimal.


  • Sayin @taskin,

    Ilk basta sorulariniza @crazycells araciligiyla cevap verdim ama az once ilerleyen konusmalari okuyunca biraz kafa karisikligi oldugunu farkedip, sorularinizi bizzat cevaplamak istedim.

    Simdi oncelikle biraz brand name (marka ismi) ve jenerik isim ayrimindan bahsetmek isterim. Ilac sirketleri bir ilacin molekulunu uretirken bununla ilgili cok buyuk bir butce ayirilar ve yillar suren zorlu bir laboratuvar, hayvan deneyleri, ve klinik deneyler asamalari olur. Bunlarin sonucunda eger ilac piyasaya cikmaya izin alabilirse (ABD'de bu izni FDA - Food and Drug Administration verir) tabii ki bir sure bu ilaci uretme ve satma patentini sadece bu molekulu ureten sirket elinde bulundurur. Fakat bir sure sonra bu patentin suresi dolar ve diger sirketler de ayni ilaci uretebilmeye baslarlar. Bu uretilen jenerik ilac marka olan ilac ile ayni amacla kullanilir, ayni dozdadir, ayni yan etki profiline, ayni etkiye; yani kisacasi ayni farmakolojik etkilere sahiptir. Fakat, ureten firma basta bahssettigim masrafli ve uzun suren uretim ve market arastirmasi icin para harcamadigi icin, jenerik olan ilaclar cok daha ucuza satilir. Amerikadaki sigorta sirketleri jenerik ilaclar ucuz oldugu icin genelde onlarin geri odemesini verirler ve marka ilac almaniz durumunda (belli sigorta planlari haric) ekstra para odemek zorunda kalabilirsiniz. Jenerik ilac ve marka ilac durumu aslinda Turkiye'de de gecerlidir ama cok yaygin olarak bilinmez cunku genel saglik sigortasi sayesinde ya hastanin cebinden hic para cikmaz ya da ciksa bile ABD'dekine kiyasla cok dusuk miktarlardadir.

    Simdi sizin sorunuza gelecek olursak... Oncelikle ben sizin "eczanede hazirlanabiliyor" dediginiz kismi biraz yanlis anlamisim. @caglaror'un da dedigi gibi bu ilaclar eczanede uretilecek basitlikte degildir. Ben sizin eczanede hazir olan bir paketten, sizin istediginiz miktarda veriyorlar seklinde anlamistim soylediginizi. Ben burada jenerik olarak "monobasic sodium phosphate" recete ettigim zaman eczaneye gittiginizde eczaci size yazdigim miktari zaten onceden uretilip eczanede hazir olan stoktan verir, orada kendi hazirlamaz - hazirlayamaz. Turkiye'de bu ilac size neden Italya'dan getiriliyordu bilmiyorum. Tahminimce (ayrintili arastirma yapmadim), Sandoz Avrupa'da bu molekulun hala patentini elinde bulunduruyor olabilir ve bu yuzden jenerik ilac bulunmuyor olabilir. Fosfat eksikligi cok sik gorulen bir problem degil, bu yuzden SGK ilacin yuksek miktarlarda alinip Turkiye'de depolanmasini daha masrafli bulmus da olabilir. Dedigim gibi bunlar sadece tahminler ama bunlarin cevabi aslinda sizin sorunuzu cevaplamam icin hic onemli degil. Ben sizin rahatsizliginizin tabii ki ayrintilarini bilmiyorum; fakat, genel olarak, fosfat eksikligi nadir gorulen, bulundugunda nedeni arastirilmasi gereken, bazen nedensiz (idiopatik) olarak da gorulebilen ama tedavisi nispeten kolay bir rahatsizliktir. Cogu zaman ilacsiz olarak diyet duzenlemeleriyle tedavi edilebildigi gibi gereken ilacla da tedavi edilebilir ve kullanilan ilac nispeten yan etki profili acisindan guvenli bir ilactir. Sandoz dediginiz gibi ABD'de yok ama ayni molekulu iceren bir cok ilac var. Cogunlukla @crazycells'in siraladigi ilaclari kullaniyoruz ama bunlarin icinde postasyum da oldugu icin eger potasyum fazlaligina (hiperkalemi) yatkinlik yaratabilecek bobrek yetmezligi, kullanilan ilaclar, endokrinolojik problemler gibi durumlar varsa icinde sadece monobasic sodium phosphate olan, potasyum bulunmayan jenerik ilaclari yaziyoruz.

    Kisacasi benim tavsiyem Turkiye bu ilaci neden ithal ediyor, ABD'de neden ayni marka yok diye arastirip kafa yormaktansa gonul rahatligiyla burada bir doktora gidip ilacin buradaki eslenigini alabilirsiniz.

    Gecmis olsun!


  • @murat-taskin Bence yeterli bilgi verilmiş.TR'de ithal olmayan başka oral form yok. Yine ithal olan bir başka oral formda Potasyum fosfat kombinesi var (K-Phos Neutral Tablet) . Rx MediaPharma uygulamasında PHOSPHATE SANDOZ EFERVESAN TABLET 27.5€/kutu olarak görülüyor. Diğer preparatlar laksatif lavmanlar şeklinde. Lavman kullanmak he pratik değil hem de doğrudan sizin durumunuza uygun değil, üstlik sürdürülebilirliği de tartışılır.
    Çok geçmiş olsun. Umarım pratik bir çözüm bulabilirsiniz.


  • @caglaror Anladım... unutmamışsınız 🙂 sağolun çok teşekkürler tekrar.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @ozmd Amerikada İlaç Alımı içinde söyledi:

    Sayin @taskin,

    Ilk basta sorulariniza @crazycells araciligiyla cevap verdim ama az once ilerleyen konusmalari okuyunca biraz kafa karisikligi oldugunu farkedip, sorularinizi bizzat cevaplamak istedim.

    Simdi oncelikle biraz brand name (marka ismi) ve jenerik isim ayrimindan bahsetmek isterim. Ilac sirketleri bir ilacin molekulunu uretirken bununla ilgili cok buyuk bir butce ayirilar ve yillar suren zorlu bir laboratuvar, hayvan deneyleri, ve klinik deneyler asamalari olur. Bunlarin sonucunda eger ilac piyasaya cikmaya izin alabilirse (ABD'de bu izni FDA - Food and Drug Administration verir) tabii ki bir sure bu ilaci uretme ve satma patentini sadece bu molekulu ureten sirket elinde bulundurur. Fakat bir sure sonra bu patentin suresi dolar ve diger sirketler de ayni ilaci uretebilmeye baslarlar. Bu uretilen jenerik ilac marka olan ilac ile ayni amacla kullanilir, ayni dozdadir, ayni yan etki profiline, ayni etkiye; yani kisacasi ayni farmakolojik etkilere sahiptir. Fakat, ureten firma basta bahssettigim masrafli ve uzun suren uretim ve market arastirmasi icin para harcamadigi icin, jenerik olan ilaclar cok daha ucuza satilir. Amerikadaki sigorta sirketleri jenerik ilaclar ucuz oldugu icin genelde onlarin geri odemesini verirler ve marka ilac almaniz durumunda (belli sigorta planlari haric) ekstra para odemek zorunda kalabilirsiniz. Jenerik ilac ve marka ilac durumu aslinda Turkiye'de de gecerlidir ama cok yaygin olarak bilinmez cunku genel saglik sigortasi sayesinde ya hastanin cebinden hic para cikmaz ya da ciksa bile ABD'dekine kiyasla cok dusuk miktarlardadir.

    Simdi sizin sorunuza gelecek olursak... Oncelikle ben sizin "eczanede hazirlanabiliyor" dediginiz kismi biraz yanlis anlamisim. @caglaror'un da dedigi gibi bu ilaclar eczanede uretilecek basitlikte degildir. Ben sizin eczanede hazir olan bir paketten, sizin istediginiz miktarda veriyorlar seklinde anlamistim soylediginizi. Ben burada jenerik olarak "monobasic sodium phosphate" recete ettigim zaman eczaneye gittiginizde eczaci size yazdigim miktari zaten onceden uretilip eczanede hazir olan stoktan verir, orada kendi hazirlamaz - hazirlayamaz. Turkiye'de bu ilac size neden Italya'dan getiriliyordu bilmiyorum. Tahminimce (ayrintili arastirma yapmadim), Sandoz Avrupa'da bu molekulun hala patentini elinde bulunduruyor olabilir ve bu yuzden jenerik ilac bulunmuyor olabilir. Fosfat eksikligi cok sik gorulen bir problem degil, bu yuzden SGK ilacin yuksek miktarlarda alinip Turkiye'de depolanmasini daha masrafli bulmus da olabilir. Dedigim gibi bunlar sadece tahminler ama bunlarin cevabi aslinda sizin sorunuzu cevaplamam icin hic onemli degil. Ben sizin rahatsizliginizin tabii ki ayrintilarini bilmiyorum; fakat, genel olarak, fosfat eksikligi nadir gorulen, bulundugunda nedeni arastirilmasi gereken, bazen nedensiz (idiopatik) olarak da gorulebilen ama tedavisi nispeten kolay bir rahatsizliktir. Cogu zaman ilacsiz olarak diyet duzenlemeleriyle tedavi edilebildigi gibi gereken ilacla da tedavi edilebilir ve kullanilan ilac nispeten yan etki profili acisindan guvenli bir ilactir. Sandoz dediginiz gibi ABD'de yok ama ayni molekulu iceren bir cok ilac var. Cogunlukla @crazycells'in siraladigi ilaclari kullaniyoruz ama bunlarin icinde postasyum da oldugu icin eger potasyum fazlaligina (hiperkalemi) yatkinlik yaratabilecek bobrek yetmezligi, kullanilan ilaclar, endokrinolojik problemler gibi durumlar varsa icinde sadece monobasic sodium phosphate olan, potasyum bulunmayan jenerik ilaclari yaziyoruz.

    Kisacasi benim tavsiyem Turkiye bu ilaci neden ithal ediyor, ABD'de neden ayni marka yok diye arastirip kafa yormaktansa gonul rahatligiyla burada bir doktora gidip ilacin buradaki eslenigini alabilirsiniz.

    Gecmis olsun!

    ayrintili bilgilendirme icin tesekkurler.


  • @ozmd Evet konuyu fazla uzattığımın farkındayım burda bitirsem iyi olacak. Sağolun her detayı yazmışsınız. Dediğiniz gibi bir endokrin doktoruna görünmekte yarar var. Ya da TR'den zaten ücretsiz alabiliyorum 6 ayda bir gidip almak daha mantıklı. İlac parasıyla uçak aynı fiyata geliyor zira 🙂 Teşekkür ederim tekrar.


  • Türkiyede, öksürük, boğaz ağrısı v.s için kullandığımız (antibiyotik olmayan, piyasada satılan) "Aferin" muadili etkili bir ilaç önerecek kimse var mıdır acaba?
    @caglaror belki yine imdada yetişir 🙂

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @murat-taskin Amerikada İlaç Alımı içinde söyledi:

    Türkiyede, öksürük, boğaz ağrısı v.s için kullandığımız (antibiyotik olmayan, piyasada satılan) "Aferin" muadili etkili bir ilaç önerecek kimse var mıdır acaba?
    @caglaror belki yine imdada yetişir 🙂

    Herhangi bir eczaneye girip, ustunde "acetaminophen + caffeine" yazan bir ilaci alabilirsiniz 🙂 marka isme ya da eczane ismine sahip olmasi farketmez.


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

109
Çevrimiçi

40.7k
Kullanıcı

4.4k
Konu

424.1k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum