Merhabalar,
Ben sürecin ilk aşamasını @smartcells detaylıca anlattığı için tekrar etme gereği duymadım. Yukardaki post a şu uyarıyı eklemek istiyorum. Eğer mevcut lisansınızda SE/ME/IR tazelenmiş ve açıkca ayrı ayrı yazmıyorsa FAA sizin ülkenizdeki geçerlilik neyse onu tanıyacağından burada sorun yaşarsınız, yetkilerinize dikkat etmenizi öneririm. Özellik SEP yetkisi Türkiye ve EASA lisanslarında 2 yılda geçerliliğini yitrdiği için SEP taze olmadan gelirseniz kullanamazsınız.
VE devamı konusuna ekleme yapacağım.
Yukardaki süreci takip edip;
Foreign Based PPL
FAA Medical Certificate ( Ben Airline kariyeri için Class 1 aldım, eğitim için CPL ayrıcaklıklarını kullanmak için class 2 yeterli )
aldıktan sonra;
Uçuş okullarıyla hangi aşamaya devam etmek istediğinizi konuşuyorsunuz. Sizin Uçuş tecrübenize göre ( FAA minimum isterlerinin ne kadarını karşıladığınıza göre) bir eğitim takvimi çıkarıyorlar ancak tüm kriterleri karşılasanız bile CPL için 20 saat , IR için 20 saat Dual Eğitim FAA otoritesi altında almanız şart. ( İpucu : EASA ve Türkiye lisanslı arkadaşların muhtemlen 2 saat Night VFR DUAL XC uçuşu yoktur. Bu ve bunun gibi eksiklikler ekelenecek gibi düşünebilirsiniz.)
Uçuş okullarından genelde ;
Flight Review ( 1-5 arası saat uçuş , 1-5 arası saat ground training) ( FAA'in eğitime başlanmadan önce zorunlu gördüğü bir aşama)
*IR (20 saat uçuş, 20 saat Ground training)
*CPL/SE (20 saat uçuş, 20 saat Ground training)
*CPL/ME (20 saat uçuş, 20 saat Ground training)
gibi bir tablo sunacaktır.
Önemli nokta Foreign Based PPL ile uçuş yapabiliyor olsanız da, Uçuş eğitimi almadan önce TSA Approval almanız gerektiği gerçeği. 🙂 Bunu bir uçuş okuluyla anlaşmadan önce yapamıyorsunuz çünkü onların da sizin öğrencileri olduğunu onaylaması gerekiyor. Amerikan vatandaşı olmayan herkes , vize durumundan bağımsız bir şekilde( Evet Greencard sahibi olanlar da dahil) Amerikada uçuş eğitimi alabilmesi için TSA approval alması gerekiyor. Bunun başvurularını ve aşamalarını okul ile koordine ederek takip ediyorsunuz. ( 30 gün kadar sürebilir deniyor, daha erken de çıkabilir. )
Edit: Benim TSA onayı almam tüm süreçleri ile 1 hafta sürdü, GC sahipleri için biraz daha kısa sürüyormuş. Başvuru - Okulun Kabulü - Belgelerin TSA tarafından kabulü - Parmak izi verilmesi - Geçici onay - Kalıcı (Final) onay.
Foreign Based PPL, Medical, TSA approval ve Fight Review kısmlarını geçtiyseniz, genelde IR veya siz özellikle isterseniz CPL/SE veya CPL/ME eğitimine başlayabiliyorsunuz.
CPL için CAX Exam ( Yazılı sınav) girmeniz ve geçmeniz gerekiyor. CPL için Yine DPE ile uçuş testine girmeniz gerekiyor.
IR için IRA Exam (yazılı sınav) girmeniz ve geçmeniz gerekiyor. IR için yine DPE ile uçuş testine girmeniz gerekiyor.
Sınavlar Amerikan Hava sahasına alışkın olmayan biri için biraz çalışma gerektiriyor. FAA kuralları avrupadan biraz farklı.
Tüm lisans ve lisansa yapılan ek Ratingler( IR , ME, Type) IACRA üzerinden yapılabiliyor.
Yabancı Lisansınızdaki Type Rating'i maalesef buradaki CPL'e taşıyamıyorsunuz. FAA CPL aldıktan sonra tekrar FAA otoritesi altında bir yerde Type Course almanız gerekiyor. Type ratinginizi Foreign Based PPL ile kullanabilirsiniz ama :))))
Yukardaki tüm süreç 3 ay kadar vaktinizi alabilir hazır olmakta fayda var.