@hadi Amerikan Vatandaşlarının Diğer Ülkelerden Oturum Alması Kolay Mı? içinde söyledi:
Degerli @crazycells yazinizi tam anladim desem yalan olur fakat ilk mesajda linkini verdigim resmi sayfa cok acik ve secik. Siz yemin metninden hareket ederek bir varsayimda bulunuyorsunuz ve fikir yurutuyorsunuz. Kusura bakmayin bu konuyu artik tastismak istemiyorum ama siz isterseniz ABD'nin resmi sayfasi hala orada tekrar bakin. Asagida ki cumle cok acik ve net, baska hicbir metne ihtiyac yok.
A U.S. citizen may naturalize in a foreign state without any risk to his or her U.S. citizenship.
Bakin asagida UK vatandaslik yemini var. Orada da UK'e bagli olacaginiza dair yemin ediyorsunuz. Butun ulkeler bunu vatandaslik yemininde isterler. Bu demek degildir ki digerlerini birakmaniz gerek. Dun Home Office (Ingiltere Icisleri Bakanligi)nin ilgili bolumunu (UK Visas and Immigration) arayip hali hazirda cifte vatandasi olanlarin Ingiltere vatandasligina basvurmalarinin mumkun olup olmadigini sordum. Telefonda ki memur; sadece cifte vatandas olanlarin basvurularini degil, coklu vatandas olanlarinda basvurularini kabul ettiklerini soyledi. Tam sozleri; We accept citizenship applications from dual nationals, triple nationals, quadruple nationals.
UK Citizenship Oath:
I, [name], swear by Almighty God that, on becoming a British citizen, I will be faithful and bear true allegiance to Her Majesty Queen Elizabeth the Second, Her Heirs and Successors according to law.
I will give my loyalty to the United Kingdom and respect its rights and freedoms. I will uphold its democratic values. I will observe its laws faithfully and fulfil my duties and obligations as a British citizen.
Bugun size bahsettigim Baskonsolosluk Vatandaslik bolumunden email geldi. Asagiya aktariyorum. Sanirim sizin zorlandiginiz konu eger baska bir ulkenin vatandasligina gecersem simdi ki vatandasi oldugum ulke ne dusunur konusu. Bende bu konuyu 20 once merak etmis ve bircok yere sormustum. Verilen yanit su sekilde; siz bir baska ulkenin vatandasligina gectiginiz de o ulke sizin daha once ki vatandasliginizi biliyor fakat tanimiyor ve kendisine karsi olan yukumluluklerinizi tam olarak yerine getirmenizi bekliyor. Ornegin, yeni vatandasi oldugunuz ulkeye giris cikista mutlaka o ulkenin pasaportunu kullanmanizi istiyor, ulke savunmasinda uzerinize dusen sorumluluklari yerine getirmenizi bekliyor vesaire. Bir nevi artik sadece o ulkenin vatandasi olarak goruyor sizi.
Vatandasligi saklamak gibi bir durum zaten soz konusu olamaz. Vatandaslik basvurunuzda zaten hangi ulkenin veya ulkelerin passaportunu tasidiginizi beyan etmek zorundasiniz. Hangi bilgiyi saklamaktan bahsettiginizi anlayamadim.
Baskonsolosluktan gelen email asagida. Isimleri kaldirmak zorundaydim, bu konuda bana itimat etmenizi rica ederim.
........@mfa.gov.tr
Tue 29/01/2019 23:02
Sayın .......,
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları yasal olarak üçüncü bir ülke vatandaşlığını alabilirler, Türk Kanunları açısından bu mümkün.
Saygılarımla,
Yok sayin @hadi ben zaten sizin yalan ya da yanlis bir bilgi aktardiginizi kesinlikle dusunmuyorum. Sadece Turkiye icin coklu vatandaslik hakkinda ilk aktardiginiz bilginin guncel bir uygulama olmadigini dusundum, nitekim benim de ayni mevkide gunumuzde calisan bir diplomattan aldigim bilgiyle uyusmuyordu, ama sonraki aktardiginiz bilgilerin yanlis oldugunu dusunmuyorum. Sadece butun bu yazilan ve cizilenleri tek bir perspektifte birlestirmekte zorlaniyordum; ama sizin su cumlelerinizle nasil ifade etmem gerektigini anladim...
...siz bir baska ulkenin vatandasligina gectiginiz de o ulke sizin daha once ki vatandasliginizi biliyor fakat tanimiyor ve kendisine karsi olan yukumluluklerinizi tam olarak yerine getirmenizi bekliyor...
Oncelikle belirteyim, ben zaten sonradan vatandasi olacaginiz ulkenin sorun cikarmayacagina eminim, cunku vatandasligi haketmissiniz, gerekenleri yerine getirmissiniz ve yemin edeceksiniz, dolayisiyla ABD veya UK siz oranin vatandasi olurken bir sorun cikarmayacak. Ben sorunun siz yeni bir vatandaslik alirken, onceki vatandasliklarda cikacagini iddia ediyordum, cunku onceden baglilik yemini ettiginiz bir ulke var, ama bugun baska bir ulkeye daha yemin ediyorsunuz, bu ilk ulkeye ettiginiz yeminin artik gecerli olmadigi anlamina gelir.
Dolayisiyla; yeni bir vatandaslik aldiginiz zaman, onceden vatandasi oldugunuz ulkeler bu islemi tam olarak alkislarla desteklemese de bu basvurunuza tolerans gosteriyor. Fakat bunun da sarti, ulke yasalarina gore hala sorumluluklarinizi yerine getirmek. Ayrica ulke sizi yargilarken, yine diger vatandasliklarinizi tanimayip, sizi sadece kendi yasalarina gore yargiliyor. Bu nedendir ki, Turkiye'deki ABD konsoloslugu, ABD ve TC vatandasligi bulunan cifte vatandaslar icin Turkiye'de hicbir yasal talepte usteleyemiyorlar veya kendilerini yasal anlamda koruyamiyorlar.
Bu bahsettigimiz sorumluluklar ulkeden ulkeye degisiklik gosterebilir, ornegin sizin de ornegini verdiginiz ABD, ABD vatandasi olan birinin ulkeye giris cikis yaparken sadece ABD pasaportuyla bunu yapabilecegini soyluyor, fakat Turkiye icin boyle bir sart yok. TC kimliginizi gostererek baska bir ulkenin pasaportu ile Turkiye'ye giris yapabiliyorsunuz. Ayrica ABD, dunyanin neresinde yasarsaniz yasayin sizin devlete vergi odemenizi ya da bildirim yapmanizi istiyor, fakat Turkiye devleti yurtdisinda yasayanlar TC vatandaslarina boyle bir sart kosmuyor.
TC icin coklu vatandasliga gelirsek, bunun genel olarak yasal anlamda bir sorun olusturmasa da yine duruma gore sorun olabilecegini dusunuyorum. Bana bilgi veren konsolosa email gonderdim zaten, cevap gelince konuya aktaririm; ama anladigim kadariyla bir vatandas bu konuda coklu vatandasligi istismar etmedigi ve her turlu hukuki islemlerde devlete bilgi verdigi surece basina bir sorun gelmeyecek.