Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

türkiyeden alınan diploma denkliği ve yapılabilecek iş?


  • selam arkadaşlar türkiyeden işletme lisans ve yüksek lisans ile sosyal hizmet lisans diplomam var bunların usa'da denkliği nedir ve hangi işleri yapabilirim şimdiden teşekkürlerimi sunarım

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    Daha once muhendislik konusunda belirtmistim, buraya da aktarayim...

    Eger doktorluk, veterinerlik, dis hekimligi, eczacilik vs. gibi regulasyonu yapilan mesleklerden birini yapacak olsaydiniz, calismaniz icin lisansa ihtiyac duyacaktiniz ve bu nedenle denklik sinavlarina girmeniz gerekecekti.

    Akreditasyon ya da denklik, sizin okudugunuz programin belli standartlarda bir egitim verdigi anlamina gelir. Fakat size neyin yetip neyin yetmeyecegine sizi ise alacak kurum(ya da is yeri) karar verecek.

    Egitim Bakanliginin Sayfasinda soyle yaziyor:

    https://www2.ed.gov/about/offices/list/ous/international/usnei/us/edlite-visitus-forrecog.html

    Recognition of Foreign Qualifications

    NOTE: THE U.S. DEPARTMENT OF EDUCATION AND USNEI DO NOT EVALUATE FOREIGN DEGREES OR QUALIFICATIONS. PLEASE DO NOT SUBMIT REQUESTS FOR SUCH EVALUATIONS TO US OR SUBMIT DIPLOMAS OR OTHER RECORDS FOR REVIEW. REFER TO THE LINKS BELOW.

    There is no single authority in the United States for the recognition of foreign degrees and other qualifications. International agreements and the practice in the U.S. education system and labor market recognize the existence of three competent authorities for recognition matters:

    \

    • The admitting school or higher education institution, for students who seek to study in the United States and who are presenting credits or qualifications earned abroad;
    • The hiring employer, for individuals seeking work and who are presenting degrees or other qualifications earned abroad; and
    • State or territorial licensing boards, for individuals seeking to practice regulated professions in a jurisdiction of the United States and who are presenting degrees or other qualifications earned abroad.

    Yani kisaca diyorlar ki, Egitim Bakanligi yabanci ulkelerde alinan dereceleri ya da yeterlilikleri degerlendirmemektedir ve ABD'de bu degerlendirmeyi yapan bir otorite de yoktur.

    • Eger bir ogrenciyseniz diplomalarinizin ya da derslerinizin akredite olup olmadigina basvurdugunuz universite ya da enstitu karar verecek.
    • Eger bir is icin basvuracaksaniz, buna sizi ise alacak kurum ya da is yeri karar verecek.
    • Eger regulasyonu yapilan bir iste calisacaksaniz (yukarida bahsettigim gibi meslekler), eyaletlerin ilgili ruhsat (lisans) kuruluna basvurmaniz gerekmekte.

    Ayrica sevgili @sofi 'nin hazirladigi su konudaki linklere bakabilirsiniz:
    https://yesilkartforum.com/forum/topic/206/amerikan-üniversiteleri-akreditasyonu

    Yani su an sizin yapabileceginiz en mantikli sey su olurdu... ABD'de hangi iste calismayi dusunuyorsaniz, o kurumun Insan Kaynaklari'yla iletisime gecip, bu sorunuzu sorun. Is yerleri kendileri de sizin durumunuzu degerlendirmek isteyebilirler yahut sizi bir "credential evaluation service"e yonlendirebilirler.

    Eger sizi yonlendirirlerse ya da onerdikleri servisler olursa, bu servisleri kullanip sizi degerlendirmelerini isteyebilirsiniz. Eger sizi yonlendirmezlerse degerlendirme servisini siz de secebilirsiniz. Ama bu degerlendirmenin bedava olmadigini unutmayin lutfen. Ayrica bazi degerlendirme servisleri diploma ya da transcriptlerinizin tercumesini ya da noter onayini da isteyebilirler. O nedenle bunu bilincsizce yapmak yerine bir amaca yonelik yapmaniz daha mantikli olur.


  • @crazycells öncelikle o kadar güzel aydınlattığınız için şükranlarımı sunuyorum. Sosyal hizmet uzmanı mesleği burada psikologlar ile aynı durumda. Bu yönü nasıl orda acaba?

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @suatipeks maalesef cok bilgi sahibi oldugum bir alan degil 🙂 o nedenle sizi yanlis yonlendirmek istemem.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @suatipeks ayrica direkt is ile ilgili soruyorsaniz forumun su kismini kullanin bence: https://yesilkartforum.com/forum/category/6/amerika-birleşik-devletleri-nde-meslekler

    benzer icerikle ilgilenen arkadaslar o kismi kontrol edeceklerdir...


  • @suatipeks bende sosyoloji mezunuyum araştırdığım kadarıyla social worker olarak geçiyor

  • ⭐⭐

    Merhaba Millet , Araştırmalarım sonucu Teksas 'a yerleşmek isteyen Eğitimciler için 3 aylık bır Eğitim sonunda Teksas'ta öğretmenlik yapmak mümkün gözüküyor. Eşim ve ben School of Physical Educatıon and Sports alanından mezunuz. bu yoldan ilerlemek istiyoruz. Gitmeden Üniversitenizden İngilizce Mühürlü transkript alıp kapalı ve muhurlu bir zarfta yanınızda götürmeyi unutmayın. Hatta Öğretmenlik bölümü mezunu olmayanlar bıle bu eğitime kabul oluyormus. size link bırakıyorum, sevgiler.

    eyalet sınavı için cıkan sorulara göz atmak isterseniz;

  • ⭐⭐⭐⭐⭐


  • Burada anlattıklarım bizzat kendi tecrübelerimdir. TR den orta kalem bir devlet üniversiteden gıda mühendisliği alanında diplomam ve 10 yılın üzerinde iş deneyimim vardı ABD ye geldiğimde. 2013 yılında elimde green kartım ile PA da bir Türk firmasında iş bularak ABD ye geldim. 2,5 yıl sonra MA de bir Amerikan firmasında iş buldum ve son bir yıldır yine MA eyaletinde başka bir firmada çalışmaktayım. Bu firmaların hepsinde de aynı pozisyonda production supervisor olarak çalıştım. Firmaların hiçbiri benden ne diploma denkliği sordu ne de diplomamı istedi. Şu ana kadarki tecrübelerimle sabittir ki diploma sadece başvuruların değerlendirilmesi aşamasında etkili. Esas önemli olan başvuru yaptığınız işteki tecrübeniz ve bilgi birikiminiz. Tabi bu tecrübe ve bilgi birikimini iş görüşmesinde karşı tarafa çok iyi ifade etmeniz gerekiyor. Sözün özü buradaki firmalar adayın nereden diploması olduğuna bakmıyor, ne bildiğine ve becerisine bakıyor. Arkadaş yukarıdaki cevabında çok güzel açıklamış. Belli allanlar dışında ABD de dış ülkelerden tüm diplomalar tanınıyor. Dediğim gibi başvurduğum işlere kabul edildikten sonra diplomamı hiç görmek istemediler. Sanırım bu iki nedenden ötürü olabilir. Birincisi burada kişinin beyanına güveniliyor. Böyle bir ortam var. İkincisi daha önce çalıştığım şirketlerin ABD içinde faaliyet gösteren Amerikan şirketleri olması, benim hakkımda background check yapabilmelerine olanak sağladı. Benim social security number ile benim beyan etmiş olduğum daha önce çalıştığım şirketleri check edebiliyorlar. Dediğim gibi burada yeni mezunların işi çok zor. Firmalar hep “armut piş ağzıma düş” mantığı ile yetişmiş tecrübeli eleman arıyorlar. Buraya gelmeden önce alanınızda tecrübe sahibi olmanız gerekiyor bir şekilde. İş görüşmelerinde yaşadığınız bir problemi ve nasıl bir çözüm bulmaya çalıştığınızı soruyorlar.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @hasbelkader bilgilendirme icin tesekkurler. Goruslerinize kesinlikle katiliyorum, hatta o kadar katiliyorum ki sadece begenip gecemedim 🙂 yorum da yapmak istedim...

    Umarim forumda da bu fikir herkes tarafindan kabul gormeye baslar, cunku bu isin dogrusu bu. Siz birini ise alirken "o isi yapip yapamamasina mi bakarsiniz? Yoksa hangi ulkelerde egitim gordugune mi?" Tabii ki sizin deneyimleriniz ve becerileriniz ise alinmaniz icin en onemli etkendir.

    Zaten saglik alanlari disinda boyle bir standart olmadigi resmen belirtilmis, buna ragmen bazi arkadaslar israrla bu tur sorulara "amerika'da diplomalarinizin hicbir gecerliligi yok" cevabini vermeye devam ediyor. Tabii forum dedim, ama aslinda facebook grubunu kastediyordum, bu arkadaslar zaten forumu okusalardi bu kadar sistemden bihaber olmazlardi diye dusunuyorum.


  • @hasbelkader tecrübenizi paylaştığınız için teşekkürler. Genç arkadaşlar için lotonun çıkmadığı süreçte yapılabilecek çok şey var aslında. Gitmeden iş tecrübesi kazanmaya çalışmak bunlardan biri olmalı.

    @crazycells benim de forumdaki tecrübelerden anladığım kadarıyla eğitime devam edilecekse (veya bazı mesleki sınavlar için) diploma denkliği gerekiyor. Buna da A üniversitesi diploması kabul, B üniversitesininki red şeklinde değil, alınan dersler vs incelenerek karar veriliyor. Sanırım bu biraz karıştırılıyor, yani diplomanın iş tecrübesi ve işe alımdaki etkisiyle lisans/lisansüstü eğitime devam konusundaki etkisi

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @azuleverde türkiyeden alınan diploma denkliği ve yapılabilecek iş? içinde söyledi:

    @hasbelkader tecrübenizi paylaştığınız için teşekkürler. Genç arkadaşlar için lotonun çıkmadığı süreçte yapılabilecek çok şey var aslında. Gitmeden iş tecrübesi kazanmaya çalışmak bunlardan biri olmalı.

    @crazycells benim de forumdaki tecrübelerden anladığım kadarıyla eğitime devam edilecekse (veya bazı mesleki sınavlar için) diploma denkliği gerekiyor. Bu da A üniversitesi diploması kabul, B üniversitesininki red şeklinde değil, alınan dersler vs incelenerek karar veriliyor. Sanırım bu biraz karıştırılıyor, yani diplomanın iş tecrübesi ve işe alımdaki etkisiyle lisans/lisansüstü eğitime devam konusundaki etkisi

    evet, aynen oyle. Transfer universite ogrenciler icin ilgili konu surada:
    https://yesilkartforum.com/forum/topic/359/amerika-da-transfer-öğrenci-olmak-üniversite

    Gerci sizin dediginiz "diploma" degil, derslerin kabulu oluyor. Diploma aldiktan sonra genelde ayni dersleri saydirip yeni bir diploma alamiyorsunuz. Transfer ogrenci olabilmek icin mezun olmamis olmaniz gerekiyor. En azindan benim bildigim universiteler bu durumu o sekilde uyguluyor.


  • @crazycells evet, eğitime devam konusunda (lisans veya lisansüstü) diploma denkliğinden ziyade alınan dersler inceleniyor gibi bir izlenim edindim. Çoğu işle ilgili de diplomanı nereden aldığına değil de tecrübene bakılıyor. Bu durumda diplomalarımız bir işe yaramıyor diye yapılan genelleme havada kalıyor.

    Yukarıda bir iletide de bahsetmişsiniz. Mühendislikle ilgili bazı sınavlar için diploma denkliği evet tam anlamıyla gerekiyor. Yapılabilecek işle ilgili diploma/diploma denkliği mi tecrübe mi konusunda bende oluşan kanı tecrübenin daha ağır bastığı yönünde. Sayın @hasbelkader 'in tecrübesi bu bakış açısıyla ilgili iyi bir örnek oldu benim gözümde


  • Merhabalar Yazılım Mühendisliği düşünüyorum Üniversitede ancak bizim buradaki diplomaların orada herhangi bir geçerliliği varmı?

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @eneskanar, içinde söyledi: türkiyeden alınan diploma denkliği ve yapılabilecek iş?

    Merhabalar Yazılım Mühendisliği düşünüyorum Üniversitede ancak bizim buradaki diplomaların orada herhangi bir geçerliliği varmı?

    ilk iletiyi okuyabilirsiniz.


  • Ben inşaat teknisyenligi mezunuyum. İyi derecede AutoCAD kullanıyorum (2d, 3D). Amerika’da diplomamla iş bulabilir miyim, yoksa denklik felan mı almam lazım?


  • @omondoles sizin alanınızda ABD'de iş ve çalışma durumları nasıldır bilmiyorum ama diplomanızla değil de tecrübenizle iş bulabilirsiniz gibi geliyor. Bir mühendislik tasarımına karar verme, hesap yapma gibi alanlarda görev almayacağınız için diploma denkliği aranmayacaktır kanısındayım. Yine de araştırmanız iyi olur.

    Naçizane görüşüm, ben inşaat teknikeri de olsam mühendis de olsam eğer iyi derecede Autocad biliyorsam ve ilk girişte bu alanda iş bulma ihtimalim daha fazlaysa sadece Autocad bilgimi kullanacağım bir işte çalışmayı denerdim. Mühendissem denklik gerekiyor mu veya teknikersem diplomamın üzerine hangi eğitimi koysam daha iyi bir işim olur bu süreçte bunlara bakmayı denerdim


  • @azuleverde

    Bir arkadaşım var cnc operatörü. Sanırım o iste en önemli şey autocad bilmekmiş. Ölçülerle Çizimi yapıyorsun gerisini makine yapıyormuş. Sanırım sadece inşaat üzerine değil, başka sektörlerde de ise yarıyormuş. Bakalım kısmet artık

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @eneskanar Bilişim sektöründe hiç kimse diplomaya bakmıyor. İşe alımlar genelde uygulamalı sınavlar ve projeler ile yapılıyor. Sektörden değilim tabii ki ama bu işi yapan tanıdığım kişiler var. Lise mezunu olduğu halde deneyimi ile iş bulup yüksek maaşlı işlere girenleri biliyorum.


  • Bir çok ise başvuran biri olarak @hasbelkader kesinlikle katılıyorum. İş beceriniz , değişik problemlerde muhakeme yeteneğiniz ve ingilizce alt daha öne çıkıyor. Birde ABD de aldığınız bazı sertifikalar sizi öne çıkarıyor. Özellikle başvurularda ise yarayacak olan diplomanizi yazın. Bir çok diploma varsa önemli olanı yazın. Hepsini yazmanız. Kesinlikle sizin bastan elenmenize neden oluyor. Türkiye'de nereden mezun olduğunuzun da bir önemi yok. Bir çok iş yeri eğitim kısmında üniversiteleri ODTÜ ve Other olarak göreceksiniz.Arasira İTÜ ve İstanbul Üniversitesi görürsünüz.Bu açıdan az eğitim backround ve basic resume ler yazın yeterli. Bu konu bir tek Üniversite Öğretim görevlisi Öğretmenlik uzmanlık devlet işleri durumları için hariç tutuyorum. Bu gibi işler için ayrıntılı cv gerekli


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

47
Çevrimiçi

39.8k
Kullanıcı

5.7k
Konu

418.1k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum