Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • Aslında benimde çok kesin bir bilgim yok olanlar yazarsa sevinirim. Ancak bildiğim kadarıyla uber lyft vs. Gibi şeyler 21- 25 yaş üstü istediğinden yada arabanızın olması , en az 1 yıllık driver lisance'nizin olması etmenleri gibi nedenlerle yapılamaz. Ama aklıma delivery işleri neden yapılamasın sorusu geldi. (postmates,doordash,uberEats vs.) Bildiğiniz gibi işlerin yapılabilmesi için ssn numarsı lazım ve wat öğrencilerine zaten bu ssn veriliyor. Gereksinimleri araştırdığımda önünde bir engel yok gibi duruyor yapılabilirmi? !asdghdf.PNG
    ghggf.PNG
    sd.PNG
    Tabiki bu işlerdende vergi alınması üzerine birde Work and Travel şirketinize bunu bildirmeniz gerekiyor diye biliyorum. Cevaplayan yada ilgilenenlere şimdiden teşekkürler. 🤞

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @Şeyda-Nur-Erdal Normalde J1 ile sadece size sponsor olan yani DS-2019 formunuzu hazirlayan kurumla calisma izniniz oluyor.

    Bu tur dediginiz ekstra isleri yapmak sizin aldiginiz vize sartlarini cignemis oluyor, yasal olarak "unauthorized activity" olarak geciyor ama bu durum direkt degil, ancak dolayli olarak belki yeni bir vize aldiginizda karsiniza cikabilir. ABD icindeki durumunuz artik illegal sayilmiyor bu tur durumlarda...

    Su konulardan haberdar olmaniz gerekiyor:

    https://yesilkartforum.com/forum/topic/758/9-agustos-2018-itibariyle-baslayacak-f-j-ve-m-vizelerini-ilgilendiren-degisiklik/

    Once Trump hukumeti Agustos 2018'de F/M/J vizeleriyle gelip izin verilmeyen aktivitelerde bulunan kisilerin o gunden itibaren "unlawful" sayilacagina dair bir kural getirdi. Yani o gunden sonra ABD'de kacakmis gibi sayiliyordunuz; fakat once Mayis 2019, daha sonra da 2020 basinda bu uygulama mahkeme tarafindan kesin olarak durduruldu.

    https://yesilkartforum.com/forum/topic/2327/out-of-status-durumu-ve-f1-vizesinden-green-card-a-gecis/3

    Bu durumda calisma izninizle izin verilmeyen bir iste calismaniz durumunda hala ABD'de kalisiniz "yasal" sayiliyor, sadece "unauthorized activity"de bulunmus oluyorsunuz. Tabii forum tavsiyesi yasal olarak kendinizi zora sokacak aktivitelerde bulunmamaniz yonunde olacaktir 🙂

    Su da USCIS'in ilgili guncel sayfasi: https://www.uscis.gov/news/uscis-issues-revised-final-guidance-unlawful-presence-students-and-exchange-visitors


  • @crazycells Ali bey, ben WAT programına katıldığımda yasal olarak 2 işte birden çalışma iznimiz vardı, yalnızca bildirmemiz gerekiyordu.. Tabi bu söylediğim 2012 yılı, daha sonrasında değişmiş olabilir bu durum ya da devam ediyorsa @Şeyda-Nur-Erdal 'ın sorduğu gibi delivery işlerini de kapsıyor olabilir mi?


  • @crazycells teşekkürler bilgilendirme için. Yani eskiden "unauthorized activity" yaptığımızda kaçak durumuna düşücektik. Fakat şimdi "unauthorized activity" de bulunmak bize herhangi bir şekilde zararı , vize alımlarında bir sıkıntı vs. açarmı ?

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @hayallerabd, içinde söyledi: Work And Travel'da ek iş olarak delivery işi yapılabilirmi?

    @crazycells Ali bey, ben WAT programına katıldığımda yasal olarak 2 işte birden çalışma iznimiz vardı, yalnızca bildirmemiz gerekiyordu.. Tabi bu söylediğim 2012 yılı, daha sonrasında değişmiş olabilir bu durum ya da devam ediyorsa @Şeyda-Nur-Erdal 'ın sorduğu gibi delivery işlerini de kapsıyor olabilir mi?

    Kimi bilgilendiriyordunuz acaba? DS-2019 veren kurumu mu? Yoksa bir devlet birimini mi?

    Dediginiz sekilde bir yolu olabilir.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @Şeyda-Nur-Erdal, içinde söyledi: Work And Travel'da ek iş olarak delivery işi yapılabilirmi?

    @crazycells teşekkürler bilgilendirme için. Yani eskiden "unauthorized activity" yaptığımızda kaçak durumuna düşücektik. Fakat şimdi "unauthorized activity" de bulunmak bize herhangi bir şekilde zararı , vize alımlarında bir sıkıntı vs. açarmı ?

    Teorik olarak izin verilmeyen bir seyi yapmis oluyorsunuz, ama pratikte ABD'de yasarken izin almadan boyle bir seyi yapinca buyuk bir zarari olmuyor. Otomatik bir takip ya da tarama olmuyor, ancak bir gocmenlik polisine denk gelirseniz problem yasama ihtimaliniz var.

    Fakat en buyuk problem, daha sonra vize alirken karsilacaginiz problem diye dusunuyorum. Eger konsoloslukta gocmen olmayan vize almak isterseniz (misal turist vizesi) konsolos bu durumu sorunlu bulup vize basvurunuzu reddedebilir. Fakat calisma vizesi ya da gocmen vize alacaksaniz, bu tur vizelere bu durumun etkisi daha az oluyor.

    O nedenle, hicbir problem yasamamak icin izin almadan bu sekilde girisimlerde bulunmamanizi tavsiye ederiz.


  • @crazycells yanlış hatırlamıyorsam wat program sponsoru "CIEE"
    hatta işverenimizle çalışma saatleri/koşulları hakkında sorun yaşadığımızda da onlara iletiyorduk ve çözümleniyordu.. soruyu soran arkadaş muhtemelen burada da bir şirket aracılığıyla gidecektir, şu an hangi kurum ya da kuruluşun ilgilendiğinin güncel bilgisini alabilir.. ama dediğim gibi aynı anda, birinci işi aksatmadığınız sürece ikinci işe izin veriliyordu.. maaşlarımızı 2 iş yerimizden de çek olarak alıyorduk yani kayıt altındaydı her şey ve ben Türkiye'ye döndükten sonra hepsi için vergi iadesi almıştım..


  • Ben de 2011'de gittiğimde ikinci bir işte çalışılabiliyordu. Sayın @hayallerabd 'nin dediği gibi bir bildirme durumunu az çok hatırlıyor gibiyim ama emin değilim. Sonradan değişmiş olabilir, araştırmak gerekir. İkinci iş için yaptığım başvurularda vize türümü, ilk işimle olan sözleşmemi vs. soruyorlardı. Yasal olarak bir engel yoktu kısacası. Sadece ikinci işi bulabilmek, ilk işin yorgunluğuyla onda çalışabilmek gibi konular pratikte çok kolay olmuyordu.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    Bilgilendirme icin tesekkurler arkadaslar.

    Sayin @Şeyda-Nur-Erdal , bu durumda arkadaslarin da belirttigi gibi sponsor sirkete haber verip (ya da izin alip) ek is yapabilirsiniz.


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

47
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum