Merhabalar,
Son zamanlarda Amerikan ordusunda askerlik yapmak ile ilgili ozelden cok soru aldim, acikcasi bu kadar geri donus alacagimi ben de beklemiyordum, ilginiz icin tesekkur ederim. Sorularin icerigi daha cok bir Turk olarak nasil adaptasyon sagladigim ile ilgiliydi, ozellikle dil konusunda endiseler var dogal olarak. Bu iletide kafalardaki soru isaretlerini elimden geldigince gidermeye calisacagim.
Cok fazla uzatmadan konuya direkt giris yapacagim. Amerikan ordusunda bircok milletten asker bulunmakta, dil, din, irk, cinsel yonelim vb farketmeksizin herkese esit muamele gosteriliyor. Ilk haftalarda ozellikle bu konu uzerinde cok duruluyor ve ‘’We Are All Green’’ mottosu butun askerlere asilaniyor. Drill Sergeantlardan bir tanesi, farkli topluluklardan insanlarin bir araya geldigi bu yapinin diger ulke ordularinda gorulmedigini, bu yuzden Amerikan ordusunun dunyada 1 numara oldugunun altini cizmisti. Ordu, yabanci bir dil bilen askerlere ekstra ucret oduyor, tabi bu dile gore degisiyor.
Her Pazar kahvaltidan sonra Katolikler, Protestanlar, Yahudiler, Muslumanlar vb ayri bir sekilde siraya girip sayim sonrasi ibadetlerini yerine getirmek icin farkli lokasyonlara dagiliyorlardi. Hatta Musluman arkadaslar baska bir company’de gorevli bir Yarbay tarafindan duzenlenen etkinlikte Kurban bayramini kutladilar. Yemekhanede domuz ciksa bile alternatifi hindi/tavuk vb mutlaka oluyordu. MRE(Meal Ready to Eat) dagitildigi zaman drill sergeantlar bu konuda titiz davraniyordu, cunku bazen musluman birine domuz eti iceren, veya vejetaryen birine et iceren bir MRE denk gelebiliyordu, diger askerlerle takas yapilarak bu sorun hemen cozume ulasiyordu.
Drill Sergeantlarin cogu Orta Dogu’da gorev yaptigi icin Turkiye’yi biliyor, hatta bazilari Turk ordusuyla birlikte gorev yapmis. Ozellikle Turk askerlerinin cok iyi yemek yaptigindan bahsediyorlardi. Hatta bir tanesi Turk oldugumu soyledigimde ‘’Good sh#t trainee, good sh#t, stay motivated’’ demisti
Dil konusuna gelecek olursam, sahsi tavsiyem en az B1 Ingilizce’ye sahip olmaniz yonunde. Anlamadiginiz konularda bunu sormaktan cekinmeyin, biraz daha toleransli davraniyorlar. Kalabalik bir ortamda olacaginiz icin bazen drill sergeanti duyamadiginiz zamanlar olacak, o yuzden mutlaka takim arkadaslariniza sorun. Ornegin atis talimindeyken Asyali bir arkadasim, atis sonrasi drill sergeantlar askerlerin atislarini degerlendirirken geride kendi tufeginde ayarlama yapmaya calisarak ciddi bir guvenlik ihlali yapmisti, senior drill sergeant baslangicta hakli olarak cok sinirlense de ofise cagirdiginda kendisine dil bariyerinin farkinda oldugunu ve bir dahakine bu konuda cok dikkatli olmasi gerektigini soyleyerek sozlu bir sekilde uyarmisti.
Deployment konusunda ise, evet Reserve de olsaniz National Guard’da olsaniz bu her zaman ihtimaller arasinda. ABD ordusunun dunyanin cogu ulkelerinde askeri ussu bulunmakta, ordunun ihtiyaclarina gore active duty’e cagrilma durumunuz olabilir, ozellikle Guney Kore, Almanya ve Italya en yaygin ulkeler arasinda, ama kendinizi Alaska’da da bulabilirsiniz bu tamamen Uncle Sam’e kalmis. Ben acikcasi yeni ulkeler gormeyi sevdigim ve es/cocuk olmadigi icin bu ihtimal beni endiselendirmiyor, aslinda iyi de olur benim icin.
Orduya katilmayi planlayan kadin forum uyeleri icin konusacak olursam, kadin/erkek esit muamele goruyor, herhangi bir mobbinge, ayrimciliga vb sahit olmadim. Zaten kadin asker sayisi gercekten fazla, ozellikle National Guardlarin neredeyse yarisi kadindi.
Vatandaslik konusuna tekrar gelecek olursam, bir onceki iletimde anlattigim gibi benim surecim 1.5 ay surdu, fakat AIT’de olup da hala vatandaslik sureci tamamlanmayan arkadaslarim var, o yuzden bu konu BCT’deki lokasyona gore degiskenlik gosterebiliyor. Ayrica hicbirimizden herhangi bir ucret alinmadi.
Umarim sorularin cogunu cevaplamisimdir, herkese iyi bir hafta dilerim.