Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
  • ⭐⭐⭐⭐

    @MySea, içinde söyledi: Yabanci bir vatandasla olan bosanmanin Turkiye'de taninmasi

    @Rhonster Ben biraz taktik ogrenmek istedim ama hep dislandim. Sen bizden degilsin dediler, ogretmediler 😣

    vay arkadaş çok yanlış yapmışlar ama senin gibi birini kaybetmişler.


  • @DonTurcos @crazycells @DonTurcos @crazycells
    Yorumlariniz icin cok teşekkür ederim.turkiyeden avukatla da gorustuk.bosanmanin tescili icin,turkiyede de yurtdisinda yapılan bosanmanin tanınması mahkeme yoluyla oluyormus.yani nufus müdürlüğü ile.cozemiyoruz.konsolosluga basvurarajta çözemediğimiz icin tek yol turkiyede mahkeme acmak.bu surede 1.5 -2 yıl arası suruyormus.
    Sanirim hic birşey yapmayacagiz.kocamin vukuatlı nufud örneğini isteneyecklerine gore turkiyedeki evlilikte görünmez ztn bosanma evrakları gonderdik.umarim benim nufus kaydında bekar yaziyor olmalarina takilmazlar.yani takilmazlar değil mi:)
    Houston konsoloslugunun bana gönderdiği yazıyıda ekliyorum.belki baska birilerininde ihtiyacı olur.

    T.C. HOUSTON BAŞKONSOLOSLUĞU 2019
    YURTDIŞINDA ALINAN BOŞANMA KARARININ ÜLKEMİZDE TANINMASI
    ABD adli makamlarının (mahkemeler) boşanmaya, evliliğin butlanına, iptaline veya mevcut olup olmadığına ilişkin kararlarının ülkemizde tanınması için Başkonsolsoluğumuzda nüfusa tescil işlemi yapılmaktadır.
    ÖNEMLİ BİLGİ:

    1. Boşanma kararındaki velayet, nafaka, mal paylaşımı gibi konular nüfusa doğrudan işlenmemektedir. Bu hususların tescili amacıyla, 5718 sayılı Kanun uyarınca, tarafların Türkiye’de tenfiz davası açması gerekmektedir. Bunun için Başkonsolosluğumuzun randevu sayfasındaki Noter bölümünden randevu alınarak temsilciliğimizde düzenlenecek bir vekaletname ile ülkemizde bir avukatın vekil tayin edilmesi mümkündür.
    2. Başvuru sahiplerinin Türk vatandaşlığının yanı sıra ABD vatandaşlığı da bulunuyorsa, boşanma tescil işleminin gerçekleştirilebilmesi için öncelikle sözkonusu vatandaşlığın nüfusa tescili gerekmektedir. Bu amaçla izlenecek yola ilişkin olarak Başkonsolosluğumuzun web sayfasında yer alan Bilgi Notları - Nüfus bölümünün altında bulunan Çok Vatandaşlık Başvurusu Bilgi Notu’ndan yararlanılabilir.
      Başvurunun, boşanan taraflarca (veya kanuni temsilcileriyle) şahsen yapılması zorunludur.
      Başvuru Koşulları:
    3. Boşanan tarafların ikisinin şahsen veya kanuni temsilcilerinin başvurusu;
      a. Taraflar birlikte aynı anda başvurmalıdır.
      b. Birlikte başvurulamıyorsa, taraflardan birinin şahsen başvurarak, diğer tarafın başvuruyu müteakiben 90 gün içerisinde şahsen veya vekili aracılığıyla başvuru yapması mümkündür.
      c. Taraflardan birinin veya ikisinin vefat etmiş olması durumunda, vefat etmiş tarafın kanuni yararı bulunan mirasçılarından bir kişi taraf olarak başvuru yapabilir.
    4. Boşanma kararının görev bölgemizdeki Alabama, Arkansas, Louisiana, Mississippi, New Mexico, Oklahoma, Teksas ve Tennessee eyalet mahkemelerince verilmiş olması.
      Başvuru için Gerekli Evrak:
    5. Büyük harflerle doldurulmuş başvuru formu (Ekte sunulmaktadır),
    6. Kesin karar şerhi bulunan boşanma kararının (FINAL DECREE) ve Türkçe tercümesinin beraber Apostil onayı yapılmış aslı ve 1 adet fotokopisi VEYA
      Kesin karar şerhi bulunan boşanma kararının (FINAL DECREE) Apostil onaylı aslı ve Türkiye’deki yeminli tercüme bürolarından yapılan Noter onaylı Türkçe tercümesinin aslı ile 1’er adet fotokopileri,
    7. Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı veya pasaportunun aslı ve 1 adet fotokopisi
    8. Taraflardan biri yabancı ise pasaportunun aslı, pasaportun Türkçe tercümesinin Apostil onayı yapılmış aslı ve 1 adet fotokopisi VEYA
      Pasaportunun aslı, pasaportun Türkiye’deki yeminli tercüme bürolarından yapılan Türkçe tercümesinin aslı ile 1’er adet fotokopileri,
    9. Başvuru vekil aracılığı ile yapılacaksa yurtdışı temsilciliklerimizde veya Türkiye’de noterlerde düzenlenen fotoğraflı özel vekâletnamenin aslı ve fotokopisi (ABD noterince düzenlenen vekâletnamelerin Türkçe tercümesiyle beraber Apostil onayı yapılmış aslı ve 1 adet fotokopisi)
    10. Başvurudan önce yabancı ülke adlî veya İdarî makamlarınca verilen kararla ilgili Türk mahkemelerince verilmiş ve kesinleşmiş mahkeme kararı varsa aslı veya fotokopisi,
    11. Türk mahkemelerinde halen devam eden bir dava veya tanımanın Türk mahkemelerince daha önce reddedildiğine dair bir kararın bulunmadığı yönünde adlî makamlardan alınan belge veya taraflarca bu hususta Başkonsolosluğumuza sunulacak taahhütname (Ekte sunulmaktadır).
      Önemli Not:
      Apostille onaylı olması gereken belgelerin asılları ve Türkçe tercümeleri birbirine ekli şekilde olmalı ve Apostille onayı bu ekli belgelere zımbalı biçimde tek doküman halinde sunulmalıdır.
      Harç Bedeli:
      31 $ posta ücreti (Evrakınızın Türkiye’ye gönderilmesi için)
      Başvuru Yöntemi:
      Başvuru için www.konsolosluk.gov.tr adresinin nüfus bölümünde randevu alınması zorunludur.
      İlave Açıklamalar:
      Başvuruda harç bedeli nakit olrak ödenmelidir. Kredi kartı veya çek kabul edilmemektedir.
      Daha önce adres beyanında bulunmayan vatandaşlarımız için “Adres Beyanı İşlemi” zorunludur. (Önemli Not: Adres Beyan koşulları için “Adres Beyan Başvuru Formu’nun incelenmesi gereklidir)
      Boşanma kararındaki velayet, nafaka, mal paylaşımı gibi konular nüfusa doğrudan işlenmediğinden, boşanmanın tanınması Başkonsolosluğumuzca işlendikten sonra, Türkiye’de bulunan bir avukata vekaletname verdiğiniz takdirde, tenfiz davası için sizin ya da eski eşinizin duruşma için ülkemize gitmenize gerek yoktur. Çiftlerin Türkiye’de birer avukata vekalet vermesi işlemleri hızlandıracaktır.
      Yabancı mahkemenin verdiği boşanma kararı Türk mahkemelerinde tanımadıkça, taraflar Türkiye’de boşanmış sayılmadığından, tarafların yeniden evlenmesi de mümkün değildir. Kişiler Türk vatandaşlığından çıkıp başka ülke vatandaşlığına geçseler bile, tekrar evlenmek istediklerinde sorun yaşayacaklardır. Çünkü Türkiye’de halen evli görünmektedirler.
      Yabancı mahkemelerce karar verilen boşanmaya dair konular (velayet, nafaka, mal paylaşımı, vs.) tenfiz davasını incelemekte olan Türk Mahkemesi tarafından tekrar ele alınmamaktadır. Aksi bir durum olmadığı müddetçe, ABD’deki mahkemede verilen karar geçerli olacaktır.

  • @turkay sorununuzla ilgili izlenecek yol 2 yıl önce değişen yasada çok açık anlatılmış.

    alt metni

    Nafaka veya velayet gibi durumlar varsa mecburen Türk mahkemelerine başvurmanız gerekiyor.
    Umarım en kısa sürede işlerinizi yoluna koyabilirsiniz.


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

93
Çevrimiçi

40.7k
Kullanıcı

4.4k
Konu

424.1k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum