Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • @elo Amerikada yasarken Turkiye saglik sigortasini devam ettirmek içinde söyledi:

    Amerika’da su anda emeklilik yasim 65 , us sgk yi bilmiyorum ancak ozel emeklilik sistemine aylik maasimin 8% yatiyor, sirketimde ayni miktarda yatiriyor. Su ana kadar ne yatirdigimi , ne kazandigimi sistemden gorebiliyorum, emekli olunca ne alabilecegimi, acikcasi mantikli rakamlar vaadediyorlar. Bu emeklilik kismi, saglik kismini daha arastirmadim, maasli calisan olunca devletin saglik sisteminden yararlanamiyorsun bildigim, ozel sigorta gerekiyor ancak o da ota b... bahane bulup odeme yapmiyor...dediginiz gibi iki taraftan da emekli olmak daha mantikli olabilir..ancak tr de yurtdisi borclanmasi kalkacak mi sanki oyle bir yazi gordum

    Vallah dış borç ve üretimsizlik ortamında dışarıdan gelecek her türlü para iyidir Türkiye için hiç öle bir şey olacağını sanmıyorum.


  • Türkiyeden SGK devam ediyor, geçen gün Houston konsolosluğundan belge almaya gittim , Nüfus kayıt sistemine kayıt olmam gerektiğini söylediler. Bende kabul etmedim sgk iptal olacak diye.Belgeyi vermediler bilginiz olsun , belge ihtiyacınızı karşılamıyorlar.


  • Kendi soruma, kendim bir cevap ekleyeyim;

    Bir süre önce Türkiye ziyaretimi oldu ve bu arada SGK ile bu konuyu görüştük. Önceki yazılarda da belirtildiği gibi, adresinizi ABD’ye aldırdığınız anda sağlık sigortanız bitiyor.


  • @elo Türkiye'deki SGK pirimlerini e-devlet'ten kendimiz ödeyerek, Amerika'ya gidildiğinde de ordan başlatarak 2 ülkeden emekli olunamıyor mu?


  • @hosgeldin yurt dışında çalışan erkekler ve çalışması olmasa dahi kadınlar yurt dışı
    borclanması yaparak gün satın alıp borclanarak emekli oluyorlar.
    daha önce Türkiyede ssk girişi olanlar daha yüksek maaş alıyorlar.Çalıştığınıza ait belgeleri konsolusuğa onaylatıp ssk başvuru yapıyorsunu ve ssk nın size çıkaracağı
    üçreti ödeyip günü doldurmuş olup yaşı bekliyorsunuz.


  • Arkadaşlar yazıyı yeni gördüm. Amerika'da iken Türkiye'yedeki sağlık sigortasından faydalanmak için isteğe bağlı sigorta yaptırmalısınız. Adresiniz Türkiye'de gözüküyor sa problem zaten yok. Ama sadece yurtdışı adres diye nüfus kayıtta gözüküyor sa Amerika olarak düzelttirerekde isteğe bağlı sigorta yaptırarak hem emeklilik primi yatırmış olursunuz hemde sağlık sigortasından da faydalanmış olursunuZ. Yurtdışı adres gözüktüğü sürece kesinlikle GSS li olamazsınıZ. Oldunuz diyelim, önce adres Türkiye idi sonra yurtdışına çıktınız ve bildirmesiniz diyelim. Tespitte Kurum yaptığı sağlık giderlerini faiziyle tahsil eder.


  • Ayrıca @birumut 'un söylediğine bir ekleme yapayım. Yurtdışında çalışan erkekler çalıştıkları sürelerin aralarında 1 yılı geçmemek üzere işsiz oldukları süreleride borçlanabilirler


  • Turkiyeden emekli olup US'e yerleşenler için durum nedir? SGK ve emekli aylığı bakımından , aynen devam ediyor mu?
    Ayrıca ABD ye yerleşen biri , bir kenarda dursun diyeTurkiyede tam kapsamlı özel sağlık sigortası yaptırsa ve ilk geliş için 1-2 süreli seyahat sgortası yaptırsa ? Bu konudaki görüş ve önerilerinizi alabilirmiyim ?


  • Sayın @sash uzun yıllardır sigorta sektöründe çalışan biri olarak belirtmek isterim ki özel sağlık sigortanızdan bir talepte bulunduğunuz esnada yurt dışında yaşadığınız tespit edilirse, tazminat talebiniz reddedilir. Bu durum yurt dışında aldığınız sağlık hizmetlerinin faturalarını ibraz etmeniz ve bu giderleri talep etmeniz durumunda yaşanabilir. Gelip Türkiye'de tedavi olursanız hiç sıkıntı yok.

    Avrupa'da yaşayıp, sadece yatarak tedavileri %100 kapsayan özel sağlık poliçesi ile gerektiğinde Türkiye'ye gelip giden birkaç arkadaşım var ancak Amerika için bu şekilde yapma durumunda, çoğunlukla, astarı yüzünden pahalıya gelecektir.


  • Bu ileti silindi!

  • @mustafa33 Kadınlarda bu durum yok sanırım, ev hanımı olsalar bile bu şekilde borçalanıp primleri ödeyerek emekli olabiliyorlar.
    Gider gitmez işe girmek daha önemli ama 1 yıl iyi bir süreymiş.


  • Türkiye'de emekli olduktan sonra ABD'ye taşınan biri ikametgahını da ABD'ye alırsa Türkiye'deki SGK'sı devam eder mi?


  • ikameti ABD'de yaşarken ikameti TR'de bırakmanın dezavantajı var mıdır? vizemi aldıktan sonra ABD'ye yerleşmek istiyorum. Green card ve 5 yıl sonunda vatandaşlık başvurusunu nasıl etkiler bu durum?

  • ⭐⭐⭐⭐

    Nüfus kayıt sisteminde 1. adres ve 2 adres belirlemeniz lazım. O anda Bulunduğunuz yere göre bunu seçim lerde oy kullanma yerinin belirlenmesi açısından değiştirmeniz lazım. Bu durumda USA ve Türkiyedeki hakları kaybetmezsinizve ceza almazsınız. Bu konuda avukat arkadaşlar veya uzun süredir kalanlar desteklerseler sevinirim.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @ebrupilten Amerikada yasarken Turkiye saglik sigortasini devam ettirmek içinde söyledi:

    ikameti ABD'de yaşarken ikameti TR'de bırakmanın dezavantajı var mıdır? vizemi aldıktan sonra ABD'ye yerleşmek istiyorum. Green card ve 5 yıl sonunda vatandaşlık başvurusunu nasıl etkiler bu durum?

    Bu tur islemler, ABD'deki gocmenlik ya da vatandaslik surecini etkilemez.


  • @crazycells teşekkür ederim


  • @redsat2000 teşekkür ederim bilgi için.


  • 99-2000 yillarinda ABD'de H1-B ile çalışmıştım. O zaman SSN için bu emeklilik için değil, eğer 401K istiyorsan onu özel yaptırmalısın demişlerdi. Bu doğru mudur? Orada çalışan olmak default emeklilik hakkı sağlamıyor mu, maaştan kesinti yapılıyor olmasına rağmen?

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @knnrn Amerikada yasarken Turkiye saglik sigortasini devam ettirmek içinde söyledi:

    Biz Türkiye'deki özel sigortamızı devam ettirdik. Şu anda tüm ailemiz için aylık 500 TL civarında prim ödüyoruz. Yatarak %100 ve limitsiz. Çok önemli bir ameliyat olmamız gerekirse diye bir süre bu şekilde devam etmek istiyoruz. ABD'de sağlık sigorta şirketleri çok anlamsız nedenlerle pek çok işlemi reddedebiliyor. Henüz yeterince güvenemiyorum.

    Geçen Ağustos ayında Türkiye'deki Allianz sigortamızı iptal ettik. Artık buradaki sağlık sistemini daha iyi anlayabiliyoruz.


  • @knnrn merhaba bu sigorta amerika ve turkiye de kullanilabiliyor mu? 500 kac kisi icin acaba. Bizde saglik sigortasi bakiyoruz kullandiginiz saglik sigortasini onerirmisiniz? simdiden cevabiniz icin cok tesekkur ederim


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

105
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.1k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum