@aydın-yıldırım Merhaba, bu iletinizi biraz bilgi ve tecrube eksikliginize bagliyorum. Evvela, 11 sene kamuda calisip orta kademe yoneticilik yaptim ve 15 Temmuzdan sonra 4 sene Cumhurbaskanliginda gorev yaptim. Kamuda ayrimciliga ugradigindan bahsettiginiz gruplardan kac kisinin Cumhurbaskanliginda gorev yaptigini bilemezsiniz, ben yakin korumada ve ozel kalemde calisan aleviler taniyorum (Universiteden arkadasim aslan givi mulakata girdi ve gecti). Alevi kaymakam ya da TC kimlik numarasi olan Ermeni goremezsiniz demissiniz, ben Ermeni olan kaymakam biliyorum (Bunu basit bir google aramasi ile bulabilirsiniz). Turkiye Cumhuriyeti vatandasi olan 75.000 civari Ermeni vatandasimiz var ve bunlar icerisinde devlet icerisinde onemli gorevler ustlenmis arkadaslarimiz var. TC Kimlik numarasi olmayan Ermeniler ulkemize bir sekilde girmis ve diplomatik sorunlardan oturu oturum izni alamayan kisilerden olusuyor, bunlardan da bildigim kadariyla sinir disi edilen yok. Ayrica ulkemizde illegal is yapan kisilerin cok yuksek kisminin ayni cografik bolgeden gelmeleri, devletin buna goz yummasi bile Turkiye ile irkciligin ayni cumlede kullanmanin abesle istigal oldugunun gostergesidir. Universitede ayrimciliga ugradigini soyleyen arkadaslar gibi ben de kendi goruslerim yuzunden Ankara'nin gobeginde ayni cografi bolge kokenli hocalarim sayesinde dusuk notlarla mezun oldum. Butun sinifa bos amfide anlattigim dersten herkes 85-95 arasi not alirken ben 65 aldim (gecme notu 70 idi), itirazimla beraber idare mahkemesinde dava actim ve maddi hatadan oturu notum 95'e yukseltildi. Yukseklisansimi sen artik gelme diyerek bitirtmediler, afla geri dondum ve bitirdim. Hatta bana sen gelme diyen hocalarimdan biri esimin de bahse konu cografi bolgenin en guney dogusundan oldugunu ogrenince benim gibi dar kafali bir milliyetcinin nasil boyle bir kadinla evlenebildigini sormustu ve sertce de bir yanit almisti.
Netice itibariyla irkcilik bir hastaliktir ve her cografi bolgeden insan bu basit hastaliga yakalanabilmektedir. Ben bu sebeple o bolgeden, sehirden gelen diger insanlarin tumunu 1-2 kisi yuzunden mahkum etmedim.
Gelelim ABD'ye, oncelikle ABD tarihinde birakin musluman baskani cok uzunca bir sure katolikleri dahi baskan secmediler, ilk katolik baskan JFK idi. Isminde Hussein var diye musluman sandiginiz adamin vaftiz belgesi bile yayinlandi. Sari saclarima ve Ingilizceyi Avrupa'da ogrenmemden dolayi beni Avrupali "beyaz" sanan kisilerin etnik kokenimi ve dinimi ogrendikten sonra bana olan bakislarin nasil degistigini umarim siz ogrenmek zorunda kalmazsiniz. Uber ve Lyft icin soforluk yaptigim kisilerle ettigim sohbetlerde duyduklarim zaten basli basina fecaat, ABD'ye gelen herkes hakli veya haksiz bazi seyler duyacak.
Turkiye'de, Osmanli doneminde kolelik yasalken bile yerlesememis kole edinme ve ayrimcilik kulturu ABD'de 1968'de hala devam ediyordu. 1968'e kadar bir cok eyalette siyahlarin aksam sokaga cikmalari, beyazlarla oynamalari yasakti.
Her ulkede dar zekadan veya beyin soguklugundan kaynaklanan irkci kisiler olabilir, bu sebeple 1-2 insanimsi icin bir milleti irkcilik ile anmak buyuk hata olur, ama unutmayin ABD'de irkcilik kurumsal/yasal temelleri olan bir gerceklikti.
Bugun akli basinda bir cok ABDli bu yapilanlarin yanlis oldugunun farkinda oldugu icin irk temelli ayrimcilik bu ulkede cok ciddi bir suc. Eger bir seyin sucu yuksekse, tehdidi de o kadar yuksektir.
Kisisel sebeplerden oturu memuriyetimi yaktim, ulkemi terk edip ABD'ye geldim; ama ABD'nin de Turkiye'nin de ne oldugunu bilerek geldim. Eger yukarida yazdiginiz gibi bilgilere sahip olarak ABD'ye yerlesmeyi planliyorsaniz ciddi bir hayal kirikligi yasama olasiligini goz onune almanizi tavsiye ederim.
Umarim aciklayabilmisimdir.