@crazycells merhaba,
37 yaşındayım ve ABD ye gitmem durumunda ünv okumak istiyorum. Yaş sınırı var mıdır ve şartlar nedir?
Merhaba, Yıldız Teknik Üniversitesi 2. sınıf bilgisayar mühendisliği öğrencisiyim ve Amerika da herhangi bir üniversiteye geçiş yapmak istiyorum. Okulun öğrenci işlerine bu durumu sorduğumda geçiş yapan kişilerin olduğunu söylediler fakat süreç hakkında çok fazla bilgileri yokmuş.
Bu süreç nasıl işliyor, 0'dan mı eğitime başlanıyor yoksa ders saydırma vesaire gibi durumlar oluyor mu?
Ortalama bir şehirde aşağı yukarı 1 yılın maliyeti ne kadar olur?
Gecen hafta cok uzun bir aradan sonra ogrencilik hayatima geri donme karari aldim ve Delaware'deki Delaware technical community college de dersler almaya basladim. Herhangi bir major secmedim, sadece finans alaninda degisik dersler alma niyetindeyim. Daha oncesinden 4 yillik ve master mezunuyum. Gecen hafta ders icin okula ve sinifa gittim. Sadece 23 ogrenci vardi. Ben ve benim yaslarimdaki bir kisi haric diger herkes 18-20 yas araligindaydi diyebilirim. Tuhaf bir duygu! Daha ilk dersten hemen kaynastik, tanismalar, konusmalar, muhabbetler falan...Bazi dersleri sinifta yuz-yuze, bazilarini ise online almayi dusunuyorum. Amacim yaza kadar 5-6 tane ders tamamlamak.
Merhabalar dv2025 talihlilerinden biriyim. Amerika`da üniversite okumayı planlıyorum. Başka bir eyalete taşınmak istersem geçiş durumları nasıl oluyor? Bir eyalette in state durumuna geçtikten sonra okul değiştirmek istersem herhangi bir ayrıcalık veya daha başka bir zorlukla karşılaşır mıyım? Detaylı bir şekilde anlatabilir misiniz?
Merhaba. Bu yıl ABD'deki bir üniversiteden kabul aldım ancak hiç burs teklif etmediler. International kategorisindeki öğrencilerin harici olarak burs alabileceği kurumlar nelerdir? Harici burslara nasıl başvurabiliriz?
Merhaba,
Bir üniversitede mühendislik öğrencisiyim fakat okulum çeşitli sebeplerden dolayı uzadı ve ben de ailemle konuşup community college'a başvurmaya karar verdim. Bu yüzden bu konu hakkında sizlere birkaç sorum olacak:
1-Buradaki eğitimimi yarıda bırakıp abd'de bir eğitim almaya çalışmam f-1 vize başvurumu riske atar mı?
2- Hayatım boyunca hiç yurtdışına çıkmadım, Avrupadaki bir ülkeye schengen alıp birkaç gün kalmam vize sürecimde avantaj sağlar mı?
3- Community College'a gitmek için yapılan vize başvurularında red oranları hakkında herhangi bir duyumunuz mevcut mu?
Genç bir kardeşiniz olarak sizlerden yardım beklemekteyim.
@crazycells merhaba,
37 yaşındayım ve ABD ye gitmem durumunda ünv okumak istiyorum. Yaş sınırı var mıdır ve şartlar nedir?
Biraz eski bir içerik olsa da yine de yararlı
@Senay-Sirin iyi günler size bir soru sorsam tecrübenize binaen kızım SAT mat kısmından 780 /800 sözel kısmı daha düşük 500 /800 aldı lise not ortalaması da 3,96 okullara başvuru yaparken burs isteğimizle ilgili ayrı bir beyanda bulunmalımıyız yoksa zaten okulla direk değerlendirmeye alıyormu şimdiden teşekkürler
@cnttr, içinde söyledi: PARAMEDİK(EMT)
Merhaba Amerikada PARAMEDİK okumanın zorulukları?
Kolaylıkları?
İş bulma olanağı?
Yıllık kazancı?
Eğitim süresi ve kabul gören üniversiteler?
Bu konu hakkında yardımcı olabilir misiniz?Teşekkür ederim😇🙏
Merhaba. Paramedik maaşları hakkında ben de araştırma yapıyorum. Siz eğer kaynak hazırladıysanız bana da atabilir misiniz?
@Doncarleone vakit ayırıp cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. turist olarak gitmeden net bir fikir oluşmayacak sanırım. şuanda bizim imkanlarımızla en kolay yerlesebilecegimiz avrupa ülkesi olması cazip ama diğer her şey yabancı. ilk fırsatta yerinde görmekte fayda var. ama inşallah amerika çıkarda daha kolay yoldan hayallere kavuşuruz hep birlikte.
@crazycells teşekkürler çok sağ olun.
@zemheri sadece soru sormak icin yeni baslik olusturmayin, sadece bilgi verilince forumda yeni baslik acilmasini uygun goruyoruz.
Ayrica su bolum ogrenci vizeleri ile ilgili:
https://yesilkartforum.com/forum/category/89/öğrenim-vizeleri-f-m-ve-j
su bolum ise universite basvurulari ve lisans egitimi ile ilgili:
https://yesilkartforum.com/forum/category/117/önlisans-ve-lisans-eğitimi
dolayisiyla sorunuz icin dogru bolumdeki basliklari kullanmalisiniz.
(basligi ilgili yere tasidim)
@DewRM, içinde söyledi: Türkiye'de üniversite okumak mı Amerika'da community college okumak mı ?
Merhaba. GreenCard 2022 kazandım. Florida'da 2 yıllık İç Mimarlık (Interior Design) okumak istiyorum. 2 yıl sonunda iç mimar olarak çalışabilir miyim? İlla 4 yıllık okullara gitmem mi gerekiyor?
Sorunuzu ilgili başlıkta sorabilirsiniz.
https://yesilkartforum.com/forum/category/11/mühendislik-ve-mimarlık
@kimbilirkim, içinde söyledi: lise mezunu olduktan sonra amerikaya üniversite öğrencisi olarak gitmek
merhabalar. yeni bir üyeyim. tıp ve makine alanında kendimi geliştirip sağlık teknolojileri üzerine iş yapmak istiyorum. çok gelişmiş bir alan değil ve kendimi uzmanlaştımam eğer türkiyede kalırsam hem çok uzun sürecek hem de kısıtlı bir gelişim imkanım olacak. bu konu üzerine bellirli bir seviyede araştırma yaptıktan sonra en uygun ülkenin farklı işleyen sistemiyle amerika olduğunu gördüm. çünkü tıp eğitimi için 4 sene pre-medical dersler alıp herhangi bir alanda lisans eğitimini tamamladıktan sonra 4 sene de tıp fakültesi okuyorlar. ilk 4 senemi makine üzerine eğitim alarak geçirdikten sonra üzerine 4 sene tıp okuyabilirim. tabi bunlar işin biraz hayal kısmı. şimdi gerçekliğe dönelim.yeni lise mezunuyum. uluslararası öğrenci olarak amerikaya gelirsem bir üniversiteye başvurmak için neleri ne sırayla yapmam gerekiyor. bu konuda oldukça eksiğim. yaptığım ön araştırmalarla sat/act ve tofel/ielts gibi sınavlar hakkında bazı yazılar gördüm. aralarında en yabancı olduğum sat. amerikada bir üniversiteye başvurmak için ilk önce sat sınavına mı girmem gerekiyor?? tüm bunları ne sırayla yapmam gerekiyor?? ya da tüm süreç ne kadar vaktimi alır?? hadi diyelim ki tüm bunları tamam ettim. benim için en büyük sorun maddiyat. çok fazla birikmiş paramız yok. hem okuyup hem çalışarak halletmem mümkün mü? ya da burs bulabilir miyim? burs için nerelere başvurabilirim? kafam oldukça karışık. bu süreci yaşayan veya bilen birisi yardımcı olabilirse çok sevinirim. şimdiden teşekkür ederim.
Sorunuzu ilgili bolume tasidim. Bu bolumdeki basliklari inceleyip sureclere asina olabilirsiniz:
https://yesilkartforum.com/forum/category/117/önlisans-ve-lisans-eğitimi
Ozellikle de basvurular icin su basligi incelemelisiniz:
Fakat ABD'de yuksek ogrenim almak pahali bir surec, eger uluslararasi ogrenciyseniz burs olanaklari da biraz kisitli olacaktir. Eger okullardan kabul alirsaniz genelde sizi burs konusunda yonlendiriyorlar.
@crazycells cevabiniz icin teşekkürler. Su an ABD bürolarının hiç bir numarası yok, ABD ile alakalı sadece Türkiye'den WhatsApp numaraları var ve ne zaman sorsam aynı cevabı alıyorum. Email gonderdim yine aynı cevap. Durumumu ne kadar anlatırsam anlatayim anlamiyorlar.
@kingocali teşekkür ederim bir inceleyeyim
Merhaba,
Amerika'da college veya üniversite eğitimi için alabileceğimiz FAFSA ve benzeri eğitim yardım fonları konusunda bilgi sahibi olanlar bilgi ve tecrübelerini bu konu altında paylaşırlarsa çok sevinirim.
Hatta ilk soruyu da ben sorayım. FAFSA nedir, kimler alabilir, ne şekilde alınır, ne kadar yardım sağlarlar ve geri ödemeli midir?
Teşekkürler.
Bu konuyu bende merak ediyorum. Mesela eğitim kredisi aldık, ödemeyi okul bitince mi yapıyoruz?
FAFSA, Free Application for Federal Student Aid yani Ogrencilere Federal Yardim icin Ucretsiz Basvuru anlamina geliyor...
Lisans ya da lisansustu ogrencilerin basvurabilecegi bir maddi yardim basvurusudur. Genelde su sartlari gerektiriyor:
ABD Vatandasi, Green Card sahibi ya da ABD'ye ait bolgelerden birinin vatandasi olmak
Sadece erkekler icin -eger gerekiyorsa- SSS'ye kayit olmus olmak. Ayrintili bilgi icin: https://yesilkartforum.com/forum/topic/157/amerika-da-askerlik-kaydi-selective-service-system
SSN sahibi olmak
Yeterli bir ogrencilik sureci gecirme
(1) 4.0 not ortalamasi uzerinden lisans icin en az 2.0, lisansustu icin en az 3.0 not ortalamasina sahip olmak
(2) Her donem derslerin en az %70'ini gecmek
(3) Maksimum 6 yilda universite egitimini tamamlama(lisan egitimi icin)
Federal yardim alirken, yasal olmayan uyusturucu satmak ya da bulundurmak sucu islememis olmak
FAFSA basvurulari 2017-2018 egitim ogretim doneminde 1 Ekim gunu basladi, bazi yardimlar basvurular geldikce verildiginden ve bitebileceginden, basvurunun ne zaman yapildigi onemli olabiliyor, o nedenle cogunlukla cok geciktirmeden basvuruyu yapmak gereklidir. Basvuruda son 2 yillik vergi odemesi bilgileriniz de sorulmaktadir. FAFSA basvurusu yaptiktan sonra genelde su 4 yardimdan birine kabul edilirsiniz:
Pell Grant – Bu burs yillik ~$6000 dolara kadar burs almanizi saglar. Bu geri odemesiz bir burstur, yani egitiminiz bittikten sonra aldiginiz parayi geri odemeniz gerekmemektedir.
Stafford Loan – Daha onceki ismi Garanti Edilmis Federal ogrenci kredisi olan bu kredi, ogrencilere %4.29 sabit faizle verilmektedir.
Federal Perkins Loan – Bu kredi de Stafford Kredisi gibidir ama bazi secili okullar tarafindan direkt bir sekilde ogrenciye verilir, bu kredinin faizi %5'tir.
The Federal Work-Study Program – Bu programa kabul alan ogrenciler, part-time is alabiliyorlar. Pek cok durumda federal hukumet ogrencinin maasinin yarisini oduyor, diger yarisi da okul tarafindan odeniyor.
Ayrica FAFSA disinda da mali yardim basvurulari yapabilirsiniz. Bunun icin en iyi site hangisidir maalesef bilmiyorum ama durumunuza uygun olan farkli yardim turlerini internette arayarak bulabilirsiniz. Askeriyeye katilmis olmak, azinlik bir topluluktan gelmek, lbgt toplumunun bir uyesi olmak vs. gibi nedenlerle ayri burs basvurulari yapabilirsiniz.
Peki kredilerden biri çıktı. Ödemesini okul bitince mi yapıyoruz?
@schadow aldiginiz krediye gore degisiklik gosterebilir, ama genelde geri odemeler okulu bitirdikten 6 ay sonra basliyor.
Bilgiler için teşekkürler @crazycells
Peki vermiş oldukları bu kredileri kaç ay vadeye bölüp geri alıyorlar? Aylık 2000 2000 istemiyorlar değil mi?
@edelweiss bu biraz hangi krediyi aldiginiza, ne kadar borcunuz olduguna ve nasil bir odeme plani sectiginize bagli.
Geri odemeler 10 yil ile 25 yil arasi surebilir (genelde faiz orani daha az olacagindan 10 yillik seciliyormus). Asagidaki sitelerden anladigim kadariyla genelde kazandiginiz paranin %10 ile %20'sini geri odeme icin kullanmanizi bekliyorlar.
Küçük bir araştırma yaparak üniversiteler ve burslar hakkında bilgi toplamak istedim. Bu araştırma sürecinde Harvard, Stanford ve MIT üniversitelerinin hesaplama araçlarını kullanarak kabul edilmem durumunda ödeyeceğim net ücretleri öğrendim.
Harvard: $3000
Stanford: $5000
MIT: Ücretsiz
Bu hesaplama araçlarına göre kabul edilmem durumunda ödemem gereken ücretler bu şekilde. Bu ücretlerin hatalı mı yoksa doğru mu olduğunu anlayamadım.
Örneğin Harvard için ABD vatandaşı olan biri olmayana göre (yıllık gelirleri aynıyken) daha fazla ödüyor. Niye kendi vatandaşlarından daha fazla ücret aldıklarını anlamadım.
Bu üniversitelerin vizyon sahibi kişileri kabul ettiğini düşününce ücreti önemsememeleri mantıklı geldi.
Şimdi merak ettiğim konu şu. Bu üniversitelerin istedikleri kriterleri karşıladıktan sonra başvurur ve kabul edilirsem ödemem gereken ücretin farklı tutarda çıkması söz konusu olabilir mi?
Eğer kabul edilirsem hesapladığım bu ücretleri ödeyebilirim fakat daha fazla ödemem gerekirse ödeyemeye gücüm yetmeyeceği için kabul edilmemin bir anlamı kalmayacak.
Bu nedenle bu konu hakkında bilgisi olan var mı diye sormak istedim. Bilgisi olan varsa detaylarıyla paylaşırsa sevinirim.
Yıllık okul ücreti Harvard için 72500 dolar görünüyor. Okula kabul edilen öğrencinin ve ailesinin gelirine göre %100'e kadar burs verilebiliyormuş. Türkiye'deki özel üniversitelerde burslu okumak gibi düşünebiliriz. Bu hesaplama araçları kabaca bir fikir vermek için kullanılabilir ama tüm giderleri göstermiyor olabilir. Okulun kayıt kabul birimine mesaj atmak iyi olur bence.
@knnrn Yanıt için teşekkürler. O zaman hesaplama araçları doğru bilgi veriyor. Dediğiniz gibi kayıt-kabul birimine ulaşmak mantıklı olacak.
@crazycells Yüksek Lisans öğrencileri alabiliyor mu?
@sinan301 FAFSA ve Üniversite Eğitimi için diğer burs ve kredi olanakları içinde söyledi:
@crazycells Yüksek Lisans öğrencileri alabiliyor mu?
Evet, FAFSA'yi alabiliyorlar.
@crazycells 6 -12 aylık sertıfıka programları için Fafsa alınabılıyor mu? yada ne tür yardımlar mevcut geri ödemeli de olur? tecrube edenınız var mı?
@hockeyumpire2 FAFSA ve Üniversite Eğitimi için diğer burs ve kredi olanakları içinde söyledi:
@crazycells 6 -12 aylık sertıfıka programları için Fafsa alınabılıyor mu? yada ne tür yardımlar mevcut geri ödemeli de olur? tecrube edenınız var mı?
Bu cok baska bir konu, isterseniz bu konuyu ayrica konusmak icin baslik acabilirsiniz.
FAFSA'yi universite egitimi icin alabiliyorsunuz, sertifika programlari icin verip vermediklerini bilmiyorum ama sanmiyorum. Sanirim dediginiz programlar icin ancak ozel burs ve kredi programlari bulabilirsiniz.
Fafsaya basvurmak public charge olayını etkiler mi?
@It-s-thilda Green Card sahibi olmadan FAFSA alamazsiniz.
Ayrica egitim konusunda alinan yardimlar "public charge" olarak degerlendirilmiyor. Neticede amaciniz kendinizi gelistirip, bir is bulup topluma katkida bulunmak...
@crazycells green carddan sonrasını bahsetmistim zaten teşekkürler
@It-s-thilda, içinde söyledi: FAFSA ve Üniversite Eğitimi için diğer burs ve kredi olanakları
@crazycells green carddan sonrasını bahsetmistim zaten teşekkürler
"public charge" kural ve kosullari Green Card basvurusu icin gecerli. Su an icin sonrasini ve vatandaslik surecini etkilemiyor.
FAFSA basvurusu icin vatandas veya greencardli olmak gerekiyor. Dept of Education sizin girmis oldugunuz bilgileri SSA (social security administration) ile dogrulama yapiyor. Pell Grant gibi geri odemesiz egitim grantlari almak icin ise vatandaslik sart.
Türkiye'de okulu bitirip orada denklik almak için gerekli kuruma başvurdugumda benden bazı dersleri almamı isteyecekler bu dersleri almak için üniversiteye başvurdugumda (denklik için muhtemelen az ders alacagim) da fafsadan yararlanma şansım var mı
Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum