Merhabalar, bu sene içerisinde mezun oldum ve mezun olmadan önce ailemle beraber Pasaport çıkarttım. Harç bedeli ödemeden sadece defter bedeli ödedim.
Liseden mezun oluncaöğrencilik hayatım bitti ama pasaportum geçerliliği devam ediyor mu? Başvuru yaparken 17 yaşında olduğum için 5 yıllık pasaport aldım. 5 yıl boyunca sorun yaşar mıyım? Türkiye'de üniversite kaydı yaptırayım mı? GreenCard çekilişini bekliyorum.
@Pınar-Keser-Binay merhabalar ben kedilerimle geldim ve türkiyeye geri döndüm köpekler için de işleyiş aynı ise şayet amerikaya girerken kuduz aşısı ve çipi olması yeterli oluyor. türkiyeden evcil hayvanınızı çıkarmak için uçuşunuzdan 24 saat önce tarım orman bakanlığından belge almanız gerekiyor. bu belgelere amerika uçuşuna binerken havayolu firması bakıyor ülkeye girerken pasaport kontrolde extra bir kontrol olmuyor.
Eğer Türkiye'ye geri dönecekseniz Türkiye'ye girebilmek için kuduz titresi olması gerekiyor. Amerika'ya kalıcı gelecekseniz bir sıkıntı yok ancak geri dönme planınız varsa titreye Türkiye'de iken baktırmakta fayda var zira sonuçlanması 2-3 ayı bulabiliyor.
Bir de Amerika için geleceğiniz eyaletin giriş kuralları benim girdiğim eyaletten farklı olma ihtimali mevcut. eyalet için ayrıca bakmanızda fayda var.
Bir önceki mesajımda “kaynak” olarak ilettiğim link’i okudunuz mu? “iki telefon sahiplerinin bu düzenlemeden nasıl etkileneceği kesin olarak bilinmiyor” ama aktif olarak kullanıyorsanız iki telefonunuzu da sorun olmayacaktır diye düşünüyorum mantıken.
Bahsi geçen düzenleme vergisi ödense dahi ticari kar elde etmek için getirilen ve satılması planlanan telefonların yurtdışından getirilmesinin önüne geçmek için yapılan bir düzenleme
Neresi uygundur bilemedim sormak icin. Benim esim Amerikan vatandasi, kizimin henuz Turkiye kimligi/pasaportu cikmadi (Turkiye'de cikarmak daha hizli olur diye dusunuyorum ama gorecegiz), benim de Turk pasaportunun gunu gecmis durumda.
Bu durumda biz hepimiz yabancilar girisinden Amerikan pasaportlariyla girmeliyiz degil mi? Ben kimligi de veririm Amerikan pasaportu ile beraber ama artik esime ve cocuga da vize geregi yok galiba artik? Turkiye vatandaslari girisine yeltenmeyelim bile?
Bir de, bu ek soru :), diyelim ki benim ve cocugun Turk pasaportu cikti, ama esimin yok. Onu da alip esim yabanci ama beraberiz deyip Turk vatandasi girisinden hep beraber girebilir miyiz? Yoksa benim de kizin da yabanci ulke vatandasi tarafina mi gitmemiz gerekiyor esimle? Bu durumda olanlar varsa ne yapiyorlar?
..istanbuldan giris yapacaksaniz yabancilar pasaport bolumunde uzun kuyruk olusabiliyor,turksunuz turkce konusuyorsunuz, turk pasaportu sirasina girerseniz ,niye buraya girdiniz diye soran olmaz,istanbulun yeni havalaninda bulunmadim bundan sonrada turkiyeye gidecegimi dusunmuyorum,yeni hava alani hakkinda hic bilgim yok.turk vbeya yabanci pasaport kafaniza takmayiniz.....en son hawaii ye gittigimizde gumrukcu bayan memur o kulubeye git dfiye isaret etti bende gittim ama bir sonraki kulubeye gitmisim,bayhan pasaport memuru,bu kiosk hostesler ve pilotlar icin ama geldiniz hadi verin pasaportunuzu deyip giris yapti..
Konuya hakim bi arkadaş acil iletişime geçebilirmi benimle aynı sorunu yaşıyorum 14promax verizon sim kilitli diyor açtırmam için ne yapmalıyım yardımcı olurmusunuz
Verizon politikası eğer hala değişmediyse 60 gün o telefonda Verizon hat kullandıktan sonra unlocked olacak telefon ve istediğiniz hatla kullanabileceksiniz.
Ya da telefonun full ödemesini yaparak da Verizon’dan açtırabiliyorsunuz.
Merhaba arkadaşlar
Abdli erkek arkadaşımla Türkiyede evlenmek istiyoruz fakat çok merak ettiğimiz bir durum var.
Konsolosluktan randevu almak ne kadar sürüyor?
Evlilik dairesinden randevu almak ne kadar sürüyor?
Abdli erkek arkadaşım devlet hastahanesinden randevu alabilmesi kaç gün sürer?
Bütün bunları Türkiyede kalacağı zamanı hesaplayabilmek için soruyorum lütfen yardımcı olun. Ona göre bütçe ayarlayacağız ve işinden izin alacak. Yardımcı olursanız çok sevinirim
Selamlar, bir soru sormak istiyorum.
Benim de halihazırda 2 adet bordo pasaportum bulunmakta. Arnavutluk’a girerken 10 yıllık pasaportumla giriş yaptım fakat şimdi bu pasaportu vize başvurusu için konsolosluğa vereceğim. Ülkeden çıkarken aynı pasaportla çıkmak zorundayım sanırım. Bunu sormak istedim. Farklı bir pasaportla çıkmak istediğimde sorun yaratılar mı? Bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim.
Gelecek hafta TBMM'ye gelmesi planlanan yeni vergi paketinde yer alması beklenen zamlı yurt dışı çıkış harcı için Gelir İdaresi Başkanlığı sunumunda 3 bin TL ve her yıl değerleme oranında artış önerisi yer aldı.
2023 yılında kızım için araştırdığım süreçti kısaca bende tecrübelerimden bahsedeyim; son yıllarda ülkemizde de artan mülteci sorunu sebebiyle göç idaresi “türk anne babanın çocuğu nerede doğarsa doğsun türk vatandaşı’dır” kanun maddesini öne sürerek göçmenlik başvurularını reddederek nüfus müdürlüklerine yönlendiriyor. Forumda da önceki yıllarda bu durumla karşılaşanlar var. Göç idaresinin bu konuda ikili kararları olması sebebiyle (bazı kişilerin göçmenlik başvurusu kabul edilirken bazılarının ki reddediliyor) dava açan arkadaşlar mevcut, son durumlarını bilmiyorum. Bu sebeplerden ötürü ben konsoloslukta türk vatandaşı yapmıştım, pek de bir yerlerde tanıdığım olmadığından. Bence denenebilir göçmenliğe başvurarak zira sadece amerikan vatandaşı olarak türkiye de yaşamasının ilerleyen yaşlarda avantajı mevcut örn: üniversite sınavında yabancı öğrenci kontenjanından yararlanabilmeleri gibi. Eğer türk vatandaşı yaparsanız 18 yaşına gelen kadar vatandaşlıktan çıkartamıyorsunuz, 18 yaşından sonra vatandaşlıktan kendi isteğiyle ayrılma talebinde bulunabilir mavi kart için ancak bu durumda da kamu da çalışamama (657 memuriyet) gibi durumlar mevcut(burada memuriyet dışındaki bazı kadrolarda çalışabilir örn danışmanlık veya savunma sanayi de mühendis gibi). Geleceğin ne getireceğini bilmediğimden aklıma gelen örnekleri yazdım daha tecrübeli arkadaşlar belki daha fazla detay verip yol gösterebilirler.
Sağlıklı ömürleri olsun tüm yavruların
@sir-altan Altan bey siz Australia'ya gittiginizde Turkiye'den nasil haber aliyordunuz. Biz sizin kadar eski gelmedik Birlesik Devletler'e ama geldigimizde internet yok gibiydi. Dial-up kullananlar vardi ama IT meraklisi gencler genelde. Ben cocuktum ve babam pek technology sevmezdi o nedenle ilk interneti eve 90larin sonunda lisedeyken ben getirdim. Sanirim 1997 veya 1998. Turkiye'de cok az site vardi ve google yokdu. Site addresslerini bilmek gerekiyordu. Ama bazi haberleri ordan almaya basladik. Ilk yillarda tek haber telefon gorusmelerinden akrabamlardan geliyordu.
.....birader biz ilk australyaya gittigimizde sadece mektupla haberlesiyorduk,bir mektup yazar haftalarca bazen aylarca cevap gelmesini beklerdik,,,1970 lerde turkiyede herkesin evinde telefon yoktu, telefon hatlari altin gibi kiymetliydi.....turkiyeye tatile gidip donen olursa,veya turkiyeden yeni gocmen gelmisse hemen turkiye nasil o nasil bu nasil emlak fiatlari nasil diye sorardik.. o zamanlar mektup ve telegraf vardi.telefon lukusdu..... daha sonralari gocmen radyosu kuruldu haftada bir gun turk programi yapmaya basladi,tabi dogru haberi kim verir,radyo bir sagcilarin eline gecer bir solcularin eline.
..daha sonralari trt int adli turk kanali uydu yayini yapmaya basladi,biraz biraz memleket hasreti gidermeye basladik.
@eren-yildiz ve ben mahkemeye verdik. En son 12 temmuzda benim başvurumu göç idaresine iletmiş mahkeme hakimi. Şu anda son durum nedir dönüş olmadığından bilmiyorum. Süreç devam ediyor. Şu anda oturum izni alıp kalamaz cocuk olumsuz sonuçlanıyor. Kimine verilmiş kimine verilmemiş bir ara mart sonu - nisan başı alanlar var ben hepsini yazdım bakalım ne sonuç çıkacak.
Merhaba bu konuyu bende araştırıyorum, ancak net bir bilgiye ulaşmış değilim.
Edevletimdeki uyarı: e-Nabız Sisteminde Kayıtlı Çocukluk Aşı Takviminiz Bulunmamaktadır.
genelde asilari oldugunuza dair verilen kartlar sizde olur. yani eger sizde degilse ve eger elinizde asi oldugunuzu gosteren bir belge yoksa o durumda bir sey yapmaniza gerek yok.
genelde bu belgeleri geriye dogru cikartmaniz mumkun degildir, zaten oyle de olmasi gerekir, aksi durumda "gercek durumu yansitmayan" asi belgeleri cikartilirdi... O nedenle elinizde belge varsa bunlari goturebilirsiniz, eger elinizde belge yoksa bir sey yapmaniza gerek yok.
Amerikadan Türkiyeye nasıl sim kartı getirtebilirim bunu yapan bildiğiniz bir tedarikçi var mı?
Şu an türkiyede bulunan ve elinde kullanmadığı(aktif olması şart değil) fiziksel sim kartı olan varsa satın almak istiyorum. hattın kapalı olması önemli değil, sadece amerika sim kartı olması yeterli. Şimdiden teşekkürler.
"tebligat", devlet kurumlarinin bireylere veya tuzel kisilere yaptigi resmi bildirimlerdir. e-tebligat ise bu bildirimlerin elektronik yollarla ilgililere ulastirilmasidir.
Devlet daireleri eskiden bu bildirimleri sadece posta yoluyla yapardi, ama su anda posta yolunun yanisira e-tebligat ile de bildirim yapiliyor. Vatandaslarin ve tuzel kisilerin sorumlulugu ise kendilerine yapilan e-tebligat'lari devletin e-tebligat platformu uzerinden takip etmektir. E-devlet hesabinizla ve sifrenizle bu platforma rahatlikla ulasabilirsiniz. Vatandas olarak birine tebligat veya e-tebligat gonderemezsiniz; bunu sadece yargi kurumlari ya da devletin idari kurumlari yapabilir.
Resmi daireler tarafindan sahsiniza veya sirketinize yapilan bildirimleri e-tebligat platformundan takip edebilirsiniz. Vergi daireleri, SGK, mahkemeler ve savciliklar veya devletin baska bir resmi kurumu bu platformu kullanarak size bildirim yapabilir. Devlet kurumlari size bilgi verebilir, sizi gorevlendirebilir, veya sizden veya sirketlerinizden bir takim bilgiler isteyebilir. Bu tur istek ve bilgilendirmeler e-tebligat yoluyla yapilabilir. Devlet bu bildirimlerde "posta" yolunu da kullanabilir, ama gelisen teknoloji ile e-tebligat yontemi daha kullanisli ve yaygin sekilde kullanilmaya baslandi.
5 Ocak 2023'te Adalet Bakanligi, Ulastirma ve Altyapi Bakanligi ve Disisleri Bakanligi arasinda Elektronik Tebligat Sistemi Isbirligi Protokolu imzalandi. Bu protokole gore artik yurtdisinda yasayan TC vatandaslari da e-tebligat adresi alabilecek ve e-tebligat uygulamalarindan faydalanip hak kaybina ugramayacak.
Bir konuda bilgi sahibi arkadaşlardan bilgi rica edicem, hali hazırda özel sektörde SSK'lı olarak çalışmaktayım 2023 ortasında Amerika'ya taşınma durumumuz söz konusu. Taşındığımız süreye kadar tahmini 4135 prim gününü tamamlamış olacağım yani 4500 prim gününe 1 yılım eksik kalmış olacak. Benzer durumda eksik günü kalmış arkadaşlar bir şekilde taşındıktan sonra bir yerde kağıt üstünde çalışıyor gözüküp prim mi yatırdı aylık olarak yoksa toplu ödeme mi yaptılar eksik kalan prim günlerine istinaden.
4135 küsür günüm olacak ve ne olursa olsun bu günlerimin yanmasını istemiyorum , ne şekilde ilerlemek doğru yaklaşım olur?
@ahsenaydgdu Ben, Amerika'ya gelmeden önce T-Mobile prepaid E-sim almaya çalışmıştım ama TR'den kredi kartını kabul etmedi. Daha öncesinde Skype üzerinden telefon numarası almıştım, konuşma kalitesi iyiydi.
Soru: Kanuni dayanak nedir? Cevap: 4458 sayılı Gümrük Kanununun 167 nci maddesi, 2009/15481 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki "4458 sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Karar, 06/07/2011 tarihli ve 2011/39 sayılı Genelge.
Soru: Yolcu kimdir? Cevap: Ticaret, memuriyet, tahsil, ziyaret, tedavi veya turizm gibi herhangi bir amaçla kısa veya uzun bir süre kalmak üzere, yabancı bir ülkeden karayolu, demiryolu, deniz veya hava yollarından biriyle Türkiye Gümrük Bölgesine gelen yabancı bir ülkede oturan Türkler ve yabancılar ile herhangi bir amaç ile gittikleri yabancı ülkeden kesin veya geçici olarak dönen, Türkiye'de oturan Türkler ve yabancılar ile Türkiye'den aynı amaçlarla ve aynı yollarla yabancı bir ülkeye giden benzeri Türk ve yabancılardır.
Soru: Kimler yolcu sayılmaz? Cevap: Nakil vasıtaları sürücüleri ve hizmetlileri yolcu sayılmazlar. Dolayısıyla bu kişiler, yolcu beraberi eşya muafiyetinden yararlandırılmazlar. Ancak, bu kişiler girişte 1 karton sigara en fazla 1 litrelik 1 adet alkollü içki, en fazla 120 ml’lik 1 adet parfüm ve 1 adet kozmetik ürün ile en fazla 1 kilogram çikolata veya şekerden mamul yiyecek yolcu girişi yapılan sınır kapılarında açılan mağazalardan satın alabilirler. Ancak, kara hudut kapısından diğer ülkelere çıkış yapan nakil vasıtası sürücü ve hizmetlileri, dönüşlerinde alışveriş haklarını kara hudut kapılarında bulunan mağazalarda ayda en fazla 10 defa kullanabilirler.
Soru: Yolcu beraberi eşya nedir? Cevap: Yolcunun beraberinde getirdiği, ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen eşyadır. Her bir yolcu, beraberinde getirdiği Ek-9 liste kapsamı kişisel eşyayı ve 430 Avro’luk eşyayı muafen getirebilmektedir.
Soru: Yolcu beraberi kişisel eşya muafiyeti nedir? Cevap: 2009/15481 sayılı Kararın "Kişisel eşya" başlıklı 58 inci maddesi ile Karar eki Ek-9 liste kapsamı eşyaya muafiyet tanınmıştır. Sayfanın sonunda yer verilen Ek-9 sayılı listenin (A) bölümünde belirtilen eşya sadece yolcu beraberinde, (B) bölümünde belirtilen eşya ise, yolcu beraberinde ya da yolcunun gelişinden bir ay önce veya üç ay sonra getirilebilir.
Soru: Yolcu beraberinde getirilen Ek-9 sayılı liste kapsamı “A) Tüketim Maddeleri” bölümünde yer alan eşya için muafiyet nasıl uygulanır? Cevap: Yurda giriş yapan yolcuların Karar eki Ek-9 liste kapsamı “A) Tüketim Maddeleri” bölümünde yer alan eşyaya, yolcu beraberinde olmak kaydıyla, muafiyet tanınacaktır.
Tütün ve tütün ürünleri ile alkollü ürünler için muafiyet hakkı karşısında yazılı miktarı aşmamak kaydıyla her bir ürün için ayrı ayrı kullanılabilir. Ayrıca, tütün ve tütün ürünleri ile alkollü ürünlere ilişkin muafiyet hakkından, 18 yaşın altındaki yolcular faydalanamayacaktır.
Muafiyet kapsamındaki eşya tür ve miktarları şu şekildedir:
TÜTÜN VE TÜTÜN ÜRÜNLERİ
1- Sigaralar 600 adet
2- Sigarillolar (her biri 3 gr.dan ağır olmayan purolar) 100 adet
3- Puro 50 adet
4- Kıyılmış tütün (200 yaprak sigara kağıdı ile) 250 gr.
5- Pipo tütünü 250 gr.
ALKOLLÜ ÜRÜNLER
1- Alkol derecesi % 22’yi geçen alkol ve alkollü içkiler 1 lt.
2- Alkol derecesi % 22'yi geçmeyen alkol ve alkollü içkiler 2 lt.
KOZMETİK ÜRÜNLER
600 ml’yi aşmamak kaydıyla kolonya, parfüm, lavanta, esans veya losyon ile 5 adet cilt bakım ürünü ve makyaj malzemesi.
GIDA ÜRÜNLERİ
1- Çay 1 kg.
2- Çözülebilir hazır kahve 1 kg.
3- Kahve 1 kg.
4- Çikolata 1 kg.
5- Şekerden mamul yiyecek 1 kg.
İsteyen yolcular 1 kg çikolata veya 1 kg şekerden mamul yiyecek haklarının tamamını yani 2 kg’lık hakkı söz konusu eşyadan sadece birisi için kullanabilirler.
Soru: Yolcunun kullandığı ilaçlarını beraberinde getirmesi mümkün müdür? Cevap: Ülkemize gelen yolcuların beraberlerinde ya da gelişlerinden bir ay önce veya üç ay sonraki süreler içerisinde Kararın ekinde yer alan Ek-9'daki liste kapsamı şahsi tedavide kullanılmak üzere getirilen ilaçların, yolcuların seyahatleri süresince kullanmaları gerektiğine ilişkin gümrük idaresine belge (sağlık kuruluşundan alınan rapor, doktor raporu veya reçete vb.) ibraz edilmesi koşuluna bağlı olarak, ülkemizde kalınacak süre göz önünde bulundurularak, makul miktardaki ilacın girişine izin verilecektir.
Soru: Yolcu beraberinde getirilen Karar eki Ek-9 liste kapsamı evcil hayvanlar hangileridir? Cevap: Söz konusu listenin "f) Diğerleri" başlıklı bölümünün 9 uncu maddesinde geçen evcil hayvanlar ibaresi “kedi, köpek ve kuş” ile sınırlı tutulmaktadır. Veteriner sağlık raporu, orijin ve aşı belgesi ile varsa kimlik ve eşgal belgesi ibrazı şartı ve veteriner kontrolü kaydıyla işlem yapılmaktadır.
Soru: Yolcu beraberinde cep telefonu getirmek mümkün müdür? Cevap: Evet getirilebilir. Tv, müzik çalar, video oynatabilme özelliğine sahip olanlar da dahil olmak üzere yolcunun kimlik numarasına kayıtlı hatlarla kullanılmak şartıyla üç takvim yılında 1 adet cep telefonu yolcu beraberi kişisel eşya statüsünde telefonun kıymetine bakılmaksızın muafen getirebilmektedir. Yabancı misyon mensupları için bu sınırlama söz konusu değildir. Cihazların sorunsuz bir şekilde kullanılabilmesi için kayıt altına alınmaları ve kaydın yolcunun Türkiye’ye giriş tarihinden itibaren 120 gün içinde yapılması gerekmektedir. Kayıt işlemlerine ilişkin bilgilere Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun internet sitesinden ulaşılması mümkündür. (https://tuketici.btk.gov.tr/merkezi-cihaz-kayit-sistemi)
Soru: Yolcu Beraberinde Getirilen Cep Telefonları Vergiden Muaf Mıdır? Cevap: Evet vergiden muaftır. Ancak, Maliye Bakanlığı tarafından yapılan değişiklik ile 15/06/2012 tarihli ve 28324 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 6322 sayılı kanun ile 492 sayılı Harçlar Kanunu’nun 8 sayılı tarifesinin mülga “VIII- Telsiz harçları” bölümü yeniden düzenlenmiş ve tarifeye “VIII- Yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım izin harcı” bölümü eklenerek, ticari mahiyette olmaksızın yolcuların kendi kullanımları için yurt dışından getirdikleri alıcısı bulunan verici portatif telsiz telefon cihazlarının kullanım izni harç kapsamına alınmıştır. Bu kapsamda, yolcu beraberinde getirilen cep telefonları için 2019 yılı itibarıyla 618,60 TL - 1500 TL (18 Temmuz itibariyle guncel fiyat) - tutarında “Yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım izin harcı” ödenmesi gerekmektedir.
Soru: Yolcu Beraberinde Getirilen Cep Telefonlarından Alınan Harçlar Nereye Ödenir? Cevap: Söz konusu harcın, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunca veya mobil iletişim sunan işletmecilerce (GSM şirketleri) telefon cihazlarının elektronik kimlik bilgisinin kayıt altına alınması işleminden önce vergi dairesine veya yetki verilmiş bankalara ödenmesi gerekmektedir.
Soru: Yolcu beraberi hediyelik eşya muafiyeti nedir? Cevap: Transit yolcular hariç olmak üzere, yolcu beraberinde getirilip serbest dolaşıma sokulan gayri ticari nitelikteki, kişisel ve ailevi kullanıma mahsus veya hediye edilmek üzere getirilen eşyaya muafiyet tanınır. Muafiyet, her bir yolcu için toplam gerçek kıymeti 430 Avro'yu geçmeyen eşya için uygulanır. Ancak, 15 yaşından küçük yolcular için bu miktar 150 Avro olarak uygulanır.
Soru: Yolcular 430 Avro’luk hediyelik eşya limiti dâhilinde veya posta yoluyla cep telefonu getirebilir mi? Cevap: Hayır. Cep telefonu, Ek-9 liste kapsamı kişisel eşya olarak yolcu beraberinde ülkemize getirilebilmektedir. Hediyelik eşya statüsünde muafen veya vergileri ödenerek veya posta yoluyla cep telefonu getirilmesi mümkün bulunmamaktadır. Dolayısıyla, bu yolla cep telefonu getirilmiş olsa dahi hiçbir surette sahibine teslim edilmemektedir.
Soru: Yolcu beraberi hediyelik eşya statüsünde gıda ürünleri getirilebilir mi? Cevap: Yolcu beraberi hediyelik eşya kapsamında, tüketim amacıyla getirilen bitkisel ürünlerden taze ve kuru meyve ve sebzelerin üç kilogramına, diğer bitkisel ürünlerin ise bir kilogramına kadar muafiyet tanınır. Bunun dışında kalan her nevi ve miktardaki bitkisel ürünün getirilmesi halinde ticari miktar ve mahiyette olduğu kabul edilip buna göre işlem yapılır.
Tarım ve Orman Bakanlığınca düzenlenen 2012/11 sayılı Hayvansal Ürünlerin Kişisel Sevkiyatlarının Ülkeye Girişine İlişkin Kurallar Hakkında Tebliğ gereğince, et ve süt ürünlerinin kişisel sevkiyat olarak Türkiye’ye getirilmesi veya Türkiye’ye gönderilmesi mümkün bulunmamaktadır.
Soru: Yolcu beraberinde getirilen elektronik cihazlar için bir ödeme yapmak gerekir mi? Cevap: Evet, ticari ithalat maksadı dışında yurt dışından getirilecek olan elektronik cihazlardan bir defaya mahsus olmak üzere TRT adına "Bandrol ücreti" gümrük idarelerince tahsil edilmektedir. Ayrıca, yolcu beraberinde getirilen cihaz türü ve televizyon için ekran boyutuna göre değişen miktarlarda TRT bandrol ücreti tahsil edilmektedir.
Soru: Turistlerin inançları gereği yemeleri gereken özel gıda maddeleri yurda getirilebilir mi? Cevap: Turistlerin inançları gereği yemeleri gereken özel gıda maddelerinin gerek yolcuların beraberlerinde gerekse kargo olarak gelmesi halinde, hangi yolculara ait olduğunun ilgili turizm kuruluşu tarafından belgelendirilmesi ve bunlar tarafından tüketileceğinin taahhüt edilmesi kaydıyla, bu tür gıda maddelerinin Tarım ve Orman Bakanlığınca kontrol ve müsaade aranılmadan yurda girişine izin verilecektir.
Soru: Yolcu beraberinde getirilen eşyanın getirilmesi için yolcunun gelişinden bir ay önce veya üç ay sonrası olarak tespit edilen sürelerin aşılması halinde süre uzatımı mümkün müdür? Cevap: Eşyanın geldiği gümrük idaresinin bağlı bulunduğu Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğünce söz konusu süre aşımına neden olan durumun mücbir sebep ve beklenmeyen halden kaynaklandığının tespit edilmesi halinde bir defayla sınırlı olmak üzere en fazla 6 aya kadar süre uzatımı yapılması mümkündür.
Soru: Yolcunun gelişinden bir ay önce veya üç ay sonrası süreler içerisinde gönderilen kişisel eşyanın gümrük işlemleri nasıldır? Cevap: Yolcunun yanında getiremediği ve kargo veya posta ile gönderdiği kişisel eşyasında 30 kg ağırlık veya kıymet limiti bulunmamakta olup herhangi bir vergi tahsil edilmemektedir. Kişinin Türkiye’ye giriş yaptığı tarihi ispatlamak amacıyla pasaportu ile birlikte eşyanın bulunduğu gümrük idaresine başvurması gerekmektedir.
Soru: Vergileri ödenmek suretiyle yolcu beraberinde serbest dolaşıma sokulacak eşyaya ilişkin şartlar nelerdir? Cevap: Her bir yolcu için kıymeti 1500 Avro’yu geçmeyen eşyanın geldiği ülkeye göre değişen oranda tek ve maktu vergi uygulanır. Söz konusu vergi oranları eşyanın;
AB ülkelerinden doğrudan gelmesi durumunda %18
Diğer ülkelerden gelmesi durumunda %20
olarak uygulanmakta ve eşyanın;
a) Ticari miktar ve mahiyet arz etmemesi,
b) Yolcu beraberinde ya da yabancı bir ülkeden posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelmesi,
c) Diplomatik eşya ve yolcu eşyası hariç olmak üzere posta ve hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelenlerde brüt 30 kilogramı geçmemesi,
gerekir.
Yukarıda da belirtildiği üzere, yolcu beraberi hediyelik eşyaya ilişkin muafiyet yolcuların yaşına göre, 150 ve 430 Avro değerindeki eşya için geçerlidir. Yolcu beraberinde getirilen eşyanın bu değerleri aşması halinde, 1500 Avroyu geçmemesi kaydıyla eşyanın vergilendirilmesinde muafiyet miktarına [150 (15 yaş altındaki yolcular için) veya 430 Avro] tekabül eden vergi düşüldükten sonra kalan kısım için yukarıda belirtilen tek ve maktu vergi uygulanır.
Soru: Yolcu beraberinde getirilen eşyanın tek başına kıymetinin 1500 Avro'yu aşması halinde ne işlem yapılır? Cevap: Söz konusu eşyaya yürürlükte olan ithalat vergilerine ilişkin oranlar uygulanacaktır.
Soru: Yolcu beraberinde getirilen eşyanın kıymeti nasıl belirlenir? Cevap: Yolcu beraberinde getirilen eşyanın kıymeti, ibraz edilen faturaya, satış fişine veya eşya bedelinin ödendiğine ilişkin belgeye göre belirlenir. Bu tür belge ibraz edilememesi veya ibraz edilen belgede kayıtlı kıymetin düşük bulunması halinde, eşyanın kıymeti gümrük idaresince belirlenir.
Soru: Türkiye'ye giriş yapan yolcuların beraberlerinde getirecekleri eşyaya muafiyet uygulanabilmesi için geldikleri ülkede geçirdikleri süreye ilişkin bir sınır var mıdır? Cevap: Hayır buna ilişkin bir süre sınırı yoktur, ancak kara hudut kapısından giriş yapan yolculara muafiyet hakkı ayda en fazla 10 defa kullandırılır.
2009/15481 sayılı BAKANLAR KURULU KARARI EKİ 9 SAYILI LİSTE
YOLCU BERABERİ KİŞİSEL EŞYA LİSTESİ A) TÜKETİM MADDELERİ
a) TÜTÜN VE TÜTÜN ÜRÜNLERİ
1- Sigaralar 600 adet
2- Sigarillolar (her biri 3 gr.dan ağır olmayan purolar) 100 adet
3- Puro 50 adet
4- Kıyılmış tütün (200 yaprak sigara kağıdı ile) 250 gr.
5- Pipo tütünü 250 gr. b) ALKOLLÜ ÜRÜNLER
1- Alkol derecesi % 22’yi geçen alkol ve alkollü içkiler 1 lt.
2- Alkol derecesi % 22’yi geçmeyen alkol ve alkollü içkiler 2 lt. c) KOZMETİK ÜRÜNLER
600 ml’yi aşmamak kaydıyla kolonya, parfüm, lavanta, esans veya losyon ile 5 adet cilt bakım ürünü ve makyaj malzemesi ç) GIDA ÜRÜNLERİ
1- Çay 1 kg.
2- Çözülebilir hazır kahve 1 kg.
3- Kahve 1 kg.
4- Çikolata 1 kg.
5- Şekerden mamul yiyecek 1 kg.
B ) DİĞER EŞYA
a) GİYİM VE YOLCULUK EŞYASI
1- Yolcunun giyinip kuşanmasına mahsus eşya
2- Yolcunun yaşantısına mahsus eşya ile seyahat eşyası b) ELEKTRONİK /DİJİTAL EŞYA
1-LCD veya plazma ayrımı yapılmaksızın bir adet renkli televizyon (55 ekrana [55 ekran dahil] kadar)
2- Birer adet video kamera (10 adet boş kaseti ile birlikte) ve fotoğraf makinesi (hafıza kartı veya 5 adet filmi ile birlikte)
3- Bir adet GPS yön bulma cihazı
4- Bir adet dizüstü bilgisayar ya da PC, aksam ve parçaları (flash bellek, harici hard disk dahil)
5- Bir adet radyo veya radyo-teyp
6- Her türlü ses ve görüntü kaydedici ve oynatıcı cihazlardan bir adet ile bu cihazlara ait toplam 10 adedi geçmemek üzere üzerine kayıt yapılabilen plak, teyp kaseti, CD, VCD, DVD
7- Bir adet kasetli veya oyun kartlı elektronik oyun aleti
8- Tv, müzik çalar, video oynatabilme özelliğine sahip olanlar dahil olmak üzere GSM-Cep telefonu
(yabancı misyon mensupları hariç olmak üzere, yolcunun kimlik numarasına kayıtlı hatlarla kullanılmak şartıyla üç takvim yılında 1 adet) c) MÜZİK ALETLERİ
Elde taşınabilir müzik aletlerinden birer adet olmak üzere en çok 3 adet ç) SPOR VE OYUN ALETLERİ
1- Bir adet kamp çadırı
2- Bir adet dalgıç takımı
3- Bir adet motorsuz şişirme bot
4- Bir adet yelken tertibatlı sörf
5- Bir çift yüzme paleti
6- Golf malzemesi (golf aracı hariç)
7- Yolcunun tek başına kullanabileceği özelliğe sahip birer adet olmak üzere spor yapmasına mahsus diğer spor alet ve giysileri (paraşüt ve kayak takımı dahil, deniz motosikleti ve motorlu deniz kızağı hariç) d) SAĞLIK CİHAZLARI
1- Hasta yolcuya ait yatak
2- Maluller için hareket ettirici tertibatı bulunan motorlu, motorsuz koltuk
3- Şahsi tedavide kullanılan ilaçlar
4- Kişinin kullanımına mahsus tıbbi cihazlar
5- Gaz maskesi, koruyucu elbise e) MUTFAK EŞYASI
Yolculuk esnasında kullanılacak mutfak aletleri ile birer adet olmak üzere küçük ev aletleri f) DİĞERLERİ
1- Hac ve umreden gelen yolcuların beraberlerinde getirecekleri veya posta veya kargo yoluyla gönderecekleri, Müsteşarlık ile Diyanet İşleri Başkanlığınca belirlenecek miktarda hurma ve zemzem suyu
2- Çocuk yolcuya mahsus bir adet çocuk arabası
3- Çocuk yolcuya mahsus oyuncaklar
4- Bir adet ütü
5- Bir adet bisiklet
6- Bir adet el dürbünü (gece görüş dürbün ve gözlükleri ile gece görüş keskin nişancı dürbünleri hariç)
7- Araçla birlikte yolculuk halinde, aracın kendisine ve sürücüsünün kullanımına mahsus diğer alet ve cihazlar ( Akü şarj cihazı, akü ile çalışan otomobil süpürgesi, akü ile çalışan buzluk vb.)
8- Kişisel kullanıma mahsus kitap veya benzeri basılı yayın
9- Yolcunun beraberinde olmak kayıt ve şartıyla evcil hayvanlardan toplam 2 adet veya 10 adet akvaryum balığı (veteriner sağlık raporu, orijin ve aşı belgesi ile varsa kimlik ve eşgal belgesi ibrazı şartı ve veteriner kontrolü kaydıyla)
@crazycells
(Bu kapsamda, yolcu beraberinde getirilen cep telefonları için 2019 yılı itibarıyla 618,60 TL tutarında “Yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım izin harcı” ödenmesi gerekmektedir.)
Maalesef burdaki 618,60 TL lik ücrete, 18 temmuz 2019 tarihinde tekrar bir fiyat güncellemesi yapılarak 1500 TL ye çıkartıldı
+not olarak belirtmek isterim, tütün ve alkollü içecekler sınırlamasındaki kontroller hangi havalimanından girdiğinize, hangi uçuşu yaptığınıza göre değişiklik gösterir
Misal Kıbrıs-Adana uçuşu yapıyorsanız çok büyük ihtimalle havalimanından çıkış yapmadan,bavulunuzu x-ray cihazında kontrol etmek isteyeceklerdir, çünkü genellikle bu güzergahı ülkeye ucuz alkol ve sigara sokmayı meslek edinmiş kişiler kullanır
Ama Kıbrıs-İstanbul seferinde bu kadar sıkı kontrol yapılmaz
Bu konuları göz önünde bulundurarak bavulunuza katacağınız ürünlere karar verin
Bu konularda esnek yada katı oldukları yer ve uçuşları gözlemleyerek öğrenebiliriz
Hatta bu postun altına kendi deneyimlerinizi paylaşırsak, ona göre hazırlık yapabiliriz
Normalde yukardaki kurallarda belirtilmiş sanırım ama -varsa eğer- başından geçen birisinden duymayı istediğim için sormak istedim:
1000-2000$ civarı bilgisayar getirebilen oldu mu? Ve kaç tane getirebildiniz?
Yolcu Muafiyetleri Soru: Yolcu Beraberinde Getirilen Cep Telefonları Vergiden Muaf Mıdır? Cevap: Evet vergiden muaftır. Ancak, Maliye Bakanlığı tarafından yapılan değişiklik ile 15/06/2012 tarihli ve 28324 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 6322 sayılı kanun ile 492 sayılı Harçlar Kanunu’nun 8 sayılı tarifesinin mülga “VIII- Telsiz harçları” bölümü yeniden düzenlenmiş ve tarifeye “VIII- Yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım izin harcı” bölümü eklenerek, ticari mahiyette olmaksızın yolcuların kendi kullanımları için yurt dışından getirdikleri alıcısı bulunan verici portatif telsiz telefon cihazlarının kullanım izni harç kapsamına alınmıştır. Bu kapsamda, yolcu beraberinde getirilen cep telefonları için 2019 yılı itibarıyla 618,60 TL - 1500 TL (18 Temmuz itibariyle guncel fiyat) - tutarında “Yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım izin harcı” ödenmesi gerekmektedir.
Maalesef bu ücret 1ocak 2020 itibariyle 1838 liraya yükseltildi +bu ücrete 20 euro bandrol ücreti eklendi
Soru: Yolcu beraberinde getirilen elektronik cihazlar için bir ödeme yapmak gerekir mi? Cevap: Evet, ticari ithalat maksadı dışında yurt dışından getirilecek olan elektronik cihazlardan bir defaya mahsus olmak üzere TRT adına "Bandrol ücreti" gümrük idarelerince tahsil edilmektedir. Ayrıca, yolcu beraberinde getirilen cihaz türü ve televizyon için ekran boyutuna göre değişen miktarlarda TRT bandrol ücreti tahsil edilmektedir.
Yukarıda bahsedilen TRT bandrolünün yanına - 24 Aralık 2019 tarihinde yeni bir bandrol daha eklendi, bu tür elektronik eşyaları getirirken TRT bandrolünün dışında ek bu yeni bandrol ödemek zorunda kalacağınızı unutmamak lazım, artık kar-zarar oranını yapıp buna göre getirip getirmemek size kalmış, bu konudaki haber linkinide buradan okuyabilirsiniz ️️️
Merhaba, CBD oil ile (kenevir yağı) Türkiye'ye seyahat eden veya böyle bir tanıdığı bulunan oldu mu acaba? Varsa herhangi bir sorun yaşanıyor mu vs deneyimlerinizi aktarabilirseniz memnun olurum. Teşekkürler.
@padawan biz getirdik gecen Subat. Esimin agrilarina iyi geldigi icin ufak sise almistik. Valiz icinde , ucak alti olarak getirdik. 100ml roll on tipi idi. Yasal mi bakmadim acikcasi, MS icin onerilen bir agri kesici turu ve Amerika da marketlerde satildigi icin aldik ve getirdik. O sirada hic sorun olmadi.
Amerika'dan kedi getirdim. Bir Allah'ın kulu çıkıp, "Ne var o kutunun içinde?", "Evrakı var mı onun?", "Çıkar evrakı, bir göreyim" demedi (Evrakı vardı ve tamdı). Elimi, kolumu sallaya sallaya girdim. * Yolculuk tavsiyesi değildir. *
@gucarslan Hadi o siyasi bir karar. Los Angeles'taki başkonsolosluğu arıyorsun. "Veterinerden şu numaralı belge alınacak. Ama öyle her veteriner de olmaz; bu sertifikalı bir veteriner olacak" diyorlar. Veterinerin öylesini buluyorsun. Yüzlerce Dolar harcıyorsun. Kapıdaki memur ne kutuya, ne belgeye bakıyor. Uzaylı getirsen, sokarsın memlekete
Hadi, vakumlu ambalajda getirdiğin kavrulmuş Antep fıstığı "Allah" diyor mu diye kontrol eden Amerikalı'nın canı can; kadın kılığına girmiş Asım Can Gündüz'ü arabasına almaya çalışan yurdum insanınınki patlıcan. Tamam. Ben zaten ona kızmıyorum.
Yahu, sen KDV'den ÖTV alan devletsin. Papaz olduğun Amerika'ya para kazandıracağına, de ki, "Getirdiğiniz hayvana bakmayacağız. Belge melge de istemiyoruz. İsterseniz white walker getirin, ama girerken, Amerikalı veterinere vereceğiniz parayı, havaalanındaki vezneye yatırın". Biz de diyelim ki, "Yengenin Hermes'i çok eskimişti. Uluslararası toplantılarda, diğer first lady'lerle toplu poz verirken, mahcubiyetten boynumuz bükülüyordu. Zaten vergilendirilmiş kedi de kutsaldır. Helalühoş olsun devletimize"
Turkiye'ye girerken 10.000 euro veya ustu nakit parayi beyan etmelisiniz. Bu para icin vergi odemeyeceksiniz, fakat beyan etmeniz sart! 9.999 euro veya alti nakit para icin ise herhangi bir islem yapmaniza gerek yoktur.
Turkiye'ye girerken 10.000 euro veya ustu nakit parayi beyan etmelisiniz. Bu para icin vergi odemeyeceksiniz, fakat beyan etmeniz sart! 9.999 euro veya alti nakit para icin ise herhangi bir islem yapmaniza gerek yoktur.
Bu uyariyi ozellikle Avrupa'daki gurbetciler icin yapmislar. Onlar genelde karayolu ile "sila yolculugu" yaptiklari icin ve Turkiye'ye giderken yastik altinda "undertable" olarak biriktirdikleri Eurolari arabada yanlarinda "cash" olarak goturdukleri icin ve buna ragmen gectikleri ulkelerde (ozellikle Sirbistan, Macaristan, Romanya ve Bulgaristan gibi) bu nakit paralari beyan etmedikleri icin yakalaniyorlar. Ilgili ulke beyani olmayan paraya el koyuyor. Sila yolu gurbetcilerini uyarmak icin yapmislar.
Note: Sirbistan el koydugu bu paralarla ulkede okullar yaptiriyormus! En azindan para iyi bir sebeb icin harcanmis oluyor
2007-2014 ve 2019 yillarinda ucak ile turkiyeye gittim,pasaporttan gectikten sonra valizimizi alip kapiya yuruduk,hic kimse bir sey sormadi.avrupadan araba ile gidenler icin yukarda yazilanlar gercek,kadincagiz euro larini cay paketi icine doldurmus,ama komsu gumruk memuru bulup el koymus.avrupa devletlerinde yasiyan bir cok insanimiz sosyal yardimlarla geciniyorlar,bu arada gizlice calisip para kazaniyorlarsa bankaya yatiramiyorlar, ya-da banka yoluyla havale edemiyorlar turkiyeye giderkende yanlarinda goturuyorlar, uyanik bulgar gumrukculeri hemenj forum imzalatiyorlarmis,forum imzalanincada haklarini arama olanaklari kalkiyormus,
Selamlar,
Ben de ABD'den bir fotoğraf makinası getirtmek için arayışlara başladım. Gümrük konusunu incelemek istedim.
Ancak ürünün illa kutusunda gelmesine de gerek yok aslında. Getiren kişi kutusunu açabilir, hatta 1-2 gün kullansın resim falan da çeksin sıkıntı yok. Geçerken de boynuna assa olmaz mı ? Yine de gümrük v.s o işlere girecek mi acaba? Yada memurun fark edip etmemesine mi kalacak acaba diye düşünüyorum. Ürünün Fiyatı 430 euroyu geçmeyecek bu arada. Var mı böyle bir hikaye deneyimleyen arkadaşlar?
@hopasej ilgili makineyi kargo yoluyla almayacaksanız ve birisi tarafından ülkeye sokulacaksa gümrük işlemi görme ihtimaliniz %1 gibi bir şey. çantasına koyup ya da boynuna asıp gelebilir, bu çok normal. hatta kutusunu dahi getirebilir, açmasına bile gerek yok. kendisi için bir ürün almış gibi davranacaktır ki zaten 1 ürün için sormazlar. çantasından birden fazla ürün getiriyor olsa o zaman gümrük işlemine tabi tutulur.
kısaca öyle çok stres yapmadan makinenizi getirsin tanıdığınız kişi.
@sir-altan Altan bey siz Australia'ya gittiginizde Turkiye'den nasil haber aliyordunuz. Biz sizin kadar eski gelmedik Birlesik Devletler'e ama geldigimizde internet yok gibiydi. Dial-up kullananlar vardi ama IT meraklisi gencler genelde. Ben cocuktum ve babam pek technology sevmezdi o nedenle ilk interneti eve 90larin sonunda lisedeyken ben getirdim. Sanirim 1997 veya 1998. Turkiye'de cok az site vardi ve google yokdu. Site addresslerini bilmek gerekiyordu. Ama bazi haberleri ordan almaya basladik. Ilk yillarda tek haber telefon gorusmelerinden akrabamlardan geliyordu.
.....birader biz ilk australyaya gittigimizde sadece mektupla haberlesiyorduk,bir mektup yazar haftalarca bazen aylarca cevap gelmesini beklerdik,,,1970 lerde turkiyede herkesin evinde telefon yoktu, telefon hatlari altin gibi kiymetliydi.....turkiyeye tatile gidip donen olursa,veya turkiyeden yeni gocmen gelmisse hemen turkiye nasil o nasil bu nasil emlak fiatlari nasil diye sorardik.. o zamanlar mektup ve telegraf vardi.telefon lukusdu..... daha sonralari gocmen radyosu kuruldu haftada bir gun turk programi yapmaya basladi,tabi dogru haberi kim verir,radyo bir sagcilarin eline gecer bir solcularin eline.
..daha sonralari trt int adli turk kanali uydu yayini yapmaya basladi,biraz biraz memleket hasreti gidermeye basladik.
Merhaba arkadaşlar
Abdli erkek arkadaşımla Türkiyede evlenmek istiyoruz fakat çok merak ettiğimiz bir durum var.
Konsolosluktan randevu almak ne kadar sürüyor?
Evlilik dairesinden randevu almak ne kadar sürüyor?
Abdli erkek arkadaşım devlet hastahanesinden randevu alabilmesi kaç gün sürer?
Bütün bunları Türkiyede kalacağı zamanı hesaplayabilmek için soruyorum lütfen yardımcı olun. Ona göre bütçe ayarlayacağız ve işinden izin alacak. Yardımcı olursanız çok sevinirim
kisisel bilgileriniz var vizenin ustunde, o nedenle herkesle paylasmayin 🙂 ama is yerinden bahsediyorsaniz, calistiginizla yerle paylasmanizda genelde bir sakinca yok.
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!