@aguila Merhabalar,
Mevcut durumunuza ve hedefinize (Eylül sonrası eşinizi yanınıza almak) göre süreci iki şekilde değerlendirebiliriz. Ancak en hızlı ve yasal açıdan en risksiz seçenek öncelikle önemlidir.
Turist vizesiyle ABD’ye gelip içeriden (status adjustment) başvuru:
Bu yöntem teoride hızlı gibi görünse de önemli riskleri vardır:
Turist vizesiyle ülkeye giriş yaparken sınır görevlisi, “Ziyaret niyeti mi yoksa göç etme niyeti mi?” sorusunu değerlendirir.
Vize memuruna evlilik niyetinin gizlenmesi vize sahtekarlığı olarak değerlendirilebilir ve gelecekteki göçmenlik işlemlerini riske atabilir.
ABD’ye girdikten hemen sonra evlilik yapıp statü değiştirme talebi (I-485) bazı durumlarda retle sonuçlanabilir.
Bu nedenle turist vizesi ile gelip içeriden başlatmak hukuki riskler taşıdığı için önerilmez.
Türkiye’den eş sponsorluğu (I-130) başvurusu:
Bu süreç tamamen yasal ve doğrudur. Ancak Green Card sahibi olduğunuz için başvuru süreci biraz daha uzun sürer:
I-130 başvurusunu yaptıktan sonra eşiniz, F2A kategorisinde işlem görecektir.
2025 Nisan itibarıyla bu kategoride bekleme süresi yaklaşık 1 – 1,5 yıl arasında değişmektedir.
Ancak USCIS başvurusunu erken başlatırsanız (örneğin hemen evlendikten sonra yazın başvuru yaparsanız), 2026 ortasında ya da sonuna doğru eşinizin göçmen vizesiyle ABD’ye gelmesi mümkün olabilir.
Önerilen strateji:
Eylül sonrası eşinizi daha erken yanınıza almak istiyorsanız:
Düğünden sonra I-130 başvurusunu bir an önce yapın.
Bu arada eşiniz turist vizesine başvurabilir. Ancak başvuruda açıkça “Eşim ABD’de yaşıyor, ziyarete gitmek istiyorum” demelidir.
Turist vizesi alması garantili değildir, ama alırsa yalnızca ziyaret amacıyla gelip zamanında dönmesi gerekir.
Eğer ABD’ye gelip kalıcı olarak kalmak gibi bir düşünce varsa, tek ve güvenli yol Türkiye’den I-130 süreciyle gelmektir.
Dilerseniz, evlendikten sonra nasıl başvuru yapacağınızı adım adım da açıklayabilirim.