Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
  • ⭐⭐

    Sayın @crazycells 'in yerinde önerisiyle açtığım bu başlıkla, mahremiyete önem verenler için güvenilir uygulama ve yazılım önerilerini paylaşarak forum sakinlerine yararlı olmayı amaçlıyoruz.

    Ne yazık ki özel hayatımızın, konuşma ve yazışmalarımızın gizliliğinin, mahremiyetimizin giderek daha fazla ihlal edildiği, teknolojinin gelişimiyle toplu gözetlemenin (mass surveillance) kolaylaştığı ve yaygınlaştığı, veri toplamanın otomatikleştiği ve maalesef özgürlüklerin güvenlik adına daraltıldığı bir zamandayız. Böyle bir zamanda mahremiyet, veri güvenliği gibi konularda bilinçlenmek gerekir.

    "Benim saklayacak neyim var ki?" şeklinde düşünmek doğru değildir. Çünkü...

    1. Mahremiyetinize saygı beklemeniz için saklayacak bir şeyiniz olması gerekmez. Doğal olanı, gizli olmasıdır.
    2. Mahremiyetten vazgeçerseniz, düşünce özgürlüğünden, ifade özgürlüğünden, toplanma ve gösteri özgürlüğünden ve diğer hak ve özgürlüklerden de vazgeçmiş olursunuz. Demokratik hak ve özgürlüklerin başlangıcında ve temelinde mahremiyet yatar.
    3. Hakkınızda toplanan ve size önemsiz gibi gelen küçük verilerin toplamı, sizi sizden daha iyi tanımalarına yol açacak büyük verileri oluşturur.
    4. Sürekli gözetim altında olduğunuz duygusu, yaratıcı, yenilikçi düşüncelerinizi baltalar, otosansürü tetikler, topluma ve dünyaya yararlı bir birey olmanızı engeller.

    Devamlı gözetim altında olan insanlar eleştirel, aykırı, muhalif düşünce ve fikirler geliştirmekten ve bunları ileri sürmekten çekinirler. Böyle bir ortamda yanlışlıklara ses çıkarmak ve onları düzeltmek giderek çok zor ve hatta imkansız hale gelir. Sonuç olarak toplumda yozlaşma başlar, ilerleme yavaşlar. Otoriter yönetimlere elverişli bir zemin oluşur.

    Isınan kurbağa örneği güzeldir:

    Bu konu ilginizi çektiyse George Orwell'in 1984 isimli klasik eserini mutlaka okuyunuz. Dinlemek isterseniz sesli kitap olarak da

    bulunabiliyor.

    Bu uzun girişle başınızı ağrıttığım için kusura bakmayınız. Şimdi nihayet yazılım ve uygulama önerilerine geçebiliriz... 🙂

  • ⭐⭐

    İsterseniz ilk olarak WhatsApp alternatifi ile başlayalım. Malum WhatsApp ülkemizde fiilen varsayılan iletişim aracı haline gelmiş durumda çünkü...

    Facebook tarafından satın alınan WhatsApp, uçtan uca şifreleme desteği sunduğunu ileri sürse de....

    1. Kapalı kaynaklı bir uygulamadır, dolayısıyla uygulamanın gerçekte ne yaptığını bilemeyiz.
    2. Meta-data'yı şifrelemez ve bunların toplamı sizin hakkınızda önemli veriler sağlar.
    3. İkili ve grup iletişimleri Android cihazlarda Google Drive üzerinde otomatik olarak şifresiz şekilde yedeklenir, dolayısıyla uçtan uca şifreleme anlamsızlaşır ve aldatıcı hale gelir. Bundan çoğu kişinin haberi de yoktur.
    4. WhatsApp Facebook'a aittir ve Facebook'un veri güvenliği konusunda çok da iç açıcı bir geçmişi olduğunu söyleyemeyiz. Merak edenler, örneğin, Cambridge Analytica Facebook kelimeleriyle bir arama yapabilirler.

    Bunun yerine WhatsApp'ın da kullandığı güvenlik protokolü olan Signal'i kullanmayı düşünebilirsiniz.

    1. Signal açık kaynaklıdır. Kaynak kodlarını herkes inceleyebilir.
    2. Kar amacı gütmeyen bir vakıf tarafından sunulmaktadır.
    3. Kullandığı uçtan uca şifreleme protokolü uzmanlarca endüstri standardı olarak kabul edilmekte ve güvenilmektedir. WhatsApp, Skype gibi uygulamalar da uçtan uca şifreleme için Signal protokolünü kulllandıklarını ileri sürmektedirler.
    4. Yazılı, sesli ve görüntülü görüşmeye imkan vermektedir. Tamamen ücretsizdir.

  • ........

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @saulgoodman elinize saglik. Maalesef takip ve profilleme gunumuzun problemi... Bence de mumkun oldugunca privacy'e onem veren uygulamalari kullanmaya baslamak lazim. Forum uyeleri de begendikleri ve mahremiyete onem veren uygulama ve siteleri burada paylasabilirler.

    signal.org 'taki signal'i hem bilgisayara hem de telefona indirdim. Bundan sonra yavas yavas signal'e gecis yapacagim.

    Internet'te takip edilmeden gezinmek icin kullanilan Tor Onion Browser mevcut, fakat biraz yavas oldugu icin bunu kullanmak istemeyebilirsiniz, bu durumda da en azindan aramalarinizi DuckDuckGo ile yapmanizi tavsiye ederim. Diger arama programlarinin aksine sizi takip etmemek icin olusturulmus bir proje.

    Chrome, Safari gibi web tarayicilarina(browser) alternatif:

    Google, Bing gibi arama motorlarina alternatif:

    Duckduckgo icin ayrica telefon uygulamalari da mevcut, o nedenle telefona indirip de kullanabilirsiniz.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @gokcell zaten amac %100 guvenlilik degil (cunku bunu gerceklestirmek imkansiz), ama %100'e ne kadar cok yaklasirsa o kadar guvende olursunuz 🙂 Bu uygulamalarin cikis ve olusturulma amaclari farkli, o nedenle ilerde degismezler kanimca. Degisseler dahi bu amacla farkli alternatifler cikacaktir diye dusunuyorum.

  • ⭐⭐⭐

    Safari web tarayicisinda DuckDuckGo secenegini ana arama motoru olarak secebilirsiniz bu arada. Bu sayede adres satirina yazilan aramalarda direk DuckDuckGo uzerinden calisacaktir

  • ⭐⭐

    @gokcell, içinde söyledi: Mahremiyet İçin Güvenilir Uygulama ve Yazılımlar

    Bahsedilen uygulamalarin populerligi arttikca digerlerinden bir farki kalmayacaktir. Bugun oyle derler yarin bambaska seyler soylerler. Ve herturlu veri toplamaya devam ederler. Peki internete cikis araciniz olan evinizdeki modem ne kadar guvenli?

    Açık kaynak kodlarıyla yayınlanan uygulama ve hizmetlerden söz ediyoruz. Bunlar ileride başka yöne evrilirse (ki ihtimal çok zayıf), yayınlanmış kodları bir başkası alır, başka bir yerde yeniden hizmete sokar. Kervan yürür.

    %100 bir güvenliği değil, riskleri azaltmayı hedeflesek yeter. Riskleri azaltmanın maliyeti düşükse veya hiç yoksa, neden yapmayalım?

  • ⭐⭐

    Sayın @crazycells 'in isteği doğrultusunda size kısaca ProtonMail ve ProtonVPN'den de söz etmek istiyorum.

    ProtonMail ücretsiz bir e-posta hizmetidir. İsviçre merkezlidir, İsviçre veri koruma yasalarına tabidir. Açık kaynaklıdır. ProtonMail ile gönderdiğiniz ve aldığınız e-postalar şifrelenir, böylece alıcısı dışında kimse tarafından okunamaz. Oysa diğer popüler e-posta hizmetlerinde böyle bir şifreleme yapılmamaktadır; aldığınız ve gönderdiğiniz tüm e-postaların içerikleri ve ekleri başkaları tarafından da görülebilmekte, okunabilmektedir. ProtonMail adresinden ProtonMail adresine gönderilen tüm e-postalar her zaman şifrelenirken, ProtonMail adresinden ProtonMail dışında bir adrese gönderilen e-postalar, yalnızca isteğiniz üzerine şifrelenir ve sadece alıcıya başka ve güvenli bir kanaldan vereceğiniz özel bir şifre ile açılabilir.

    ProtonVPN, ProtonMail ile aynı şirket tarafından sunulmaktadır. Ücretsiz ve ücretli planları olan bir VPN hizmetidir. VPN, tüm internet iletişiminizi şifreli olarak yapmanızı sağlayan bir teknolojidir. VPN kullanmazsanız hangi web sitelerini ne sıklıkla ziyaret ettiğiniz, alıp verdiğiniz veriler, internet servis sağlayıcıları, devlet yetkilileri ve diğer yetkili-yetkisiz üçüncü kişiler tarafından okunmaya açıktır. VPN kullanarak sansürden de kurtulmuş olursunuz. Hiç değilse halka açık, ortak ağlarda, havalimanı, otel gibi yerlerde VPN kullanılması önerilmektedir.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @saulgoodman elinize saglik. Ayrica ProtonVPN sizin log'larinizi da tutmuyor diye biliyorum. Gerci bunu soyleyen baska sirketler de var, ama nedense ProtonVPN'e guvenirken, digerlerine cok da guvenemiyorum.

  • ⭐⭐⭐

    @crazycells Ne kadar geçerlidir bilemem ama zamanında şöyle bir siteye https://thatoneprivacysite.net denk gelmiştim.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @keysnambır elinize saglik, VPN'leri kiyaslamak icin faydali bir site olarak gorunuyor. Yeni bir VPN servisine kayit olmadan incelenmeli...

  • ⭐⭐

    "Top law enforcement officials in the United States, United Kingdom, and Australia told Facebook today that they want backdoor access to all encrypted messages sent on all its platforms. In an open letter, these governments called on Mark Zuckerberg to stop Facebook’s plan to introduce end-to-end encryption on all of the company’s messaging products and instead promise that it will “enable law enforcement to obtain lawful access to content in a readable and usable format.”


  • Protonmail son zamanlarda Amerika'dan ciddi sayıda fon desteği aldı diye biliyorum. Protonmail yerine tutanota yı daha samimi buluyorum. Almanya özellikle kişisel bilgilerin korunması konusunda Avrupa ülkelerinde en sert düzenlemelere sahip.

  • ⭐⭐

    @Final-Approach, içinde söyledi: Mahremiyet İçin Güvenilir Uygulama ve Yazılımlar

    Protonmail son zamanlarda Amerika'dan ciddi sayıda fon desteği aldı diye biliyorum. Protonmail yerine tutanota yı daha samimi buluyorum. Almanya özellikle kişisel bilgilerin korunması konusunda Avrupa ülkelerinde en sert düzenlemelere sahip.

    Tutanota da mahremiyet konusunda iddialı bir hizmet. Katkınız için teşekkürler!

    Size neden Tutanota daha samimi geliyor? Belirli somut sebepleri var mı?

    Fon iddialarına dair birkaç kaynak paylaşırsanız detaylarını okumak isterim.

    Neden İsviçre'yi tercih ettiklerine dair Protonmail açıklaması şurada.


  • @saulgoodman, içinde söyledi: Mahremiyet İçin Güvenilir Uygulama ve Yazılımlar

    @Final-Approach, içinde söyledi: Mahremiyet İçin Güvenilir Uygulama ve Yazılımlar

    Protonmail son zamanlarda Amerika'dan ciddi sayıda fon desteği aldı diye biliyorum. Protonmail yerine tutanota yı daha samimi buluyorum. Almanya özellikle kişisel bilgilerin korunması konusunda Avrupa ülkelerinde en sert düzenlemelere sahip.

    Tutanota da mahremiyet konusunda iddialı bir hizmet. Katkınız için teşekkürler!

    Size neden Tutanota daha samimi geliyor? Belirli somut sebepleri var mı?

    Fon iddialarına dair birkaç kaynak paylaşırsanız detaylarını okumak isterim.

    Neden İsviçre'yi tercih ettiklerine dair Protonmail açıklaması şurada.

    Tabii.

    Fon meselesi bizzat ProtonMail tarafından web sitesinde duyurulmuştu geçmiş zamanda. ( https://protonmail.com/blog/protonmail-has-raised-2m-usd-to-protect-online-privacy/ )

    Amerika, Massachusetts merkezli CRV'den yüksek miktarda para desteği aldılar.

    Tutanota'ya yöneltilen Protonmail'den neden daha iyisiniz sorusuna verdikleri cevap şöyle:

    "We are a European company and develop everything in Germany for security reasons. We don't have developers working the USA, and we have never taken venture capital investments from American companies."

    Bu açıklamada da Protonmail'in Amerika ve Amerikan şirketleri ile olan ilişkilerine gönderme yapmışlar.

    Teknik ve gizlilik açısından neden önde olduklarına ilişkin açıklamalarını şu linkden okuyabilirsiniz. https://www.reddit.com/r/tutanota/comments/b82a05/why_is_tutanota_better_than_protonmail/


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

115
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

419.9k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum