Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    Kasirgalar Nasil Olusur? Neye Gore Isimlendirilir?

    Kasirgalar, buyuk capta ve siddette donerek esen tropik ruzgarlardir. Bu ruzgarlarin hizi saatte 75 mil (~120 km)'den fazladir. Kasirgalar, bir tur tropikal siklondur; tropikal iklim kusagindaki denizlerde meydana gelirler ve olustugu yere gore isimlendirilirler.

    Tropikal siklonlar 3'e ayrilir:

    • Kasirga (hurricane)
    • Tayfun (typhoon)
    • Siklon (cyclone)

    Bunlar tamamen ayni doga olaylaridir ve isimlendirmeleri bulunduklari yere gore yapilir. Atlantik ve Kuzeydogu Pasifik'teki siddetli ruzgarlara Kasirga (Hurricane), Kuzeybati Pasifik'teki siddetli ruzgarlara Tayfun (Typhoon) ve Guney Pasifik ve Hint Okyanusundaki siddetli ruzgarlara da Siklon (Cyclone) denilir.

    alt text

    Sicak denizlerde yukselen havadaki nemin yogunlasmasi, hava duzensizlikleri, okyanusun sicak sulari ve surekli esen ruzgarlar kasirgalarin (tropikal siklonlarin) olusmasini saglarlar. Sicaklik ve basinc farkindan dolayi okyanus sulari uzerinde olusan ruzgarlar uzun sure devam ederse birleserek kasirgalari olustururlar ve ruzgarin siddetine ve hizina gore Saffir-Simpson olcegine dayanarak kategorilendirilirler. Kuzey Atlantik'teki kasirgalar genellikle Haziran'dan Ekim'e kadar olur. Gucunu okyanus neminden alan kasirgalar karaya vurduklarinda kisa surede yok olurlar.

    Kasirga isimleri Dunya Meteoroloji Orgutu (WMO) tarafindan belirlenir. Belirlenen 6 isim listesi vardir ve bu isim listeleri tekrar tekrar kullanilir. Isim listeleri alfabetik siraya gore adam ve kadin isimlerinden olusur. 2022 icin belirlenen kasirga isimler sunlardir:

    Alex Hermine Owen
    Bonnie Ian Paula
    Colin Julia Richard
    Danielle Karl Shary
    Earl Lisa Tobias
    Fiona Martin Virginie
    Gaston Nicole Walte

    Bugun itibariyle aktif olan son kasirga "Hurricane Dorian"dir. Bir sonraki kasirganin ismi Erin olacaktir. Q, U, X, Y ve Z harfleriyle yeteri kadar isim olmadigindan bunlar listeye dahil edilmezler. Bir kasirganin olumsuz sonuclara, can ve mal kaybina neden olmasi halinde o isim listeden cikarilir ve yeni bir isim listeye eklenir. 2012 yilinin kasirgasi Sandy, 2016 yilinin kasirgasi Matthew listeden cikarilan isimler arasindadir.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    Su an aktif olan Dorian Kasirgasi'na ait bilgi ve guncellemeler icin:

    https://yesilkartforum.com/forum/topic/2684/dorian-kasırgası


  • ek olarak: bir süre erkek isimleriyle de anılan kasırgalar daha sonra Doğa Ana temasına da uygun olması nedeniyle sadece kadın isimleriyle isimlendirilmiş.


  • Guzel bilgiler. Iste butun bu kasirga doneminin bittigi tarihlerde insanlar Atlantik Okyanusunu gecerek Amerika kitasina giderlerdi. Arkalarinada ticaret ruzgarlarini alarak. Bu sene ARC Rally 10 Kasimda basliyor mesela. Simdi bir baglanti kurayim. Eskiden insanlar Ekim Kasim aylarinda yelkenli teknesiyle Amerikaya yelken acarlardi. Simdi Green Card Basvuru tarihlerinin de Ekim Kasim aylarinda yapilmasi da ilginc bir tesaduf olmus 🙂

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @mamma-mia , içinde söyledi: Kasirgalar Nasil Olusur? Neye Gore Isimlendirilir?

    Guzel bilgiler. Iste butun bu kasirga doneminin bittigi tarihlerde insanlar Atlantik Okyanusunu gecerek Amerika kitasina giderlerdi. Arkalarinada ticaret ruzgarlarini alarak. Bu sene ARC Rally 10 Kasimda basliyor mesela. Simdi bir baglanti kurayim. Eskiden insanlar Ekim Kasim aylarinda yelkenli teknesiyle Amerikaya yelken acarlardi. Simdi Green Card Basvuru tarihlerinin de Ekim Kasim aylarinda yapilmasi da ilginc bir tesaduf olmus 🙂

    🙂

  • Yasaklı

    Yanlış bilgi sayın @crazycells kasırgalara genellikle kadın isimleri verilir. Sebebi giderken malı mülkü her şeyi götürdüğü içindir 😂

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @kivo, içinde söyledi: Kasirgalar Nasil Olusur? Neye Gore Isimlendirilir?

    Yanlış bilgi sayın @crazycells kasırgalara genellikle kadın isimleri verilir. Sebebi giderken malı mülkü her şeyi götürdüğü içindir 😂

    Dogrudur eskiden boyleydi 🙂 ama uzun bir suredir bu dediginiz gelenegi takip etmiyorlar 🙂

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    2020 yili icin belirlenen Atlantik bolgesindeki kasirga isimleri:

    Arthur Bertha Cristobal Dolly
    Fay Gonzalo Hanna Isaias
    Kyle Laura Marco Nana
    Paulette Rene Sally Teddy
    Wilfred

Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

62
Çevrimiçi

40.7k
Kullanıcı

4.4k
Konu

424.2k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum