@Henry-bloor Infosys ve tata consultancy dolandirici sirketler. Adlarinin gecmesi hakaret.
-
@Henry-bloor Infosys ve tata consultancy dolandirici sirketler. Adlarinin gecmesi hakaret.
-
-
Trump'in Agenda47 planlamasindaki gocmenlikle ilgili ana maddeler:
1- Milyonlarca yasadisi kacaklari toplu sinirdisi etmek.
2- ICE (Immigration and Customs Enforcement) agentasinin hem calisan sayisini hemde butcesini yukseltmek.
3- Santuary sehirlerin federal butceden aldiklari fonlari kesmek eger gocmenlik konusunda isbirligi yapmazlarsa.
4- Meksika sinirindaki duvari tamamlamak.
5- Yenilenmis guvenlik teknolojilerini sinir guvenliginde kullanmak.
6- Ozel sektoru de sinir guvenligi konusuna dahil etmek.
7- Iltica konusundaki yururlukteki kurallari gozden gecirip yenilemek.
8- Meksika ile sinir guvenligi konusunda daha fazla isbirligi yapmak.
9- Iltica konusundaki basvuru kriterlerini azaltmak ve islemleri zorlastirmak.
10- Sinir guvenligi icin butceden daha fazla fon ayirmak.
11- Askeriyenin degisik birimlerini sinir guvenligine dahil etmek.
12- Sifir-tolerans politikasini getirip uygulamak, ozellikle sinirlarda.
13- Dogumla otomatik olarak alinan vatandasligi sonlandirmak.
14- Liyakata (puanlamaya) dayali gocmenlik sistemini getirip uygulamak.
15- Vize ihlali yapanlara daha yuksek ve etkili cezalar vermek (visa overstay etc)
16- Vize kullanimlarini biometrik kontrol ve izleme sistemi ile daha etkin izleme (ulkeye giris cikislari)
17- Insan kacakcilari ile daha etkin mucadele etmek.
18- Kacaklara ve cocuklarina saglanan koruma programlarini (DACA vb) kaldirmak.
19- DACA korumasi altindakilere sinirdisi etme yolunu acmak.
20- E-verify sistem uygulamasini ise alimlarda mecburi hale getirmek.
21- Kacak calistiranlara yuksek miktarda cezalar kesmek. -
Son bir aydir cok sayida eyalet gezdim ve bir cok isletmeyi yakindan gorme firsatim oldu. Bazi seyleri gordukten sonra ABD'nin neden Meksika sinirlarini acik tuttugunu ve bu sekilde kacak girislere musade ettigini, hatta tesvik edercesine uygulamalar yaptigini daha iyi anlamaya basladim. Bu bir zaafiyet degil, tam tersine devlet politikasi. Donemsel olarak yapilan bir uygulama.
New Jersey'de, Brooklyn'de bir kac uretim yerini fabrikayi gordum. Iceride calisanlarin %90'i kacak giris yapmis insanlar. Agirlikli dil Isapnyolca. Saatlik 10-13 dolara calisan isciler. Beyaz Amerikali hic yok gibi, olan da white trash diyebileceginiz ot ya da meth parasini, oda kirasini ve McDonaldas'tan alacagi hamburgerin parasini cikarmaya calisan, gunluk yasayan, yarina dair hic bir plani olmayan alt duzey.
Pandemi'den sonra ABD yeni bir politika gelistirdi ve uygulamaya basladi. Dis ulkelere, ozellikle Cin'e cok bagimli hale geldiklerini farkettiler ve bunun artik bir ulusal guvenlik sorunu haline gelmeye basladigini gorduler. Ozellikle elektronik malzeme, cip uretimi gibi seyleri disa bagimliliktan kurtarmak istiyorlar. Cok buyuk tesviklerle uretimi yeniden ABD'ye geri cekmek veya burada yeniden uretim bantlarini kurmak istiyorlar. Cip ureticisi Micron'un New York Eyaletine 100 milyar dolar ile ulke tarihinin en buyuk yatirim karari alip baslmasi da bu paralelde. Yine Arizona da TMSC de cok buyuk bir cip uretim tesisi kururuyor. Sadece elektronik degil bir cok alanda uretim girisimi var. Ozellikle sanayi ve tarim alanindaki uretimde cok ucuz is gucune ihtiyac var.
Amerikalilar bu tesislerde, alt duzey islerde calismak istemiyor. Delivery islerinde calismak istemiyorlar. Mecbur kalan, caresiz ufak bir Amerikali kesim disinda burada calisanlar hep yeni gelen gocmenler, kacaklar. Depolarda, kargo sirketlerinde kutulari tiralara tasiyacak, yollarda elinde kurekle, dubayla tasreon sirketlerde calisacak ve daha bir cok sayisiz alt duzey iste calisacak milyonlarca vasifsiz isciye ihtiyac var. Bu isleede Amerikalilar calismiyor veya calismak istemiyor. Yasal gocmenlikle kapatilacak bir acik degil bu. Yasal gelenler ilk firsatta beyaz yaka ya da girimsci islere kayiyorlar. Fast food zincirleri bile calistiracak adam bulamiyor, normalde 11-12 dolara calistirabilecegi islere 15-20 dolar ucret vermeye basliyorlar adam bulabilmek icin. Alt duzey islerdeki bu ucret yukselmesi nihai fiyatlara yansidigi icin, yani isletmecilerin maliyetini arttirdigi icin enflasyona sebep oluyor.
Uretim maliyetini ve dolaysiyla enflasyonun dusmesine neden olacak cok ucuz is gucune ihtitac var. Ozellikle pandemi ve sonrasi bunu daha da ateslemis durumda. Kimse calistiracak birini bulamayinca restoranlar kapandi, saatine 20+ dolarlar teklif ederek isciler arandi. Sonucu da meydanda, ABD tarihinin en enflasyonist donemlerinden biri yasandi bir kac yildir. Her seyin fiyati yukseldi.
Kacaklara goz yumuluyor (hatta bir nevi tesvik ediliyor), bunlar iceriye girince cok ileri tarihlere, 2030-2035 gibi, en az 7-8 yil sonrasina mahkeme tarihi veriliyor ve o tarihe kadar kullanmasi amaciyla SSN ve calisma izni veriliyor. Bu kisilerin hepsi statusuz ama yasal olarak calisabilecek durumda. Ve bunlar, ki cogunun hic bir vasfi yok, ac kalmamak, gecimini saglamak icin bu alt duzey islere yoneliyor. Etraf ne is olsa yaparim abi diyen kacaklarla dolu. Bulasik yikayan bunlar, paket tasiyan bunlar, fabrikalarda, ciftliklerde, el emegi, kas gucu isteyen bu tur islerde cok ucuz ucretlere calisanlar bunlar.
Mahkeme zamani geldigi zaman, o zamana kadar aklini kullanarak GC veya baska bir statu almayi basaran %10 gibi kucuk bir azinlik disinda geri kalan hepsinin basvurusu red edilip deport ediliyorlar. Istatistikler ortada, ABD dunyanin en cok deport gerceklestiren ulkelerinden biri, her yil milyon insani deport ediyorlar. Gozden kacip deport edemediklerini de sorun etmiyorlar. Bu kisler kacak ve statusuz olarak alt duzey islerde carklarin ucuz olaerak donmesine yardim etmeye devam ediyor.
Ne zaman beyaz Amerikali is bulmamaktan sikayet edecek o zaman sinirlari kapatip kus ucurmayacaklar. O zamana kadar bu kacaklari istedikleri alanda suyunu, posasini cikarana kadar calistirip zamani gelince de deport edecekler. Hic kimseye burada kalici olma sozu vermeden, topluma entegre etme ihtiyaci duymadigi, bu yonde masraf etmeye bile ihtiyac duymadigi, gecici olarak somurecegi bol ve ucuz isgucu.
-
-
-
@Ayşenur-Zaza 2006 da Türkiye Antalya da izlemiştim. Bu gün Montreal de açık bir havada izledik ve gerçekten etkileyiciydi. Güneş in ve aydınlığın çok kıymetli olduğunu hissettim. Ve nedense geçmiş çağlarda tutulmalara yüklenen anlamlar (anlık kararma ve ortamın ısı ve ışık değişikliği ) kimbilir bilmeyenler için çok ürkütücü gelmiştir diye düşündüm🫣
-
@MySea, içinde söyledi: USA-TURK.com ve Forumuna Ne Oldu?
Eskiden birde Mezun Forum vardi. Ona ne oldu bilgisi olan var mi?
Benim green card başvurumu onlar yapmışlardı 10 dolar ücret alarak.
-
@crazycells Mükemmel bir arşiv. Fotoğraflara bakarken merak edip başka bilgilere de ulaştım. Çok teşekkürler...
-
-
Geçen sene aralık ayında yayınlandıktan "Generative AI" alanında bir çağ başlattı resmen. Sadece içerik üretiyor, içeriği özetliyor vs. için küçük çaplı öneriler veriyor diye düşünmeyin. Yazdığım kodu input olarak verdiğim zaman gözümden kaçan hataları vs. tespit edip bunları düzeltip bir çıktı sağlıyor. Eksikleri var mı? Tabi ki. Bazı durumlarda sonucu değiştirmeye çalışırsanız "halüsinasyon görmek" dediğimiz duruma geçip kafasına göre cevaplar üretebiliyor. Bu haliyle bile inanılmaz bir araç. Yayınlandıktan sonra eski yöneticim şöyle demişti: "Arkasında çalışan tüm teknolojileri biliyoruz, ancak halen nasıl çalıştığını anlayamıyorum"
Yapay zeka geliştirilmelerinin durdurulmasını desteklemiyorum. Çünkü bence sorun bu geliştirmelerin geldiği/geleceği nokta değil, insanlığın buna ne kadar hazır olduğu. Yanlış hatırlamıyorsam ChatGPT'nin yayınlanmasından birkaç hafta sonra OpenAI bir yazı yayınlamıştı, "Elimizde GPT-4'ten de çok karmaşık ve yüksek parametreli modeller var, ancak insanlık buna etik açıdan hazır olmadığı için yayınlamaktan çok uzaktayız" diye. Maalesef linkini şu an bulamadım.
-
-
@Amedh Eski sayfalar arasında bulup merak ettiğim bu kahve halen aynı kalitede ise bulup denemek isterim. Önerdiğiniz bir site var mı öğrenmek isterim 🙂
-
Evet bu spor gerçeten maliyetli bir spordur. Çok büyük hacimlere çıkacaksanız.
Sağlığımız için iyidir ve sizin fiziksel yorgunluğunuzu aldığı kesindir. Çok yoğun bir iş gününden sonra kendinizin spor salonuna girerken ki bitkinliğinizi ve o spordan çıktığınızdaki enerjinizi hissedince çok şaşıracaksınız. Oysaki mantıken içeride muazzam performans ile kendinizi daha çok yoracak olacakken işler hiç de böyle olmuyor. Kendinizi daha maskülen ve stresten arınmış olarak bulacağınıza garanti veririm. Amacınızı doğru belirlemeniz şarttır. Yarışmalara katılmayacaksanız günlük öğünlerinizin bir tık üstüne çıkarak ideal görünümü yakalayacaksınızdır. Tabi bunda en büyük etkenlerden biri de fiziki yatlınlığınız.
Spor candır ve mutlaka herkes yapmalıdır.
Dipnot: Lütfen spor günlerinzin birinde mutlaka 15 -30 dk arası kardiyo ile kalp sağlığınızı da destekleyin. Bu kas gelişiminizi de doğrudan etkilecektir. -
-
@kartalveat togg şu ana kadar bir kaç kazaya karıştı. Sorularınıza aşağıdaki Twitte cevap vermişler
-
@gucarslan elinize saglik sayin @gucarslan , ilginc bir istatistik...
grafiklerde 2020 oncesini de gormek iyi olurdu. dediginiz gibi pandemi doneminde genel olarak seyahatin azalmasi anlasilir bir durum...
-
ilk insanli yerli/milli supersonik jet ucagimiz, Hurjet'imiz. Tamamen Tusas tasarimi ve uretimi. Avionic'ler ve ucus bilgisayari Aselsan'dan.
-
@paramedik Merhaba, daha önce seyahat amaçlı 3 kez ABD ziyaretim oldu. Sadece New York gezecekseniz araba kiralamanıza gerek yok, Manhattan da arabayla gezmek imkansız zaten, hem trafik çok yoğun, hem de otoparklar çok pahalı. New York un 24 saat çalışan harika bir metro sistemi var, metroyla gidemeyeceğiniz hiçbir yer yok.
Şehirler arası ulaşım da ise araba kiralamak şart. Toplu taşıma imkanları az ve pahalı, araç kirası 2 kişi toplu taşımayı kullanmaktan daha hesaplı oluyor.
New York da gezilecek yerlerin çoğu Manhattan adasında, çoğu yeri yürüyerek bile gezebilirsiniz. Vaktiniz olursa bir gün de Brooklyn tarafına geçin, özellikle Bushwicks tarafını çok seviyorum ben, bütün mahalle grafilerle boyanmış, tam bir hipster bölgesi. Dumbo, Brooklyn Köprüsü, Greenwich Bölgesi, Grand Central Terminal, Times Meydanı (özellikle gece görün), Central Park mutlaka görün. Bir gün batımını Rockefeller Center'a çıkıp (mutlaka önceden web sayfasından biletinizi alın) oradan izleyin muhteşem Manhattan manzarasını.
Dolar Çıldırdı
-
Hadi yine iyisiniz, vergilendiriliyorsunuz
-
@MySea gözünüz aydın, vatan hasretinizi en alt seviyeye indirmek için devletimiz var gücüyle çalışıyor..
-
@MySea, içinde söyledi: Dolar Çıldırdı
Hadi yine iyisiniz, vergilendiriliyorsunuz
mantıklı hamle. oy kullaniyor ama 1 kere vergi vermiyor bencede vermeliler. Vermiyorlar ise vatandaşlıktan çıksınlar!
-
@rnc Gurbetçilere koyar mı hemen ikametgahlarını kuş adasındaki yazlıklarına çekerler yine de vergi vermezler
-
ABD'nin Haziran ayi itibari ile enflasyon orani 3% olarak aciklandi. Pandemiden bu yana ilk defa fiyatlarda gerileme goruldu.
-
Gurbetci meselesini kim ortaya attiysa, muhaliflerin agzina sakiz verdi...
Allah askina, siz hukumet olsaniz, oyaldiginiz yere bunu yapar misiniz?
Etkilesim icin muhtemelen tweeterda ortaya atilan yada gundem olsun diye kasitli ortaya surulen bir sey...
-
@semavi Twitterda gündemi oluşturan 3-5 tane haber hesabı var. Hepsi aynı haberi paylaşır örneğin biri bir haber paylaşır diğerleri de aynısını paylaşır. Aynı kişiye ait bile olabilirler o kadar peş peşe ve aynı haberleri paylaştıkları için. Tüm ülke gündemini onlar belirliyor işte biri ortaya bir şey atıyor öbürleri de kopyalıyor sonuç olarak milyonlarca kişi görüyor ama haber gerçek mi değil mi bilinmiyor
-
$1 = 33.02 TL
-
Carry trade ile faizden para kazanmak icin yurtdisindan para getirenler geriye cikmaya baslayinca ne yapacaklar merak ediyorum. O zaman dollari 40 da bile tutamayabilirler.
-
yıl sonuna doğru yine bir çıldırma yaşama ihtimali çok yüksek
-
@MySea Onlar para getirsin diye dolar sabit tuutluyor zaten aylardır
Sonbaharda bi gidecekler, bu zamlar zaten onlar için yoksa başka bir şey için değil
Dolar aşırı ucuz şu an piyasa koşullarına göre çok cazip bir fiyatta
-
$1 = 33.35 TL
-
Herhalde carry tradecilere verilen müjdenin sonuna geldik Ağustos ayı itibariyle
-
Gorunuse gore bugun tarihe kara Pazartesi olarak gecebilir. Uzakdogudan baslayarak tum borsalar ve kriptolar da dususler yasaniyor. Ortadogu'daki catismalar ve bunlarin yayilma ihtimali piyasalarda korku indexini yukseltti.
-
Amerikaya gelmeden parayı 3-5k dolar artıralım derken kara pazartesiye denk gelip 5k azaltmak da bizim şansımızmış
-
Bu arada, Turkiye'de bazi sigaralara zam gelmis bugun. 77 TL falan olmuslar.
Delaware'de ayni sigara markalari $10.50 civarinda.
Icmeyin su zikkimi
-
@MySea, içinde söyledi: Dolar Çıldırdı
Bu arada, Turkiye'de bazi sigaralara zam gelmis bugun. 77 TL falan olmuslar.
Delaware'de ayni sigara markalari $10.50 civarinda.
Icmeyin su zikkimi
Devlete vergi lazim.... siğara içmezsen alkol almazsan nereden vergi alacak
-
@MySea Ben o markalara 4.89$ ödüyorum, Florida'ya gelin
-
@EasternStar Hocam yok mu sizin oralarda kaçakcı
Bakın alamancı gurbetçiler bile bizimkini alıyor inatla, daha ucuz olması bahane memleketin tütününe bile hasretler
-
@EasternStar Kuba'dan kacak mi getiriyorlar?
Benzer Başlıklar
65
49.0k
Users
4.7k
Topics
468.6k