@Fatig-Terim calisma izni saglamaz F1 vizeleri nurse aide olarak egitimi ABD de tamamlasaniz bile bir yolu yok malesef sadece cekilisi kazanmaniz ya da baska yollarla greencard sahibi olmaniz durumunda mumkun
-
İyi günler, ben ve eşim şu anda Amerika'dayız, ve bu yaz Haziran başında Türkiye'ye geldiğimizde H-1B ve H-4 vize yenilemesi yapmamız gerekecek. Aynı kategoride başvurduğumuz ve vize bitim tarihinden 12 ay geçmemiş olduğu için posta yoluyla yenileyebileceğimizi tahmin ediyorum. Fakat AIS-USVISA sitesinde Mayıs ayında sistemin değişeceği ve şuanki posta alım lokasyonlarının posta kabul etmeyeceği yazıyor. Sizce ülkeye giriş yapana kadar beklemeli miyiz başvuruyu tamamlamak için? Şimdiden teşekkürler cevaplarınız için.
-
Önemli Duyuru
sn. forum kullanıcıları,
ilgili güncellemeye istinaden, durum tam olarak netlik kazanan kadar yeni talep alımı durdurulmuştur.
durum netleştiğinde tekrar bilgi verilecektır.
Rushvisasnow Ekibi
-
@semacaliskan952 2 Nisan sadece bayram haftasına denk geldiği için devlet resmi tatil de verince üzerine maalesef
-
@Papa_DoD-TV ! Merhaba, öncelikle böyle bir konuyu ele aldığınız için teşekkür ederim. Ben Ukrayna vatandaşı eşimle birlikte 23 Ağustos 2024 tarihinde Amerika’ya geldim. UHP statümüz 22 Ağustos 2026’da sona erecek, bu yüzden şimdiden plan yaparak yasal statümüzü kaybetmeden Amerika’da kalışımızı uzatmak istiyoruz.
Bu amaçla eşim ve ben TPS başvurusu yaptık, ancak sonradan öğrendik ki ben Türk vatandaşı olduğum için TPS alamıyorum. Eşimin TPS başvurusu hala beklemede, ancak Trump’ın son aldığı kararlar nedeniyle bu sürecin daha da zorlaşabileceğini duyduk.
Bizim merak ettiğimiz konu şu:
• UHP statümüz sona erdiğinde ne olacak?
• Daha önce re-parole şansı olduğunu gördük. Eğer bize de bu hak verilirse tekrar başvurabiliriz, fakat bu yeni parole süresi de bittiğinde ve tekrar uzatma verilmezse ne yapacağız?
• Amerika’da bir hayat kuruyoruz, düzenli çalışıyor ve vergimizi ödüyoruz, ancak UHP statümüz sona erdiğinde nasıl bir yol izlememiz gerektiğini tam olarak bilemediğimiz için endişeliyiz.İltica başvurusu konusunu da düşündük. Eşim iltica ederse ben de onun dosyasına bağımlı kişi (derivative) olarak eklenebilirim. Ancak savaş, doğrudan bir iltica sebebi olarak kabul edilmediği için dosyamızın zayıf olabileceğini düşünüyoruz. Bu da iltica talebimizin reddedilme ihtimalini artırıyor.
Eğer iltica başvurusunda bulunursak, mahkemeler ve itiraz süreçleri sayesinde 4-5 yıl boyunca ABD’de kalabiliriz, fakat en sonunda iltica talebimiz reddedilirse yine Amerika’dan ayrılmak zorunda kalacağız.
Bunun yanı sıra, iltica başvurusu yaptığımızda UHP statümüzü kaybetme riskimiz var. Bu da gelecekte UHP sahiplerine özel bir fırsat sağlanırsa (örneğin, Green Card yasası gibi), bundan yararlanamayacağımız anlamına geliyor.
Daha önce bu süreçlerden geçmiş biri olarak sizin nasıl bir yol izlediğinizi ve bu durumda en mantıklı seçeneğin ne olduğunu öğrenmek isterim.
Teşekkür ederim
-
Bu sorunu yaşayıp kişi silebilen var mı?
-
Herkese merhaba,
F2A vize kategorisi üzerinden Yeşil Kart alma sürecimin son aşamalarındayım ve yakında ABD’ye taşınacağım. Kız arkadaşımla henüz evli değiliz. Kendisi turizm sektöründe aktif olarak çalışıyor, son 6-7 yıldır bu alanda deneyimi var, önlisans mezunu ve İngilizce bilmiyor.
Eğer ABD’ye gittikten sonra onun için F2A başvurusu yaparsam süreç çok uzun sürecek ve yıllarca ayrı kalabiliriz. Bu yüzden onu mümkün olan en kısa sürede ABD’ye getirmenin alternatif yollarını araştırıyorum.
Bu profil göz önüne alındığında, hangi vize türü onun için en uygun olur? Turist vizesi (B1/B2), öğrenci vizesi (F1) veya turizm sektörüne yönelik bir çalışma vizesi uygun bir seçenek olabilir mi?
Her türlü tavsiye ve deneyimlerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum!
Şimdiden teşekkürler!
-
@Mehmetyanik ChatGPT ile gorusmenizi tavsiye ederim. icinde bulundugunuz durumu sanki bir uzmanla gorusuyormus gibi anlatin. Durumunuzun uygunlugunu size soyleyecektir.
Ben, 2018'de yeni ofis basvurusuyla L1A vizesi aldim. 3 kez extension aldim. Sadece ilk calistigim amaerikali avukattan mmnun kaldim. 3 ayri (Grape degil hic birisi) avukatin hepsi Turk avukatlardi ve omrumu yediler. Erken yaslandirdilar beni. Cogunlugu E2 ve O-1 biliyor ki bu ikisi en kolay dosya sureci olan ve hatlari kesin olan vize turleri. L1A biraz zor, her avukat anlamiyor. Kimisi ilk parayi alabilmek icin 'uygunsunuz" diyor, kimisi L1A bilmedigini soyleyemiyor 'uygun degil' diyebiliyor. Bana denk gelen turk avukatlar, bu konunun sizler icin hayati onem tasidigini umursamiyor. Eger sizi E2'ye yonlendirmeye calisan avukatla karsilasirsaniz, bilin ki o sizin iyiliginiz icin degil, kendi cebini dusunuyordur. L1A'ya uygun olup olmadiginizdan emin olmadan E2'yi dusunmeyin.
I-140 ve I-485'imi kendim doldurdum ve su an green card sahibiyim. Lutfen dikkat edin, amerikali turk avukatlarin bir cogu profesonellikten uzaklar. ChatGPT'nin $20'lik parali surumu size hepsinden daha faydali olacaktir. -
@erenist, içinde söyledi: Göçmen vize ve I-94 Güncellenmesi
Bu ı-94 belgesi acil lazım ev tutmak için bunu öğrenirken document number isteniyor bu nedir bilgisi olan var mı ?
Sizin I94 kaydınız olmaz, göçmen olarak giriş yaptığınız için, pasaportunuzda giriş damgası yani I551 var sadece. Bu damgayı ve bu damganın ne olduğunu açıklayan USCIS yazısı paylaşabilirsiniz.
Kas 27, 2020Temporary I-551 Stamps and MRIVs | USCIS Temporary I-551 Stamps and MRIVs | USCIS
A machine-readable immigrant visa (MRIV) usually has the following text on it: “UPON ENDORSEMENT SERVES AS TEMPORARY I-551 EVIDENCING PERMANENT RESIDENCE FOR 1 YEAR.” When a new immigrant first
-
@Aslıhan-Bilge-Solak Vzie ucretleri icin odenenen tutarin, odeme tarihinden itibaren 1 sene gecerligi var. sık sık kontrol ederek one cekebiliyorsunuz. en fazla 20 defa degisiklik yapabiliyorsunuz. olaki 1 seneniz doldugunda, o tarihten itibaren degisiklik yapamiyorsunuz ve randevu tarihiniz o tarihte kaliyor. O zaman ki tarih sizin icin uygun olursa katilrisiniz yada iptal edersiniz. 1 sene doldugunda iptal ederseniz de, yeni bir randevu icin tekrar ucret odemeniz gerekir.
devamli kontrol edin, slotlar aciliyor. Muhakkak one cekersiniz.
yine de sorunuz olursa cekinmeyin. Bol sanslar simdiden. -
Eşim Amerika Birleşik Devletleri'nde 20 yıldır Green Card ile ikamet eden birisi(Amerikan vatandaşı değil) Vatandaşlık başvurusunda bulundu fakat henüz sonuçlanmadı. Eşimle Türkiye'de evlendik ve bir yıldır evliyiz. Ben onun yanına kalıcı olarak yerleşmek istiyorum. Bu noktada en hızlı şekilde onun yanına gidebileceğim ve green card başvuru sürecimi onun yanında sürdürebileceğim bir vize türü ya da yöntem var mıdır? Siz değerli forum üyelerinin fikirleri beni çok memnun edecektir.
-
Merhabalar
Ben J1 ile ülkeye girip 6 ay sonra işi bırakmadan önce cos yaptım. j12Dan turiste başvuru yaparken j1 to j1 yapmaya çalıştım 10 ay sonra deny mektubu geldi. 180 gün içinde terkedin yazıyordu bende 150. gün çıktım. Şimdi türkiyedeyim 7 ay oldu. Bir süre daha burdayım ama turist başvurusu için sence ne kadar beklemeliyim. Bilgiğim kadarıyla evlenip işimi gücümü düzene koymam gerekiyor ama bu red sürecinden sonra mı 180 gün sayılıyor yoksa j1 den turiste başvurduğum andan itibarenmi 180'ni saymaya başlıyorlar merak ettim. 180 ni mektuptan sonra geçmedim sonuçta 3 yıl ban yemedim.. Ama eğer cos yaptığım andan itibaren sayılıyorsa kötü tabi -
J2 olan eşimin mevcut calisma vizesi H4’e geçerse iptal olur mu, yoksa son geçerlilik tarihine kadar geçerliliğini korur mu?
-
@EmirhanKurt Merhaba, bu konuda bilgim veya fikrim yok ancak bazi insanlar konsolosluklarin change of statu olayini sevmedigini soyluyor. Bununla birlikte burada universite icin change of statu yapip sonrasinda Tr de vize almis birisini taniyorum, yazlari gidip gelebilmek icin.
-
-
@Cihan Merhaba, ben şu an L1-A sürecindeyim. Bir avukatım var. araştırmışsınız az çok, eğer Tr deki ortağı olduğunuz şirket şartları karşılıyorsa ki en büyük şart en az 15-20 çalışanı olmalı, yasal olarak tüm gereklilikleri yerine getiren bir şirket ise evet daha mantıklı L1
siz bir avukata anlattıysanız şartları da karşılıyor olsanız sizi bu şekilde yönlendirirdi. hakkınızda hayırlısı olsun. -
@Fatig-Terim calisma izni saglamaz F1 vizeleri nurse aide olarak egitimi ABD de tamamlasaniz bile bir yolu yok malesef sadece cekilisi kazanmaniz ya da baska yollarla greencard sahibi olmaniz durumunda mumkun
-
-
-
vize reddi sonrası ais'te ki daha önce vize reddiniz var mı sorusuna hayır seçip randevuya giden oldu mu?
sanırım ds-160 formunda red olduğunu belirtip randevu sitesinde belirtmeyenler var. randevulara nasıl yansıyor merak ettim.
-
Amerika ve Kanada, birbirinin reddini ve onayını görür.
Amerika ve Kanada, Meksika ile sınır dışı edilen kişilerin bilgilerini paylaşır. Anlaşma gereği Meksika o kişilere bir daha vize vermez.
Amerika ve Kanada, Schengen vizesi için verilen retleri göremez. Spesifik olarak talepte bulundukları takdirde Schengen ofisi bilgi paylaşabilir.
Schengen bölgesine üye ülkeler, tüm bilgileri AB Parlamentosu tarafından oluşturulan Schengen Veri Sistemine girmekle yükümlüdür, dolayısıyla her ülke tüm Schengen başvurularını görür.
















Change of Status (I-539 Gocmen Olmayan vizeyi uzatma ya da degistirme)
-
Arkadaşlar form i539 (I-539) nasıl doldurulur elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıcam:
Formu https://www.uscis.gov/i-539 adresinden indiriyorsunuz. Formu bilgisayarda doldurmanız daha iyi olur.
- Form ücreti şu anda 370$ ayrıca son gelen güncelleme ile birlikte Artik kisi basi $85 biyometrik fee de odemek gerekiyor (https://www.uscis.gov/i-539 )
- Formu göndereceğiniz adrese şuradan bakabilirsiniz
- Form ücreti olan 370$ ı money order ödeme yöntemi ile yapmanız lazım. Money order i herhangi bir bankadan alabilirsiniz.
- Statünüzü B2 yada J1 den F1 yapacaksanız sevis fee ödemeniz gerekmektedir. Sevis Fee yi https://www.fmjfee.com/i901fee/index.html adresten ödeyebilirsiniz.
Money order üzerine alıcı adı olarak U.S Department of Homeland Security yazmanız lazım.
Bu formu göndermeniz için mevcut bir vizeye sahip olmanız gerekmektedir. J1 vizeniz bitmeden 1 ay önce başvurabilirsiniz. B2 vizenizi F1 yapmak isterseniz B2 ile giriş yaptıktan 3 ay sonra başvuru yapmanız daha makul olur. - Form ile birlikte i94 belgenizin kopyası pasaportunuzun ve vizenizin kopyası, money order, uçak biletiniz ve hesap dökümü ile birlikte göndermeniz lazım. Eğer vizenizi F1 e çevirecekseniz bu dökümanlara sevis fee,i20 , diplomanızın kopyası, referanslarınız , Türkiyedeki aile bağlarınızı dahil edebilirsiniz. Bunları gönderdikten sonra uscis size 2-3 hafta içerisinde i797c belgesi gönderecek. Bu belge ile başvurunuzun hangi aşamada olduğunu takip edebilirsiniz.
- I-797 de yer alan Receipt Number ile https://egov.uscis.gov/casestatus/landing.do Adresinden durumunuzu kontrol edebilirsiniz.
- Öğrenci vizesi için başvuruyorsanız yaptığınız başvuru onaylanmadan okula başlayamazsınız.
- Başvurudan sonra gelen I-797C ile birlikte ben Wisconsin ID si almıştım ehliyet için başvuru yaparsanız onuda veriyorlar 6 aylık oluyorlar genelde. ID almanızı öneririm sürekli pasaport taşımak zorunda kalmazsınız ve polis ile münakaşaya girmek durumunda kalmazsınız.
- Bu adresten dosyanızın ortalama ne kadar zaman içerisinde sonuçlandığını görebilirsiniz.
https://egov.uscis.gov/cris/ptAllFormsAverage.do
Şimdi gelelim i539 formu nasıl doldurulur ?
Part 1 Kişisel bilgileriniz ile ilgili bölüm:
1: alien number göçmenlik numaranızdır . Green cardınız gibi bir kalıcı oturum kartınız varsa arkasında yazar bu numara
2: Uscis sitesinden hesabınız varsa hesap numaranızı buraya yazabilirsiniz.
3a: Soyadınız
3b: Adınız
3c: Orta isminiz. Örnek olarak isminiz Mehmet emin dogan ise Orta isminiz Emin oluyor
4a: in care of kısmı başkası ile yaşıyorsanız başkasının adresini veriyorsanız iletişim için o kişinin adını yazmanız lazım buraya
4b: cadde sokak adı ve numarası
4c: binada oturuyorsanız apt seçip kaçıncı dairede oturduğunuzu boşluğa yazıyorsunuz
4d: Şehir
4e: Eyalet
4f: Zip kodunuz
Pyhsical Address yaşadığınız adres burayıda yukarıdaki adres bölümü gibi dolduruyorsunuz.Other İnformation
6: Doğduğunuz ülke
7: Nerelisiniz vatandaş olarak. Örnek olarak Almanya vatandaşlığınız varsa türk vatandaşlığından çıkmışsanız buraya Almanyayı yazabilirsiniz.
8: Doğum tarihiniz
9: Abd de var ise Sosyal Güvenlik Numaranız
10: Abd ye en son giriş yaptığınız tarih
11a: i94 formunda yer alan giriş çıkış numarası. i94u https://i94.cbp.dhs.gov/I94/#/home bu addresten sorgulatabilirsiniz
11b: pasaport numaranız
11c :Bu kısım bazen kafa karıştırıyor tam emin olmamamla birlikte bazı ülkeler pasaportun yanında pasaportu yanınızda dolaştırmamanız için kart gibi birşey veriyorlar. Bu kısıma o kart numarasını yazıyorsunuz
11d: Pasaportunuzu hangi ülkeden aldınız
11e: Pasaport bitiş tarihi
12a: Mevcut vize türünüz
12b: Mevcut vizenizin biteceği tarih
12c: i94 ü kontrol ettiğinizde orada abd den çıkmanız için gereken son tarih bölümünde D/S yazıyorsa bunu işaretliyorsunuzPart2
1: Mevcut statünüzü devam ettirmek istiyorsanız bunu seçin
2a: Başka bir vize türüne başvurup hangi tarihe kadar sürmesini istiyorsanız yeni statünüzün bunu işaretleyip tarihi girmeniz lazım
2b: Vizenizi Hangi vizeden hangisine çevirmek istiyorsunuz
3: Öğrenci vizenizi yenilemek istiyorsanız bunu seçin
4: Bu başvuruyu sadece sizin için dolduruyorsanız bunu seçin
5a: Bu başvuruyu aileniz için dolduruyorsanız bunu seçin
5b: 5a yı seçtiyseniz kaç kişi için doldurmak istiyorsanız o sayıyı yazın buraya.PART3
1a: Bu şık 2a ya benziyor. Yeni statünüz ile ne zamana kadar kalmak istiyorsunuz
1b: Yine yukarıdaki gibi i94 tte çıkmanız gereken tarih bölümü D/S yazıyorsa bunu seçin
2a: Formu aileniz çocuğunuz adına dolduruyorsanız seçin bunu
2b: yukarıdaki şıkka yes dediyseniz fiş numaranızı girin
3a: Bu formu ailenizden birisi için doldurup doldurmadığınzı soruyor
3b: Yukarıda pending li şıkkı seçtiyseniz yine fiş numaranızı girmeniz lazım buraya
3c: Ailenizden birisi için dolduruluyorsa bu form Kimin için dolduruluyor kişi ismini soruyor
3d-3e-3f adres bilgileri
Eğer formu kendiniz için dolduruyorsanız 3c-3d-3e-3f ile işiniz yok sizinPART4
1a: Pasaportu aldığınız ülke
1b: Pasaportun geçerlilik tarihi
Foreign Home Address Abd dışında oturduğunuz adres
2a-2b-2c-2d-2e-2f kısmına Abd dışında oturduğunuz adresi giriyorsunuz3:Başka birisi başvuruya eklendiyse yes diyeceksiniz eklenmediyse no
4: Size yada beraber başvurduğunuz diğer kişilere ait daha önceden böyle bir başvuru varmı
5: Abd de göçmenlik için başvuru yaptınız mı daha önce
6:Daha önce hapse girdinizmi
7-8-9-10-11 Daha önce suç işlemediyseniz No diyin
12: Askere gittiniz mi yada asker olarak çalıştınız mı
13: Hapishane yada çalışma kampında çalıştınız mı
14: Herhangi bir silahlı örgüte katıldınız mı
15: Silah ticareti yaptınız mı
16: Askeri eğitim aldınız mı
17: Hiç göçmen olmayan statünüzü ihlal ettiniz mi
18: Mevcut süren bir davanız varmı
19: Bu başvurudan önce abd de hiç çalıştınız mı ? Çalıştıysanız Formun son sayfalarında yer alan Part 4 bölümünde iş detaylarını yazmanız lazım
20: Daha önce Abd ye j1 ile geldiniz mi yada şuanda j1 ile mi geldinizPART5
1a eğer başvuruyu herhangi bir çevirmen yardımıyıla yapmadıysanız bunu seçiyorsunuz
1b eğer çevirmen yardımı aldıysanız çevirmenin yazıları hangi dile çevirdiğini soruyor
2 Avukat aracılığı ile başvuru yapıyorsanız avukat ismini yazıyorsunuz
3a Sizin imzanız
3b Belgeleri doldurma tarihi
4 Başvuranın telefon numarası
5 Mobil telefon numaranız
6 email adresiniz
6a ve 6b yine çevirmen bilgileri. Bu kısımdan sonraki bilgiler çevirmenlerle alakalı .En sonda yer alan part 4 bölümü ise 1. soruda part 4 bölümünde yer alan 18 soruya yes dediyseniz onun hakkında bilgi vereceksiniz. No dediyseniz part 4 19 soruda no dediyseniz nasıl geçineceğiniz yazıyorsunuz 2. kısıma
Aynı şekilde part 4. 19 soruya yes dediyseniz yine bilgi vereceksiniz 3 kısma.
part 4. 20 soruya yes dediyseniz 4 boş bölüme ayrıntıları yazacaksınız
Supplement A bölümünde ise forma başkalarını eklemek istiyorsanız dolduruyorsunuz onları.Aklınıza takılan birşey olursa yazabilirsiniz arkadaşlar. Başvurunuzun onaylanmanızı kimse size garanti edemez. Başvurunuza cevap gelmesi ortalama 4-5 ay sürmektedir.
-
I-539 Basvurusu yapanlarin Yasal Statulerine Dair Bilgiler
Bu post'ta sikca EOS ve COS kisaltmalarini kullanacagim, oncelikle bunlari aciklayayim...
Extension of Status (EOS) yani statunuzu uzatmak ve Change of Status (COS) yani statunuzu degistirmek anlamina geliyor.
Su USCIS sayfasindan (Non-immigrant services) alintiliyorum...
1. EOS icin su sartlari saglamalisiniz:
- ABD'ye non-immigrant (gocmen olmayan) vizelerin biriyle girmis olmalisiniz
- I-94 formunuzdaki son kalis tarihinizin gelmemis olmali (link)
- Gocmen olmayan vize kurallarina ve sartlarina uymus olmalisiniz (okula katilma, calisma gibi kurallari ihlal etmemis olmalisiniz)
- ABD yasalarina uymus olmali ve gocmenlikle ilgili haklardan sizi mahrum birakacak hicbir yasadisi aktivitede bulunmamis olmalisiniz
- ABD'ye girisinizde amacladiginiz ya da benzer aktivitelere devam etmeye niyetiniz olmali
Soru: I-94 suresi bittikten sonra EOS basvurusu yapabilir miyim?
Cevap: I-94 tarihiniz bitmeden I-539 basvurunuzu baslatmis olmalisiniz eger I-94 tarihiniz gectikten sonra basvuru yaparsaniz basvurunuz reddedilir.Soru: I-539 ile EOS basvurunuzu zamaninda baslatmaniza ragmen, USCIS I-94 tarihiniz bitmeden bir karara varmazsa ne oluyor?
Cevap: I-94 sureniz bittiginde, ABD'de lawful non-immigrant (yasal gocmen olmayan) statunuz bitmis oluyor ve out-of-status oluyorsunuz. I-94 sureniz bittiginde zamaninda I-539 basvurusu yapmis olsaniz bile bu durum degismiyor, bu nedenle Icisleri bakanligi (DHS) sizin hakkinda "removal proceedings" yani sinirdisi etme surecini baslatabilir.Fakat Icisleri bakanligi, USCIS sizin basvurunuz konusunda bir karara varana kadar bu sureci erteleyebilir de. I-539 basvurusunu zamaninda yaptiktan sonra tam olarak yasal statuye kavusmamis olsaniz da, I-94 sonrasindaki gunler 212(a)(9)(B)'deki gocmenlik yasasinda belirtilen maddelere gore kabul edilmeme (inadmissibility) amacli gunlere de eklenmiyor (you do not accrue "unlawful presence").
Not: F, J ve M vize sahipleri su konuyu okumali: https://yesilkartforum.com/forum/topic/758/9-agustos-2018-itibariyle-baslayacak-f-j-ve-m-vizelerini-ilgilendiren-degisiklik
Out-of-status olmaniza ragmen eger gocmen olmayan vize statunuzu ve sartlarini ihlal etmediyseniz ve calisma izniniz varsa calismaya maksimum 240 gun daha devam edebilirsiniz. Eger gocmen olmayan statunuz uzerinden 240 gun gectiyse ya da USCIS uzatma basvurunuzu reddettiyse calismayi hemen kesmelisiniz.
Soru: EOS basvurusu yaptiktan sonra USCIS karar vermeden ABD'den cikarsam ne olur?
Cevap: Eger USCIS karar vermeden ABD'den cikarsaniz, basvurunuzun ve receipt notice'lerin hepsinin kopyalarini elinizde bulundurmalisiniz ve giristeki memura gostermelisiniz, aksi takdirde giristeki CBP gorevlisi daha onceki kalisinizda ABD'de gereginden fazla uzun kaldiginizi dusunup ABD'ye girisinizi onaylamayabilir.Sonuclar:
-
Eger USCIS basvurunuzu onaylarsa, I-94 surenizden sonra ya da basvuruyu beklediginiz sure boyunca ABD'de kaldiginiz butun gunler, otomatik olarak yasal ("lawful") kabul edilmis olacak.
-
Eger USCIS basvurunuzu reddederse, calismayi hemen kesip ABD'yi hizlica terketmelisiniz. Ayrica red durumundan sonra, su anki statunuzle ilgili olarak pasaportunuzda yer alan vize de "gecersiz" sayilir ve bir daha ABD'ye bu statude girebilmek icin kendi ulkenizde (home country) yeni bir vize basvurusu yapmak zorunda kalirsiniz.
2. COS icin su sartlari saglamalisiniz:
-
Gocmen olmayan statuyle ABD'ye kabul edildiginizi gosterebilmelisiniz (bu amacla I-94 formunu kullanabilirsiniz link)
-
Statunuz vize degisime izin veren bir vize olmali
Ornegin su vize kategorilerindeki kisiler, statulerini degistiremezler:
Vize Gocmen Olmayan Kategori C1 C2 C3 Transit vize D Murettebat vizesi K1 K2 ABD vatandasinin nisanlisi ve cocuklari S Tanik vizesi TWOV Vizesiz transit WB or WT Visa Waiver Program'i ile gelen Ziyaretciler PAROLEE Gocmen-olmayan vizeye sahip olmadigi icin sartli tahliye edilen kisiler -
Gecmek istediginiz statu, degisime izin veren bir statu olmali
Ornegin yukaridaki vize turleri ABD'de bir vize turunden gecis yapabileceginiz vize turleri degillerdir. -
Gecmek istediginiz statu icin gerekli sartlari ve uygulamalari gerceklestirmelisiniz
Ornegin; ogrenci vizesine gecis yapacaksaniz oncelikle bir okul tarafindan kabul edilmeli, okula I-20 belgesi hazirlatmali, ogrenci ucretinizi odemelisiniz. Ancak bu asamalardan sonra statu degisikligi icin basvuru yapabilirsiniz. -
Gunu gecmemis bir I-94 formunuz olmali
Basvuruyu I-94 tarihiniz gecmeden yapmalisiniz -
Gocmen olmayan vize kurallarina ve sartlarina uymus olmalisiniz
Okula gitme, calisma gibi kurallari ihlal etmemis olmalisiniz -
ABD yasalarina uymus olmali ve gocmenlikle ilgili haklardan sizi mahrum birakacak hicbir yasadisi aktivitede bulunmamis olmalisiniz
-
Statunuzu degistirdikten sonraki amaclariniz ilk girisinizdeki amaclarla tutarli olmali
Ornegin, statunuz bittiginde hala Turkiye'ye geri donmeye istekli olmalisiniz.
Eger bu sartlari sagliyorsaniz statunuzu degistirmek icin basvuru yapabilirsiniz.
Soru: I-94 suresi bittikten sonra COS basvurusu yapabilir miyim?
Cevap: I-94 tarihiniz bitmeden I-539 basvurunuzu baslatmis olmalisiniz eger I-94 tarihiniz gectikten sonra basvuru yaparsaniz basvurunuz reddedilir. Fakat eger bu gecikme kisaysa ve elinizde olmayan nedenlerden kaynaklaniyorsa ve bunu gosterebilirseniz, basvurunuzun kabul edilme ihtimali var.Soru: I-539 ile COS basvurunuzu zamaninda baslatmaniza ragmen, USCIS I-94 tarihiniz bitmeden bir karara varmazsa ne oluyor?
Cevap: I-94 sureniz bittiginde, yukaridaki sartlari sagliyorsaniz ve vize veya statunuzun kurallarini ihlal etmediyseniz USCIS bir karar verene kadar ABD'de kalabilirsiniz.
Ayrica orjinal gocmen olmayan statunuz bittiginde, EOS basvurusu beklerken ABD'de ayni statu ile kalmaniza izin verilirken, COS basvurunuzda bu basvuru USCIS tarafindan onaylanana kadar ABD'de yeni bir statuye sahip olmazsiniz ve dolayisiyla orjinal gocmen olmayan vizeniz calismaniza izin verse de COS basvurusunun onaylanmasini beklerken calismaya devam edemezsiniz.Soru: USCIS basvuruyu reddederse ne olur?
Cevap: Eger COS basvurunuz reddedilirse, orjinal gocmen olmayan statunuz bittikten sonraki butun gunler ABD'de out-of-status kalmis sayilirsiniz.Soru: COS basvurusu onaylandiktan sonra ABD'den cikarsam ne olur?
Cevap: Eger USCIS COS basvurunuzu onaylarsa, ABD'ye tekrar gelmek icin yeni bir vize almaniz gerekir. Eski vizenizi kullanarak ABD'ye giris yapamazsaniz.3. 212 (a)(9)(B) kurallarina gore ABD'de yasal olmayan gun biriktirme durumu(accruing the unlawful presence)
Asagida ayrintili yasalari bulabilirsiniz, ozetlemek gerekirse;
(i) ABD'de 180 gunden fazla 1 yildan az yasal olmayan sekilde kalan kisi ABD'den kendi istegiyle ayrildiktan sonraki 3 yil boyunca; ABD'de 1 yildan fazla yasal olmayan sekilde kalan kisi ABD'den kendi istegiyle ayrildiktan sonraki 10 yil boyunca ABD'ye giremez.
(iv) ABD'ye yasal bir sekilde giren, I-94 suresi gecmeden makul bir sekilde COS veya EOS basvurusu yapan ve bu basvurusu beklerken veya bu basvuruyu yapmadan once izin almadan calismayan kisiler icin (yukarida bahsedilen) 180 gun ile 1 yil arasi hesap yapilirken bu basvuruyu beklerken gecen zaman -120 gunu asmamak sartiyla- affedilir.
(B) ALIENS UNLAWFULLY PRESENT.-
(i) In general.-Any alien (other than an alien lawfully admitted for permanent residence) who-
(I) was unlawfully present in the United States for a period of more than 180 days but less than 1 year, voluntarily departed the United States (whether or not pursuant to section 244(e)) prior to the commencement of proceedings under section 235(b)(1) or section 240, and again seeks admission within 3 years of the date of such alien's departure or removal, or
(II) has been unlawfully present in the United States for one year or more, and who again seeks admission within 10 years of the date of such alien's departure or removal from the United States is inadmissible.
...
...
(iv) Tolling for good cause.-In the case of an alien who-
(I) has been lawfully admitted or paroled into the United States,
(II) has filed a nonfrivolous application for a change or extension of status before the date of expiration of the period of stay authorized by the Attorney General, and
(III) has not been employed without authorization in the United States before or during the pendency of such application, the calculation of the period of time specified in clause (i)(I) shall be tolled during the pendency of such application, but not to exceed 120 days.
...@redur47 Surec 6-7 ay surebiliyor. Sizin durumunuzda bir gelisme var mi acaba? Bildigim kadariyla B2'ye uygun bir amacla bir neden belirtmeniz gerekiyor, evlilik icin ABD'de bekleme amacli B2'ye ceviremezsiniz. Ama USCIS'de bekleyen bir gocmen dosya olmasi ikinci kez basvurunuzun kabul edilmesini zorlastirir.
Eger surec uzar ve cevap gelmese dahi, siz size verilen sureden daha uzun kalmamalisiniz ABD'de.
180 gunden fazla 1 yildan az sure ABD'de izinsiz kalirsaniz 3 yil ban, 1 yildan daha uzun sure kalirsaniz 10 yil ban yiyorsunuz. Iki durum icin de I-601 waiver soz konusu olabilir.
-
@crazycells bugün bir avukat ile görüştüm bana en erken 5 en geç 7 ay içerisinde cevap gelir dedi, red yersem itiraz edebilirmiyim dediğimde ise red nedenine bağlı olarak itiraz edilebilir dedi, ben başvurumu evlilik için değil gezmek için yaptım hocam, eğer ki onaylanırsa bu sefer f1 e çevirmek için başvurucam
-
I-539 formu gocmen olmayan vizelerinizin suresini uzatma (ABD'de kalmaniza izin verilen I-94 suresini uzatma) ya da bir gocmen olmayan vizeden baska bir gocmen olmayan vizeye gectiginizde doldurmaniz gereken form'dur. Eger vizeler arasi ABD'de kalmaniza gerek yoksa, bu formu doldurmak yerine konsolosluklarda vize basvurusu da yapabilirsiniz. Visa Waiver Programiyla ABD'ye giris yapan kisiler I-539 formla statulerini degistiremezler ya da kalis surelerini uzatamazlar.
Ornegin F vizesi veya M vizesi gibi ogrenci vizelerine gecis yapmak istiyorsaniz, yahut B1/B2 vizenizle giris yaptiginizda size ABD'de kalmaniz icin verilen 6 aylik sureyi uzatmaniz gerekiyorsa bu formu kullanabilirsiniz. 2 yil kurali olan J1 vizesi sahibiyseniz ya da M1 ogrenci vizesi sahibiyseniz, I-539 kullanarak F1 statusune gecmenize genelde izin verilmiyor. Boyle bir durumda ABD disina cikip vizeye basvuru yapmaniz daha makul bir yontem olur.
Bu form hakkindaki ayrintili bilgiye suradan ulasabilirsiniz: https://www.uscis.gov/i-539
I -539 formundaki bolumlerde genel olarak sizin hakkinizdaki kisisel bilgiler, vize ve basvuru bilgileriniz, basvuruya dahillerse ailenin diger uyeleriyle ilgili bilgiler ve iletisim bilgileriniz sorulmaktadir. Formda en onemli kisimlar: isminiz, posta adresiniz, dogum tarihiniz ve basvuru yapma nedeninizdir... Eger bu kisimlari doldurmayi unutursaniz basvurunuz red edilir. Ayrica formu doldurduktan sonra imzalamayi unutmayin! Imzalanmamis formlar da red ediliyor.
Basvurunuz kabul edilmesi icin formla beraber yardimci dokumanlar da sunmalisiniz. Bu dokumanlar, sizin uzatilmis statunuzde ABD'de yasamanizi saglayacak bir butceniz oldugunu, ayrica statunuz bittiginde ABD'yi terkedeceginizi gosterebilmeli.
Eger bir gocmen olmayan vizeden ogrenci statusune gececekseniz, I-539 formunu doldurmadan once okuldan I-20 ya da DS-2019 (vize turune gore hangisi gerekliyse) formlarini temin etmeniz gereklidir. Ayrica ogrenci statusune gecmeden SEVIS fee'yi de odemelisiniz. Bu gibi durumlarda I-539 basvurunuz kabul edilmeden ogrenci statusune gecmis sayilmazsiniz ve dolayisiyla ders almaya baslayamazsiniz. Bu sure 3-6 ay arasi bir zaman alabilir. Genellikle USCIS, ogrenci statusune gecislerde program baslangic tarihini de goz onunde bulundurmaktadir, eger program baslangicina 30 gunden daha fazla sure varken su anki I-94 sureniz ya da statunuz sona erecekse basvurunuzun red olma ihtimali daha yuksektir.
I-539'un gonderilme zamanini iyi ayarlamaniz gerekmektedir, I-94 sureniz bitmeden I-539 formunuz onaylanmis olmalidir, aksi takdirde yukaridaki yorumda da yazdigim gibi kacak duruma dusersiniz ve ABD'de izinsiz kaldiginiz gun miktarina gore ban yiyebilirsiniz. USCIS en gec I-94 suresi bitmeden 45 gun once I-539 basvurunuzu yapmanizi tavsiye etmektedir.
Eger bir I-94 formunuz yoksa (elektronik ortamda ya da kagit form olarak), ulkeye yasal bir sekilde girdiginizi gosterebilmek icin en yakininizdaki CBP(Custom and Border Protection) tarafindan idare edilen "Deferred Inspection Site"a gidip bir belge alabilirsiniz.
-
Diğer forumda da zaman zaman " Turist vizem var. Amerikaya turist vizemle gelsem orada öğrenci vizesine dönüştürebilir miyim?" gibi sorular soruluyordu. Süreç ve cevaplar... Nedir ne değildir?....
Amerikaya Turist vizesiyle gelip, statünüzü öğrenciye çevirmek için başvuruda bulunabilirsiniz. Kabul oranı hakkında istatistiki bir bilgiye sahip değilim. Kabul de edilebilir red de.
Kabul edildiği takdirde turist vizeniz iptal olur. Amerikada öğrenci statüsü kazanmış olursunuz. Tam zamanlı bir okula devam ettiğiniz sürece bu statünüzü korursunuz. Ülke sınırları dışına çıktığınız an, yeniden giriş yapabilmek için konsolosluktan vize başvuru yapmanız gerekir.Ama benim turist vizem vardı! E değiştirdin ya, unuttun mu?
Amerikaya turist vizesiyle geleceğim. Ne yapmam gerekiyor? Ülkeye girerken statü değişim talebinde bulunacağınızı pasaport polisine söylemiyorsunuz. Turistsiniz unutmayın. Bir turistin söylemesi gerekenler ne ise onları söylemelisiniz. Daha sonra ülkede yaklaşık iki buçuk ay bekleyin. Neden bu süre derseniz, cevabı şu: Öğrenciliği planlarayak, turist vizesiyle Amerikaya gelemezsiniz. Bu vize ihlalidir. Siz buraya gezmek için geldiniz ama bu süre zarfında karar değiştirdiniz. Gelir gelmez başvuru yapılırsa alınacak tek cevap red olacaktır kuvvetle muhtemel. Bu süreyi doldurduktan sonra eğitim almak istediğiniz okula gidiyorsunuz gerekli evraklarla. Nedir bular? Diploma, transkript, pasaportunuz ve son 6 aya ayit banka dökümünüz. Şayet Amerikada eğitim masraflarınızı karşılayacak birileri varsa, size ait bu banka döküme gerek yok. Şayet sponsorunuz yoksa hesabınızda 1 yıllık dil eğitimi için en az 10 bin dolar para olmalı. En az diyorum çünkü okuldan okula değişiyor bu tutar. Neden 10 bin dolar? Örneğin dönemlik eğitim ücreti 1300 dolar olan bir okula yılda 2600 dolar vereceksiniz. Üstüne kitap parası, yeme içme, sağlık, kira masrafları eklenerek oluşturuluyor bu rakam. Tabi dönemlik ücreti 2700 dolar olan bir okul için gösterilmesi gereken para 25 bin dolara çıkıyor. Okula göre değişiyor özetle. Neyse, bunları da hallettiniz ve okula gittiniz. Şartları sağladığınız takdirde okul sizin kaydınızı yapacak ve I-20 düzenleyecek. Sevis ücretini, homeland security ücretini ödeyeceksiniz. Okulun söyleceği tüm evrakları USCIS'e gönderecekler ya da göndereceksiniz. Bu evraklar içerisinde bir de mektup olacak. Bu mektubu siz yazacaksınız. Neyin nesi derseniz bu mektup? Bu mektup şu soruların cevabını içermeli: 1- Ne oldu da Amerikaya turist olarak gelip ardından okumaya karar verdin? Yani diyor ki, hani turisttin ya, kafanda birden hangi ışık yandı da "aaaa ben okula gitsem çok iyi olacak yaaa" kıvamına geldin? Turisttin ya, sen öyle gezip tozarken hiç hesapta yokken okuma aşkı nerden çıktı? 2- Alacağın bu eğitim ülkene döndüğünde sana ne fayda sağlayacak? Yazdıkların önemli çünkü bunları statü değişim talebini onaylacak devlet görevlisi okuyup inceleyecek. Tüm bunlar USCIS'e gönderildikten 2 hafta kadar sonra USCIS ten bir mektup gelecek. Başvurunuzu aldık vs vs... Artık sırada sadece bekleme işi kalıyor. Cevap gelinceye kadar pasaporttaki çıkış tarihiniz geçse bile sıkıntı yok. Yasalsınız. Cevap gelinceye kadar bekleyebilirsiniz.
Cevap ne kadar sürede gelir? 4 ay ile 12 ay arası bir süre! Yani en iyi ihtimalle hesaplayacak olursak, 3 ay zaten evrakları göndermek için geçen süre + 4 ay da USCIS'ten gelecek cevap için beklenen süre = 7 ay. Yedi ay sonra cevabın gelmiş olacak. Biz kabul edilmişliği üzerinden konuşalım... Kabul kağıdı geldiğinde eğer okulun dönemini kaçırdıysan bir dahaki döneme kadar bekleyeceksin bir de. Bunu da unutma.
Sözün özü meşakkatli bir iş bu. Eğer bir tanıdığın vs yoksa ayrıca oldukça da külfetli. En az 7 ay boş geçireceksin, okula vs gidemezsin, yeme-içme, barınma.... -
@hmntskn bilgi paylasimi icin tesekkurler
-
i539 ile başvuru yapılmış bir Statü değişikliği sonucu Red kararı verilirse bize gelen dosya içerisinde neden red yediğim yazar ve sanırım 30 gün içerisinde bu red kararına itiraz edebilirim. uscis'in sitesinde yanlış anlamadıysam eğer itiraz başvurusunda bulunursanız bu başvuru sizin abd den çıkmanız gereken tarihi uzatmaz deniliyor. Şimdi Red yersem ve bana tanınan 30 günlük itiraz zamanının 20. gününde itiraz başvurusu yaparsam 30 gün dolduğunda çıkmak zorundamıyım ? Bu itiraz süreci nasıl işliyor ? Bazı itiraz davaları 6 ay kadar sürebiliyormuş . Bu konuda bilgili bir arkadaş yardımcı olabilirse çok mutlu olurum
-
@redur47 Red Edilen Bir Başvuru için İtiraz Süreci içinde söyledi:
i539 ile başvuru yapılmış bir Statü değişikliği sonucu Red kararı verilirse bize gelen dosya içerisinde neden red yediğim yazar ve sanırım 30 gün içerisinde bu red kararına itiraz edebilirim. uscis'in sitesinde yanlış anlamadıysam eğer itiraz başvurusunda bulunursanız bu başvuru sizin abd den çıkmanız gereken tarihi uzatmaz deniliyor. Şimdi Red yersem ve bana tanınan 30 günlük itiraz zamanının 20. gününde itiraz başvurusu yaparsam 30 gün dolduğunda çıkmak zorundamıyım ? Bu itiraz süreci nasıl işliyor ? Bazı itiraz davaları 6 ay kadar sürebiliyormuş . Bu konuda bilgili bir arkadaş yardımcı olabilirse çok mutlu olurum
ABD'de kalabileceginiz sure itiraz suresi olarak verdikleri zaman degil. Siz ABD'ye girdiginiz zaman verilen I-94 suresinden bahsediliyor o cumlede. Eger red karari verilirse, I-94 bitmeden cikmaniz gerekiyor, eger I-94 suresi bittikten sonra karar aciklandiysa o durumda out-of-status oldugunuz icin ABD'yi en yakin zamanda terketmeniz gerekiyor.
-
@crazycells itiraz ettiğim için itirazım sonuçlanana kadar kalamıyormuyum yani? Şuanda i94 ümde D/S yazıyor bitiş tarihi olarak Ben abd içerisinde olmadan mı itirazım değerlendirilecek
-
@redur47 Red Edilen Bir Başvuru için İtiraz Süreci içinde söyledi:
@crazycells itiraz ettiğim için itirazım sonuçlanana kadar kalamıyormuyum yani? Şuanda i94 ümde D/S yazıyor bitiş tarihi olarak Ben abd içerisinde olmadan mı itirazım değerlendirilecek
Hayir maalesef, daha uzun sure kalamazsiniz. Dogrusunu soylemek gerekirse I-539'a itiraz edilebilindigini bilmiyordum, ama I-539 onaylanmadigi anda eger I-94'un suresi gecmisse zaten durumun illegal ve out-of-status'e dusmus oluyor, bu durumda basvuru icin bir yasal hakkiniz da kalmiyor ulkede.
Sanirim boyle bir durumda en mantiklisi, ulke disina cikip bir daha giris yapmak olur.
Genelde egitim vizelerinde D/S yazar, duration of stay yani... Bu da I-20 ya da DS2019 formunda bulunan tarihlere denk gelir. -
Herkese Merhaba ,Abd ye J1 vizesi ile geldim ve vizemin J1'den F1'e dönüştürülmesi için başvuru yaptım. Şuanda yaklaşık 3 ay oldu ve daha cevap gelmediği için okulun başlama gününü kaçırdım . Okul bana yeni bir başlangıç tarihi ve yeni bir i20 belgesi gönderdi ve bana başvurunu güncelle dedi. Bu belgeyi Uscis'e nasıl gönderebilirim acaba ? Başvurumu nasıl güncelleyebilirim ? Yapılmış bir başvuruya sonradan ekstra evrak nasıl gönderilir ?
-
Herkese tekrar Merhaba, Mevcut j1 den f1 e olan başvurumun açıklanması uzun sürdüğü için okulun ilk başlangıç tarihini kaçırdım bundan ötürü okul yeni bir i20 belgesi gönderdi ve başvurunu güncelle dedi. Bunu nasıl yapabilirim ?
ve yapılmış bir başvuruya sonradan yeni bir evrak gönderme olayı nasıl oluyor acaba ? -
@redur47 Change of Status (I-539 Gocmen Olmayan vizeyi uzatma ya da degistirme) içinde söyledi:
Herkese tekrar Merhaba, Mevcut j1 den f1 e olan başvurumun açıklanması uzun sürdüğü için okulun ilk başlangıç tarihini kaçırdım bundan ötürü okul yeni bir i20 belgesi gönderdi ve başvurunu güncelle dedi. Bunu nasıl yapabilirim ?
ve yapılmış bir başvuruya sonradan yeni bir evrak gönderme olayı nasıl oluyor acaba ?Sanirim eski basvuruyu guncelleyemiyorsunuz, ancak yeni bir basvuru yapabiliyorsunuz.
Surada bilgiler var, bir goz gezdirin isterseniz:
Eger okulun baslamasini ve basvurunuzun onaylanmasini beklerken, gocmen olmayan statunuzu kaybedecekseniz (ozellikle program baslamasina 30+ gun kala) su anki statunuzu uzatabilmek icin ayri bir I-539 basvurusu yapmaniz gerekiyor.
Fakat bu basvuruyu yapabilmek icin gecerli bir gocmen olmayan statude olmaniz gerekli.
-
@redur47 F1 Statu değiştirme başvurusu güncelleme içinde söyledi:
Herkese Merhaba ,Abd ye J1 vizesi ile geldim ve vizemin J1'den F1'e dönüştürülmesi için başvuru yaptım. Şuanda yaklaşık 3 ay oldu ve daha cevap gelmediği için okulun başlama gününü kaçırdım . Okul bana yeni bir başlangıç tarihi ve yeni bir i20 belgesi gönderdi ve bana başvurunu güncelle dedi. Bu belgeyi Uscis'e nasıl gönderebilirim acaba ? Başvurumu nasıl güncelleyebilirim ? Yapılmış bir başvuruya sonradan ekstra evrak nasıl gönderilir ?
sayin @redur47 biliyorum hala USCIS'ten son cevap gelmedi size ama basvuru tarihinizi ve bilgilerinizi guncellediniz mi?
Yoksa J1 -> B1/B2 degisikligine mi odaklandiniz.
-
@redur47 Merhaba oncelikle evet USCIS'I arayip hangi evraklari hangi adrese gondermeli bunu ogrenip, guncellemelisiniz, bir de bir arkadasim da ayni gecisi yapti ve yaklasik 6 ay sonra kagitlari geldi diye biliyorum. Yani surec degisiklik gosterebilir belkide...
-
@crazycells Merhaba, Aslında ben iki başvuru ilede ilgileniyorum. B2 onaylanırsa F1 i geri çekip yeniden başvurucam red yememek için. F1 için başvuru yaparken daha önceden bir B2 başvurum olduğunu ve neden şimdi F1 için başvurduğumu dilekçede belirtmiştim. Bana gelen B2 ile ilgili RFE ye de elimden geldiğince kanıt fatura ve fotoğraf gönderdim. Okulumun başlangıç tarihini kaçırdığım için ise dün yeni bir i20 belgesi aldım okuldan ve Uscis California'ya gönderdim.
Ayrıca RFE ye verdiğim cevapta bilgilerimi güncelledim. Yeni adresimi ve ne zamana kadar kalmak istediğimi belirttim yeniden.Çünkü zaten ben Şubat 10 a kadar kalmak istemiştim ancak bana RFE şubat 22 sinde gelmişti
Saygılar -
Merhaba arkadaşlar B1/B2 10 yıllık turist vizem ile Abd ye girişte yanımda eşim varken pasaport polisi tarafından alıkonulma maceram hakkında yaşadıklarımı kısaca paylaşmak isterim.Belki durum hakkında merak edenlere bir fayda sağlar diye düşündüm.10 yıllık vizemin bitişine daha 4 sene var.Son 6 yıldır düzenli olarak her sene de 3-4 ay süreyi geçmeden iş,eğitim ve gezi amaçlı Abd de kalıyoruz.Bu seyahatlerin çoğunda NY jfk ilk iniş noktamız oldu.Seyahatimizin ilk bir kaç gününü hep aynı sevdiğimiz bir Manhattan Otelin de geçiriyoruz her seferinde.Geçen sene 2017 şubat ayın da Thy nin direk seferi ile İst dan yine JFK ye gitmeye karar verdik.Bir önceki yıl olan 2016 da yine 3 ayı geçmenden kalıp dönmüştük.Uçağımız indikten sonra her zaman yaptığımız gibi pasaport bilgilerini girdiğiniz ve barkodu okuttuğunuz easy check in makinalarında giriş işlemimizi yaptık.Jfk de yoğunluk olduğu zamanlarda sizi bu atm ye benzer makinalara yönlendiriyorlar ki çok sıra uzamasın.Neyse ilk kez karşılaştığımız bir durum oldu ve bu makina bize giriş onayı vermediğine dair üzerinde çarpı işareti olan bir çıktı verdi.Bu çıktı kağıt parçası ile doğruca tekrar sıraya girdik ve beklemeye başladık.Sıramız geldiğinde eşimle pasaport memuruna evraklarımızı uzattık.Her zaman ne amaçla geldiniz ve ne kadar kalıcaksınız gibi sorduğu hiç bir soruyu sormaması biraz garip gelmişti bana.Eşimin pasaportunu ona teslim etti ve siz geçin dedi ama bana beklememi söyledi.Aldımı beni bir telaş.Memur hiç konuşmuyor ayağa kalktı ve doğruca arkamda bekleyenlerin önünde duran askıyı kanca ile kapattı belli ki başka kimseyi almayacak dedim içimden ve hala ne olduğunu anlamaya çalışırken benimle gel dedi (aynen böyle “come with me”
Yani eşim neden benden ayrıldı içeri girdi bir sorun mu var dememe kalmadan büyük bir ofisin önünde sırt çantam girişe bırakmamı ve içerde oturup beklememi söyledi.Yani hep duyarım girişte soru sorabilirler ne amaçla geldin,nereye gidiyosun gibi ama yahu arkadaş bildiğin filmlerde içeri alınmış eleman muamelesi biraz gücüme gitmedi desem garip olmaz.Hanım almış bavulları bekliyorum diye msj attı.Telaşlandı haliyle bende mecburen bişey olmaz sen kapı önünde bekle beni diye mesaja yanıt verirken bir memur gelip cep telefonunu almam gerekiyor dedi
Gülsem mi ağlasam mı bilemedim,o an içimden diyorum ya beni geri yollarlarsa diye..Bu arada bizim uçaktan çok insanın da aynı şekilde buraya getirildiğini gördüm biraz içim rahatladı ama konuşmamıza izin verilmedi.Kimseyle konuşup irtibat kurmaya çalışmayın diye sürekli uyardılar.O dönem sigarayı bırakmamıştım henüz,yani 10 saat yol gelmişim nevrim zaten dönmüş,yorgunluk,açlık .... Tam 2,5 saat bekledim o odada.Yaklaşık 80 kişi vardı en son 3 kişi kaldık tam uyku bastı derken adımı söyledi ve el işareti ile “Come here” dedi yani please falan yok tabii.Allahtan mevzuyu düşünme fırsatım oldu ve geçmiş seyahat tecrübelerimden ötürü gayet emin ve sakin şekilde yürüdüm,memur beni bir odaya aldı.Bildiğin sadece bir tepe lamba eski bir masa,2 sandalye ve birde bilgisayar vardı içerde.Otur dedi ve niye bu kadar sık geliyorsun,bu kadar sık gelmenin nedenini bana doğru ve tek tek anlat dedi.Bu kısımlar kısa geçicem,kullandığım mail adresim ve burdan yolladığım son mailler nelerdir,sosyal medya kullandığım hesaplarda ki adım,babamın ismi,cep numarası,Tr deki ikamet adresim aklınıza ne gelirse soruyor tek tek..Yaklaşık 50 dk bu sorulara tek tek sakin şekilde ve doğru cevap verdim.Hiç gerginlik yaratmadım aslında bu tür durumlara hazır olduğumu farkettim o an.Olabilir adamlar güvenlik sorgulaması yapabiliyor o da bize denk geldi işte.Neyse en son bana “nerde kalıcaksın?” diye sordu bende zaten gelmeden rezerve ettiğim ve hep kaldığım artık tanışık olduğumuz otelimizin adını verdim.Bu oteli ariicam şimdi eğer burda rezervasyonun yoksa senin Abd ye girişine izin vermeyeceğim dedi.Bende buna gerek olmayacağını çünkü her ziyarette burda kaldığımızı,resepsiyon görevlisinin adını söyleyip eşimi ve beni tanıdıklarını ve rahatlıkla arayıp teyit alabileceğini söyledim.Bu arada nerdeyse diz mesafesi kadar yakın oturuyoruz karşılıklı ve telefonum hala onun elinde sürekli bişeyelere bakıyor.Tamam bekle burda ben telefonla sorup geri geleceğim dedi ve gitti.İşte o odada tek kaldığım 10 dakika bayağı korkuttu beni hani korkmadım dersem yalan olur.10dakika sonra açtı kapıyı adımı telaffuz edip ilave olarak “sorry Brother,wellcome to Usa” dedi ve gidebileceğimi söyledi.Yani ne desem boş o an ki yaşadığım rahatlamayı anlatamam:)))) Tam 3 saat 20 dk sonra çıktım ordan ve yerde duran sırt çantamı ve telefonumu alıp girdim içeri.Yani böyle kem küm edip yanlış bilgi vermemek lazım.Bu şekilde bir anı olarak kaldı bizde.Bu olaydan sonra bir kez daha gittik ve hiç zorlukla karşılaşmadık.180 gün kuralını hiç aşmadık.Malum bir takvim yılında Turist vize ile 6 aydan fazla kalınamıyor.Turist vizeniz ile makul çerçevede akıl mantık sınırları içinde Abd kalabilirsiniz,konferanslara,fuarlara katılabilir,kurs,eğitim iş amaçlı görüşmeler yapabilirsiniz ancak para kazanmaya dayalı iş hayatınız olmaması gerekiyor.B1/B2 turist ve iş vize budur.Dolayısı ile bizim gibi sıklıklı ve uzun süreli girişlerde sorgulanma durumunuz her zaman var..
-
@kocayürek çok geçmiş olmuş baya film çıkar bu olaydan :)) peki sizin böyle her sene 3 ay gitme sebebiniz harbi nedir :))) okadar mı güzel amerika :))
-
@kocayürek sanırım rutin yapılan tabtikatlarından birine denk gelmişsiniz.
-
@yekta selam ben 47 yaşımdayım.Biz hanımla kahve severiz ve kaliteli kahve için değişik ülke ve şehşrleri ziyaret etmek ve ileri de de bu sevgimizi işe dönüştürmek istiyoruz.Bu sebeple kısıtlı imkanlar ile ilk gezimizi 2012 de yaptık.Malum iyi kahve denince akla ilk gelen ülke orası.İlk gidişimiz Ny a oldu.Çok sevdik ve çok kolay geldi bize herşey,Arkadaşımız West NY,New Jersey de evinde misafir etti bizi.Mamhattan a 15 dk uzaklıkta Sonra ki her yıl fırsat yaratıp düzenli gitmeye başladık ve araba kiralayıp farklı eyaletlerde kahve mekanlarını gezmeye aynı zamanda eğitim almaya başladık,fikir aldık,bu konuda tecrübeli insanlarla tanıştık,Yıl 2017 ye geldiğinde baktık alışmışız çok da arkadaşımız gitti oraya,tam iş kurmak için iş vizesi alalım derken de şans eşime güldü ve gc çıktığını öğrendik.Kısmetimizde gc lı olarak gitmek var ise gideceğiz inşallah.Halen bekliyoruz malum current olalım diye...teşekkür ederim ayrıca:)) evet film gibiydi aynen






Benzer Başlıklar
90
Online
54.8k
Users
4.8k
Topics
483.3k
Posts
Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum