Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • Herkese merhaba,

    Başka başlık altına yazmayıp, kendi başlığımı açmamın nedenini açıklayayım önce. Amacım biraz da dertleşmek aslında.. Size kısaca kendimi tanıtayım, neler yaptığımı anlatayım. Amerika ile de alakalı yapmayı düşündüklerimi anlatayım. Sorularımı sorayım. Amacım Amerika'ya yerleşenlerin tavsiyelerini almak.

    Ben İngilizce işletme mezunuyum. İngilizcem var. Hatta Amerika'da hiç bir Türk'e danışmadan, sadece Amerikalılara sorarak her şeyi öğrenebilecek, hayata adapte olabilecek, her işimi halledebilecek kadar İngilizcem var.

    2014'te üniversiteden mezun olduktan sonra kurumsal firmalarda çalışmanın beni hiç cezbetmediğini fark ettim. Türkiye'deki iş yaşamı gerçekten acımasız, insanın psikolojisini bozuyor ve de herkes kompleksli. Sadece kendimden söylemiyorum bunları, yöneticileri tarafından çok çeken arkadaşım var.

    Benim şansım ise ailemin ev yemekleri dükkanı olması. 2014'te mezun olduğumda aileme, dükkanda onlarla çalışmak istediğimi, dükkanı işletmek istediğimi söyledim. Tabi onlar beni kurumsal bir firmada, her gün tıraş olup, takım elbise giyen birisi olacağımı düşündüler. Bana çok uzak gelen bir hayat açıkçası.. O dönem, bizimkiler biraz sussunlar diye bir bankanın çağrı merkezine başvurdum, kabul edildim. 1,5 ay ancak dayanabildim. Ki normalde bankaların müfettiş yardımcılığına başvurmayı da planlıyordum. Eğer orada işe başlamam sorunsa almayın beni demiştim. Kel İK'cımız "hayır hiç sorun değil" diyerek yalan söylemişti. 1 ay sonra da resmen bana çelme atmıştı.

    Bu şekilde esnaflığa başladım. Ve iyi ki başlamışım. Bu kararımdan hiç pişman olmadım. İnsanlara hayır demeyi öğrendim. İnsan sarrafı oldum resmen. 4-5 senedir işletiyorum bu dükkanı. Çok da güzel para kazanıyorum. Ailemin de borçlarını ödüyorum hatta. Geçen sene arada, dükkanı kardeşime bırakıp, Atina'ya çalışmaya gittim. Bir müşteri hizmetleri danışmanlığı firmasında işe başladım. Ancak iş yaşamı sadece Türkiye'de saçma değil ne yazık ki.. Evet hakları olarak, saatler olarak çok daha ileriydi Atina'daki firma.. Ama bizi bile bile sadece 3 aylığına getirdiler, sonra da Türkçe departmanı kapatıyoruz deyip herkesi çıkardılar. Böyle olacağını başından bilerek getirdiler bizi. Neyse en azından başka bir ülkeyi de gördüm diyebildim. Oranın dokusunu, yaşamını, iş hayatını da tattım.

    Şimdi gelelim Amerika'ya.. Greencard çekilişi ile gelmeyi planlıyorum. Ancak garantici, plancı birisiyim. Bir konuya odaklandığımda, bütün hayatımı o konuya göre yaşarım. Amerika'ya gitmek hayalim de aynı şekilde.. Bütün birikimimi biriktirmeye başladım. Oraya en azından 10 bin - 15 bin dolar ile gelmeyi planlıyorum. Bu noktada sorularım şunlar:

    1. Amerika'ya girdikten ne kadar süre sonra SSN'imiz geliyor ve çalışmaya başlayabiliyoruz?
    2. En başta Doordash, Amazon Flex ve benzeri uygulamalarla çalışmayı düşünüyorum herkes gibi. Ancak daha sonra düzgün bir iş yapmam lazım. İş hukuku ve iş yaşamı açısından yukarıda anlattıklarıma benzer mi Amerika? Türkiye gibi kompleksli, egolu insanlardan mı oluşuyor?
    3. Kurumsal iş yaşamına çok sıcak bakmadığımdan dolayı, kendi işimi de kurmak var aklımda. Türkiye'de kendi işini kurmak için bürokrasi çok fazla.. Amerika'da nasıl, devlet, eyalet, şehir, il, ilçe yöneticileri destekleyici mi?
    4. Neden Türkiye'den gelenlerin çoğu Texas'a yerleşiyor? Daha ucuz diye mi?

    Teşekkür ederim cevaplarınız ve tavsiyeleriniz için.


  • Bir sorum daha var hatta.. "Amerika'da kendi işini kurmak istiyorsan, esnaflık yapmak istiyorsan, Türkiye'de iken kesinlikle şu kursu, sertifikayı, vb.'i şeyleri al" dediğiniz bir nokta var mı?


  • @travelleth merhaba.

    1- Bu sorunuzun cevabını şu başlıkta aramalısınız: https://yesilkartforum.com/forum/topic/165/social-security-number-ssn-ve-basvurusu

    2- Bu sorunuz, cevabı kişiye göre değişebilecek bir soru. Herhangi bir genelleme herkes için geçerli olmayabilir. Biraz daha araştırma yaparak kendinize göre bir fikir edinebilirsiniz. Forumdaki şu başlığı okumak veya bu soruyu orada sormak yardımcı olabilir: https://yesilkartforum.com/forum/topic/90/amerika-da-green-cardla-yaşayanların-tecrübeleri

    3- Bu sorunuzun cevabını bilmiyorum ama bahsedildiği bir başlık olabilir belki diye bakabilirsiniz veya daha uygun bir başlıkta sorabilirsiniz. Sorunuzun cevabını bilen biri olsa bile Amerika'ya İngilizce İşletme mezunu olarak gitmek başlığında bu soruyla karşılaşacağını bilmeyebilir. Dolayısıyla cevabı bilen kişi size de yardımcı olamaz, sizden başka bu sorunun cevabını arayan bir başkasına da.

    4- Teksas ve Teksas şehirlerini içeren başlıklarda cevap bulabileceğinizi düşünüyorum.

    Hedeflerinize ulaşmada kolaylıklar dilerim.

  • ⭐⭐⭐⭐

    @travelleth merhaba,
    Öncelikle hayalini kurman için green card kazanmak yada diğer yerleşme methodlarından birini seçmelisin. Green card kazanmak o kadar da kolay değil. Sizin hayatınızdaki şansınıza bağlı. Kazanma olasıığı milli piyango kazanma oranından bile düşük. Ancak bu iş bir şans işi tek seferde de kazabilirsin. Yada benim gibi 13 seferinde de kazanabilirsin. İlk baştan kendini karamsarlığa götürme öncelikle bir şansını dene ve kendini test et. Kazandınız diyelim 2 önemli unsur Case numaranız düşük numara ise gidişiniz hızlanacak. Diyelim numaranız 30000 üstünde gitme durumunuz 1 sene geç yada hiç mülakata gidemeyeceksiniz. 3. önemli unsur Mülakatı geçmeniz Bu aşamanın riski biraz daha az eğer evrakları doğru ve istenen bir şekilde hazırlar ve herhangi hukuki bir sorununuz yoksa başarı ile tamamlarsınız.
    4. önemli unsur mali durumunuz mali kaynak 15000 dolar civarında olması. Bu para olmadan USA gidiş yapmak kamikaze davranışı ve gençlik cesaretidir. Birazdan sorularına cevap verirken bu paranın miktarının önemi daha anlam kazanacak.

    Risk haritasını çıkararak sorulara cevap vereceğim.

    1. SSN takriben giriş yaptıktan sonra takriben 15 gün içerisinde geliyor. Ancak SSN haricinde bazı işletmeler sizden Green card'ı da isteyebilir. Bunun süresi 120 güne kadar uzayabiliyor. Bu dönemde çarkın dönmesi için ya geçici işler bulmanız gerekebilir. yada elinizdeki bu paradan harcamaya başlamanız gerekebilir.

    2. Birincisi CV yerine her iş için Resume hazırlamanız. Ve her iş için özel Cover page hazırlamanız lazım. USA çalışılan her işte hangi bir pozisyonda olursanız olun. Sizden Genel Müdür arar gibi her şeyi soracaklardır. Bir çok başvuru yapanların arasından sıyrılmanız ve Savaşa Hazırlıklı olmanız lazım. İngilizce konusunu halletmiş olduğunuz için bu konuyu eklemedim. İş görüşmelerindeki tecrübelerime dayanarak minimum 50 dakika maksimum 2,5 saat kadar sürdü. Bir çok simulasyon veya teste tabi tutuldum. İngilizcenizin düzeyini veya iş için tutunmanızı orada görecek ve yeni taktikler üreteceksiniz. İş başvuruları sonucunda kısa sürede mutlaka evet yada hayır şeklinde cevabınızı alacaksınız. Ancak bürakrasi iş alım süreçleri uzun sürüyor. Aman dikkat edin. Paranızı planlamanız açısından önemli. Kompleksi insanlara rast gelme şansınız olduğu kadar iyi insanlara da rast gelebilirsiniz. Sizi sevmelerine bağlı. Ancak işinizi çok iyi yaptığınızdan emin olun. Zemin çok kaygan.

    3. Bu konu finans işi ve sistemi öğrenme işi bir çok yönden farklılıklar var olabilir. Önce bir yerlerde çalışmanız ve işleyişi öğrenmenizi tavsiye ederim. Yapacağınız işin bir kursunu görmeniz gerekebilir. Çok az international sertifika USA işe yarıyor. Burada o kurusun USA versiyonunu ya karedite etmeniz yada almanız lazım. USA da bir kaç üniversite hariç Türkiyedeki %95 üniversite OTHER durumdadır.

    4. Eyalet seçim yaparken kendi yaşam biçiminiz alışkanlılarınız ,eyalet vergi oranları ,ev kiraları ve suç oranları önemli. Ayrıca çalışacağınız iş koluna göre yoğunlaşmış bölgeleri seçmeniz gerekir.


  • @redsat2000 Merhaba Ben 37 yaşındayım Evliyim bir çocuk babası ve 14 yıldır perakende de Mağaza Müdürü Restoran Müdürü Bölge Müdürü olarak advanced seviyesinde ingilizcem mevcut olup Hangi Florida Orlando Texas Austin ya da San diego seçmeyi düşünüyorum. Yorumlarınıza güvenen birisi olarak Maaş ücretlendirmeleri ve Bölge seçimi konusunda fikir beyan ederseniz memnun olurum.

  • ⭐⭐⭐⭐

    @erolozgur55, içinde söyledi: Amerika'ya İngilizce İşletme mezunu olarak gitmek

    @redsat2000 Merhaba Ben 37 yaşındayım Evliyim bir çocuk babası ve 14 yıldır perakende de Mağaza Müdürü Restoran Müdürü Bölge Müdürü olarak advanced seviyesinde ingilizcem mevcut olup Hangi Florida Orlando Texas Austin ya da San diego seçmeyi düşünüyorum. Yorumlarınıza güvenen birisi olarak Maaş ücretlendirmeleri ve Bölge seçimi konusunda fikir beyan ederseniz memnun olurum.

    @erolozgur55 Bölge seçimi konusunda en çok istediğiniz ve ailenize en ıygun bölge hangisi ise onu seçin derim. Üç bölgede sizin için uygun. Düşünmeniz gereken En önemli parametreler iklimsel ve bölgesel sıkıntılar, etnik yapı (hispanik ve ispanyolca konusu) , ailenizin yaşayacağı güvenli bölge , Yaşamayı düşündüğünüz bölgedeki kültür seviyesi, vergi problemi (çift yada tek vergi sistemi) kiralar ve alınan maaş skalaları diyebilirim. İş kolu olarak önceki deneyiminiz ile Abd de hızlı giriş yapabilme şansınız var. Ancak bunun için Türkiyede iken test iş başvuruları yapmanızda fayda var. Maaş skalası konusunda glassdoor iş başvurusu konusunda linkedin ve indeed tavsiye ederim. San Diego ve Floridayı aynı iklimsel ve kültürel kuşak değerlendirebilirsiniz. Austin ise beyaz kuşak olarak bakmanız lazım. Karar sizin .


  • Merhaba,
    DV2022 bekleyenlerinden biri olarak sormak isterim. Eğer site içerisinde bir başlığı ya da konusu varsa yönlendire bilirsiniz.
    Ben de işletme finans ve pazarlama yüksek lisans çıkışlıyım. ABD de özellikle marketing, işletme ya da lojistik alanında en uygun eyaletler nerelerdir? Ayrıca iş olanakları hakkında bir bilginiz var mıdır? dikkat ettim genelde mühendis tabanlı kişiler ABD de iş hayatı konusunda yorum yapıyor ancak işletme, lojistik, pazarlama gibi iş kolları ve iş süreçleri ile ilgili pek açıklama göremedim. Bir işletme-pazarlama mezunu ve 10 yıllık tecrübesi olan biri olarak neyi nasıl araştırmamı önerirsiniz?
    Bilgi ve yönlendirmeleriniz için şimdiden teşekkürler


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

106
Çevrimiçi

40.7k
Kullanıcı

4.4k
Konu

424.1k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum