Hele bi gidelim. hayatımız alt üst olur belki, belki hayatımızın altı üstünden daha güzeldir. Bunu deneyip görmek için kaybedecek bir şeyim yok.
-
@redsat2000 chatgpt ile konuşmaya çalışıyorum gerçekten çok faydalı oluyor
-
@FreeWoRLD vay maşallah yaa siz vatandaş olmuşsunuzdur sanırım. Benim tek sıkıntım dil konusunda onun dışında zorluk yaşayacağımı sanmıyorum. Dil konusunda bazı deneyimleri okuyorum izlediğim YouTube videoları var dili çok iyi olmayan insanlar öğretmenlik vs yapabiliyor ama buradaki arkadaşlar dil olmadan iş yapamazsın kötü işerde çalışırsın işsiz kalırsın şeklinde telkinler de bulunuyor haklı olabilirler bu şekilde insan biraz özgüven kaybı yaşayabiliyor dil bakımından ama bazı örnekleri gördüğüm zaman dil konusunda çok yeterli olmayan ama kendi işlerini öğretmenlik bile yapabilen insanları görünce motivasyon artıyor
Dil ne kadar geliştirilebilirse okadar iyi tabi ama süreçte herşey dörtlük olmayabiliyor heryönden bir uyum söz konusu benim kafamdaki tereddüt bu şekilde dil konusu biraz soru işareti şuanda vize onaylanana kadar ilerleterek en hazır şekilde giymeyi planlıyorum hayırlısını diliyorum herkes için -
Selamlar değerli yeşil kart forum sakinleri, konuyu yanlış yere açtıysam affola yeni üye oldum 🙂 Türkiyede kurumsal bir şirkette çalışan, üç senelik tecrübeli bir yazılım mühendisiyim. Ancak ülkenin bilindik şartlarından dolayı ABD'ye bir şekilde gelmek istiyorum bu yönde tavsiyeleriniz nelerdir? Doğru bir karar olur mu? Seçenekler arasından baktığımda en kolay şekilde gelmek (GC çıkmadığı sürece tabi) yüksek lisans gibi duruyor ancak ücretler güncel dolar kuruyla fazla oluyor. İlerde oralarda kendi işimi kurma gibi bir hayalim de var. Teşekkürler şimdiden.
-
@Hurricane7433, içinde söyledi: Amerika'da isminizi değiştirmek isteseydiniz ne olurdu?
@isik Isa, diyebilirsiniz Isabel'in kısaltması gibi dusunebilirler. Yada Elisa da benziyor
Erkeğim
-
@baba-yaga Merhaba, 24 yaşında ve ikinci sınıf öğrencisi olacağım. Evet, askerlikle ilgili yeşil kart gerekliliğini biliyorum. Bahsettiğiniz programlara bakacağım, değerli yorumunuz için teşekkürler.
-
7 yıldır izlerim İdris ustayı onun sayesinde Amerikayı yeniden keşfettim diyebilirim.evet çekilişi kazandım kartı alabilirsem Amerikan rüyasını yaşamaya başlayacağım.Teşekkürler İdris usta.
-
Merhaba!
Avrupa
Artıları:
Yüksek sosyal güvence seviyesi: Avrupa'da, özellikle Almanya ve Hollanda'da, sağlık hizmetlerinden emeklilik ve yardımlara kadar güçlü bir sosyal güvenlik sistemi var.
Yaşam kalitesi: Avrupa şehirleri genellikle iyi organize edilmiştir; gelişmiş altyapıya, iyi bir ulaşım ağına ve kaliteli eğitim ve sağlık hizmetlerine erişim mevcuttur.
Çalışma koşulları: Avrupa’da iş-yaşam dengesi daha çok önemsenir. Çalışma saatleri ABD'ye göre daha kısa ve tatiller daha uzun olabilir.
Çevre standartları: Avrupa’da çevre korunmasına büyük önem verilir. Çevre temizliği, sürdürülebilir kalkınma ve yeşil teknolojiler aktif olarak uygulanmaktadır.
İş imkanları: Almanya, mühendisler, IT uzmanları, doktorlar ve diğer nitelikli meslekler için yüksek talep görüyor. Hollanda’da teknoloji, uluslararası ticaret ve iş dünyasında uzmanlara ihtiyaç var.
Eksileri:
Vergiler: Avrupa'da ABD'ye kıyasla daha yüksek vergiler var, ancak bu vergiler pek çok sosyal güvenceler içerir.
Dil engelleri: Almanya ve Hollanda’da birçok kişi İngilizce konuşsa da, yerel dili bilmek iş bulma ve topluma daha fazla entegre olma açısından önemli olabilir.
Bürokratik zorluklar: Avrupa'da vize, çalışma izni ve vatandaşlık süreçleri daha uzun ve karmaşık olabilir.
Amerika
Artıları:
Ekonomik fırsatlar: ABD geniş bir iş yelpazesi sunuyor, özellikle teknoloji, finans, tıp ve bilim alanlarında. Bazı sektörlerde maaşlar Avrupa'ya göre daha yüksek olabilir.
Girişimcilik: ABD'de kendi işinizi kurmak daha kolaydır. Serbest piyasa ve daha az düzenleme, hızlı büyüme ve girişimlerin gelişimi için daha fazla fırsat yaratır.
Dil: İngilizce biliyorsanız, ABD’de entegrasyon ve iletişim daha kolay olacaktır.
Çeşitli kültürler: Amerika, dünyanın her köşesinden gelen birçok farklı kültürü barındıran bir yer olarak bilinir.
Eksileri:
Sağlık sistemi: ABD’de sağlık sistemi pahalıdır ve sigorta her zaman tüm ihtiyaçları karşılamaz. Bu en belirgin dezavantajlardan biridir.
Tatiller ve çalışma koşulları: ABD’de çalışma haftası daha uzun olabilir ve tatiller daha kısa olabilir. Çoğu şirkette tatil süresi sadece 10-14 gündür.
Yaşam tarzı: ABD’de hızlı ve rekabetçi ortam, özellikle büyük şehirlerde, stresli olabilir.
İş Bulma:
Avrupa: Almanya ve Hollanda, mühendislik, IT, tıp ve bilim gibi alanlarda nitelikli uzmanlar için birçok fırsat sunuyor. Ancak, katı vize ve bürokratik süreçler nedeniyle işe alım süreci daha uzun sürebilir.
Amerika: ABD’de büyük şehirlerde birçok iş imkanı mevcut. Ancak iş piyasası rekabetçidir ve pozisyonunuzu sağlamlaştırmak için daha fazla çaba gerekebilir. Güçlü bir CV'ye ve profesyonel becerilere sahip olmak önemlidir. -
Savacı, 26 Şubat 2024'te ikamet ettiği New Jersey'de 60 yaşında kalp krizi sonucu öldü. 2 Mart 2024'te New Jersey de defnedildi.
kaynak
Tolga Savacı - Vikipedi Tolga Savacı - Vikipedi https://www.instagram.com/magazindizigundemi/p/C4D6ZsytB4i
-
@pelinoaydin Çok teşekkürler. Detayları yazarım sonra.
-
@halilarda60 herkes 4 kisilik aile degil yalniz 😉
Herkesin durumu farkli. -
Merhaba ; Kucuklugumden beri hep yabanci, ingilizce sarkilar ve filmlere ilgi duyardim onlarla buyudum 90 larin cocuguyum. Cocuklugum Modern talking,Michael Jacson' Billy holiday' Gene kelly vb ile gecti ..tum hayatim boyunca hic ama hic bir zaman ne dusuncelerim ne de hayallerimde bir gun TC den ayrilmak ve USA yada baska bir yabanci ulkeye gitmek ve yerlesmek gibi bir plan ve dusuncem ,hayalim yoktu aklimdan bile gecmedi..Sonra bir gun tanri bir sekilde yolumu buraya yoneltti ve bende sadece isaretleri takip ettim kalbimin sesini dinledim.Hatta bir ara oluruna (olmasaydida olurdu )biraktim gitti ama ne gerekiyorsa (evrak islemleri vs ) da yaptim evraklarimda eksikler vb olmasina ragmen eksikleri tamamladiktan sonra bir baktim buradayim zaten islemlerden 6 ay sonra hemen geldim.Kulaga garip gelebilir ama sanki hep burada olmam gerekiyordu gibi oldu hersey garip bir sekilde cok yolunda ve hizli ilerledi.Bazen arkadaslarla sohbet ediyoruz daha onceki hayatinda sen burada yasamis olabilirsin diyorlar gulumsuyorum nedense bende hep oyle hissettim hayatim boyunca, (pass life) kimbilebilir ki ?.Bu nedenle herzaman (Ruhumun Amerikali ama Kalbimin Turk oldugunu dusundum hala oyle hissediyorum)
Yani soylemek istedigim o ki sunu cok iyi ogrendim ; bazi seyler sen istesende istemesen de olacaksa zaten olacak...Simdi TC de hayalini bile kuramayacagim herseye burada sahibim .TC de cok guzel insanlarimiz var iyi yasamayi hak eden cok degerli ozel insanlarimiz var ben cok gordum ve onlarin burada olmalarini cok isterdim 'kulaga nasil gelir bilemiyorum ama bence keske burada cinliler ve meksikalilar degilde turkler daha cok olsaydi.Bence burada azinligiz.Bir kac zaman once turklerin oldugu bir markete gittim geldikten 3 yil sonra kesfettim orayida bu arada 2015-2016 dan beri burdayim .Arada bir kisa sohbetlerimiz oluyor gecenlerde yeni bir turk daha goc etmis buraya seviniyordu o da benim gibi ,o bile bana cogalmamiz lazim diyor...Katiliyorum ; Cogalmamiz dilegiyle...Sevgiler..Not ; Kusura bakma bir kac defa editledim klavyem farkli oldugu icin bazi yazilarimin hatali oldugunu fark ettim.
-
Eger icinde korku yoksa kendinin ya da baskalarinin bir kahramani olamazsin..Eger sadece icindeki korkuya degil de amaclarina ve hayallerine odaklanirsan geriye endiselenecek bir sey kalmiyor.. Neredeyse 9 yildir USA yasiyorum ilk 1-2-3 yili yasadigim bolgede hic bir tanidik olmayarak gecirdim..Sonra zamanla tanidiklarimi kendim olusturdum.Herseyden once sen bu dunyanin insanisin bu dunya senin evin ,her nerede olursan ol evdesin zaten bunu hatirlayarak yasarsan bu konudaki endiselerinden uzaklasirsin cunku dogal olarak gercekte olan bu ...Asla endiselerinizin sizi vazgecirmesine izin vermeyin dogru adimlar atip saglam kararlar aldiginiz surece varilan nokta hep guzel olacak..
-
Ben de bir çok kişi tanıdım sahte evlilik yaoan.gc gelir gelmez askere gidip hemen vatandas oldular. Yolunu bulam her türlü buluyor..
-
@pnktr evet katılıyorum. Aslında buraya geldiğimden beri görüyorum ki bizim halkımızda yüksek bir kaygı var. Bunun bir sebebi ekonomi siyasi etkenler evet fakat diğer tarafta da yine bu kolektif yapının getirdiği özgüvensizlik sorunu var. Özgüvensiz deyince anlaşılmıyor bazen, ben güç gösterisini özgüven olarak görmüyorum. Burada yapamadım diyebilmekte başaramadığın şeyleri kabul etmekte bir özgüven istiyor. Amerikalıların bu konudaki esnekliği sanki onların önünü açmış ve devlet onlara yardım etmeye başlamış gibi. Bunu söyleyince aklıma Türkiye’deki 2022 yangını geldi. Tüm halk ormanlarda yangın söndürmeye çalışmıştı, hiçbir eğitimi bilgisi olmadan ateşe atladılar. Devlet herhangi bir sorumluluk almadı, almasına gerekte kalmadı. Çünkü bizim her şeyi yaparız sandığımız birbirimizi gaza getirdiğimiz bir cahilliğimiz var. Burada gerçekten yapamayacağı yapmak istemeyeceği şeyleri dile getiren bir sistem var ve bu sayede herkes huzur içinde yaşıyor. Toksik bir ilişki gerçekten ve ben bu ilişkiden kurtulduğumda iyileştim, ilerledim. 😅
-
Uzun bir yazı sizleri bekliyor, çaylar kahveler hazırsa bir bardaklık yazıma başlıyorum. 🙂
Hayallerimin hayalden ibaret olmayacağı bir çevre istiyorum. Ve sadece benim değil çevremin de refah seviyesinin yüksek olduğu bir alan hayal ediyorum. Türkiye’de misyonumu doldurduğumu ve arzuladığım hayatın burada yeşeremeyeceğini düşünüyorum. Kısaca hayatımdan bahsedersem, eşimle ben öğretmeniz, yabancı dilimiz native-like İngilizce, evimiz kira sanayii yüzü göstermeyen bir arabamız var ve istersek aylık 50-55bin kenara atabiliyoruz, lakin enflasyon o 50bini 6ay sonra 5-10bin yapacağı için hiçbir anlamı kalmıyor. Ne diye biriktiriyoruz desek yiyelim içelim gezelim tozalım da nereye kadar, çevremizde böyle diyen arkadaşlarımız eşimiz dostumuz olmayınca bir yerden sonra o da sarmıyor. Kazanıyoruz da paylaşacak kafadar insan yok, bir yaştan sonra burada da sosyal çevre Amerika gibi yüzeysel kalıyor. Zaten fikir olarak da bir tezim var “İnsan ergenliğini paylaştığı insanlardaki ve ortamdaki samimiyeti, dostluğu ileriki yaşlarda ne kadar uyumlu, özverili olsa da bulamıyor.”
Diğer bir husus ise hobiler. Benim en sevdiğim hobilerden biri, izlemelere doyamadığım bıçak üretim videoları. Hem memleketimde manda boynuzu saplı çakı üretimi konusunda çekirdekten bilgimin olması, hem kişisel olarak reel bir metanın üretiminden aldığım zevk bir araya gelerek bende böyle bir hobi isteği oluşturdu. Ama ne maddi yönüyle kurulumu kolay olmaması ne de alan olarak bir atölye fırsatının olmayışı, hepsini bir kenara bırakır bu atölyeyi kurarsam el emeği üretilen metanın ülkemiz insanı nazarında fuzuli ve pahalı olması sürekli zarar yazacağından beni vazgeçiriyor.
Bir diğer hobim ise basit araç modifiyesi. Bıçak konusundaki tüm etkenlere ek olarak toplum gözünde modifiye işinin hitap ettiği, pazarını oluşturan kitle hepimizin malumu ve ne kadar kaçınsam da o malum kitleyle eninde sonunda muhatap olacağım. Kısa bir sürelik deneyimim sonucunda hiç bana göre bir ortamları ve zevkleri olmadığına kanaat getirerek bu hobiyi de bıçak atölyesi gibi zarar hanesine kaptırıp izleyerek yetiniyorum.
Bireysel olarak eşimi, çocuğumu katmadan bu kadar örnek hedef ve isteklerimin onda bir sayılır. “Niyetimiz kimseyi kırmak değildir, şurdakini buraya koymak değildir” özlü sözüyle sizlere veda ediyorum. Selametle. -
-
-
Kisisel goruslerim:
Eksileri:
Uzak olmasi
Avrupa'ya gore daha cok calismalisin. Daha rekabetci bir duzen var. Sosyal devlet anlayisi yok. Guclu olmalisin.
Yan haklar dogum, personal izin sureleri daha az. ( I'm a beyaz yaka).
Avrupa mimarisi cok daha guzel bence. Haftasonu ulkeden ulkeye arabanla gezebilirsin. Amerika bunun icin cok buyuk. Is seyahatlerinde belli yerler haric her yeri birbirine benzetiyorum burada.
Turkiye'ye 2-3 gunlugune gidebilirsin Avrupa'da ama burada bu sansin yok. Ozlediysen yillik izininin cogu TR seyahetine gidiyor zaten.
Saglik konulari ama cok yorum yapamiyorum bu konuda. Avrupa'da sagik sistemini bilemiyorum. TR'de guzel bir saglik sigortan varsa sirket tarafindan falan baya rahatsin. Burada kendimi ayni rahatlikta hissedemiyorum.
Amerika'da daha bir yanlizlik var sanki.
Futbol'a soccer demek zorunda kalmak:)Artilari:
Rekabetci duzen ve calismaya eksi dedik ama maaslar ve firsatlar Avrupa'ya gore daha iyi. Tabi sektorden sektore degiskenlik gosterebilir bu durum.
Yasam kalitesi ve satinalma gucu Amerika'da daha yuksek.
Dil probleminin cabuk asilmasi. Oyle ya da boyle herkes az biraz ingilizceye sahip.
Sisteme ayak uydurma daha hizli.
Yapinin kendi isini yapmak isteyen, girisimci, zeki insanlari hayal bile edilemeyecek yerlere getirmesi. (sans da lazim tabi).Ikisi de cok buyuk kita ve kendi icinde de bircok farklilik barindiriyor ama genelleme yaparsam ilk aklima gelenler bunlar.
-
-
amerika'da yillarini gecirip "artik ulkeme doneyim" diyen var mi? varsa, neden bu karari verdiniz?
-
Hadi bir konu da ben açayım... Amerika'ya gitmiş, yerleşmiş, bir düzen kurmuş bir çok arkadaşımız var forumda... Bunların içinden :"Eh!... Yükümü aldım çolugu çocugu okuttum iş sahibi oldular. Gelir veya kalırlar ... Bilemem ama ben memleketime dönüyorum arkadaş!" diyen/demeyi düşünen var mı ? Ve varsa neden? Haydi buyurun.
-
@Sinem-Akçam Hanım merhabalar
Mevcutta böyle bir konu var buradan devam edilmesi daha yararlı olacaktırAmerika'da tutunamayıp geri dönenler var mı?
https://yesilkartforum.com/forum/topic/1944/amerika-da-tutunamayıp-geri-dönenler-var-mı/167 -
Bence iyi bir konu başlığı... Tutunamayıp geri dönenler farklı bir olay, Ununu eleyip eleğini duvara asanlar daha farklı bir olay
-
@rüzgar zaten benim kastettigim tutunamayanlar degil. bu ülkede yaşayıp düzen kurup yıllar sonra döneyim diyenler. onların dönme nedenlerini anlatmalarını istiyorum
-
sn @opctebur , sn @Sinem-Akçam Uzun yıllar Amerika'da olanlar ve olmaya devam edenler forumda mevcut ama bu sayfayı kapatanlar gördüğüm kadarıyla forumada çok uğramıyor ben konu dağınıklığı olmaması açısından hepsinin bir alanda toplanması taraftarıyım ama takdir sn. @crazycells
-
Bu şekilde gelenler, İngilizlerin emekli olunca Marmaris'e gelip yerleşmeleri ile aynı nedenden gelirler heralde. Alım güçlerini 5e katlayıp, emeklilik gelirleri veya birikimleri ile Amerika'da veya Avrupa'da ortalama bir yaşam sürmek yerine, Türkiye'de üst sınıf bir hayat seviyesine ulaşmak olur temel amaç diye düşünüyorum
-
@sinem-akçam ben de sayin @Rüzgar 'a katiliyorum, bu sekilde bir tercih yapmis kisilerin bu forumda takilacagini hic sanmiyorum. Dolayisiyla uyeler arasinda bu sekilde birileri var mi diye sormaktansa, bu sekilde tercih yapan birilerini taniyanlar var mi diye sormak daha dogru olur sanirim.
ayrica: basliklari buyuk harf kullanarak yazmayin!
-
@crazycells tmm küçük harf yazarım.
-
@sinem-akçam
Biz bu kategoriye giriyoruz sanirim. Esimle universiteden sonra yuksek lisans icin 20+ yil once amerikaya gelip, okuyup, calisip, cocuklari biraz buyutup sonra Turkiyeye kesin donus yaptik. 3 sene sonra, Amerikadaki yasamimizi ozleyip USA e tekrar donduk. Simdi de bir ayagimiz burda bir ayagimiz orda gibi, karisik biraz. Bizim durumumuzda, biz ne yardan ne serden gecebiliyoruz herhalde. Hem Turkiyenin hem Amerikanin, hem cok sevdigimiz hem de hic sevmedigimiz yonleri var. Keske Avrupa gibi yakin olsaydi diyorum herzaman.
Anne baba kardes akraba kuzenler yegenler bayramlar, dogum, olum hastalik zamaninda yalniz olmamak, altin gunleri pastaneler lokantalar, disari ciktiginda neredeyse herkesin turkce konusuyor olmasi ozledigim seyler. Ingilizcem iyi de olsa belli donemlerde artik surekli ingilizce duymaktan zihnen yoruldugumu biliyorum.
Amerikanin arti ve eksilerini zaten forumda bol bol konusuyoruz, tekrarlamaya gerek yok herhalde. -
@Senay-Sirin Kisinin geliri iyi olunca uzaklik cok fazla onemli olmuyor. Dar gelirli ise, degil Amerika-Turkiye arasi seyahat, bir sehirden digerine gitmek bile mumkun olmuyor. Avrupa yakin ama Turklerin cogu karin tokluguna calistigindan senelerce tatile gidemeyenler var. Avustralya'dakilerin de cogu oyle. Oysa caniniz her istediginde, fiyatinada aldirmadan NY-Istanbul ucaginda 4 kisilik yer ayirtabiliyorsaniz sizden iyisi yok. Amerika'da veya herhangi bir ulkede mutlu mesut yasamanin sartlari hep ayni; iyi bir ingilizce, birseyleri paylasabileceginiz iyi bir sosyal cevre, kariyer yapacaginiz iyi bir is ama ilk sart ve bu isin olmazsa olmazi iyi bir gelir.
-
@hadi para herşey olmuyor bence. İzin alamayabilirsin, işlerin denk gelmeyebilir 2-3 gün izin alabilirsin anca gider dönersin o süreye. Dediğiniz gibi olmanın yanında kimsenin size hesap soramayacağı çok ciddi konumda işiniz de olması lazım aynı zamanda bence
-
@sametyavuz @hadi
Ne yalan soyleyeyim ikisi de yok, orta sinif bir vatandas, ortalama bir is. Gonlumuz zengin galiba. Bir ayagimiz turkiyede diyerek biraz yanilttim herhalde, senede bir kereden daha fazla gitmiyoruz aslinda, ama 20+ senede toplam 4-5 kere USA-TR arasi "kesin donus" yapmisiz komedi gibi resmen. -
@Senay-Sirin vatandaş oldunuz mu? Olmanın faydasını görüyor musunuz ya da fikriniz nedir?
-
Cok guzel bir konu olmus. Bu konuda benim de nacizhane bir gozlemim var. Benim cevremdekiler mi hep oyle denk geldi ya da algida secicilik mi tam bilemedim ama bana gore bir "10 yil kurali" mevcut. Yani; tanidigim bir cok gocmen 10 yilini doldurduktan sonra (uc asagi bes yukari 10 yil tabii) Turkiye 'ye geri donduler. Cok var bu sekilde. Ama 9. yil ama 11. yil. O civarlarda birseyler oluyor. Psikolojik bir limit mi tamamen rastlanti mi orasi muamma
Not: ABD gocmenlerinden bahsediyorum tabi ki.
2. not: Erken evrede donenleri kategori disinda tutuyorum mesela ilk uc yilini tamamlamadan donmus olanlari. -
@filth_grinder amerika'da yillarini gecirip "artik ulkeme doneyim" diyen var mi? varsa, neden bu karari verdiniz? içinde söyledi:
Cok guzel bir konu olmus. Bu konuda benim de nacizhane bir gozlemim var. Benim cevremdekiler mi hep oyle denk geldi ya da algida secicilik mi tam bilemedim ama bana gore bir "10 yil kurali" mevcut. Yani; tanidigim bir cok gocmen 10 yilini doldurduktan sonra (uc asagi bes yukari 10 yil tabii) Turkiye 'ye geri donduler. Cok var bu sekilde. Ama 9. yil ama 11. yil. O civarlarda birseyler oluyor. Psikolojik bir limit mi tamamen rastlanti mi orasi muamma
Not: ABD gocmenlerinden bahsediyorum tabi ki.
2. not: Erken evrede donenleri kategori disinda tutuyorum mesela ilk uc yilini tamamlamadan donmus olanlari.@filth_grinder sizce neden olabilir? Ayrıca teşekkür ederim.
-
Bu konuya ilişkin benim çevremde başlığın tam tersi durumda olan biri var.
En yakın arkadaşlarımdan birinin babası. Arkadaşımı 1986'da amerikada doğurdular. Şuan kendisi Amerikada yaşıyor.
Babası da uzun yıllar uluslararası bir firmada üst düzey yöneticilik taptıktan sonra (bir 15-20 sene kadar güney afrikada sonrası türkiyede) 1 sene kadar önce oğlu üzerinden greencard aldı, kendisinin şuanki eşi arkadaşımın annesi olmadığı için ona kendi greencard'ı üzerinden başvuruda bulunması gerekti. Gitmek için bu süreci bekliyorlar. Kendisi de greencard'ını kaybetmemek için 6 ayda bir 2 haftalığına oğlunun yanına gidiyor ve orada gelir beyanında bulunuyormuş (buradaki emekli maaşını beyan ediyormuş sanırım)
Emekliliklerini Kuzey Carolina'da geçireceklermiş -
@sinem-akçam hic bir fikrim yok. mesela ilkokul arkadasim kendisi 8 kusur sene yasadiktan sonra bir sure once donus yapti Tr ye. 2 cocugu var. Cocuklari ilk okul yasina geldiklerinde donus yapti tam da. Onun sebebi, cocuklarinin Trde ilkokulu okumasi ve Tr kulturu & dilini ogrenmeleri idi. Daha sonra lise cagina geldiklerinde tekrar ABD ye geliriz diye dusunuyor.
Bir digeri yakin bir arkadasimin ablasi. NYC 'de tam 10 yil yasadiktan sonra Tr ye donus karari aldi. Onun sebebi de daha cok yalnizlik ve bunalim hissiyatlari oldu. Bir suredir anti-depresan vs. kullandigindan filan bahsetti arkadasim. Bir tur buhran yasadi saniyorum. Ancak bu tip olaylar nerede yasarsaniz yasayin basiniza gelebiliyor. O nedenle donus sebebini sadece buna indirgemek sanirim dogru olmaz.
Cocuklari Trde oldugu icin donenler oldugunu biliyorum. Bunlar disinda pek sebep aklima gelmiyor dogrusu. Daha tecrubeli arkadaslar belki katki da bulunabilirler.
-
Kontra atak yapayim. Biz konsoloslukta vize gorusmesindeyken bir kari-koca ile tanistik. Annemden babamdan yaslilardi. Iki kizlari da USA'da oldugundan gidip gelmekten yorulmuslar. Alti ay birisinde alti ay birisinde kalmaya calisiyorlarmis. Kizlarin biri bir eyalette digeri baska bir eyalette. Kizlar onlarin adina green carda basvurmus. Onlarda cikinca girmeye karar vermisler. Burada ne yapalim evlatlar orada olucna demislerdi. Bizden once vizeyi alip sakince ciktilar gittier. Yillarini TR de gecirip USA'ya donduler
-
@caglaror onlar da haklılar yaa.. Böylesi onlar için daha iyi olmuştur herhalde.
-
@sametyavuz bildigim kadariyla ABD'de isverenler kanunen calisanlarina yillik ucretli izin vermek zorunda degiller fakat hemen butun sirketler senede 2-5 hafta arasi ucretli izin veriyorlar, onu da isterseniz 3'e, 4'e bolup degisik zamanlarda kullanabilirsiniz. Izin alma durumu patronun keyfine gore degil, mesela bizim meslekte genelde her isyerinin portalinda "staff Leave(holiday) planner" spreadsheet olur, oraya hangi tarihler arasinda tatilde olacaginizi yazarsiniz. Eger o tarihte size cok ihtiyac olacaksa menejeriniz sizden rica eder tarihleri degistirmenizi. Birde benim bahsettigim sirf kisinin kendisi icin degil, esi ve cocuklari vardir elbette. Ornegin bunaldilar, hava degisikligi gerekti hemen al biletleri. Mesela su an forumda cok konusulan bir ailenin Turkiye'ye donme karari var degil mi. Aslinda o hanimefendinin yasadigi moral bozuklugunu, hayal kirikligini yasayan binlerce gocmen var ozelliklede ev hanimlari. Cozum cok basit aslinda. Kocasinin tek yapmasi gereken hemen THY'den esi ve cocugu icin 2 adet donus tarihi acik Houston-Istanbul bileti almak olmaliydi. Git kafani topla, baterileri recharge yap gel. 30 senedir binlerce ornegini gorduk ve bizzat yasadik. Bu arada o hanimefendiyi medeni cesaretinden oturu kutlarim.
@senay-sirin bu gelir (income) konusu uzerinde siklikla duruyorum cunku bende sizin gibi uzun zamandir yurtdisinda oldugumdan yurtdisinda yasamaya hevesli arkadaslari ileride nasil bir hayatin bekledigini tahmin edebiliyorum. Gider gitmez para biriktirme derdine dusenler, is istir uber/lyft/garsonluk yapalim, karnimiz doyuyor nasil olsa diyenler hayalleri olmayanlar kesinlikle kaybedecektir ve sikintilari hic bitmeyecektir. Tam tersi Amerika'da ki firsatlari degerlendirenler, egitimlerine devam edenler, kendilerini gelistirenler, hedefi olanlar uzun vadede istedikleri hayata, refah duzeyine kavusacaklardir.
Benim yakin bir tanidigim 18 yasimda meslek lisesinden mezun olup gitmisti yurtdisina. Ilkonce ingilizce kurslari sonra 2-3 sene meslek kurslari. Sonra 1995 senesinde baslayan internet furyasinda hemen teknik koleje gidip 6 aylik bir computer kursuna yazilmisti. O bitince 1 senelik bir kurs daha. O bitince bu sefer 2 yillik muhendislik uzerine diploma kursunu ikincilikle bitirmisti. O biter bitmez universite computer science bolumu. O bitince master in IT. O sirada universitede tutor olarak ders vermeye de baslamisti. Master bitince doktora programina kabul edilmisti. Doktorasina basladi ama o zamana kadarki yokluktan biktigindan ayni anda ozel sektorde de calismaya basladi doktorasini birakti. Iyi para kazandi, hala kazaniyor. Sidney'in Londra'nin en prestijli sirketlerinde, en iyi manzarali ofislerinde danisman olarak calisti hala calisiyor. Oysa ilk gittigi yillarda aldigi maas yetmediginden cuma, cumartesi geceleri downtown'in buyuk gokdelenli caddelerinde nightclub onlerinde hotdog sandwich satiyordu ek gelir icin.
Bende iste o tanidigimdan dolayi burada ki genc arkadaslara diyorum ki o arkadas yapabildiyse sizde yapabilirsiniz. Amerika'ya gittiginizde az'a razi olmayin, en iyisini isteyin ve yapin. Princeton'da, Yale'de, Stanford'ta master yapmayi isteyin, JP Morgan'in, Barclays'in, Citi Bank'in Wall Street'de ki ofislerinde, Rockerfeller center'in statue of liberty manzarali ofislerinde calismayi hayal edin. Amerika'nin mahrumiyet bolgelerinde uber/lyft yapmayi aklinizdan cikarin.
Senay hanim, 4-5 kere kesin donus denemesi muthis. Ben 11 sene once 6. veya 7. denememde sigarayi birakabilmistim. Doktor bana sigaraya geri basladiginda nedenini sorgulama, irdeleme sadece yeniden birakmayi dene demisti. Size basarilar diliyorum.
Benzer Başlıklar
49
49.0k
Users
4.7k
Topics
468.6k