Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • alt metni

    Almanya Göçmenliği

    Eğer daha yakınlarına göz diktiyseniz oradaki Türk popülasyonundan da mütevellit Almanya’yı öncelikli olarak değerlendiriyor olabilirsiniz. (ya da tam olarak bu sebepten değerlendirmiyor da olabilirsiniz tabii, neyse) Bu noktada şöyle bir süreç izlemeniz gerekiyor:

    • İlk başvurubileceğiniz seçenek oturma izni. Oturma izninin süresi sınırlı ve bu izne başvurabilmek için Almanya’ya göç ediyor olma sebeplerinizin Almanya hükümetinin beklentileriyle uyuşuyor olması gerekiyor. Yani neden bahsediyoruz? Almanya’da eğitim almak, Almanya’da çalışmak, aile bağlantılı olarak Almanya’ya göç etmek nedeniyle gidiyorsanız ya da Avrupa Birliği’nin bir başka üye ülkesinde oturma iznine sahipseniz Almanya’da oturma izni için başvurabiliyorsunuz. Oturma iznin süresi sınırlı olmasına rağmen koşullara göre uzatılabiliyor.

    • İkinci seçeneğiniz yakın zamanda yürürlüğe giren Mavi Kart uygulaması. Bu uygulama aslında nitelikli işçileri Almanya’ya çekmek için oluşturulmuş bir sistem. Mavi Kart’a başvurabilmek için en önemli kriterlerden biri eğitim seviyenizin yüksek okul ya da daha da üzerinde olması. Aynı zamanda ek bir ön koşul olarak emeklilik sigorta primlerinizi Almanya kriterlerine uygun olarak yatırmanız isteniyor. 33 ay boyunca düzenli olarak çalışıp primlerinizi yatırırsanız süresiz oturma izni hakkına sahip oluyorsunuz. Eğer B1 seviyesinde Almanca bildiğinizi kanıtlayabilirseniz oturma izninizi 21 ay sonra da alabiliyorsunuz. Eğer eşinizle gittiyseniz, eşiniz de siz orada çalışmaya başladığınız andan itibaren derhal çalışma iznine sahip oluyor.

    • Oturma iznini aldıktan sonra ya da Mavi Kart sahibiyseniz yerleşim iznini almak için 5 yıl boyunca oturma izni sahibi olmanız gerekiyor. Ancak bunun yanında tabii ki başka ön koşullar da istiyorlar. Örneğin kendinin ve aile üyelerinin geçimini sağlayabilmek, yeterli Almanca bilgisi ya da sabıkanızın olmaması gibi. Bu noktada Mavi Kartlılar oturma izni sahiplerine kıyasla bir tık daha avantajlı. Çünkü yüksek nitelikli göçmen oldukları için 5 yıl süre önkoşulu olmadan da bir yerleşim izni alabilme şansları oluyor.

    • Tüm bu süreçlerin ardından sınırsız oturma hakkınız varsa, eğer vatandaşlığa kabul testini geçtiyseniz, 8 yıldır Almanya’da yasal olarak ikamet ediyorsanız, yeterince Almanca biliyorsanız, sabıkanız yoksa, kendi geçiminizi sağlayabiliyorsanız ve Almanya anayasal düzenine inandığınızı beyan ederseniz vatandaşlığa hak kazanıyorsunuz.



    *Bu arada, hatırlatmakta fayda var, Almanya çifte vatandaşlığı kabul etmeyen ülkeler listesinde. Bu sürece girmeden önce bu durumu da göz önünde bulundurmakta fayda var.



    \

    ***Alıntıdır.

    • Mavi Kart ile Almanya’da Çalışma

    Mavi kart; Avrupa Birliği dışındaki yüksek nitelikli profesyonellerin AB içinde çalışmasını sağlayan ve maksimum 4 yıl süre ile verilen çalışma iznidir. Ben burada Almanya odaklı olarak anlatacağım, diğer ülkeler için limitler ve şartlarda farklılık olabilir.

    • Mavi Kart alabilmek için şartlar nelerdir?
      Başvuran kişi üniversite mezunu olmalıdır. Eğer mezun olunan üniversite Almanya’da değil ise Alman yüksek öğrenim standartlarına denk bir üniversiteden mezun olmak gerekmektedir.
      Başvuranların Almanya’daki bir firmadan iş teklifi almış olmaları veya varsa daha önceden imzalamış oldukları kontratlarını ispat etmeleri gerekmektedir.
      Kontrattaki maaş, yıllık minimum maaş seviyesinin üstünde olmalıdır.

    • Ne kadar süre geçerli?
      AB Mavi Kartı maksimum 4 yıla kadar verilebilmektedir. Eğer kontratınız 4 seneden az bir süreyi kapsıyorsa, geçerlilik süresi; kontrat bitiş süresi artı 3 ay olacaktır. Mavi kart sahipleri için ülkeler oturum izni şartlarını da hafifletebilmektedir, bu sayede bu süre zarfında kalıcı oturum izninizi de alabilirsiniz.

    • Almanca bilmem gerekiyor mu?
      AB Mavi Kart almak için Almanca bilmek gerekmiyor. Almanyada Mavi Kart sahiplerine normal şartlarda kalıcı oturum izni 33 ay sonunda verilirken eğer B1 seviyesinde Almanca öğrendiyseniz bu süre 21 aya düşüyor.

    • Maaşım minimum ne kadar olmalı?
      İşverenin, kart sahibine o ülkenin ortalama brüt maaşının en az 1.5 katini ödemesi gerekiyor.
      2016 yılı için Almanya'da belirlenen minimum brüt maaş 49.600 Euro.
      Bu limit başvuru sayısı az olan bazı iş grupları için 38.666 Euro. Bu seviyede Federal İstihdam Daire’sinin de onayı gerekiyor.-burada bakılan şey ise çalışma şartlarının Almanlarınkiyle aynı standartta olup olmadığı. Bu meslek grupları ise şunlar: Bilim adamları, matematikçiler, mühendisler, doktorlar (dişçiler hariç) ve bilgi teknolojileri ve iletişim alanındaki akademik personelleri. Bu mesleklerin tam listesini linkte bulabilirsiniz.

    • Mavi Kartla Avrupa Birliği içinde vizesiz seyahat mümkün mü?
      Ab Mavi Kartı diğer Schengen bölgelerinde 180 gün periyodunda 90 güne kadar vizesiz seyahat olanağı sağlar.

    • AB Mavi Kart geçerlilik süresinde AB dışında yaşamam mümkün mü?
      Mavi Kart sahipleri AB dışındaki ülkelerde 12 aya kadar kalabilirler. Bu izin aile üyeleri de kapsar. Bu süre kalıcı oturum izni başvurusu için geçirilmesi gereken süreye dahil edilmez.

    • Ne zamandan itibaren iş değiştirebilirim?
      İlk iki yıl içerisindeki iş değişikliklerinde göçmenlik bürosunun onayı gerekmektedir. Onay için şartlar başvuru şartlarıyla aynıdır. Maaşın minimum maaş seviyesinden yüksek olduğu ispatlanmalıdır.

    • İş teklifi aldık. Sonrasında süreç nasıl işliyor?
      Gelmeden önce konsolosluğa başvurarak geçici Ulusal Vize alıyorsunuz. Bu genelde 3 aylık veriliyor. Almanya’ya geldikten sonra bu süre içinde Yabancılar Daire’sine giderek Mavi Kartı’nızı almanız gerekiyor.
      Bonus: Almanya’da minimum yıllık izin 24 iş günü ve gördüğüm kadarıyla çoğu şirket yıllık 30 iş günü izin sunuyor 🙂

    Gelir Vergisi
    Vergilendirme; medeni durum, maaş, eyalet gibi kriterlere göre değişiyor. En çok vergiyi bekarlardan alıyorlar 🙂 4000 brüt maaş için, bekarlar yaklaşık net maaş olarak 2412 alırken, evli çiftlerin ikisi de çalışıyorsa bu miktar yaklaşık olarak 2734 Euro’ya denk geliyor. Bu miktar yıl boyunca sabit kalıyor. Hesaplama için şu siteyi kullanabilirsiniz.

    Masraflar
    Şehirlerdeki kira, market ve ulaşım gideri gibi masrafların ortalamalarını şu sitede bulabilirsiniz.


    Ekstra Kaynaklar
    Almanya için bu portaldan Türkçe bilgi alabilirsiniz.
    AB ülkeleri genelindeki bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.
    Almanya için Federal Göçmen ve Mülteci Dairesi’nin sayfasından detaylı ve güncel bilgilere ulaşabilirsiniz.Link


  • DE.png

    Almanya’da İş Arama Vizesi

    Almanya, nitelikli iş gücünün ülkeye yerleşmesine büyük önem vermektedir. Almanya’da iş arama amaçlı verilen vizeyle, yükseköğrenim diploması olan yabancılar, Almanya’da en fazla 6 aylığına eğitimlerine uygun bir iş arayabilirler.

    Lütfen 20 no’lu Bilgi Notu’nu da mutlaka okuyunuz. Almanya’da iş arama amaçlı vize başvurusunda bulunmak istiyorsanız, aşağıda belirtilen belgelerin aslını ve ikişer adet fotokopilerini ibraz etmeniz gerekmektedir.

    Bu Bilgi Notu’nu check listesi olarak kullanabilirsiniz

    • Almanca dilinde eksiksiz olarak doldurulmuş ve başvuru sahibi tarafından imzalanmış 2 adet başvuru formu
    • İkamet Yasası’nın 54. maddesine göre başvuru sahibinin el yazısıyla imzalanmış 1 adet açıklama yazısı
    • Pasaport (bkz. 20 no’lu Bilgi Notu)
    • 2 adet vesikalık fotoğraf (bkz. 20 no’lu Bilgi Notu)
    • Mesleki gelişimi açıklayan özgeçmiş, karneler, diplomalar vs.
    • Alman yükseköğrenim diploması veya yabancı bir yüksekokulun tanınmış diploması veya Alman yükseköğrenim diplomasıyla kıyaslanabilir bir yabancı yükseköğrenim diploması
      -- Yabancı yükseköğrenim diplomanızın tanınmış veya kıyaslanabilir olup olmadığını, ANABIN veri tabanında sorgulayabilirsiniz: http://anabin.kmk.org (sadece Almanca).
      -- Sorgulama yaptırırsanız, lütfen çıktısını alıp, başvurunuza ekleyin.
      -- Doktorlarda yabancı yükseköğrenim diplomasının kıyaslanabilirliği, Federal Tıp Doktorları Yönetmeliği’nin 10. maddesi uyarınca doktorluk mesleğinin icrası için verilen izinle teyit edilmiş olmaktadır.
    • İş arama planınızla ilgili bilgilerin bulunduğu motivasyon yazısı (iş sektörü, bölge, planlanan ikamet yeri/konaklama vs.)
    • Eğer varsa: İş arama amaçlı yaptığınız hazırlıkları gösterir belgeler
    • Geçiminizi sağlayabildiğinizi gösteren belge (örnek: Hesap ekstreleri)
      -- İkamet Yasası’nın 66.-68. maddeleri uyarınca, Almanya’da Yabancılar Dairesi’nde düzenlenmiş olan bir taahhütnameyi ibraz ettiğinizde, üzerinde ikamet amacı olarak “iş arama” ve “ödeme gücü kanıtlanmıştır” notlarının bulunması gerekmektedir. “Ödeme gücü inandırıcı bulunmuştur” notu genelde yeterli değildir. FINTIBA isimli Firma da bloke hesabı açma opsiyonu da mevcut. (bkz. 23 no`lu Bilgi Notu, www.fintiba.com)
    • Sağlık sigortası yoluyla korunma: A/T 11 belgesi, eğer bu belge yoksa, seyahat sağlık sigortası (bkz. 20 no’lu Bilgi Notu). Belge en geç vize verilmeden önce ibraz edilmelidir.

    Not:

    • Lütfen Almanya’da çoğu işyerinde Almanca dil bilgisinin gerekli görüldüğünü dikkate alınız.
    • Bu süre zarfında iş bulabildiğinizde, Almanya’dan çıkış yapmak zorunda kalmayacaksınız. Gerekli olan oturma izni veya AB Mavi Kart için doğrudan Almanya’da başvuruda bulunabilirsiniz.
    • İş arama amaçlı ikamet süresince, kazanç getiren bir işte çalışmak yasaktır.
    • İkametinizin asıl amacı iş aramak olmalıdır. Ancak bunun yanı sıra bir dil kursuna katılabilirsiniz.

    Almanya’da iş imkanlarıyla ilgilenen yabancı uzman elemanlara yönelik portalda ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz: www.make-it-in-germany.com.

    Kaynak:

  • ⭐⭐


  • Almanya'da daha once yasamis birisi olarak gozlemlerime gore, orada yasamak Amerika'da yasamaktan daha zor ve pahali. Bir kere ilk goze carpan sey, Almanlar genel olarak bir hayli irkci bir millet ve ozellikle Turkleri, Araplari ve Yunanlilari pek fazla sevmiyorlar.

    Almanya'da zaten Turklerin ve Yunanlilarin kendilerine ait mahalleleri var. O mahallelerde yururken kendinizi aynen Turkiye'de bir sehirde yurumus gibi hissedersiniz. Kuyumcusundan, pastanesine, lokantasindan, kahvehanesine, kasabindan, halicisina kadar ne arasaniz, aynen oraya yanyana bulabilirsiniz.

    Gida urunleri ve kiralar cok yuksek. Ben oradayken, asgari ucretle calisin birisi aylik 800-1000 Euro civari aliyordu. Studio tipi daire kiralari ise 500 euro'dan basliyordu.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @MySea Türkiye dışında hangi ülkeye gittiysek ilk gidenler için söylüyorum. Oraya her zaman sorunları ne kadar düzenbazlıklar varsa hep onları götürdük. Babam 1972 yılından beri almanya da ben ve 3 kardeşim almanya doğumluyuz 1984 yılında kesin dönüş yaptık Türkiyeye ondan dolayı Türkleri son 10 yıldan önce gidenleri sevmezler.


  • @ayvalik10 O konuda birsey diyemiyecem, ben sadece 4 yil kaldim orada. Ama Turklerin oradaki sistemi cok fazla istismar ettiklerini gordum. Ozellikle issizlik maasi olayini...

  • ⭐⭐ Yasaklı

    Abd varken almanyanin lafi bile olmaz malesefki oyle

  • ⭐⭐

    @MySea Bu ve buna benzer bir cok sebepten oturu Almanlar'in cogu Turkleri sevmiyor malesef...


  • @Edelweiss, içinde söyledi: Almanya Göçmenliği

    @MySea Bu ve buna benzer bir cok sebepten oturu Almanlar'in cogu Turkleri sevmiyor malesef...

    Evet cok haklisiniz. Bizim türkler buraya geldiginde ilk mentalitelerini getirdiler. Üc kacitcilik, integre olmamak. Heryerde türklügünü göstermek, sosyal devletin verdigi imlanlari haksiz yere kullanip siyah calisip daha fazla para kazanmak. Daha var da var yani.. ben doguma büyüme almanyadayim ve acikcasi herseyi gördüm ben burada agabeylerim 🙂

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    jetonlu telefonlarla buz hikayesini duymuşundur yada ilk 1 euro sigara makineleri ile 1 TL sigara almalar sonucunda almanya hükümeti makineleri değiştirmek için yarım milyona yakın masraf yapmıştı. Bizim kafa iyiliğe çalışsa japonya gibi oluruz ama önce hinliğe çalışıyor.


  • @ayvalik10, içinde söyledi: Almanya Göçmenliği

    jetonlu telefonlarla buz hikayesini duymuşundur yada ilk 1 euro sigara makineleri ile 1 TL sigara almalar sonucunda almanya hükümeti makineleri değiştirmek için yarım milyona yakın masraf yapmıştı. Bizim kafa iyiliğe çalışsa japonya gibi oluruz ama önce hinliğe çalışıyor.

    Orasi dogru, 1 tl ile kac kisiler sigara aldi öyle yani say say bitmez. Dedigin gibi bizim kafa iyilige calismaz, nerden kar yaparim kimin üstünden gecinebilirim falan düsüncelerine sahip bizim millet. Onun icin almanlar bizi fazla sevmez yalan yok.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @HPX ilk döneri yapanlar çırak alıyordu öğretene kadar ne evler ne arabalar aldılar. Şimdi ise işleri azalacak diye kimse çırak yetiştirmiyor.


  • @ayvalik10, içinde söyledi: Almanya Göçmenliği

    @HPX ilk döneri yapanlar çırak alıyordu öğretene kadar ne evler ne arabalar aldılar. Şimdi ise işleri azalacak diye kimse çırak yetiştirmiyor.

    Bencillik abim baska bisey degil. Bemim olsun onun olmasin düsüncesi ne yazikki..


  • @ayvalik10, içinde söyledi: Almanya Göçmenliği

    @HPX ilk döneri yapanlar çırak alıyordu öğretene kadar ne evler ne arabalar aldılar. Şimdi ise işleri azalacak diye kimse çırak yetiştirmiyor.

    Buna benzer bazi durumlar Amerika'dada var. Ozellikle insaat, construction, boya ve mermer gibi alanlarda isyeri sahibi Turkler ileride isyeri acabilme kapasitesi olan kisileri yanlarinda fazla barindirmiyorlar. En buyuk sebeb kendilerine ileride rakip olmasin diye...


  • Benim gozlemledigim, cogu Turklerin sehir icindeki tramvaylara ticket basmadan binmeleriydi. Issizlik maasi almalarina ragmen masaalti cash paraya diger Turklerin yaninda calismalariydi. Ve tabii ki vending makinelerinde 1 Euro = 1 TL olayi.


  • Arkadaşlar merhaba. Eşim 1972 Almanya doğumlu. İlkokulu da Almanya da bitirmiş. 1987'de Türkiye ye ailesi ile kesin dönüş yapıyor. Doğumla ilgili vatandaşlık olmuyor diye biliyorum. Bu konuda herhangi bir değişiklik veya diğer bir yol gösterebilecek, bilgisi olan var mı acaba? Cevaplar için şimdiden teşekkürler.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @stras bu konu da tüm evraklar ve iletiler doğum yeri almanya da var zaten siz yanlış yere yazdığınız için bulamazsınız.


  • @ayvalik10 Teşekkür ederim. Oraya yazıyorum hemen.


  • @MySea, içinde söyledi: Almanya Göçmenliği

    Benim gozlemledigim, cogu Turklerin sehir icindeki tramvaylara ticket basmadan binmeleriydi. Issizlik maasi almalarina ragmen masaalti cash paraya diger Turklerin yaninda calismalariydi. Ve tabii ki vending makinelerinde 1 Euro = 1 TL olayi.

    Cok dogru efendim, masa alti cash ve tranvay/trenlere para vermemek en cok yapilan isler bizim türklerde


Benzer Başlıklar

  • 10
  • 12
  • 2
  • 51
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

86
Çevrimiçi

40.7k
Kullanıcı

4.4k
Konu

424.1k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum