@Elgitaro, içinde söyledi: Köfte Yapamıyoruz!
Cevaplar için çok teşekkürler herkese. Bakalım önerileri deneyeceğim.
Sonuçtan bir bilgi alalım lütfen, köfte yapımı nasıl gidiyor😉
ilginç ve güzel bir konu başlığı olmuş, pazar kahvesi eşliğinde güzel gitti
@Elgitaro, içinde söyledi: Köfte Yapamıyoruz!
Cevaplar için çok teşekkürler herkese. Bakalım önerileri deneyeceğim.
Sonuçtan bir bilgi alalım lütfen, köfte yapımı nasıl gidiyor😉
Teşekkürler cevizli elmalı kurabiye bilmiyordum. Sayenizde öğrenmiş oldum.
Lahmacun Antep'te yenir. Kesin ve net bilgi. Ayrıca tecrübeyle sabit. Çok uzun süredir Antep'te yaşıyorum. Antep'te her pide fırının yanında kesinlikle bir de kasap vardır. patates tava, domates tava, patlıcan kebabı, altı ezmeli patlıcan kebabı, karnı yarık, soğan kebabı, lahmacun, kilis tava başlıca yaptırabileceğiniz yemeklerdir.
Arkadaşın tarifine gelirsek, iç malzeme için gerekenler eksik. Pişirme konusunda ise @FreeWoRLD 'un yöntemi doğru. İyi bir fırınınız varsa fırında da yapabilirsiniz. Mecbur kaldığımız bir gün denedik oldu. Ama kesinlikle taş fırın gibisi yok.
@mysea yabancisi ve kulturune hakim olamadigim bir icecek,sorsaniz beyaz kirmizi ve rose derim birde tadimlama yapilirken koklanip ardindan cok az alinarak agizda damakdaki aromasi uzerinden tercih edildigini yer yer gordum.
Kimbilir ne tur cesitliliklere sahiptir orada
Biz evde hemen hemen ayda 1 defa sucuk yapiyoruz. Dana kiyma ve baharatlar ile acili ve bol sarmisakli yapiyoruz. Strec film falan kullanmak yerine, cizbiz kofte gibi hazirlayip, donduruyoruz ve kahvaltilarda 2 veya 3 tanesini yumurta ile pisirip yiyoruz. Gerek koku gerekse tat olarak piyasa sucuklarindan hic farki yok. Sadece goruntu farkli. 🙂
@yapay-zeka, içinde söyledi: Destekleyin beniii 😃
like atacakdım mesajını bulamadım baya mesaj kaydırdım
gerek kalmadı abi saol zaten kayboluyor diye yazmıştım 😃 saçma sapan bir değişik iş
ahahahaha
@Mr-Hakan Bunu en kısa sürede deneyeceğim. 🙂
@stoneage, içinde söyledi: Kiyma ve et
@crazycells, içinde söyledi: Kiyma ve et
Mumkun oldugu kadar marketlerden veya supermarketlerdeki supheli ambalajli etlerden kacinin... Son kullanma tarihi gecse de, hemen tarihi degistirip yine raflara koyuyorlar veya tarihi gecmeye yakin baharatlarla vs. karistirip "marine edilmis et" diye satiyorlar.
Amerika'da oluyor bunlar?
Evet, sanilanin aksine ABD'de son kullanma tarihi kullanmak (bebek mamalari disinda) yasal bir zorunluluk degil. Fakat boyle bir kultur olustugu icin ureticiler urunun yasam uzunluguna gore bir tarih belirliyorlar. Yasalar bozulmus, kuflu veya tuketilmesi zararli olacak seyleri yasakliyor, ama bunun yasalarla belirlenmis net bir siniri/tanimi yok.
Burada sizin duyu organlariniz devreye girmeli... Bir seyin bozuk oldugunu gozunuzle, elinizle, burnunuzla vs. algilayabiliyorsaniz o durumda ya urunu almayacaksiniz ya da aldiysaniz hemen aldiginiz yere gidip paranizi geri alacaksiniz (fis oldugu surece hicbir market sorun cikaramaz).
Eger bir seyin bozuk oldugunu gordugunuzden marketi sikayet de edebilirsiniz.
Fakat dogrusunu soylemek gerekirse paket urunlerin ustundeki tarihler de cok dogru degil, bir seyin ne kadar uzun sure dayanacagini sizin onu saklama kosullariniz belirler... misal son kullanma tarihi gecen ay gecmis bir biskuvi yediginizde ne olur? Cevap: Buyuk ihtimal hicbir sey... Eger siz o biskuviyi serin ve kuru bir yerde sakliyorsaniz SKT uzerinden 3-5 ay bile gecmis olsa hala kitirligini ve tadini kaybetmez. Fakat sicak ve nemli bir ortamda birkac haftada yumusayip tadini kaybedebilir, SKT gecmemis olsa bile... Bu dedigim butun yiyecek/icecekler icin gecerli...
Fakat belirteyim, bu tur konularda bir sorun yasarsaniz, konuyu gonul rahatligiyla mahkemelere tasiyabilirsiniz, yasalar sizin yaninizda.
kaleminize saglık teşekkür ederim. 🙂
Gereken malzemeler
2 su bardağı pudra şekeri
2 yemek karışı buğday nişastası (mısır olmaz )
2/3 su bardağı sıvı yağ
2 paket yada 500 gram katı yağ (tercihen 250 gram tereyağı 250 gram margarin)
Alabildiği kadar un
Yapılışı
Ununuzu , pudra şekerinin 3/4 ünü (kalanı süsleme için kullanılacak ) ve nişastanızı elekten geçirerek derince bir kaba alın .
Kabın içine aldığınız unun ortasını havuz gibi yaparak sıvı ve katı yağınızı ekleyip yoğurun.
Yoğurduğunuz hamuru uzun şeritlere bölünüz ve yuvarlayınız.
Yuvarladığınız hamurları istediğiniz boyutlarda keserek yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine seriniz .
Önceden ısıtılmış fırında 160 derecede 15 dakika pişirin . 15 dakikayı geçmemesine dikkat edin .
Pişen kurabiyelerinizi fırından çıkarıp soğumasını bekleyin ve soğuduktan sonra üstüne süsleme için ayırmış olduğunuz pudra şekerini serpin ve afiyetle yiyin .
Birkaç ufak ipucu
Verilen tarife yaklaşık 1 su bardağı kakao ekleyerek kakaolu un kurabiyesi yapabilirsiniz.
fırından ilk çıkardığınız zaman kurabiyeleriniz biraz nemli gibi hissettirebilir ama soğuduktan sonra çok beğeneceksiniz.
Unutmamanız gereken en önemli şey ise 160 celcius derece den yuksek sıcaklıkta pişirmemeniz gerektiğidir. daha yuksek derecede pişirirseniz içi hamur kalacaktır.
Pastane tarifidir .yaklaşık 2 tepsi çıkacaktır .
Hamur için
6 bardak un
2 yumurta
1 su bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
1.5 paket yada 15gram kabartma tozu
1 su bardağı süt
Açmak için de mısır nişastası
Şerbeti için
4 bardak şeker
4-5 bardak su (şerbetle aranız iyiyse 4 değilse 5 bardak )
yarım limonun suyu
İçi için
Ceviz fıstık yada fındık 600 -700 gram
Un, tuz ve kabartma tozunu derince bir kabin içerisine alın , üstüne yumurta, süt ve yağınızı ekleyin .
Yumuşak bir hamur kıvamı yakalayana kadar yoğurun, 10 dakika dinlenmesi için üstünü strecleyip bir kenara koyun .
Zevkinize göre ici için seçtiğiniz malzemeyi blender ile iyice ufalama kadar çekin.
Hamurunuz dinlendikten sonra toplamda 30 parça olacak şekilde küçük parçalara ayırın. 30 parca hamurunuzu 12 12 ve 6 parça olarak 3 gruba ayırın .
Her hamur parçanızı bir tatlı tabağı büyüklüğünde eliniz veya oklava ile açın .
12 parçayı aralarında yeteri miktarda nişasta olması şartı ile üst üste dizin son 6 parca için de aynısı yapın .
Açtığınız parçaları tepsinize sığacak kadar büyüklükte olana kadar oklava ile açın. En alta 12 katlık bir parça gelecek şekilde hamurunuzu tepsiye serin üstüne baklavanızın içi için kullandığınız malzemenin yarısını dökün sonra diğer 6 katli hamurunuzu açıp kalan iç malzemenizi hamurun üzerine serin . En son olarak 12 katlı diğer parçanızı açıp tepsinize serin . Baklavanızı isteğinize göre üçgen , kare veya prizma şeklinde kesin ve önceden ısıtılmış 200 derecelik fırınınıza verin. Ortalama 18 ile 23 dakika arasında pişecektir. Fırınınıza hamurunuzu attıktan sonra ara ara kontrol ederek meşhur altın baklava rengini alana kadar pişirin. Piştikten sonra fırınınızdan çıkarın .
Serbetin yapımı
Şekerinizi ve suyunuzu bir tencereye alıp biraz karıştırdıktan sonra kısık ateşte pişirmeye başlayın bu arada limonu üstüne ekleyip karıştırmaya devam edin . Şerbetiniz kaynamaya başladıktan 5 dakika sonrasına kadar karıştırmaya devam edin . Kaynayan şerbetiniz soğumadan . Elle dokunabilecek kadar soğumuş baklavanızın üzerine dökün.
Gerisi size kalmış ister soğutup, isterseniz sıcak sıcak afiyetle yersiniz .
Önemli bir kaç nokta var onları da burda belirteyim
Bu tarif 45 cm çapındaki yuvarlak tepsi içindir yaklaşık olarak 3.5 kg baklava tarifidir.
Baklavanız yeteri kadar soğumamış ise kesinlikle şerbet eklemeyin
Her fıstık , ceviz ve fındık baklava için kullanılmaz mümkünse işlem görmemiş (kavrulmamış) yemiş kullanın fıstık için ise eğer bulabiliyor iseniz boz iç fıstık kullanın .
Mümkün ise mermer tezgah üzerinde hamurunuzu açabildiğiniz kadar açın.
Bu tarif pastanelerde aldığınız ticari nedenlerle üretilen baklava değil babaannelerimizin yaptığı baklavadır.
California’da Sprouts diye bir market var orda sisede cig pastorize edilmemis sut satiliyor. Organic sutlere gore bile biraz pahali.
Evinizde oturuyorsunuz . Canınız türk kahvesi çekti ama amerika da taze çekilmişini bulamıyor musunuz.
Size vereceğim tarif ile evinizde kahvenizi kendiniz çekebilirsiniz.
Orta derece kavrulmuş kahve çekirdeği alarak işe başlayın. Arkasın dan ise burdan bir değirmen sipariş edin. Bu tarz manuel kahve değirmenlerinin üzerinde öğüteceğiniz taneleri koydugunuz yerin dışında bir vida başı görünür. Kahvenizi koyup çekin . Göz kararı öğütülmüş kahvenin boyutunu beğenene kadar o vida ile ufak hareketler ile ayarlayın. Artık evinizde istediğiniz zaman taze türk kahvesi çekip . Taze çekilmiş kahve içebilirsiniz.
@mr-hakan Taze türk kahvesi nasıl çekilir içinde söyledi:
Evinizde oturuyorsunuz . Canınız türk kahvesi çekti ama amerika da taze çekilmişini bulamıyor musunuz.
Size vereceğim tarif ile evinizde kahvenizi kendiniz çekebilirsiniz.
Orta derece kavrulmuş kahve çekirdeği alarak işe başlayın. Arkasın dan ise burdan bir değirmen sipariş edin. Bu tarz manuel kahve değirmenlerinin üzerinde öğüteceğiniz taneleri koydugunuz yerin dışında bir vida başı görünür. Kahvenizi koyup çekin . Göz kararı öğütülmüş kahvenin boyutunu beğenene kadar o vida ile ufak hareketler ile ayarlayın. Artık evinizde istediğiniz zaman taze türk kahvesi çekip . Taze çekilmiş kahve içebilirsiniz.
Ben de ABD icin belirteyim, amazonda "turkish coffee grinder" olarak ararsaniz benzer urunler cikiyor.
Ayrica kahve satin aldiginiz yerlerde genelde kahvenizi ogutmek icin buyuk ogutuculer de oluyor. Burada bazi yerlerde gordum ama bazi yerlerde de direkt ogutulmus olarak satiyorlar. Eger bu ogutuculer varsa direkt bunlari da turk kahvesi ayarinda kullanabiliyorsunuz. Turk kahvesi zaten en ince cekilmis kahve oldugundan, ogutucunun ayarini en sona getirebilirsiniz.
Merhaba ben bir video da izlemiştim yanlış hatırlamıyorsam eğer wallmart yada costco da kahve öğütücülerde turkish coffee diye bir seçenek vardı.
vakumlanmış poşette çekilmiş türk kahvesi getirebiliyor muyuz acaba bilginiz var mı?(bavulda çamaşırların arasına koysam )
@sinem-akçam ucakda doldurulan mavi forma yazmanız gerekli diye biliyorum
@sinem-akçam Taze türk kahvesi nasıl çekilir içinde söyledi:
vakumlanmış poşette çekilmiş türk kahvesi getirebiliyor muyuz acaba bilginiz var mı?(bavulda çamaşırların arasına koysam )
Sorun olmaz.
@crazycells Yaşasın.
@mr-hakan Bizde var ama karabiber için kullanıyorduk bugüne kadar hiç düşünmemiştim ne yalan söyleyim gayet mantıklı biraz acı olabilir gerçi ama biberden sonra :)))
Bizde Turkıyeden getırdiğimiz kahve bitincs whole food’ta istedigimiz koyulukta kahve cekırdegını (bız koyu içiyoruz turk kahvesini memleketten kalma alışkanlık) alıp. Öğütücü makinesini turkish coffee kısmına getirip çekiyoruz.
@rüzgar hocam içinde tane olmadan 2 3 dakika kadar boşta döndürün hiç acılık falan kalmaz . Aynı makineyle bizde tane karabiber kahve öğütüyoruz evde çok da güzel oluyor
Eğer Texas'a gidiyorsanız HEB marketlerde sevdiğiniz bir kahveyi çekirdekten Türk kahvesi ayarında çektirebiliyorsunuz. Orada makinaın üstünde Turkish Coffee yazıısını görünce çok mutlu olmuştum. Denedik gerçekten güzel oldu hemde farklı aromaları Türk kahvesi gibi içebildik HEB de olduğunu biliyorum ama diğer eyaletler için hangi marketlerde vardır bu öğütme şekli bilmiyorum, belki Starbucks'a sorulabilir. Türk kahvesinin tipi espresso çekime benzer ama espresso biraz daha kalın kalıyor yanında, Türk kahvesi daha kum gibi
costcoların çıkış tarafında kahve değirmenleri var bu makinelerde turk kahvesi ayarı da var.
Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum