Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • Arkadaşlar kendim için araştırmalar yaparken pek fazla bilgiye ulaşamadım ulaştığım bilgiler genelde forumlar yemek blogları ve google maps verilerine dayanmaktadır. Bundan dolayı amerika da yaşayan arkadaşlardan konu hakkında sahip oldukları bilgilerini paylaşmalarını rica ediyorum. Kendi edindiğim izlenimler ise aşağıda bir kaç paragraf olarak bulunmaktadır.
    Ekmek kültürü
    Edindiğim izlenimlere göre amerika da sıcak ekmek yemek sağlığa zararlı olduğundan pek rağbet görmüyor lakin ekmek tüketimi de turkiyede olduğu kadar yüksek değil ama "fresh bread " dedikleri ( bizdeki sabahtan çıkmış akşama kadar kalan ekmek oluyor ) gibi bir kültürleri var . Ekmek çeşitliliğine gelirsek amerika son 10 yılda özellikle çeşit sayısı artmıştır özellikle son 5yılda tam buğday ekmeği ,kepekli ekmek , yulaflı ekmek , esmer ekmek ve içerikli (zeytinli , zeytinyağlı , çeşitli baharatlı ,) ekmekler üretilmeye ve yoğun ilgi görmeye başlamıştır . En çok satılan ekmek çeşidi ise heryerde olduğu gibi beyaz ekmek onun yaninda en çok satılan 5 ekmek turu
    tam tahıllı ekmek
    Kepekli ekmek
    fransız baget i
    Ekşi mayalı beyaz ekmek
    Lavaş (malesef bizim lavaş a sadece ismen benziyor)

    yaş pastalarla ilgili ise
    En sevilen yas pasta çeşidi tüm dünyada değişmeyen çikolatalı pasta . Gerçi tatlı niyetine pek fazla yas pasta tüketildiği söylenemez , sadece özel günlerde (doğum günü ,düğün ) ve kutlamalarda tüketiminin arttığı ürünler

    Kuru pasta lar ise (amerikancasiyla) cookie ler her türlü tarçınlı zencefilli ballı çikolatalı ve olabildiğince tatlı kuru pastalar veya kurabiyeler amerikan hazır gida pazarının %1.6 sını oluşturuyor ve marketlerde bulamayacağınız bazı traditional cookie ler rağbet görmekte.
    En çok satan ürünler ise dilim şeklinde cheesecake, donut, parça çikolatalı kurabiyeler
    Benim bulabildiğim bilgiler ise bunlar.

    Bunların dışında merak ettiğim ama herhangi bir verisine ulaşamadığım bazı sorunlar şöyle .
    Bir belgeselde gördüğüm kadarıyla bir firma güya gizli formülü olan bir malzemeyi hamura ekleyerek (malzeme ise toz şeker ) ekleyerek mağazalarda 3 gün süreyle aynı ekmeği fresh bread diye ambalajlayıp markette sattıklarını söylüyordu belgeselde hicbir şekilde toz şekerden bahsedilmiyordu lakin işini doğru düzgün bilen bir ustanın bileceği özellikle sıcak yada nemli yerlerde işe yarayan ufak bir trick olduğundan ne olduğunu çözdüm . Sorum ise şu bu adamlar nasıl 3 günlük ekmeği "fresh" diye satabiliyorlar işin pazarlaması değil yasallığı ile ilgili soruyorum.
    2.Sorum ise bildiğim kadarıyla amerika genelinde sağlık ve gıda sektöründe bir sertifika olmadan bu isler yapılmıyor ama o kadar araştırmama rağmen fırıncılık eğitimi yada sertifikasından zorunluluk olarak bahseden kişi veya kuruluş göremedim. Bu tarz belgeler zorunlu mudur. Turkiyede ki uluslar arası ünü olan okullardan alınan sertifikaların geçerliliği var mıdır ?
    3. Ve en önemli soru ise bu işi hangi eyalette yaparak para kazanılabilir .


    1. Sertifika olayini gozunuzde buyutmeyin. Washington state'te mutfakta calismak icin online olarak WA state in kendi hazirladigi egitimi 1-2 saatte aliyorsunuz mesela (food handlers certificate' ti bu galiba)
      Gida isletmesi acmak icin ilave/farkli sertifikalar vardir. Muhtemelen onlari da o eyaletin kendi kurumlarindan almak gerekiyordur. Amerikada her eyaletin ic islerinde bagimsiz bir devlet gibi oldugunu unutmayin.
      Diger tespitlerinizin coguna katiliyorum. Sicak ekmek konusuna gelince, sagliksiz oldugu icin degil, ekmeklerin paketlenmesi gerekiyor, onun icin. Icinde firini olan marketlerden taze pismis ilik ekmek alirsiniz. Mesela Costco'da, BJs de baska bazi buyuk supermarketlerde marketin icinde firin oluyor.
      Seattle da sirf cupcake uzerine yogunlasmis bir pastane acilmisti, pahali, guzel suslenmis ama tadi cok ortalama cupcake leri taneyle aliyorduk. Turkiyedeki gibi bir pastane olsa tutar herhalde 🙂
    2. Nerede? Parasi olan nufusun yogun oldugu, cevre sehirlere dagitim yapmanin kolay oldugu (mesafe) heryer, bence.
      Tabii bunlar tuketici gozuyle yazilmis yorumlar.
      Burada ekmeklerin icinde binbir turlu katki malzemesi oluyor, maalesef. Kimyasal maddeler kullanmadan, un-su-maya ile dogal ekmekler de tutabilir. Market zincirlerinden biriyle anlasip, sirf onlara satarsiniz mesela.

  • @senay-sirin hocam değerli cevaplarınız için teşekkürler amerika da türkiye tarzında bir yer açmak büyük ihtimalle baya pahalıya patlayacaktır . Ayrıca evet dediğiniz gibi iş yapabilme ihtimali yüksek lakin bazı etkenler aynen türkiye de ki gibi duruyor . Özellikle yer seçimi ve ve olduğumuz bölgenin özelliklerine göre un bulabilmek . Bunların yanında herşeyden önce sağlam bir tedarik zinciri oluşturmak ve arkasın dan sağlam bir dağıtım ağı kurmak gerekir . Açıkça söylemek gerekirse ekmeğin paketlenmesine karşıyım . Çünkü ekmeğin küflenmesine neden olur ama sizin dediğiniz gibi un su tuz ve ekşi maya veyahut nohut mayası ile yapılacak ekmek iyi satış rakamlarına erişebilir . Kendi hesaplarıma göre günlük 2000 ekmek üretebilecek bir fırının bile maliyeti 40 bin dolardan aşağı olmayacağı için şimdilik sadece araştırma konusu olarak kalıyor

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @mr-hakan bakmak lazim ama "fresh" kelimesi yasal olarak duzenlenen bir terim degil kanimca. Ayrica ABD'nin genelinde bebek mamasi disinda nerdeyse hicbir urunun son kullanma tarihi ile bilgi ve uygulamalar duzenlenmiyor. Dolayisiyla paketlerin ustunde yazan bilgilere cok guvenmemek lazim.
    Bu konudaki kural sagligi olumsuz etkilemeyecek urunun satilmasi yonunde. Yani bariz bir sekilde bayatlamis, kuflenmis, kokan urunu satamiyorsunuz sadece.


  • @crazycells dediklerinizden anladığım kadarıyla son kullanma tarihi gibi bir uygulama zorunlu değil ve "fresh" kelimesini kullanmak için belirli şartlar yok . Yani gerekli katkı maddelerini ekleyerek ekmeğin küflenmesi , sertleşmesi ve bozulmasını engellersek "fresh " etiketi ile satılabiliyor ve bu da ciddi anlamda işin hilekârlığa gayet açık hale getiriyor. Her ne kadar turkiyede taze kelimesi yasal olarak belirlememişse bile kamusal kurallara göre üründen ürüne değişmekle beraber maksimum 1 hafta süre ile bu etiketler kullanılabiliyor ve aksi durumlarda da ilgili kurum alıcıyı yanıltmak amacıyla yanlış beyan dan suçlu bulunup idari para cezası ve ilgili kurumun isteğine bağlı olarak mahkemeye kadar gidebiliyor. Benim ise turkiyede bile böyle bir sistem varken amerikada olmaması garibime gidiyor . Umarım kesin bilgisi olan bizleri aydınlatır da arafta kalmaktan kurtuluruz .


  • Sayın @mr-hakan Bence durum Türkiye'dekinden farklı çünkü yasalar ve kanunlar ağır yaptırımlar içeriyor bundan dolayı insanlar hayatları hata yapmamak üzerine kurulu. Amerika'da insan sağlığına zarar verecek bir üretim tespit edilmesi durumunda mahkemelerle karşı karşıya kalma ve bunun sonunda hapisle bitmesi söz konusu olacaktır diye düşünüyorum. Toplumun uyması zorunlu olan yasalar çok ağır bir dille belirtilmiş. Yasalar herkes için var ABD başkanı olsanız da hata yaparsanız bedelini ödersiniz. Bu sebeplerden ötürü yapılan işlerde insanlar daha dikkatli olduğunu düşünüyorum.


  • @rüzgar hocam haklısınız eğer insan sağlığını tehlikeye atacak şekilde üretim yapılırsa çoğu ülkede yaptırımlarla karşılaşırsınız. Lakin benim söylediğim şey aslında insan sağlığını tehlikeye atacak cinsten birşey değil evet sağlığa zararlı ama bir anda büyük bir problem çıkarmadığı için tüm dünyada yasal olarak kabul ediliyor . Türkiye veya dünyanın herhangi bir ülkesine bakın ekmek için kullanılan turkiyede ustaların katkı dedikleri malzemenin uluslararası kodu e920 dir. Türkiye de bunu kullanmadan üretim yapan yerlerin sayısı %3 . E920 nin neyden üretildiğini buraya hiç yazmayacağım zira ekmek tüketmeyi bırakmak isteyecek binlerce insan olacaktır. Ekmekler ve türevlerinde yaklaşık 23 çeşit katkı maddesi kullanımı serbest . 12 çeşit özel katkı maddesi ise bazı özel ekmeklerin üretimi şartı ile izne bağlıdır. Ekmeklerde katkı maddesi kullanmanın nedeni ise hatalarını ve hastalıklarını düzeltmek, Ekmeğin daha geç bayatlamasını sağlamak ,Su kaldırma oranını yükseltmek, Küflenmeyi önlemek, Hacim artışı sağlamak, un rekoltesini yükseltmek vs gibi amaçlar için kullanılmaktadırlar.

    Benim bahsettiğim konu ise amerikada pek fazla ekmeklerin üzerindeki "fresh" etiketi ile 3 gün boyunca satılmaları idi . Burda benim aklıma takılan soruya forumdan arkadaşlarımız cevap vermişti . Bende verdikleri cevaba istinaden gerekli tüm katkı maddelerini ekleyerek ekmeğin 6 ay sonra bile yumuşacık ,küfsüz ve kokusuz satılabileceğini buna karşın yasada yaptırım olması gerektiği yönünde idi.
    Emin olun dünyaca ünlü 14 adet ekmek çeşidini yerinde inceledim . Ziyaret ettiğim bazı firmalar çok temizken eklemedikleri katkı maddesi yok idi . Lâkin fransada gördüğüm gözlerimle şahit olduğum bir yerde ise standart beyaz hamur kıyafeti dışında bone galoş eldiven kullanmayan bir yerde hiç katkı maddesi kullanılmadığı hatta maya dahi kullanmadıkları onun yerine Türkiye de ekşi maya diye tabir ettiğimiz . Biyolojik şekilde mayalandirilmis hamurun kullanıldığını gördüm . İlk bahsettiğim neredeyse dünyanın dörtbir yanında satış yapan ve hemen hemen her markette ürünlerini görebileceğiniz bir firmayken ikinci gördüğüm kırsal kesimdeki basit bir unlu mamuller işletmesiydi. Emin olun ekmek üretiminde bile yapılabilecek hile ve sahtekarlıkların haddi hesabı yok . Sırf bundan dolayı hiçbir zaman bilmediğim bir yerden ekmek almam . Tandır ekmeği yerim . Eğer yandır ekmeğim yok ise biraz hamur yapar evimdeki taş fırında pişiririm.

    Ufak bir not ekliyim fransız baget i orjinalinde de ekşi maya ile yapılır . Buna rağmen fransada da normal maya ile yapıldığını gördüm ülkemizde de


  • Sayın @mr-hakan Ben konuyu biraz farklı bir açıdan değerlendirmişim:) Ticari zekanın her zaman farklı bir durum olduğunu düşünmüşümdür. Dünyanın neresinde olursanız olun mutlaka başarı olma potansiyeliniz var sizi bu konuda ayrıca tebrik ederim.

    "Doğru yoldasınız" Sayın @Mr-Hakan
    Kazananlar hiç hata yapmayanlar değil, asla vazgeçmeyenlerdir.


  • @rüzgar hocam ticari zekam var mı bilemem . Ben bu şekilde yetiştirildim. Bir işe gireceksem veya ilerde girme ihtimalim varsa mümkün mertebe herşeyi araştırmak , öğrenmek ve yaş tahtaya basmamak için elimden geleni yapmam gereken herşeyi yapmam öğretildi. Hatam olmadı diyemem , hatta çok hata yaptım bu güne kadar ama hata benim için doğrudan daha değerli oldu her zaman . Yaptığım her hata ; bir dahaki sefere daha iyi iş çıkarmama yardımcı olur


  • @Mr-Hakan merhabalar Hakan bey ekşi mayalı ekmek işi hakkında Bilgi sahibi olabildiniz mi Amerika’da ?


  • @epsilon05, içinde söyledi: Amerika'da "bakery" kültürü

    @Mr-Hakan merhabalar Hakan bey ekşi mayalı ekmek işi hakkında Bilgi sahibi olabildiniz mi Amerika’da ?

    Evet soruya cevap merakla bekliyorum. Hele ki orada üretim yapma düşüncesi olan biri olarak.


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

112
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.1k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum