Arkadaşlar kendim için araştırmalar yaparken pek fazla bilgiye ulaşamadım ulaştığım bilgiler genelde forumlar yemek blogları ve google maps verilerine dayanmaktadır. Bundan dolayı amerika da yaşayan arkadaşlardan konu hakkında sahip oldukları bilgilerini paylaşmalarını rica ediyorum. Kendi edindiğim izlenimler ise aşağıda bir kaç paragraf olarak bulunmaktadır.
Ekmek kültürü
Edindiğim izlenimlere göre amerika da sıcak ekmek yemek sağlığa zararlı olduğundan pek rağbet görmüyor lakin ekmek tüketimi de turkiyede olduğu kadar yüksek değil ama "fresh bread " dedikleri ( bizdeki sabahtan çıkmış akşama kadar kalan ekmek oluyor ) gibi bir kültürleri var . Ekmek çeşitliliğine gelirsek amerika son 10 yılda özellikle çeşit sayısı artmıştır özellikle son 5yılda tam buğday ekmeği ,kepekli ekmek , yulaflı ekmek , esmer ekmek ve içerikli (zeytinli , zeytinyağlı , çeşitli baharatlı ,) ekmekler üretilmeye ve yoğun ilgi görmeye başlamıştır . En çok satılan ekmek çeşidi ise heryerde olduğu gibi beyaz ekmek onun yaninda en çok satılan 5 ekmek turu
tam tahıllı ekmek
Kepekli ekmek
fransız baget i
Ekşi mayalı beyaz ekmek
Lavaş (malesef bizim lavaş a sadece ismen benziyor)
yaş pastalarla ilgili ise
En sevilen yas pasta çeşidi tüm dünyada değişmeyen çikolatalı pasta . Gerçi tatlı niyetine pek fazla yas pasta tüketildiği söylenemez , sadece özel günlerde (doğum günü ,düğün ) ve kutlamalarda tüketiminin arttığı ürünler
Kuru pasta lar ise (amerikancasiyla) cookie ler her türlü tarçınlı zencefilli ballı çikolatalı ve olabildiğince tatlı kuru pastalar veya kurabiyeler amerikan hazır gida pazarının %1.6 sını oluşturuyor ve marketlerde bulamayacağınız bazı traditional cookie ler rağbet görmekte.
En çok satan ürünler ise dilim şeklinde cheesecake, donut, parça çikolatalı kurabiyeler
Benim bulabildiğim bilgiler ise bunlar.
Bunların dışında merak ettiğim ama herhangi bir verisine ulaşamadığım bazı sorunlar şöyle .
Bir belgeselde gördüğüm kadarıyla bir firma güya gizli formülü olan bir malzemeyi hamura ekleyerek (malzeme ise toz şeker ) ekleyerek mağazalarda 3 gün süreyle aynı ekmeği fresh bread diye ambalajlayıp markette sattıklarını söylüyordu belgeselde hicbir şekilde toz şekerden bahsedilmiyordu lakin işini doğru düzgün bilen bir ustanın bileceği özellikle sıcak yada nemli yerlerde işe yarayan ufak bir trick olduğundan ne olduğunu çözdüm . Sorum ise şu bu adamlar nasıl 3 günlük ekmeği "fresh" diye satabiliyorlar işin pazarlaması değil yasallığı ile ilgili soruyorum.
2.Sorum ise bildiğim kadarıyla amerika genelinde sağlık ve gıda sektöründe bir sertifika olmadan bu isler yapılmıyor ama o kadar araştırmama rağmen fırıncılık eğitimi yada sertifikasından zorunluluk olarak bahseden kişi veya kuruluş göremedim. Bu tarz belgeler zorunlu mudur. Turkiyede ki uluslar arası ünü olan okullardan alınan sertifikaların geçerliliği var mıdır ?
3. Ve en önemli soru ise bu işi hangi eyalette yaparak para kazanılabilir .