Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • Yaklaşan Kurban Bayramı Vesilesi ile araştırmaya başladığım ancak detaylı ve toplu bir kaynak bulamadığım Amerika'da Kurban Kesimi hakkındaki bilgilerimi bu başlık altında toplayacağım.
    Rehber niteliğinde bir konu olması için , Amerika'da yaşayan ve bu ibadetini nasıl yaptığını bildiren Müslüman arkadaşların verdiği bilgiler ile ilk mesajı güncellemeye devam edeceğim.

    Konuda vekaleten / internet aracılığı ile bağış olarak yapılan kurban kesimlerinden bahsetmemeyi düşünüyorum. Çünkü onlar için Türkiyede veya Amerikada olmak çok fark etmiyor..

    Şimdiden Başta forumdaki arkadaşlarımız olmak üzere tüm müslüman Aleminin Kurban Bayramı Mübarek Olsun.

    Link Açıklama
    UAMA Türkiyedeki Süleymancılar Cemaatinin Kurduğu ve Desteklediği Bir Organizasyon. Bağış Yapma ya da Kestirerek Et Alma Hizmeti veriyorlar. Pek Çok Eyalette Şubeleri Mevcut.
    Diyanet Center of America Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığınca Yönetilen Kurum Vekalet ile kurban kesimi çalışmaları yapmaktadır.
    Merve Brand Halal Meat and Meat Products PA. - (215) 536-6050 - E-mail: [email protected] Canlı hayvan pazarı ve islami kurallara göre kurban kesimi imkanı sağlayan Firma Gelen Misafirlere Bayram Namazı , kahvaltı ve ikram olanağı sunuyor. ( Herhangi bir cemaat ile ilgisi olup olmadigini henüz bulamadım, net bir bilgi buldugumda burada paylasacagim, dikkatinize)
    Halal Pastures - 2017- Kurban Sayfası Newyork Eyaletinde Helal Et Kesimhanesi. Geçen sene itibarı ile Kurban bayramı etkinliği düzenlemeye başlamış bir firma.
    Jerusalem Halal Meats Houston TX da Helal et satan ve Kurban imkanı sağlayan bir firma.
    Hira Halal Meat Tomball, Texas ta Kurban Bayramı için Kurban Kesimi yapabilen bir firma

    İlkay Zaman - Kurban Fiyatları (03.09.2017)


  • Houston'da benzer hizmetleri veren musluman marketleri de oluyor...


  • Niyetim kesinlikle tansiyonu yükseltmek değil yanlış anlaşılmasın fakat yerel değerlere bu kadar bağlı olan kişilerin neden kendi ülkeleri dışında ( önem verdiği değerlerin olmadığı) yerlerde yaşamak istediklerini hiç anlayamamışımdır. Sadece kurban ve diğer bayramlardan bahsetmiyorum, oraya gidip kendi ülkelerindeki hayatının aynısını yaşama arzusunda olanlara lafım. Bence yorucu ve zahmetli.


  • @hakan122 Amerika'da Kurban Bayramı ve Kurban Kesmek içinde söyledi:

    Niyetim kesinlikle tansiyonu yükseltmek değil yanlış anlaşılmasın fakat yerel değerlere bu kadar bağlı olan kişilerin neden kendi ülkeleri dışında ( önem verdiği değerlerin olmadığı) yerlerde yaşamak istediklerini hiç anlayamamışımdır. Sadece kurban ve diğer bayramlardan bahsetmiyorum, oraya gidip kendi ülkelerindeki hayatının aynısını yaşama arzusunda olanlara lafım. Bence yorucu ve zahmetli.

    Kültürler ve kültüre bağlı tüm kavramlar büyük oranda coğrafya ve coğrafik kökenlerle (önceki coğrafyalar) ilintili. Bu nedenle coğrafya değiştirip kültürü korumaya çalışmak nesillik özlemler diye düşünüyorum. Nesiller geçtikçe değişim kaçınılmaz. Bu işin Mars'ı var daha 🙂


  • @hakan122 kesinlikle katılıyorum.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @hakan122 evet, sizin dediginiz gibi yeni tasinacaginiz yerin kulturune kapali olmak cok buyuk bir problem. Eger toplumla kaynasamayacak yapidaysaniz , bu sadece hayatinizi zorlastirir, sizi toplumdan soyutlar.

    Benim gorebildigim kadariyla ozellikle Paterson bolgesindeki Turkler arasinda sizin dediginiz gibi kisiler var. Ben bu arkadaslarin buyuk bir hata yaptiklarini dusunuyorum ama bunu baskalarina zorlamadiklari surece bu kendilerini ilgilendirir. Ama genel olarak bu bilgilerin forumda paylasilmasini destekliyorum 🙂 Birileri bunu ilginc buluyorsa ya da yararli buluyorsa, baskalari da bulabilir, baskalarinin da isine yarayabilir. Bu dediklerim, tabii islam ya da din ozelinde degil, kulturun butun ogeleri icin gecerli 🙂 3.5 milyon musluman yasiyormus ABD'de, dolayisiyla boyle bir kultur de halihazirda mevcut.

    Bizim forumumuzda bir din problemi yok, nitekim forumun ve grubun moderasyonundaki hicbir arkadas da kendini dindar ya da musluman olarak tanimlamiyor. Hepimiz agnostik/ateist/pastafaryan cizgideyiz. Bu forumda da din propagandasi yapilmasina izin vermeyiz, ama bu konuda zaten boyle bir durum soz konusu degil.


  • @hakan122 Amerika'da Kurban Bayramı ve Kurban Kesmek içinde söyledi:

    Niyetim kesinlikle tansiyonu yükseltmek değil yanlış anlaşılmasın fakat yerel değerlere bu kadar bağlı olan kişilerin neden kendi ülkeleri dışında ( önem verdiği değerlerin olmadığı) yerlerde yaşamak istediklerini hiç anlayamamışımdır. Sadece kurban ve diğer bayramlardan bahsetmiyorum, oraya gidip kendi ülkelerindeki hayatının aynısını yaşama arzusunda olanlara lafım. Bence yorucu ve zahmetli.

    Amerika bunu yasaklamiyor aksine destekliyor... Bakis acinizi biraz degistirmek icin bir ornek vereyim...

    Oglumun okulunda Hristiyanlik ve Yahidilik ile ilgili onemli gunlerde seminer verildi... Cocuklara sinifta tek tek anlatildi... Hicte rahatsiz olmadik bundan... Turkiyede okulda Hristiyanlik anlatildigini dusunmek bile istemiyorum!!! Keske yapilabilse...

    Esim 'bizde ramazani anlatmak istioruz' deyince cok mutlu oldular hemen bir takvim ayarladilar... Cunku okulda musluman ya da Turk ogrencilerde var bol miktarda...

    Amerika cesitlilik ile buyuyen bir ulke... Kulturleri baskilamiyor... Cunku ortak bir amerikan kulturu yok gibi.... Sistem icerisinde herkes diledigince yasiyor...

    Laiklik anlayisi bile farklidir Amerikanin Avrupaya (Ozellikle Fransaya) gore...

    Neyse...

    Geldiginizde gozlem yaparak cok daha iyi anlayacaksiniz...

    Ama ABDye ayak uydurma olayina katiliyorum. Az cok forumda herkes biliyordur benim toyota kullanma, apartmanda oturma, cim bicmekten korkma gibi seyleri elestirdigimi 🙂

    Evime de Amerikan mobilya aldim mesela, Arabamda bol silindirli Amerikan 🙂

    Ama yasanti farkli din ya da kulturel cesitlilik farkli kulvarda ilerliyor Amerika da...

    Umarim bir fikir verebilmisimdir...


  • Konuyla alakasız gibi duracak ama tam olarak konuyu anlamamızı sağlayacak bir detay vereceğim. Biliyorum defalarca bahsettim ancak Avrupa'dan göç eden "kendi kültürlerini taşıyan" insanların nasıl bir ortak-melez Amerikan kültürü inşaa ettiklerini ve bunu "ideale çok yakın" bir bakış açısı-felsefe ile koruma kalkanına aldıklarını anlamanın primer basamaklarından birisi bu (ve varsa benzeri) kitaplar: http://www.kitapyurdu.com/kitap/abd-tarihi/68643.html&filter_name=ABD tarihi
    Yepyeni bir kıta var. Giden tüm kültürler bir şekilde evrilecek, melezleşecek, şekil değiştirecektir.
    Çok iyi biliriz ve hatırlarım ki, aynı şehirdeki diğer uçtaki mahalle biraz farklıdır. Ve oraya taşınırsanız konuşmanız, ağzınız ve yürüyüşünüz bile değişebilir.
    Bkz. Caynak Mahallesi, Hürriyet Mahallesi. (Ceyhan/Adana).
    Çankaya/Oran ile Sincan-Devlet Mahallesi vb.
    Uyum sağlamak, benzeşmek (karşılıklı) insan oğlunun bu gün hayatta kalma (evrimde ilerleme) nedeni. Ve hala taş gibi işleyen bir motor.


  • Dini vecibeleri yerine getirmek isteniyorsa kendin kesmek yerine dinayet centerbof america hibi kuruluşlara kurban bedeli verilebilir yada türkiyede vekalet verilerek kesilebilir sonuçta amaç ihtiyaç sahiplerine dağıtmak ve bu olayın abd de olabileceğini yani etin pay edilebileceğini yada pay etmek için orada ihtiyaç sahiplerini bulabileceğinizi sanmıyorum. Ama dini gerekleri yerine getirmeye çalışmak oruç kurban vb. Çabanız güzel bişey yani sonuçta dinimizi(inananlar) burda bırakıp gitmiyoruz yada bunu kültüre dahil edip bu ibadetlerden vazgeçip tamamen Amerikan kültürüne adapte olmak dini gerekleri bırakmak anlamına gelmez diye düşünüyorum. Yani bedeli orada veya türkiyede karşılanarak bu ibadet gerçekleştirilebilir. Sonuçta orada tam anlamıyla bu ibadet dağıtım yoluyla yapılamayacağı için bedelin kuruluşlara bağışlanması yada vekaleten burda kesilmesi daha uygun olır kanaatindeyim. Saygılar


  • @air_technic Amerika'da Kurban Bayramı ve Kurban Kesmek içinde söyledi:

    Dini vecibeleri yerine getirmek isteniyorsa kendin kesmek yerine dinayet centerbof america hibi kuruluşlara kurban bedeli verilebilir yada türkiyede vekalet verilerek kesilebilir sonuçta amaç ihtiyaç sahiplerine dağıtmak ve bu olayın abd de olabileceğini yani etin pay edilebileceğini yada pay etmek için orada ihtiyaç sahiplerini bulabileceğinizi sanmıyorum. Ama dini gerekleri yerine getirmeye çalışmak oruç kurban vb. Çabanız güzel bişey yani sonuçta dinimizi(inananlar) burda bırakıp gitmiyoruz yada bunu kültüre dahil edip bu ibadetlerden vazgeçip tamamen Amerikan kültürüne adapte olmak dini gerekleri bırakmak anlamına gelmez diye düşünüyorum. Yani bedeli orada veya türkiyede karşılanarak bu ibadet gerçekleştirilebilir. Sonuçta orada tam anlamıyla bu ibadet dağıtım yoluyla yapılamayacağı için bedelin kuruluşlara bağışlanması yada vekaleten burda kesilmesi daha uygun olır kanaatindeyim. Saygılar

    Aslinda burada da dagitilabilir... Ama hadi keselim deyip kesilemiyor sanirim... Oyle olunca cogunluk kuruluslara yada dini gruplara bagislama yonunu seciyor...


  • Bence başka bir yere göç eden birisi kendi kültüründen kopmamalı. Evet, gittiği ülkenin kültürünü benimsemeli, ona uymalı. Tamamen kendi kültürüne bağlı kalmamalı. Yoksa zorluk çeker. Ama tamamen de kendi kültüründen kopamaz. Alışkanlık var çünkü. Bence kopmamalı da. Dv programı da kültür çeşitliliği için uygulanmıyor mu zaten?

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @subhan Amerika'da Kurban Bayramı ve Kurban Kesmek içinde söyledi:

    Bence başka bir yere göç eden birisi kendi kültüründen kopmamalı. Evet, gittiği ülkenin kültürünü benimsemeli, ona uymalı. Tamamen kendi kültürüne bağlı kalmamalı. Yoksa zorluk çeker. Ama tamamen de kendi kültüründen kopamaz. Alışkanlık var çünkü. Bence kopmamalı da. Dv programı da kültür çeşitliliği için uygulanmıyor mu zaten?

    Bence DV programina boyle anlamlar yuklemeyelim 🙂 90'larda asyalilar, siyahiler ve hispaniklerin ulke icindeki oranlarinin ileride asiri artip beyazlarin ulke icindeki oranini gececeginin kesinlesmesi ve oncesinde Cin'den gelen gocmenlerin engellenmesi yonundeki kararlarin anayasaya aykiri bulunmasi sonucunda ABD'deki egemen beyaz irkin nufusunu arttirmak icin (fikir Avrupa'dan bir suru kisi gelmesi uzerine kuruluydu kanimca) ortaya atilan bir programdi bence. Fakat 15 yil sonra "American Dream" sona erip ABD, Avrupa'lilar icin cazip bir yer olmayinca, program cogunlukla ortadogulu ve afrikali insanlarin yararlanabilecegi bir programa donustu. Soylemek aci olsa da genelde ucuncu dunya ulkeleri programi kullanip ABD'ye goc etmeye calisiyor. Trump'in programa nefreti de buna zaten 🙂 oysaki 90'larda Trump'in kendi partisi olan Cumhuriyetciler tarafindan hazirlanan bir programdi, tabii isler istedikleri gibi olmadi.

    Yazdiklariniza istinaden ise, bence birakalim isteyen kulturunden kopsun 🙂 istemeyen kopmasin.


  • @hakan122 aslında hocam şöyle söylemek anlatırsak daha açıklayıcı olmuş olurum
    Normalde kuşkonmaz bitkisinden yapılabilecek her yemekten nefret ederim lakin işim gereği bir müddet yurtdışında kaldım ve orda kaldığım süre boyunca ahh bee memleketim olaydı kuşkonmaz yapardılar şimdi diye çok ahh çektim bu tarz şeyler kişinin dini , sosyolojik , yada kültürü ile alakalı olan şeyler değildir . Tamamen sıla hasretinden kaynaklanan psikolojinin sonuçlarından biridir keza almanyada saygın bur üniversitenin yaptığı araştırmaya göre türkiye de cumadan cumaya camiye giden şahıslar almanya ya geldikten sonra 5 vakit namaz kılmaya özellikle cemaat ile namaz kılmaya yönelmişler . Burdan da çıkarımsayabileceginiz gibi sıla hasreti tetiklemiştir bu davranışı çünkü o namaz kılmaya gittiği yer kendi yurdu gibi hissedebildiği tek yerdir bundan dolayıdır ki uzaya çıkan ilk müslüman insan bile bir süre sonra tek başıma dahi olsa namaz kalmak isteyecektir .
    Umarım aklınızı çok karıştırmamışımdır.

  • ⭐⭐ Yasaklı

    Içinden kaçtiğin kulturune yani dinine bu kadar sahipsen neden gidiyorsun guzide houston eşlenigi indonesia var oralara gidin havasi sıcak. musluman adam soguga gelemez. Sizler Gelmeyin amerikaya white pride .God fearin Beer drinkin Hank crankin people gelsin.BU green card karakafalaılar içinde yaşamak durumunda kalmıs slaviklerin aryanların kismetidir. Trump da adamın hasidir. 57 güzide ülkeyi topragına basmasını engelledi. Fakat türkiyedeki yüzde 10 15 genetik yüzdesinin hakkına bizlere şans verdi. Almanyayı fransayı tüm sokakları görüyoruz. Amerikanın böyle olmasını istemem. Amerikanın fırıldak bir yanı daha var mesela terörist arıyorsan Dearborn michigana git. bir sokak var sanki ırakta bir cadde. Burada bu adamları gözetim altında tutuyorlar. Bir habitat olusmus ne yiyor içiyolar ürüyolar. hepsine bakıyor işine geleni terörist grupları kontrol etmek veya istihbarat saglamak icin dünyanın dörtbiryanına yerlestiriyor.Şimdilik Iraklı pis paki , afgan diye klasifiye ediyorlar 3 5 sene içinde bunların arasında Trük kelimesinin anılması çok agirima gider. Bu agırıma gitme meselesinden ötürü almanyayı terk ettim. Oradaki sosyal baskıyı amerikada görmeyi hiç istemem.


  • @crazycells Amerika'da Kurban Bayramı ve Kurban Kesmek içinde söyledi:

    @hakan122 evet, sizin dediginiz gibi yeni tasinacaginiz yerin kulturune kapali olmak cok buyuk bir problem. Eger toplumla kaynasamayacak yapidaysaniz , bu sadece hayatinizi zorlastirir, sizi toplumdan soyutlar.

    Benim gorebildigim kadariyla ozellikle Paterson bolgesindeki Turkler arasinda sizin dediginiz gibi kisiler var. Ben bu arkadaslarin buyuk bir hata yaptiklarini dusunuyorum ama bunu baskalarina zorlamadiklari surece bu kendilerini ilgilendirir. Ama genel olarak bu bilgilerin forumda paylasilmasini destekliyorum 🙂 Birileri bunu ilginc buluyorsa ya da yararli buluyorsa, baskalari da bulabilir, baskalarinin da isine yarayabilir. Bu dediklerim, tabii islam ya da din ozelinde degil, kulturun butun ogeleri icin gecerli 🙂 3.5 milyon musluman yasiyormus ABD'de, dolayisiyla boyle bir kultur de halihazirda mevcut.

    Bizim forumumuzda bir din problemi yok, nitekim forumun ve grubun moderasyonundaki hicbir arkadas da kendini dindar ya da musluman olarak tanimlamiyor. Hepimiz agnostik/ateist/pastafaryan cizgideyiz. Bu forumda da din propagandasi yapilmasina izin vermeyiz, ama bu konuda zaten boyle bir durum soz konusu degil.

    Crayzcell

    Ben son paragrafı şimdi gördüm....

    Bir soru sormak sanırım hakkım olsa gerek...

    Forum moderasyonu bu şekilde mi denk geldi? Yoksa özellikle böyle olmasını istediniz... Yani kendini dindar müslüman Alevi yada hristiyan yahudi falan tanımlayan birisi ancak üye mı olabilir? Bu tarz kimliğe sahip birisi özellikle uzaklaştırılır miydi moderasyonunuzdan? Bunun için özel bir gayret içerisinde misiniz?

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @semavi Amerika'da Kurban Bayramı ve Kurban Kesmek içinde söyledi:

    @crazycells Amerika'da Kurban Bayramı ve Kurban Kesmek içinde söyledi:

    @hakan122 evet, sizin dediginiz gibi yeni tasinacaginiz yerin kulturune kapali olmak cok buyuk bir problem. Eger toplumla kaynasamayacak yapidaysaniz , bu sadece hayatinizi zorlastirir, sizi toplumdan soyutlar.

    Benim gorebildigim kadariyla ozellikle Paterson bolgesindeki Turkler arasinda sizin dediginiz gibi kisiler var. Ben bu arkadaslarin buyuk bir hata yaptiklarini dusunuyorum ama bunu baskalarina zorlamadiklari surece bu kendilerini ilgilendirir. Ama genel olarak bu bilgilerin forumda paylasilmasini destekliyorum 🙂 Birileri bunu ilginc buluyorsa ya da yararli buluyorsa, baskalari da bulabilir, baskalarinin da isine yarayabilir. Bu dediklerim, tabii islam ya da din ozelinde degil, kulturun butun ogeleri icin gecerli 🙂 3.5 milyon musluman yasiyormus ABD'de, dolayisiyla boyle bir kultur de halihazirda mevcut.

    Bizim forumumuzda bir din problemi yok, nitekim forumun ve grubun moderasyonundaki hicbir arkadas da kendini dindar ya da musluman olarak tanimlamiyor. Hepimiz agnostik/ateist/pastafaryan cizgideyiz. Bu forumda da din propagandasi yapilmasina izin vermeyiz, ama bu konuda zaten boyle bir durum soz konusu degil.

    Crayzcell

    Ben son paragrafı şimdi gördüm....

    Bir soru sormak sanırım hakkım olsa gerek...

    Forum moderasyonu bu şekilde mi denk geldi? Yoksa özellikle böyle olmasını istediniz... Yani kendini dindar müslüman Alevi yada hristiyan yahudi falan tanımlayan birisi ancak üye mı olabilir? Bu tarz kimliğe sahip birisi özellikle uzaklaştırılır miydi moderasyonunuzdan? Bunun için özel bir gayret içerisinde misiniz?

    Tabii 🙂

    tamamen oyle denk geldi, oyle bir arayis icerisinde degiliz ama zaten dedigim hala gecerli mi emin degilim... bu yorumu yazdigimda 4 kisiydik sanirim, su an forumun farkli kisimlariyla ilgilenen toplam 8 kisi olduk ve herkesin inanc durumunu bilmiyorum.


  • Çeşitlilik iyidir 🙂

    Din siyaset tartışmalarından yeterince midemiz bulandı... Burada olmaması çok iyi oluyor...

    Tabi ki dini hassasiyetlerin burada nasıl yaşanacağı ile ilgili merak içerisinde olanları biliyorsak bilgilendiririz yine, o ayrı bir konu...

    Ben hayatımda hep aynı olsam da burada daha katiyim insanları ayrıştıranlara (özellikle Turkler içinde)

    O yüzden kime neci olduğunu sormuyorum... Konuşabiliyorsak anlaşabilir, anlasamadiysakta insanca kendi yolumuza gidebiliriz diye bakıyorum 🙂


  • Güzel bir konu okudukça cevap yada yorum yapasım geldi herkese katılıyorum. Bu sebeple ben ne yapacağımı yazmaya karar verdim. Maalesef ülkemde kurbanı kesemedim, hep bir engel çıktı. Ya para başka bir yere lazımdı yada yoktu. İlkay'ın videosunu bir yıl önce izledim bana fiyatlar çok uygun geldi. Neyse eğer GC çıkarsa ben nasipse kurban kesmeye kararlıyım. Nereye dağıtırım diye düşünürken bir belgeselde gördüm adam eti pilavı pişirip kolayı yanına koyuyor ve "homeless" diye tabir edilen kişilere dağıtıyor. Bende ona benzer birşey yapacağım sonuçta Kurban ihtiyacı olanlar için açlığa son vermek için kesilir bence hangi dine ırka mensup olduğunun önemi yok. Yeterki yardım edelim. Bu benim düşüncem, ve ben uygulamayı istiyorum. Herkes kendi görüşüne ve inancına sahip bırakın öyle kalsın isteyen para bağışlasın, isteyen dağıtsın, isteyen tek başına yesin. Lütfen yanlış anlamayın ama yakınlarda dahil ben etin iyi tarafının verildiğini hiç görmedim, ben onu yapmayacağım. Evsizlere vereceğim, öğrencilere vereceğim, yeni GC alıp gelenlere vereceğim - anlayacağınız adam çok.


  • @deejake hocam aslında şöyle birşey var dini inancım olmamasına rağmen kendimi keşfederken bütün dinler hakkında elimden geldiği kadar çok şey öğrenmek istedim öğrendiğim bilgilerden biri ise su şekildeydi . Kurban bayramı veya adaklık şekilde kesilen kurbanın 4/2 garibanlara 4/1 i akrabaya 4/1 i de kurban veya adak sahibi içindir . Müslümanlıkta bunun farklı yorumlamaları olmasına rağmen genel geçer kabul gören inanış özellikle kurbanı kesen aile reisinin o etten kesinlikle yemesi gerekliydi . Düz mantık yoluyla düşününce parasını verip bağışlamanın kurban olmadığı daha çok sadaka sayılabileceğini fark ediyor insan . Ayrıca farklı dinlere mensup kişilere kurban etinin dağıtılması da islam da herhangi bir hadis sure veya ayet ile yasaklanmamıștır. Kimseye lazım olacağından değil ama eğer bu tarz şeylere önem veren bir arkadaşımız var ise bilmesi yararına olur. Ayrıca dediğiniz gibi amaç "Hayır" işlemek "iyilik" yapmak ise herhangi bir problem olacağı kanaatinde değilim


  • Sayın @mr-hakan size kesinlikle katılıyorum.


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

98
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum