Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • Araştırmaya göre günümüzde akıllı telefon sahibi insanlar günde ortalama 28 kez telefonunu kontrol ediyor ve telefonu ile vakit geçiriyor. Çağımızın en önemli iletişim platformu olan sosyal medyanın bazı yararlı yönleri olduğu ortada. Fakat pek çok zararı da var. Bu konu ile ilgili en çarpıcı araştırma geçtiğimiz günlerde Kopenhag Üniversitesi tarafından yapıldı.Kopenhag Üniversitesi'ne göre sosyal medyanın zihin sağlığını tehdit eden 6 ayrı yönü bulunuyor.

    Bunlar şöyle:
    1. Öz Saygıyı yitirme
    İnstagram gibi sayfalarda mükemmel görünme veya Facebook gibi sayfalarda popüler kalma çabaları insanların kendine olan öz saygısını yavaşça yitirmesine neden oluyor. Bu platformlarda diğer insanlar ile kendinizi kıyas etmenize neden olan bu durum, insanın kendine dair şüphesinin oluşmasına neden oluyor.“Başkalarına göre nasıl yaptığımıza dayanan bir değer duygusu elde ettiğimizde, mutluluğumuzu kontrolümüzün tamamen ötesindeki bir değişkenin içine yerleştiriyoruz” diyor. Who Likes Aren’t Yetough'un yazarı ve araştırmayı yürüten isimlerden biri olan Dr. Tim Bono.
    2. İnsani bağlantılar
    Sosyal medya insani bağlantılara da büyük oranda zararlar veriyor. İnsanları sadece 'takipçi' olarak sınıflandıran bu sosyal medya sistemi, insanlar arasındaki samimiyeti yok edip, insanları birbiri için sadece 'izleyici' haline getiriyor.Instagram'da 107 bin takipçisi olan internet fenomeni Stina Sanders, sosyal medyanın bazen kendisini dışlanmış gibi hissettirdiğini şöyle anlattı: "Arkadaşlarım bensiz hareket ettiğinde veya onları göremediğimde yalnız hissediyordum. Bu zamanla bende bir sosyal fobi haline geldi."
    3. Bellek
    Sosyal medya her ne kadar yaşadığınız güzel anıların kaydını tutmanızı sağlasa da, belleğinizde tuttuğunuz anılara da zarar verebilir.Sosyal medyada o anın mükemmel olduğunu gösterme çabası, o andan alınan keyfi bir o kadar da azaltıyor. Bu durum da zaman içinde anıların donuk birer hatıra olarak kalmasına neden oluyor.
    4. Uyku
    Dr. Bono'ya göre sosyal medya'da yaşadığımız kıskançlık, endişe ve yalnızlık hissi beynimizdeki rahatlama bölümüne engel olup uykularımızı da kaçırıyor.Ayrıca gün içinde sosyal medyanın aşırı kontrol edilmesi nedeniyle uykumuza engel olan beyaz ışıklara daha çok maruz kalıyoruz. Bu da uyku düzenimizin bozulmasına neden oluyor.
    5. Dikkat dağınıklığı
    Sosyal medyanın aksi yönleri nedeniyle yaşadığımız psikolojik durumlar odaklanmamıza ve dikkat kesilmemize engel oluyor.Ayrıca sosyal medya nedeniyle aşırı şekilde bilgi kirliliğine maruz kalmamız dikkatimizi tek bir konuya yoğunlaştırmamıza engel oluyor.
    6. Ruh Sağlığı
    Sosyal medyanın mutsuz eden yönlerinin yanı sıra, ciddi anlamda anskiyete bozukluğu ve depresyona neden olduğu da görülmüştür.Geçtiğimiz günlerde yapılan 1000 kişilik bir ankete katılanların yüzde 41'i, sosyal medya nedeniyle depresyon belirtileri gösterdiklerini kabul etti. Ayrıca sosyal medyadan uzaklaşan pek çok kişi de zihinsel rahatlama yaşadığını kabul ediyor.
    Kaynak: Sosyal medyanın, akıl sağlığını bozan 6 tehlikesi


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

103
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.1k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum