@hbl58 Ssn uscis içinde söyledi:
Peki ssn ofisine adres bildiriyoruz dimi
SSN ile ilgili sorularinizi yukarida belirttigim konuda sormalisiniz.
Merhabalar,
2023 Ocak ayında US’e greencard loto talihlisi olarak ilk girişimi yaptım. Buna istinaden Şubat başı SSN zarfım bana geldi. 2022 yılı için yine de beyanda bulunmalı mıyım? Yoksa ilk beyanımı 2024 yılında mı yapabilirim?
@redsat2000 Hocam bir dahakine asagidakilerden deneyin:
Tax slayer
Free tax usa
Tax act
Cash app tax
@Eren-0, içinde söyledi: Türkiye'den gelen gelir için vergi
@knnrn
Merhaba,
Son 5 yıl içinde ikamet edildiği nasıl belirleniyor? Neticede Tapu Belgelerinde açık adres değil, ada-parsel yazıyor.
Örneğin Türkiye'de , satılan gayrimenkulde değil de, aynı şehirde farklı bir adreste ikamet edildiyse, şahsın beyanı haricinde tespiti mümkün mü?
Beyana dayalı. Ama rastgele seçilen denetime (tax audit) denk gelirseniz IRS her türlü belgeyi isteyebilir. Vergi kaçırma amaçlı yanıltıcı beyan vermişseniz hapis cezasına kadar yolu var.
@mahves
LLC için:
Ben sole propreitor olarak, Texasta bunların hiçbirini vermiyorum ama yine de kaşınıp LLC kuracağım sanırım. Kurma evrak ücreti dışında tek maliyeti registered agent olacak gibi. Ücretsiz banka hesapları almak mümkün ve benim işim için ruhsat vs gerekmiyor. Texas'ta şirket yenilemek ücretsiz ve benim gelir seviyem için franchise tax yok. (Yine de beyan vermek gerekiyor ama damga vergisi saçmalığı yok)
Türkiye'de dediğiniz gibi masraflarım vardı şahıs işletmesi (sole prop.) olmama rağmen:
Damga vergileri (en çok sinirime dokunan bu, ne damgası?!). Yanılmıyorsam yılda 20 beyan veriliyordu, hepsi damga vergili. Muhasebe ücreti Bağkur Benim işim için ruhsat Türkiye'de de gerekmiyordu.Bu konuda bir guncelleme var:
Updated January 3, 2023: Frequently asked questions about Form 1099-KPDF IR-2022-226, December 23, 2022
IRS bu uygulamanin baslangicini 1 yil erteleme karari aldi, yani karar 1 Ocak 2023 itibariyle uygulanacak ve 2023 ve sonraki yillarda "third party payment processor"lardan alinan miktarlari ilgilendirecek.
Eger onumuzdeki aylarda bu yasalarda hicbir degisiklik olmazsa 2023 yilinda PayPal, eBay, Venmo gibi platformlardan $600 veya ustu odeme alan herkes icin bu platformlarin 1099-K formu hazirlamasi gerekecek. 2022 yili icin ise gerekli miktar bir onceki sinir olan $20.000 veya ustu kazanc, ayni zamanda 200'den fazla sayida islem.
Evet başlıkta belirttiğim gibi sorum bu. Ben şirket kurup EIN numarası alarak banka hesabı vs. açabiliyorum yani bi nevi amerikaya vergi verecek hale geliyorum. Peki SSN nasıl alabiliriz ? Bununla alakalı bi yol veya bilgi bilen varsa yazarsa çok sevinirim.
-Amerika için turist vizesi sahibiyim ve SSN almanın yollarını arıyorum.-
Bu konuyu bende merak etmekteyim.
Günün birinde ABD'de yaşayıp sonrasında vatandaşlık alıp Türkiye'ye kesin dönüş yaptıktan sonra vergi olayı nasıl oluyor?
Mesela ABD'de kendimi yetiştirdim ve Türkiye'ye gelip bu alanda bir şirket kurdum.
Bu durumda hem ABD'ye hem de Türkiye'ye vergi ödemek çok güzel bir durum olmuyor açıkçası. Yukarıdakine benzer şeyleri okumuştum çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması kapsamında 90 bin dolar üstü kazancın vergisini vermek gerekiyordu yanlış hatırlamıyorsam. Bu doğru mu?
Arkadaşlar selam iyi günler ABD'de yaşayan türk de olabilir yabancıda olabilir önemli değil mevzuatı bilen mali müşavir yada muhasebeciye ihtiyacım var lütfen bildiğiniz kişiler varsa bana iletişim bilgilerini atar mısınız?
Zahmetiniz için teşekkür ederim
@tolgasatir Rica ederim, umarim ise yarar 🙂
@DrOetker Hocam sizin durum biraz karisik.
Missouri eyaleti tum eyalet disinda kazanilan geliri vergilendiriyor.
Kansas eyaletinde calistiginiz icin Kansas eyaletinde non-resident statusunde olacaksiniz ve o sekilde vergi kesilecek sizin paychecklerden.
Missouri eyaletinde resident olacaksiniz ama Missouri eyaleti, Kansas City de calisanlar icin 1% gelir vergisi istiyor.
Ayrica, Missouri eyaleti icin MO W4C formunu doldurmaniz gerekiyor ki, bu sayede paycheckinizden Missouri icin de gelir vergisi kesintisi olmasin. Isyeriniz buyuk ihtimalle biliyordur.
Sene sonunda tax return yaparken, tavsiyem once Kansas icin non-resident olarak sonra da Missouri icin resident olarak yapin. Bir muhasebeci veya tax office ile yapsaniz daha iyi olabilir.
Kolay gelsin! 🙂
@ALİVELİ, içinde söyledi: Bana ait SSN'nin başkaları tarafından kullanılması
Merhaba, ben Türkiye'de ikamet ediyorum. 2017 yılında WAT ile ABD'ye gittim ve döndüm. ABD'ye bu yıl giden arkadaşım benim SSN ile bazı uygulama kayıt yapıp gelir elde etti. Doğacak vergilerden sorumlu olur muyum? Ve yeni pasaportla turist vizesi aldım. ABD giriş çıkışta sorun yaşar mıyım? Teşekkürler.
Sayin @ALİVELİ , kendi sosyal guvenlik numaranizi hickimseyle paylasmamalisiniz. Eger sizden baska birinin bu numarayi kullandigini dusunuyorsaniz "identity theft" basvurusu yapmalisiniz.
Eger SSN'nizi kullanan kisi vergi borcu yaratip bir de bu vergileri odemezse ilerde basiniza bela olabilir. Eger siz ABD'ye yerlesip bu numarayi kullanmaya devam ederseniz, var olan bu borclar sorun yaratacaktir.
ABD'ye giris cikislarda ise herhangi bir problem yasayacaginizi sanmiyorum.
"identity theft" basvurulari konusunda daha ayrintili bilgi icin su kategorideki basliklari inceleyebilirsiniz:
https://yesilkartforum.com/forum/category/133/bireysel-ve-siber-güvenlik
Estimated tax yılsonunda toplam olacak vergi borcunuzun (Uber sizin adına devlete vergi vermiyor) 4 taksitte ödenmesi. Bu verginin hesaplanmasında self-employment tax ve income tax hesaplamanız lazım. Bunların hesaplamasında vergiden düşülebilen (mesela schedule C içinde yakıt, personal income için standard deduction) kısımları da hesaba katmalısınız. Bu hesap için daha çok bilgi Income Tax Return başlığında var.
Normal maaşlı işlerde de bu vergiler ödeniyor (self-employment yerine payroll tax) ama bu vergileri işveren maaşınızdan kesip devlete ödüyor. Buna witholding deniyor. Estimated tax de bu ödemenin sizin tarafınızdan yapılması.
Normal şartlarda her çeyrek bu beyannamenin ve verginin ödenmesi gerekiyor. Gerekmeyen durumlar:
Yılsonunda varsa withold edilen meblağ düşüldükten sonra kalan toplam vergi borcunuzun $1000 altında olması. Diğer withold edilen meblağnın vergi borcunu en az 90% karşılaması. Diğer withold edilen meblağnın geçen senenin vergi borcunun en az 100% kadarı olması.Bu vergileri ödemeniz gerektiği halde ödemezseniz vergi borcunu faizi ve cezası ile ödemeniz gerekir.
Son olarak bu hesaplar zor olduğu için self-employed vergi yazılımlarından birini kullanmanızı öneririm eğer meslek olarak böyle devam edecekseniz. Ben QuickBooks Self-Employed kullanıyorum.
For recent developments, see the tax year 2022 Publication 505, Tax Withholding and Estimated Tax.
Selamlar arkadaşlar umarım gününüz güzel geçiyordur.
Benim bir arkadaşım 2018 yılında ABD’de Work and Travel programıyla bulundu. Arkadaşım o zaman bazı nedenlerden dolayı vergi iadesini alamadığını belirtti.
Bu arada arkadaşım iş ile akakalı belgeleri hala sakladığını söyledi.
Arkadaşım için hala şans var mıdır? Ben olduğuna inanıyorum ki nasıl yol izlemeli neler yapmalıyız nerelere başvurmalıyız bilgi sahibi arkadaşlar yardımcı olursa gerçekten bizleri çok memnun eder.
@crazycells Çok teşekkürler
Evli ve eşin SSN'i yoksa ve alması gerekmiyorsa Married Filing Seperately olarak beyan yapılacaksa eşin ITIN alması gerekmiyor. Sistem e-file'a izin vermeyecek postayla gönderim gerekecektir. Bu durumda eşin SSN alanına NRA (Yani non-resident alien) yazmak gerekecek. Ve neden SSN'i olmadığıyla ilgili cover letter yazılması tavsiye ediliyor.
bkz: https://www.irs.gov/publications/p17
How to file. If you file a separate return, you generally report only your own income, credits, and deductions. Select this filing status by checking the “Married filing separately” box on the Filing Status line at the top of Form 1040 or 1040-SR. Enter your spouse's full name and SSN or ITIN in the entry space at the bottom of the Filing Status section. If your spouse doesn't have and isn't required to have an SSN or ITIN, enter “NRA” in the space for your spouse's SSN. Use the Married filing separately column of the Tax Table, or Section C of the Tax Computation Worksheet, to figure your tax.
@knnrn cevabınız için teşekkür ederim. Ama biz 10 dolar kazanmadık faizden. Neyse doldurup gönderelim başımıza bela olmasın sonra
@crazycells lottery dan green card alma surecini etkiler mi anladigim kadariyla bilmeden yanlis basvuran cok insan var
2023 cekislisinde kazananlardan biriyim, sorum su
green card asamalarini gecip vizeyi aldiktan sonra amerikada is ariyip eger gonlume yatan bir is olursa yerlesecegim bu sirada giris cikislar ile vizeyi canli tutmak istiyorum
cunku vergisiz bir ulkede iyi bir gelirim var ve daha iyisini bulmadan bir maceraya atilmak istemiyorum.
vize sahibi olarak bu vergisiz ulkede kazanclarimdan vergi mukellefi oluyor muyum? yerlesmesem bile vergi yukumlulugum olacak mi?
tesekkurler
@DonTurcos elinize saglik. cok faydali bir baslik bence de...
ilgili wikipedia sayfasindan su tabloyu da aktarayim:
alt metni
@belmasarvan Umutsuz olmayin lutfen. Su anda bir basvuru yapamazsaniz bile greencard basvuru sirasinda ssn istiyorum diye isaretlediginiz icin size ssn gonderecekler. Biz ofiste hallettik ama girisimizden 2 ay kadar sonra greencard icin verdigimiz adrese tekrar ssn numarasi gonderdiler. En kotu ihtimalde bu sekilde edinirsiniz.
Ama daha kisa zamanda ulasip halledersiniz umuyorum.
@BelmaSarvan biz ilk girişte 10 gün kalıp döndük. 6 ay sonra gittiğimizde hala gelmemişti. Ofise gidip yeni başvuru yaptık. Tr ye döndük. 5 ay sonra ikinci girişimizde hala gelmemişti. Tekrar gidip yeni bir başvuru daha yaptık. Oğlumun ssn kartı geldi bizimki yine gelmedi. Tekrar gidip eşim ve benim için 3 ncü kez başvuru yaptık. Benimki geldi. Eşimin formunu doldururken bir hata yaptığım için onunki yine gelmedi. Gittik 4üncü kez. Sadece eşim için başvuru yaptık ve geldi bir hafta sonra. Tabi bunlar 2019 yılı sonunda oldu. Yani pandemiden önce. Toplamda 10 saat sıra beklemişizdir herhalde. Başvuruyu tekrar tekrar yapmanızda bir sakınca yok. Bir yılda 3 kez falan diyor ama siz kart elime ulaşmadı dediğinizde nir sıkıntı olmuyor. Yani ben zaten daha önce istediğimi formda belli ettim diye düşünmeyin.
@arnblt sizin ki daha kotu olmus. Benım tek sıkıntım sadece bulundugum bolgede kı ofıs bızı kabul edıyor ve ben hıc bır sekılde ne randevu alabılıyorum cunku telefona cevap vermıyorlar ne bılgı alabılıyorum evrak postalaya bılır mıyım dıye ne de baska bırsey yapabılıyorum. Telefona kesınlıkle ulasamıyorum kı randevu alabıleyım. Avukat aradım bırsey yapamam dedı genel merkezı aradım bolgenızle ıletısıme gecın dedı. Senatora maıl attım sıze donecegız dedı. Tek carem beklemek kaldı suan
@belmasarvan oncelikle biraz gec girdigim icin gec yanitlamis oldum kusura bakmayin. Babam bir form doldurdu birde vizenin fotokopisini cekti pasaporttan. Baska da birsey yapmadik. SSN ofisin yakinindaki usps den yolladik.
@doncarleone Hiç sorun degıl. Bılgılerınız kıymetlı. Pekı sonuc geldı mı ssn kartınız ? ben de ona gore bu yontemı kendımce yapacagım tek carem bu kaldıgı ıcın.
Herkese merhaba, gruptan bir arkadaşımızın tavsiyesi üzerine geçen hafta Senator'a ssn ile ilgili mağduriyetimi bildiren bir mail yazıp yollamıştım. Çalışa bilmek için bu belgeye ihtiyacım olduğunu ama bulunduğum ofis dışında kimseden yardım alamadığımı ve bulunduğum ofisinde hiç bir şekilde telefonlara ve ofiste bile bana cevap vermediğini bildirdim. Kendilerinden cevap geldi. Bu işi çözmek için ofis ile irtibata geçtiklerini en kısa zamanda bana geri döneceklerini yazmışlar. Yeniden bir gelişme olursa bilgi vereceğim. Benim gibi 55 gündür bekleyen ve hala alamayan varsa bu yöntemi de denemeleri için bilgiyi paylaşmak istedim.
Herkese sağlıklı günler dilerim.
@belmasarvan Sizin adınıza sevindim. Umarım bir an önce alırsınız.
@buay tesekkur ederım,umarım herkes alır gercekten ssn sız zormus
@belmasarvan Sonuc daha alamadik ama diger turlu bir sonuc alinamadigini ogrendigimizden dolayi bu hamleyi yaptik.
Herkese yeniden merhaba, Sonunda Senator'un yardımıyla Social security ofisinden beni arayıp 6 gün sonraya randevu verdiler. Hemen akabinde senator ofisinden de yazılı mail geldi. Randevunuz şu tarihte oluşturuldu diye. İşe girince ilk maaşımla ofise mutlaka hediye yollayacağım. Çünkü burada ssn numarası büyük bir nimet. Benim gibi hala bekleyen kimseler varsa bulunduğunuz bölgeye ait senatordan siz de yardım isteyebilirsiniz diye burada paylaşmak istedim. Böyle kurumlardan yardım almak beni gururlandırdı doğrusu kendime güvenim geri geldi. Bizlerden şimdilik bu kadar,görüşmek üzere.
@belmasarvan Hayırlı olsun abla çok sevindim.
@orhan-cabarov Tesekkur ederım cnm
benim ssn bugun geldi vize onayim aralik 8 ssn gelis 10 ocak
@doncarleone Hayırlı olsun.
Benim SSN giris yaptıktan sonra 3 hafta icinde gelmedi. Ardından zor bela ofisten randevu aldık akabinde 2 hafta icinde SSN geldi.
@cafer-mokar Hayırlı olsun.
@cafer-mokar, içinde söyledi: Social Security Number (SSN) ve Basvurusu
Benim SSN giris yaptıktan sonra 3 hafta icinde gelmedi. Ardından zor bela ofisten randevu aldık akabinde 2 hafta icinde SSN geldi.
Arkadaşlar bu noktada bir fikir almak istiyorum,
Ben ABDye ilk girişimde 2-3 hafta kalıp dönmek zorundayım. SSN sürecini hızlandırmak için, giriş yaptığım gibi ofisten SSN için randevu almaya mı çalışmalıyım sizce?
(Not: DS260'da SSN istiyorum seçeneğini işaertlemiştim.)
Esimin geldi 10 gunde ama greencard tan haber yok bakalim ne zaman gelicek.
@kryptonite Merhaba Geldiginizde 21 gun beklemenizi istiyorlar randevu vermiyorlar.
@buay, içinde söyledi: Social Security Number (SSN) ve Basvurusu
@kryptonite Merhaba Geldiginizde 21 gun beklemenizi istiyorlar randevu vermiyorlar.
Teşekkürler, o halde minimum 4 hafta kalmak lazım gidince.