Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • Öncelikle 16 yaşında lise 3 öğrencisiyim. Üniversiteyi ABD'de okumak istiyorum. Türkçe kaynakların çoğunu okudum ve Amerika'da üniversite okumak için gerekli bilgilere şuanda sahibim. Fakat aklıma takılan sorular halen var:

    1) Amerika'ya gidince ailem gerek maddi durumumuz, gerek dolar sebebiyle destek olamayacağından tamamen bağımsız bir öğrenci olma durumum var. Acaba Ohio gibi bir eyalette üniversite okumadan önce resident olmak için 1 yıl beklemek mi daha mantıklı, yoksa 29bin dolar gibi bir para ilk yıl için ödenebilir düzeyde mi?

    2) Pell Grant dışında State Grant Aid, Instuition Grant Aid, Federal Grant Aid gibi hibelere tabi tutulacak mıyım? Bir de bu hibeler sadece ilk yıla mı özel yoksa her yıl alabilecek miyim?

    3) 3.4 GPA'e sahibim. SAT'den 1400-1500 arası bir puan aldığımı varsayarsak NYU veya University of Washington bandında bir okula girebilir miyim, yoksa Ohio State University doğru bir hedef mi?

    4) Herhangi bir spor ve müzik etkinliğinde başarım yok. Bu saatten sonra hangi sosyal aktiviteler üniversiteye girişimde etkili olabilir?

    5) Lise 4'ü Amerika'da ücretsiz okuma şansım var mıdır?

    6) Annem ve babamın ABD vatandaşlığı yok. Onları 18 yaşımdan sonra ABD'ye getirebilme durumum nedir?

    Sorularımı cevaplarsanız çok sevinirim. Teşekkürler..


  • @alpertopac Amerikan Vatandaşlarının Hibelerden Yararlanması içinde söyledi:

    1) Amerika'ya gidince ailem gerek maddi durumumuz, gerek dolar sebebiyle destek olamayacağından tamamen bağımsız bir öğrenci olma durumum var. Acaba Ohio gibi bir eyalette üniversite okumadan önce resident olmak için 1 yıl beklemek mi daha mantıklı, yoksa 29bin dolar gibi bir para ilk yıl için ödenebilir düzeyde mi?

    Hangi bolumde okumayi dusunuyorsunuz?
    Ozetle: basarili bir ogrenci izlenimi veriyorsunuz, umarim basvurdugunuz yerlerden biri yuksek burs verir, ilk sene direkt universiteye baslarsiniz.

    Burs bulamazsaniz da, aileniz destek olamayacaksa, maddi durumu yetersiz amerikalilarin yaptigi gibi, bir yandan community college'a devam edip, bir yandan calisip, daha sonra 4 senelik universiteye transfer olmayi denersiniz. YouTube da "Dave Ramsey student loan" diye ararsaniz, kredi ile okuyanlarin ibretlik hikayelerini dinleyebilirsiniz: Bu arada benim kizim da bu sene krediyle universiteye basladi.

    Ikinci yil in-state olabilmek icin, o eyalete egitim amacli degil, kalici yasamak amacli geldiginizi kanitlamaniz gerekiyor. Eyalete geldiginiz ilk sene hemen college'a giderseniz, ileriki yillarda instate olabilme sansiniz azaliyor. Bazi eyaletler daha musamahali, bazilari cok strict. Ayrica eyaletten eyalete degismekle birlikte 22-24 yasin altinda iseniz, dependent kabul ediliyorsunuz, yani sizin yasadiginiz yer neresi olursa olsun, ailenizin ikameti neredeyse ona gore degerlendiriliyorsunuz. Ailenizden parasal olarak bagimsiz, son 1-2 yilda universite masraflari dahil kendinizi gecindirebildiginizi kanitlamaniz gerekiyor. Gitmeyi dusundugunuz her eyalet icin "ohio in-state tuition requirements" gibi arama yapip detayli bilgi edinebilirsiniz. https://www.instateangels.com web sayfasinda ucretsiz bir hayli bilgi var, daha detayli acikliyorlar bu konulari

    University of Washington (UW) a direkt kabul almak zor diye biliyorum, ama sansinizi deneyin, GPA ve SAT skorlariniz iyi bence. UW, community college lardan cok transfer ogrenci kabul ediyor.
    Washington state'de ilk yilinizda '6 krediden az" ders alirsaniz, ikinci sene instate tuition a basvurdugunuzda sorun olmuyor. Ilk yil Seattle central community college a part-time gidip, kendi masraflarinizi karsilayacak kadar para kazandiginizi belgeleyip, 2. yil icin UW'a (financial aid/loan alip) full time gitmek mantikli bence.
    Bazi universitelere direkt kabul almak zor, community college dan transfer olup girmek daha kolay diye ozetleyeyim.

    Bazi universiteler "gap year" almanizi kabul ediyorlar. Yani 12. siniftayken, 2 sene sonra baslamak uzere basvurabilirsiniz.

    29,000 tuition, arti 15-20 bin diger masraflar... aileden destek olmayacaksa cok yuksek rakamlar. Burslarin bazilari sadece o eyalette liseden mezun olmus ogrenciler icin, ya da sadece o state te resident olanlar icin (cogu eyalette, 1 yil yasadiktan sonra resident oluyorsunuz).

    Federal aid, ogrenciye 5 bin dolar civari grant, arti 5 bin dolar civari loan veriyor. Geriye kalan miktari aile "parent plus loan" ile odeyebiliyor. Faiz oranlari amerika standardlarinda yuksek.

    North carolina (NC) da instate tuition 7-9 bin arasi degisiyor, out of state 21 bin dolar. Community college bunun yarisi fiyat. Ohio da da rakamlar yakindir herhalde. Bunu soylememim amaci, bazi eyaletlerin out-of-state tuition'i baska eyaletlerin in-state tuition'i ile nerdeyse ayni. Karar verirken bunu da degerlendirin


  • @senay-sirin Öncelikle yazınız için teşekkürler. Şuanlık kesin olmamakla birlikte business, international relations ya da industrial engineering gibi idari bölümler düşünüyorum, business öncelikli tabi. Ama bir yandan tarih,felsefe,antropoloji gibi ilgi duyduğum alanlarda akademik bir kariyer de düşünmüyor değilim. Henüz üniversite hedefimi tam olarak belirleyemediğim için majorları da tam araştırmadım.

    Sırf eğitim için o eyalette bulunmadığımı kanıtlamak için üniversiteye başvurmadan önce o eyalette 1-2 yıl kalmam daha mı mantıklı olur yoksa community college mi sizce? Çünkü instate fiyata tabi tutulmazsam gerçekten uçuk bir değer 40000 dolar.


  • @alpertopac Amerikan Vatandaşlarının Hibelerden Yararlanması içinde söyledi:

    @senay-sirin Öncelikle yazınız için teşekkürler. Şuanlık kesin olmamakla birlikte business, international relations ya da industrial engineering gibi idari bölümler düşünüyorum, business öncelikli tabi. Ama bir yandan tarih,felsefe,antropoloji gibi ilgi duyduğum alanlarda akademik bir kariyer de düşünmüyor değilim. Henüz üniversite hedefimi tam olarak belirleyemediğim için majorları da tam araştırmadım.

    Sırf eğitim için o eyalette bulunmadığımı kanıtlamak için üniversiteye başvurmadan önce o eyalette 1-2 yıl kalmam daha mı mantıklı olur yoksa community college mi sizce? Çünkü instate fiyata tabi tutulmazsam gerçekten uçuk bir değer 40000 dolar.

    Bence 3 asamada planlayabilirsiniz.

    • Son asama - 8-9 sene sonrasi - iyi bir universiteden, is imkanlari bol bir bolumden iyi bir ortalama ile mezun oldunuz 😊 akademik kariyer ya da is hayatina karar vereceksiniz. Okudugunuz alanla yuksek lisans dusundugunuz alan farkli ama birbiriyle alakali.
    1. Asama - hem okuyup hem calistiginiz icin 4 sene yerine 6 senede bitti universite. Az borclanarak (toplam 50 bin dolar ya da altinda) ve is tecrubesiyle mezun oldugunuz icin mutlusunuz. Tarih felsefe antropologi okumadiginiz icin de cok cok mutlusunuz, cunku o bolumlerden mezun olan arkadaslarinizin is bulmakta zorlanip, asgari ucretle calismaya devam ettigini, dolayisiyla da ogrenim kredisini geri odeyemedigini, goruyorsunuz 🤔

    2. Ilk asama - Caliskan, akilli ve basarili bir genc olarak, 18 yasinda yabanci bir ulkede tek basina, hayatin gercekleriyle karsi karsiyasiniz. Kendi ayaklarinizin ustunde durabilmek zorundasiniz. Her ay minimum $-1500-2000 net para kazanmaniz gerekiyor, ama gecim derdine dusup okuldan uzaklasmamaniz, ara vermemeniz en iyisi olur. Basarili bir ogrenciye community college'da basla demem, ama sizin durumunuzda mantikli olan bu bence. Senelik out-of-state tuition'in $4000 ya da altinda oldugu california, texas ya da baska bir eyalette, amerikaya gider gitmez, okumaya baslayin bence. GAP year alsaniz bile, yasinizdan dolayi "independent" oldugunuzu kanitlayip in-state almaniz zor gorunuyor. Yine de 2. sene instate tuition ucin basvurup, sansinizi denersiniz. Community college da mutlaka is imkanlarinin bol oldugu, iki senelik dereceyle cok rahat is bulabileceginiz bir alanda okuyun bence. Oncelik financial independence. 4 senelik universiteye istediginiz bolume transfer olunca, belki aldiginiz derslerin hepsi kabul edilmeyecek ama onemli degil, asgari ucret yerine saatte 20-30 dolar kazandiginiz bir isiniz var, universite bir yil uzamis, sorun degil. Google search:
      "Usnews california community colleges" ve diger eyaletlere bakip, daha detayli bilgi bulabilirsiniz.
      Kolay gelsin. Bol sans.


  • @senay-sirin Teşekkür ederim değerli bilgiler için, community college olayı mantıklı geldi. California'daki tüm community collegelar UC ile anlaşmalıymış araştırdığıma göre.

    Eğer dediğiniz gibi cc'dan mezun olup 1 yıl çalışırsam resident olmam kesin mi? Yanlış anlamadıysam mezun olup o eyaletin artık bir vatandaşı olduğumu kanıtlamak için bu gerekli.

    Ve bu 1 yıllık süreçten sonra UC'ye girmek istersem cc'dan üniversiteye geçen bir öğrenci olarak mı değerlendirilicem yoksa hiç cc okumamış gibi tekrardan lise GPA ve SAT notlarına göre mi değerlendirilicem?

    Bir de cc okurken Pell Grant ve Federal Grant Aid gibi federal hükümet tarafından verilen hibelere tabi tutulabilecek miyim?

    Teşekkürler.


  • Bir kac sene once kendi cocugum icin arastirmistim bu konulari. Aklimda kalanlari aktariyorum. Paylastigim bilgiler eksik ya da degismis olabilir, onun icin siz daha guncel bilgileri original kaynagindan bulup, teyit edin.

    @alpertopac Amerikan Vatandaşlarının Hibelerden Yararlanması içinde söyledi:

    California'daki tüm community collegelar UC ile anlaşmalıymış araştırdığıma göre.

    Sadece CA da degil, kimi eyaletlerde "guaranteed admission" diye tanimlanan bir surec var. Community college'dan "transfer degree" alirsaniz, o eyaletteki devlet universitelerine 2. veya 3. siniftan devam ederek gecis yapiyorsunuz. Turkce de dikey gecis deniyor galiba, iki yilligi 4'e tamamlamaya. 4. yillik universiteye gecis garantisi var ama, populer bolumler CC deki not ortalamaniza bakarak secim yapiyor, onun icin CC de yuksek GPA yapmaya dikkat etmek lazim. CA icin cok detayli pdf dosyalari vardi internette. "CA community college transfer statistics" seklinde arayabilirsiniz internette.

    Eğer dediğiniz gibi cc'dan mezun olup 1 yıl çalışırsam resident olmam kesin mi? Yanlış anlamadıysam mezun olup o eyaletin artık bir vatandaşı olduğumu kanıtlamak için bu gerekli.

    Hic bir sey kesin degil, ama bence olasi. Aileniz TR de ve US vatandasi degil, ve siz maddi yonden ailenizden bagimsiz olacaginiz icin, 2. sene instate olma ihtimaliniz var, yani mezun olmayi beklemeniz gerekmiyor. Ailenize maddi acidan bagimli olmadiginizi kanitlamaniz gerekiyor. CA'da 12 ay dolunca mutlaka instate icin basvurun, sansinizi deneyin. CA ya gelir gelmez, ehliyet ya da state ID alin, Butun gelir giderlerinizi, maas ve harcamalarinizi belgesiyle kayit altinda tutun.
    CA daki 4 yillik devlet universitelerinin web sayfalarinda "instate tuition FAQs" ya da benzeri baslikli detayli soru cevaplar vardi. Ben oldukca faydali bulmustum. Financial aid kismindaydi sanirim.

    Ve bu 1 yıllık süreçten sonra UC'ye girmek istersem cc'dan üniversiteye geçen bir öğrenci olarak mı değerlendirilicem yoksa hiç cc okumamış gibi tekrardan lise GPA ve SAT notlarına göre mi değerlendirilicem?

    CC in ikinci senesini okyrken transfer icin basvuruyorsunuz. Eksik ya da gereginden fazla krediyle "guaranteed admission" yapamiyorsunuz. Community college a ilk yazilirken, transfer degree icin kayit olmayi unutmayin. CC de 1-2 sene okuduktan sonra, lise notlarina bakmiyorlar. En onemli sey CC not ortalamaniz, cok secici univ ve bolumler leadership skills, extracurriculars, referans mektubu istiyor muydu hatirlamiyorum. SAT gerekmiyor.

    Bir de cc okurken Pell Grant ve Federal Grant Aid gibi federal hükümet tarafından verilen hibelere tabi tutulabilecek miyim?

    Hem CC hem universite icin alabilirsiniz eger kosullariniz uyuyorsa. Ilk yilinizda muhtemelen "dependent student" olarak degerlendirilip, ailenizin maddi durumuna gore grant ve loan alip alamayacaginiz ve miktarlari belli olur. Independent student oldugunuz zaman, sizin kendi mal varliginiz ve gelirinize bakacaklar. FAFSA basvurusu yapacaksiniz, aileniz gecmis yillarda amerikaya tax odemedigi icin, basvurunuz normalden daha uzun surecek. Tax odemediginiz halde grant/loan alabiliyorsunuz ama extra adimlar oluyor. Kaydoldugunuz okulun financial aid bolumu bu konuda sizi yonlendirir. Bence liseyi bitirince cok oyalanmadan haziran-temmuz gibi CC kaydinizi yaptirip, FAFSA'ya hemen basvurun.

    Teşekkürler.

    Rica ederim.


  • @Senay-Sirin Kızınızı krediyle okuttuğunuzu söylemiştiniz. Peki üniversiteyi krediyle okuma hakkında bildiklerinizi paylaşabilir misiniz? Bütün ihtimalleri göz önüne alıp öyle karar vermeyi düşünüyorum. Sanırım gap year yoluyla instate için uğraşacağım çünkü California'da cc okumak ne kadar ekonomik olsa da eyalet kendiliğinden pahalı. Mesela instate alamazsam bir üniversiteden istediğim miktarda kredi alabilecek miyim? Bir de üniversiteden gap year koşuluyla kabul aldıktan sonra gap year içerisinde tüm koşulları uygularsam resident olabilecek miyim?


  • @alpertopac Amerikan Vatandaşlarının Hibelerden Yararlanması içinde söyledi:

    @Senay-Sirin Kızınızı krediyle okuttuğunuzu söylemiştiniz. Peki üniversiteyi krediyle okuma hakkında bildiklerinizi paylaşabilir misiniz? Bütün ihtimalleri göz önüne alıp öyle karar vermeyi düşünüyorum. Sanırım gap year yoluyla instate için uğraşacağım çünkü California'da cc okumak ne kadar ekonomik olsa da eyalet kendiliğinden pahalı. Mesela instate alamazsam bir üniversiteden istediğim miktarda kredi alabilecek miyim? Bir de üniversiteden gap year koşuluyla kabul aldıktan sonra gap year içerisinde tüm koşulları uygularsam resident olabilecek miyim?

    Sonuncu soruya cevap: eyaletten eyalete ve okuldan okula degisebilir. Kaliforniadaki bir kac universiteye sorun. Ayrica, her universite gap year kabul etmiyor.

    Biz kredi almaya nasil karar verdik:

    • Bu eyalete 5 ay once geldik, kizim bu sene out of state, seneye muhtemelen instate olur diye tahmin ediyorum. Neden? Cunku tek basina degil, ailesiyle birlikte tasindi, ben burda calisiyorum, kardesi okula gidiyor, bu eyaletten ehliyet aldik, arabamizi bu eyalete kayit ettirdik, burada vergi odeyecegim, muhtemelen yazin ev alacagiz, bunlarin hepsi bu eyaleti kendimize kalici memleket olarak sectigimiz fikrini destekliyor, seneye 90% instate kabul edilir gibi geliyor.

    • instate kabul edilmese bile, senelik tuition+fees 20 bin civari, baska eyaletlere kiyasla cok yuksek degil. Instate olursa, senelik 7 bin olacak. Iki ihtimalde de 5 bin dolarini Pell grant ile devlet oduyor zaten.

    • bilgisayar muhendisligi okuyan bayan ve zengin olmayan bir ogrenci oldugu icin, burs imkanlari fazla. Mayista kabul aldigi icin bu sene hicbir burstan yararlanamadi. Bu sene financial aid e daha erken basvurursa, seneye burs alabilir.

    • hicbirseyin garantisi yok kesinlikle, ama yine de bazi bolumlerden mezun olunca, yuksek bir maasla kisa surede ise girebilme ihtimali artiyor. Bilgisayar da bu bolumlerden biri. Hayali mimarlikti, benim "mimarlik oku" israrima ragmen hayallerini rafa kaldirip, bu bolumu secti. Simdi cok mutlu, okulunu ve bolumunu seviyor ( yok, gonlumu almak icin degil, eminim), Allah tamamina erdirsin, hakkinda hayirli eylesin. Amin 😊
      Neden bolumunden bahsettim, cunku $100,000 borcla mezun olup, 10-15 sene boyunca borc odemekle bogusan cok insan var amerikada. Bence her bolum icin borc alinmamali. Aynen turkiyede oldugu gibi, burda da universite mezunu olup hala saatlik $10-$15, alakasiz bir alanda calisan cok kisi var. Siradan amerikalilar, ingilizce sorunu yok, ama diploma sahibi olmak yeterli olmayabiliyor. Dedigim gibi, hic bir bolumun garantisi yok ama dusundugunuz bolumler icin amerikadaki ortalama gelir ve issizlik orani istatistiklerine bakip genel fikir edinebilirsiniz. Mimarlik icin cok degiskendi mesela. Kriz donemlerinde %20 ye cikan bir issizlik orani onun icin caydirici oldu.

    • eger gap year alsaydi, ilk sene 13 bin dolar daha az odemis olacaktik, ama calismaya baslayinca, bu miktari 2-3 ayda kazanabilecegi icin, bir sene kaybetmek mantikli gelmedi. 4 sene out-of-state olsa bile, bu extra borc, bir senelik maasina denk gelecek, ilk sene bedavaya calismis gibi olacak, ama kariyerine bir sene erken baslamanin getirisi, uzun vadede daha fazla olacak (maaslar tecrubeye gore arttigi icin, arti yukselme firsatlari).

    • yine benzer sebeplerden dolayi community college dusunmedi, CC den universiteye transfer olan ogrenciler derslerde ve adapte olmakta zorlanabiliyorlar, maddi acidan artisi olsa da her ogrenci icin ideal degil. Biz risk almak istemedik.

    • tax return u turkiyedeyken de yapmaya devam ediyorduk. Gecen sene FAFSA basvurusunu yapti, ona toplam 10 bin dolar civari pell grant arti loan verdiler. Geri kalan miktar icin, babasi parent plus loan aldi. Undergrad ogrenciye 10-12 bin dolardan cok financial aid vermiyorlar. Aileniz amerikan vatandasi/green card holder olmadigi icin parent plus loan alamayabilirler bence. (Bankalardan da daha yuksek faize ogrenim kredisi cekilebiliyor kalan miktari tamamlamak icin, ama bence hic girismeyin o islere). Baska borcu olanlar iflas ilan edebiliyor ama ogrenim kredisi icin iflas ilan edemiyorsunuz, mezara kadar sizi takip ediyor.

    -eger ailenize vermeyip sadece size $11bin verirlerse, bu miktarla tuition, kitap, saglik sigortasi, yeme icme, barinma dahil butun masraflarinizi karsilamaniz zor.

    • californiada iki sene CC okuduktan sonra, instate olmazsaniz, bir sene ara verirsiniz, full time calisirsiniz, yasiniz da buyumus olur, tekrar basvurup instate alirsiniz. Olur da alamazsaniz, toplamda 50 bin dolar fazladan odemus olurdunuz ki bu da dunyanin sonu degil. CA in-state almada cok zorluk cikaran bir eyalet degil. Ben olsam planlarimi yaparken en gec 2 sene icinde instate olacakmisim gibi yapardim. Belirsizlikler icinde uzun vadeli plan yapmak zor, instate alamama ihtimaliniz dusuk oldugu icin, sadece onumuzdeki 2 seneye yogunlasin. Zamanla, bazi seyleri gereksiz yere cok fazla dusundugunuzu farkedeceksiniz. "Su akar yatagini bulur" diye bir soz vardir, siz mantikli bir sekilde baslayin, taslar zamanla yerine oturur, su an problem gibi gorunen seylerin halloldugunu, dugumlerin neredeyse kendi kendine cozuldugunu gorursunuz. Yeterki degisen kosullara uyum saglayabilen, esnek planlariniz ve kisilik yapiniz, hayata positif bir bakisiniz olsun.

    • https://www.greatcollegedeals.net/affordable-towns-in/20-affordable-college-towns-california/

    californiada her yer pahali degil, ozellikle de bekar bir erkek icin.

    • texas, instate tuition almanin kolay oldugu, yasamin ve kiralarin ucuz oldugu bir eyalet. Kaliforniya ile texasi karsilastirip, belki planlarinizda degisiklik yaparsiniz.

    • student loan horror stories 🤣


  • @Senay-Sirin Need blind universities ve need based scolarships diye kavramlar duydum ve biraz araştırma yaptım:

    http://www.wikizeroo.net/m/index.php?q=aHR0cHM6Ly9lbi5tLndpa2lwZWRpYS5vcmcvd2lraS9OZWVkLWJsaW5kX2FkbWlzc2lvbg

    Anladığım kadarıyla bazı üniversiteler, öğrencinin finansal durumunu sormadan kabul ediyolarmış ve kabul ettikten sonra ailenin maddi gücüne göre burs veriyolarmış. Bazılarının da pell grant e kabul almak veya o eyalette resident olmak gibi şartları var ama genel olarak maddi olarak yetersiz olmak dışında bi koşul yok gibi. Bu konu hakkında da bilginiz varsa paylaşırsanız çok sevinirim. Teşekkürler yeniden..


  • @alpertopac Amerikan Vatandaşlarının Hibelerden Yararlanması içinde söyledi:

    @Senay-Sirin Need blind universities ve need based scolarships diye kavramlar duydum ve biraz araştırma yaptım:

    http://www.wikizeroo.net/m/index.php?q=aHR0cHM6Ly9lbi5tLndpa2lwZWRpYS5vcmcvd2lraS9OZWVkLWJsaW5kX2FkbWlzc2lvbg

    Anladığım kadarıyla bazı üniversiteler, öğrencinin finansal durumunu sormadan kabul ediyolarmış ve kabul ettikten sonra ailenin maddi gücüne göre burs veriyolarmış. Bazılarının da pell grant e kabul almak veya o eyalette resident olmak gibi şartları var ama genel olarak maddi olarak yetersiz olmak dışında bi koşul yok gibi. Bu konu hakkında da bilginiz varsa paylaşırsanız çok sevinirim. Teşekkürler yeniden..

    Need-blind: universiteye kabul edilecek ogrencileri secerken, maddi durumlarina bakmadan basari durumuna gore seciyorlar. Yani fakir olup burs ya da krediyle okuyacak ogrenci ile zengin olup cepten odeyecek ogrenci, esit sansa sahip (maddi duruma degil, test scorlari, gpa not ortalamasi, referans, extra curriculars gibi kriterlere bakarak seciyorlar)

    UNCC'yi verdiginiz linklerdeki listede goremedim, yine de mayista kabul almasina ragmen 100% universite masraflari burs+kredi olarak karsilandi.

    Need based scholarship, 100% okul ucretinin hepsini oduyor diye dusunmeyin. Bir kac bin dolardan ibaret de olabilir.
    100% need based scholarship bildigim kadariyla MIT Harvard gibi cok secici universitelerde var, belki bilmedigim baska yerlerde vardir.


  • @Senay-Sirin Vikide need blind olup ihtiyaç olan parayı yüzde 100 olarak karşılayanlar, need blind olmayıp yüzde 100 karşılayanlar veya need blind olup bir kısmını karşılayan üniversiteler vs. yazıyor. Dediğinizi yanlış anlamadıysam need blind olan üniversiteler, ödeyecek durumu olmayan öğrencilerden ödeyebilecek durumu olan öğrenciye oranla ekstra akademik başarı istemiyor. Yani herkesi aynı statüde değerlendiriyor. Bir de need sensitive diye bi kavram karşıma çıktı, o konuda da bilginiz paylaşırsanız sevinirim.


  • @alpertopac Amerikan Vatandaşlarının Hibelerden Yararlanması içinde söyledi:

    @Senay-Sirin Vikide need blind olup ihtiyaç olan parayı yüzde 100 olarak karşılayanlar, need blind olmayıp yüzde 100 karşılayanlar veya need blind olup bir kısmını karşılayan üniversiteler vs. yazıyor. Dediğinizi yanlış anlamadıysam need blind olan üniversiteler, ödeyecek durumu olmayan öğrencilerden ödeyebilecek durumu olan öğrenciye oranla ekstra akademik başarı istemiyor. Yani herkesi aynı statüde değerlendiriyor. Bir de need sensitive diye bi kavram karşıma çıktı, o konuda da bilginiz paylaşırsanız sevinirim.

    Alper bey,
    Elinizden geldigince arastirip en az paraya en iyi egitimi alma yollarini bulmaya calismaniz guzel. Ama unutmayin, amerikalilar da sizin kadar arastiriyor, deniyor, yine de (burs almalarina ragmen yuksek kredi borcuyla mezun oluyorlar. Umurlarinda olmadigi icin ya da beceremedikleri icin degil, sistem oyle oldugu icin. Biz Turkler "bir yolunu bulup" sistemi alt etmeye calismayi seviyoruz genetik olarak, ama bu konuda, ustun nitelikte bir ogrenci olmadiginiz surece 100% burs bulmaniz bence imkansiza yakin. Tabii ben sizi tanimiyorum, belki de MIT' e kabul edilebilecek bir ogrencisinizdir. Ama unutmayin, bu okullar dunyanin her yerinden ustun kabiliyetli ogrencilerin basvurdugu yerler. Hepsinin ortalamasi cok yuksek, hepsi SAT den top puan almis...
    Need blind olup da 100% burs veren yerlere kabul olmak imkansiza yakin zor.

    En ucuza univ derecesi almanin kanitlanmis yolu, instate olmak, 2 sene community college, arkasindan 2 sene devlet universitesine gitmek. Collegeconfidential web sayfasindan bursla alakali konulari takip edebilirsiniz, oldukca fazla tecrube paylasimi var.


  • Psikoloji bölümü için loan almak ne kadar mantıklı? Şu an by sayfadan okuduğum kadarıyla her bölüm için değmiyor


  • Üstteki yazıları okudum fakat çok spesifik ve detaylı bir durum üzerine olduğu için ve genel terimleri bilmediğim için pek yararlanamadım..

    Tek başıma ailesiz ABD'ye geliyorum ve yüzeysel olarak plan 1 sene çalışıp in - state olmak sonra community collagea başlamak oradan da üniversiteye..

    Asıl sorum ise ; Community collage'ı yada üniversitemin masraflarını karşılayacak hibe/burslar nelerdir? Aile gelirim ABD dolarına çevirince çok çok düşük kalıyor bu durumdan yararlanmak istiyorum neleri araştırmam gerek?
    Sanırım Pell Grant hibesi bunlardan biri buna benzer neler var?

    Teşekkürler!


  • Green card talihlisiyiz.abd ye cocuklarimizin egitimi icin gelmek istiyoruz. Universitelerin orada cok pahali oldugunu duyduk.Gercekten universiteler cok mu pahali okumak zor mu? Bu konuda bilgi sahibi arkadaslar varsa yardimci olursaniz sevinirim.


  • @alpertopac
    hala bu islere kafa yoran biri olarak sana tavsiyem avrupada bir arastir. Ilk adimini avrupadan yapmaya basla. Hem Daha ekonomik hem daha yakın ailene. Hem de araba vs almakla ugrasmazsin. Ben abd oncesi sirf abdye gitmemek icin ispanya denedim ulke guzeldi ama benim gelirim dusuktu ispanya icin. Eger biraz yuksek gelirim olsaydı daha rahat yaşardım ve mutlu olurdum eminim. Burada daha fazla risk icindesin. Ayrica sen avrupada basla sonrasinda abd den kabul alip orada master yapman daha kolay. Belki burslu bile master yaparsin. Belkide avrupada bir muhendis vb olarak direk isine baslayip mutlu olup gelmeye bile ihtiyac duymazsin.
    Avrupada pkkli ve turk dusmani yerleri secmemeye calis belcika gibi...

    Hic borcun altina girme. Ya da kaçak durumuna düşme riskine girme. Sonucta hayat senin.


  • @Doncarleone merhaba ispanya ile ilgili bilgi ararken yazınıza denk geldim. ispanyada yaşam koşulları nasıl. araştırmalarım belirli bir miktar olmadan orada bir iş kurana geçici vize verdiğini sonrasında uzattığını en nihayetinde vatandaşlık verdigi yönünde. tabi bunları ayrıntıya girmeden yazıyorum. sizden öğrenmek istediğim hangi sehirlerde yaşanabilir (aile için) ve hangi iş kollarında yatırım yapılabilir . orada yaşarken dikkatinizi çeken ufak ticari iş kolları varmı. o kadar araştırdım ama bulamadım. ispanya çocuklu aile için yaşanacak yermi ? vakit ayırıp cevap verebilirseniz çok sevinirim. 😊


  • @byn_dogan

    ispanya ve kıbrısı seviyorum. amerika için dolar haricinde beni enterese eden hiçbir şey yok. bugün ben valencia alicante bölgesinde 1000 euroya araştırma görevlisi olarak gideceğimi bilsem ve artık evrak işleriyle uğraşmayacağımı bilsem yaşarım.

    ben bursla gittim vaadedilen burs miktarının çok altında bir gelir alacağımı öğrenince ispanyada sürüneceğime amerikaya mecbur kaldım ( 1000 euroyu garantileyip finansal gelecek görebildiğim bir ülke olsaydı greencardı yakacaktım.)her neyse kendi hikayemden ziyade ispanyaya gelelim.

    ispanya güneye gidilir. mesela ben 350 euroya heriey dahil stüdyo daire bulmuşken kuzeyde 800-1000 euroya millet ev aradığını konsolosluktaki çocuklardan öğrendim.

    • İnsanları iyi ama türklerin iyisi gibi iyi değil.
      not halkımızın yüzde 90 ını sevmeyen ve anlaşamayacagını bilen biri olarak yazıyorum.

    • adamlar çalışmıor euronun nimeti. işsizlik sorunu da var.

    • hizmet sektörü biz türklerin en iyi ve hızlı yapacağı iş.

    örnek vereyim sim kart açtırmak için 40 dk kadın ığraştı arkamda sırada imsanlar mal mal bekledi bende 20 dk bekledim. yavaşlar sen ben bile iki güne işi kapıp zehir gibi iş yaparız

    • bankacılıktanda çakmıolar yavaşlar. saçma kuralları olabilior.

    • evrak işleri deli edebilir yavaşlıkları devlet vs.

    aşırı tecrübem yok kısa sürede bunları gözlemledim 😀.


  • @Doncarleone vakit ayırıp cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. turist olarak gitmeden net bir fikir oluşmayacak sanırım. şuanda bizim imkanlarımızla en kolay yerlesebilecegimiz avrupa ülkesi olması cazip ama diğer her şey yabancı. ilk fırsatta yerinde görmekte fayda var. ama inşallah amerika çıkarda daha kolay yoldan hayallere kavuşuruz hep birlikte.


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

146
Çevrimiçi

40.7k
Kullanıcı

4.4k
Konu

423.9k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum