Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

ABD'deki Doğal Afet Bölgeleri ve Doğal Afetlere Hazırlık


  • California başlığında depremle ilgili konuştuktan sonra sayın @crazycells 'in yönlendirdiği bu başlığa da depremle ilgili neler yapılabileceğinden bildiğim kadarıyla biraz bahsetmek isterim. Yazacaklarım bazı genel önlemler içerse de çoğunlukla Türkiye'yi düşünerek yazacağım.

    İlk yazacaklarım yıkıcı, çok fazla yapısal hasara sebep olabilecek bir deprem sırasında ve sonrasında yapılabileceklerle ilgili. Örneğin 1999 Gölcük depremi.

    Deprem olmaya başladı. Bunu anladığınız ilk anda harekete geçmelisiniz. Ne oluyor acaba, depreeem, dur bir balkona/cama çıkıp bakayım, dememelisiniz. İlk anda tepki vermelisiniz. Depremin geçmesini oturduğunuz yerde beklememelisiniz.

    Binanın ilk katında oturuyorsanız ve hemen tepki verebilmişseniz, deprem olmaya başladığı anda hiç vakit kaybetmeden kendinizi dışarı atabiliyorsanız atın. Bunu yaparken panik olmamalısınız. Mümkün olduğu kadar sakin ve bilinçli hareket etmelisiniz. Evde nasıl bir halde olduğunuz, dışarıda havanın durumu, evde hazır bulunması gereken deprem çantası gibi detaylara girmiyorum. Ben de bunun hakkında çok fikir sahibi değilim. Asıl yazacaklarım daha çok yapısal hasara karşı korunabilmekle ilgili.

    Binanın üst katlarında oturuyorsanız biraz önce yazdığımı yapmamalısınız. Deprem dakikalarca süren bir doğal afet değil. 1999 Gölcük depremi 44 saniye sürmüştü. Bu süre içerisinde siz binadan çıkmaya çalışana kadar deprem biter. Deprem oldu, ilk anda tepki verdiniz ve vakit kaybetmeden koltuk, kanepe, çamaşır/bulaşık makinesi, buzdolabı gibi eşyaların yanına, başınızı ellerinizin arasına alarak cenin pozisyonunda yatmalısınız. Olası bir bina hasarı durumunda, diyelim ki döşeme, kiriş üzerinize yıkıldı, eşyalar enkazın bir kısmını tutacağından bu yer size enkazın altında üçgensel bir yaşam alanı sağlayacak. Yıkıcı bir depremde maalesef yapabileceğiniz çok fazla bir şey yok, çabuk davranıp enkazdan kendinizi mümkün olduğu kadar koruyup yardım gelmesini bekleyeceksiniz.

    Şayet binanız bu yıkıcı depremi atlattı, enkaz altında kalmadınız ve deprem bitti. Bu durumda yine vakit kaybetmeden binayı terk edip çevrede boş bir alana gitmelisiniz. Toplanma merkezleri, okul bahçeleri olabilir. Olası bir elektrik kesintisini hesaba katarak, binayı terk ederken asansörü değil merdiveni kullanmalısınız.

    Merdivenler deprem sırasında binayı en çok zorlayan elemanlardan biridir. Bu yüzden, üst katlardaysanız, deprem sırasında binadan çıkmaya çalışmayıp, olası bir bina hasarı durumuna merdivenlerde yakalanmamalısınız. Yukarıda bahsettiğim, evin içinde kendinizi koruyabileceğiniz imkanlara bakmalısınız. Binayı terk etme işi depremden sonra, merdivenleri kullanarak yapılmalı. Deprem sırasında merdivenlerde olunmamalı.

    İkinci bahsedeceğim önlemler yapısal olmayan hasarlarla ilgili. Bu konuda ev içerisiyle ilgili önlemlerden bahsedeceğim. Amerika'daki evler için de geçerli görülebilir.

    Gardırop, vitrin, gümüşlük, televizyon üniteleri, büyük buzdolapları ke-sin-lik-le duvara sabitlenmeli. Mutfak dolaplarının kapakları için ne yapılabilir bilmiyorum. Belki sürgülü veya ufak bir güçle kapatılabilir cinsten olabilir. Düşünün ki o panik ortamında bir de bardaklar tabaklar şakır şakır dökülüyor. Dökülmemeli.

    Çocukların ve sizin yatağınızın başlık kısmının üzerinde kitaplık, raf olmamalı. Kitaplıklar duvara sabitlenmeli ve yine nasıl olur bilmiyorum ama bir sarsıntıda kitapların düşmeyeceği bir çözüm bulunmuş olmalı.

    Bu önlemler de yıkıcı olmayan bir depremde evin içinde yapısal olmayan hasarlardan kaynaklı bir sorun yaşamamanız için.

    Burada yazdıklarımı yetkili bir kuruluşun doğal afet bilgilendirmesi gibi bir paylaşımından öğrenmedim. Zaman içinde edindiğim bilgi birikimine dayanarak yazdım. Depreme karşı ve deprem sırasında benim alabileceğim önlemler olarak paylaşmak isterim.

    Türkiye ciddi bir deprem ülkesi. Büyük depremleri insan ömrüne göre uzun sayılabilecek aralıklarda yaşadığımızdan bir afeti çabuk unutuyoruz. Düşünün ki bir binanın ömrü boyunca karşılaşabileceği bir, çok çok iki büyük deprem var. Onu da atlatabilmesi lazım. Bu konuda görev yerel yönetimlere ve idarelere düşüyor ancak biz de elimizden geldiğince önlemimizi almalıyız. Deprem anında neler yapılabileceğini yazdım ama öncesinde ev alırken edinebiliyorsak betonarme projesini edinip bir bilene veya İnşaat Mühendisleri Odasına göstermeliyiz veya evi bir bilenle gezmeliyiz. Sadece fayansına, badanasına bakarak ev almamalıyız, özellikle birinci derece deprem bölgelerinde.

    Depremi yaşamış ve etkilerini hâlâ üzerinde hissedenlere çok geçmiş olsun. Umarım bir daha yaşamazlar ve başka kimse tecrübe etmez.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @azuleverde bilgilendirme ve bilinclendirme icin tesekkurler.

    Bu arada konuda zaten deprem cantasi hazirlama bilgileri de mevcut, siz de yazmisken belirteyim dedim. Bunun disinda deginmek istedigim noktalar:

    • ABD'de , Turkiye'den farkli olarak evler genelde tahtadan yapiliyor, betondan degil. ABD'nin genelinde agac bulmak kolay ve ucuz oldugu icin sistemi oyle kurmuslar.
    • Bize zarar verecek ya da oldurecek sey aslinda depremin kendisi degil, yasadigimiz ev.
    • Depremden zarar goren ya da yikilan evlerde, yangin cikma tehlikesi oldugunu da unutmayalim.

  • @crazycells pek bakamamıştım önceki iletilere, teşekkürler hatırlatma için. Forum zaten adeta küçük bir cennet 😃

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    Houston bolgesinde hurricane bekleniyor. Isyeri bize su web sitelerini yolladi incelememiz icin. Meydana gelebilecek felaketler ve yapilmasi gerekenler ile ilgili bilgiler var.


  • Bu ileti silindi!

  • @yalta , içinde söyledi: ABD'deki Doğal Afet Bölgeleri ve Doğal Afetlere Hazırlık

    Dogma buyume bir Golcuk'lu ve 99 depremine evde uyanik olarak yakalanmis, ayrica daha sonra yardim ve enkaz kaldirma calismalarinda uzunca bir sure calismis biri olarak sayin @azuleverde nin yazdiklarinin tumune katiliyorum. Depremden sonra evleri yikilan ve canli cikabilenlerin tamami herhangi bir esyanin yaninda (altinda yada ustunde degil) sikismis olanlardi. Ne yazik ki merdivenlerde, kapi araliklarinda ve kirislerin altindan bir cok rahmetli cikarmak durumunda kaldik. Benim de soyleyebilecegim evdeki tum esyalarin sabitlenmesi ve deprem aninda birkac saniye icinde evden ayrilamayacaksaniz evde kalmanizdir. Devrilmeyecek, kapaklari acilmayacak bir seyin yaninda cenin pozisyonu alarak beklemenizdir. Ozellikle merdivenlerde cok zayi verildi 99 depremine.

    bende 99 depremine Değirmendere yakalanan bir Karamürselli olarak dediklerine aynen katılıyorum.


  • @yalta @israfil ben depremin insanlarda nasıl bir etki bırakabileceğini aslen Değirmendereli, İzmit'te oturan bir arkadaşımdan o günü ve sonrasını dinlediğim zaman sadece ve sadece anlamaya başlamıştım. Onlar enkazda kalmamış ama yazlıktan eve dönerken gördükleri manzaralar yetmiş. Bakıyorsunuz dışa dönük, neşeli bir insan ama hayatında nasıl bir travma var. Bakmayın burada pat küt yazdığıma, depremi yaşamış biriyle konuşurken gerilirim, yanlış bir şey söylemeyeyim diye uğraşırım çünkü en ufak bir uyaran beyinde hiçbir engele takılmadan insanları o güne götürebiliyor.

    Depremde bir anda birçok insan kaybediliyor, bundan etkilenen insan sayısı bunun kaç katı, ama yine de bu durumun vehametini toplumun diğer kesimi zerre kadar bilmiyor! Her şey o kadar politik ki, bir açıdan düşününce yapılan hataların hesabı sorulmasın diye medya kontrol ediliyor, çoğunlukla yas tutmalara ve arama kurtarmadaki başarıya yer veriliyor. İnsanlar bu kadar cahil bırakılamaz. Eminim nüfusun yüzde 99'u hâlâ deprem olduğu anda ne yapacağı konusunda hiçbir fikre sahip değil!

    Depremle ilgili yukarıda yazdıklarımı daha çok depremi yaşamamış kişilere anlattığımı biliyorum. Yıkıcı bir depremin tam ortasında bulunmuş biri olarak her bir yazdığınız kelime benim için de (üzülerek söylüyorum ki) iyi bir dönüt oldu sayın @yalta teşekkür ederim... Cümleleriniz, kelimeleriniz o kadar çok şey anlatıyor ki ben de bazılarını tekrar vurgulamak isterim. "... herhangi bir esyanin yaninda (altinda yada ustunde degil)" kesinlikle yanında ve "sıkışmış" evet bir yerde sıkışıp bekliyorsunuz, çoğu durumda hareket alanınız kısıtlı, sanmayın ki koltukta uzanır gibi bekliyorsunuz.

    Kapı aralıklarından yukarıda bahsetmemiştim. O zamanlar meşhurdu ana habere bir konuk çıkartıp konuşturmak. Kapı eşiklerinin güvenli olduğuyla ilgili yarım yamalak bir şeyler söylenmişti. Hatırlıyorum kapı eşiğinde durup kollarımı da başımın üzerinde kavuşturup buraya sığıyor muyum diye denediğimi. Sanki deprem anında evdeki kapıların eşiğine koşup orada beklememiz gerekiyormuş gibi bir algı vardı. Statik açıdan bakıldığında evet kapı eşikleri güvenli diyelim, sadece üzerindeki tuğlanın yükünü taşıyan, yapıda boş bırakılmış bir alan. Kiriş, döşeme durup dururken küt diye düşse kapı eşiğindeyseniz sizi teğet geçer diye hayal edelim ama deprem gibi dinamik bir etkide bunun hiçbir anlamı, kapı eşiğinin hiçbir koruyucu yanı yok.

    Yukarıda bahsettiğim korunma yöntemleri, doğru yaklaşımla inşa edilmiş bir binada, bina yıkılacaksa bile size zaman kazandırabileceği için yapabilecekleriniz üzerine. Her zaman bu şekilde olmuyor. Bununla ilgili örnek 2011 Van Erciş depremi. Burada da duyduğum üzücü bir hikaye var ama o kısmını anlatmadan; deprem oluyor, sarsıntı hissediliyor ama ne olduğu anlaşılamadan insanlar kendini enkazın altında buluyor. Burada da anlıyoruz ki zemin problemli. Zeminde inşaat öncesi yeterli inceleme/iyileştirme yapılmamış veya yalan yanlış zemin etüt raporu verilmiş.

    Diyelim ki yukarıda bahsettiğimiz şekilde enkazdan kendinizi koruyabildiniz, yardım bekliyorsunuz. O da hemen gelemiyor. Van depreminde ülkenin birçok yerinde birçok şantiyede işler durdu, çünkü şantiyelerdeki kule vinçler sökülüp Van'a gönderildi. Buna rağmen vinç sıkıntısı yaşandı. Vinç bulundu, bu sefer vinci kullanacak ara eleman sıkıntısı yaşandı. Tüm bu sorunların en iyi çözümü ülke politikalarıyla mümkün. Yönetmeliklerden tutun da halkın bilinçlendirilmesine, arama kurtarma çalışmalarına kadar.

    Konu başlığından çok uzaklaştım ama tüm bunları şunun için anlatıyorum. Zaten kendi başımıza yapabileceklerimiz çok sınırlı. Onların da ne olduğunu bilelim. Bundan önceki iletimi de daha sonra yazarım diye düşünerek erteliyordum ki ya yarın bir deprem olursa belki bunu okuyan birine faydası olur diye yazdım. Benim bile yazmam için California'da bir deprem olması gerekti. Aslında hayatımızdaki birçok konuda, konunun gündem olmasını beklemeden kendimizi aşıp harekete geçmek gerekiyor.

    Yine bir ulusa sesleniş konuşması yapmışım... Eyy... Hiçbir doğal afetle karşılaşmamanız dileğiyle.


  • Bu ileti silindi!

  • @yalta , içinde söyledi: ABD'deki Doğal Afet Bölgeleri ve Doğal Afetlere Hazırlık

    Amin sayin @azuleverde bu konuda anlatilabilecek cok sey var. Gercekten insanlari deprem oldurmuyor (Eger toprakta bir yarik acilip icine dusmediyseniz) Daha once de kisa sureli depremler gormustum, depremin nasil bir sey oldugunu biliyordum. Deprem ilk basladigi anda bunun deprem oldugunun farkindaydim ancak Golcuk depremi gercekten cok farkliydi (cok farkliydi derken komplo teorileri uretecek degilim). Biz evimiz 3 katliydi ve biz birinci kattaydik evden cikmamiz tahminen 30-40 sn civari surdu ancak deprem deprem 45 sn'den fazla surdu (siddetli kismi 45 sn olabilir). Deprem farkliydi dememin nedeni biz evdeyken ev akliniza gelebilecek neredeyse her sekilde sallanmisti. Asil deprem oncesinde saat 02:50 gibi bir yada iki oncu sarsinti oldu. Ancak sarsintilar 3-5 saniye surdugu icin hic sallamadim. Saat 03:00' de ise yerin altindan cok siddetli bir ugultu gelmeye basladi once ne oldugunu anlayamadim depremin ilk belirtisi beni yataktan 20 santime kadar ziplatan alttan yukari dogru bir carpma oldu. Kardesim ile ayni odada yatiyorduk ayaga kalktim ve onu uyandirmaya calistim, sonra odanin kapisina kosup annemleri uyandirayim dedim ancak birkac saniye kapiyi acamadim sallanti aninda kapi sikismisti. Tam kapiyi actigimda ikinci bir vurma yasandi, salonda bir duvari tamamen kaplayan vitrinimizin diger duvara dogru uctugunu gordum o ara ''Anne, baba kalkin deprem oluyor'' diye bagiriyordum. Sonra dis kapiyi acip kendimizi disari attik. Disari ciktigimizda deprem hala devam ediyordu. Tahminimce bir 10 yada 20 saniye daha sallanti devam etti. Sonra tum mahalleli yolda toplandik. O ara Golcuk merkezden kurtulanlar araclari ile yukaridaki koylere dogru kaciyorlardi ve kacarkende Golcuk yikildi yardim edin diyorlardi. Bizim evin cevresinde herhangi bir hasarli bina olmadigi icin once ne demek istedigini anlayamadim sonra saat 05:00 gibi bir komsumuzun kizinin evine bakmaya gittik. Binayi onceden biliyordum 4'er daireden olusan yan yana 4 blok 6 sar katli bir binaydi ve blok halinde oldugu yere yikilmisti. Anlamadigim zemin ile tavan tost seklinde bitisikti. Bir bina boyle nasil yikilabilirdi? Cati neredeyse yer hizasindaydi ve komsumuzun kizi 2. katta oturuyormus. Komsumuzun kizi icin yapabilecegimiz hic birsey yoktu. Fakat deprem aninda salonda cam kenarindaki kanepede uyuya kalan biri kanepe ile binadan disari firlamis hafifi yaraliydi onu alip hastaneye goturduk. Daha sonra bir arkadasimizin kardesi o aksam ablasina kalmaya gitmis onlarin binasina gitmistik. O bina da ayni sekildeydi, binanin yanina vardigimizda cevredekiler ne yapacaklarini bilmeden catidaki kiremitleri saga sola firlatiyordu. Cati kaldirilsa bile alet edevat olmadan alt katlarda sag insanlar var ise cikarmak imkansizdi. Ilk 3 gun tahminen 30 civari kisinin canli cikmasinda katkim oldu ancak daha sonrasinda sayamayacagim kadar ve tarif edemeyecegim kadar kotu sekillerde rahmetli insanlar cikardim. Allah kimseye boyle bir afet yasatmasin. Bu tarz bir seyi yasayamayan hayal etmekte bile zorlanir. Bu yaziyi nasil bitiricegimi bilemedim. Bu da boyle bitsin.

    sayın @yalta çok geçmiş olsun... Ben yazdıklarınıza başkalarından da dinlediğim kadarıyla biraz daha aşinayım ama ilk kez okuyanlar dehşete kapılabilir. Öyle de olmalı, ancak hemen ardından neler yapılabileceğini de konuşmalıyız ki bir faydası olsun (burada öncesinde konuştuk), insanlar biraz daha farkındalık kazansın.

    Yazdıklarınız deprem anının ve deprem sonrasının bir özeti gibi. Yataktan zıplatan kuvvetin de binanın tost şeklinde göçmesinin de bir bilimsel açıklaması var ve hepsi önlenebilir ya da hasarın en düşük seviyede tutulabileceği durumlar.

    Çok detaylandırmadan birkaç bir şey yazayım. Oluşan dalga tipine göre deprem örneğin binaya salınım yaptırabilir, buna ek olarak sizi/binayı yerinden hoplatabilir (çok uçuk yer değiştirmeler aklınıza gelmesin). Beton, bina çok ağır bir şey. Düşünün deprem o kadar büyük bir kuvvet oluşturuyor ki o kütleyi yerinden oynatıyor!

    Binanın olduğu gibi göçmesi ise kolonların zayıf, kirişlerin güçlü imâl edilmesinden kaynaklanıyor. Binanın yükünü (örneğin kirişe, kolona gelen momentleri) karşılayabilmek için kiriş kesitleri büyük tasarlanıyor, kolon kesitleri küçük tutuluyor. Neden? Metrekare azalıyor, estetik görüntü bozuluyor... Sonuç olarak bina ayakta durabiliyor ama deprem gibi yatay bir kuvvet gelince zayıf kalan kolon bunu karşılayamıyor, bina salınım yapamıyor, içindekilere zaman kazandıramıyor, bir anda göçüyor!

    İki, üç katlı yapılarda diğer binalar kadar çok sorun olmuyor ama dört kat ve üzeri; altı dükkan, dükkanın üzeri çıkma şeklinde devam eden yapılar bir felaket. Evet bina ayakta duruyor ama ben de ayakta duruyorum, otobüs fren yapınca uçuyorum. Deprem de otobüsün hızlanması veya fren yapması (ivme oluşturması) gibi bir durum.

    İnsanların her zaman her yerde depremle ilgili bir tecrübeyle karşılaşmadığını biliyorum. Bu açıdan tecrübelerinizi aktardığınız için teşekkür ederim. Bu sayede aslında belki de insanları kurtarmaya devam ediyorsunuz. Ne kadar teknik açıklama da yapılsa anlatılan tecrübe daha akılda kalıcı oluyor.

    Dediğiniz gibi anlatılabilecek çok şey var. Umarım biz ülkede iyi bir şeyler yapana kadar insanlar deprem etkilerini daha az hasarla atlatır.


  • Arkadaşlar uygun cevabı içeren bir konu bulamadım.

    Eyalet seçiminde ben başlıktaki konuları da göz önünde bulundurmak istiyorum (iş,aş bulunur).

    Bunların en az yaşandığı eyaletler hangileri acaba?

  • ⭐⭐⭐


  • Guneydogu'daki eyaletler kasirga rotasindalar. Bati kiyisindaki eyaletler deprem bolgesinde, fay hatti uzerindeler. Orta ve Guney kisimdaki eyaletler ise hortum tehlikesindeler. Canada sinirina yakin olanlar soguk ve buz/kar firtinalari etkisindeler.

    Geriye bir tek yer kaliyor, DELAWARE 😁😀😎


  • @keysnambır Teşekkürler @MySea cidden mi? Ülke doğal felaket alanı 😃 o zaman kesin oraya geliyorum çıkarsa. Gerisi tefferuat 🙂

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @cthax yazilanlari ilgili basliga tasidim... ilk iletilerden okumaya baslayabilirsiniz...


  • @crazycells teşekkürler


  • Merhabalar. Ben green card ile ABD'ye yerleşmeyi düşünüyorum. Ama orada hortumların, kasırgaların olması beni korkutuyor. Bir hortum veya kasırga sonucu ölmek, yaralanıp sakat kalmak ya da evimin parçalanması sonucu evsiz kalmak istemem. Bana green card çıksa sırf bu sebepten dolayı Vermont gibi, New Hampshire gibi, Rhode Island gibi, Delaware gibi, Massachusetts gibi, Connecticut gibi, Nevada gibi, New Jersey gibi hortumların ve kasırgaların çok az görüldüğü eyaletlere yerleşmek isterim. Bu doğa olayları hakkında ne düşünüyorsunuz? Bana ne söyleyebilirsiniz? Sizce abartıyor muyum?


  • @Gökhan-Gülen, içinde söyledi: ABD'deki Doğal Afet Bölgeleri ve Doğal Afetlere Hazırlık

    Merhabalar. Ben green card ile ABD'ye yerleşmeyi düşünüyorum. Ama orada hortumların, kasırgaların olması beni korkutuyor. Bir hortum veya kasırga sonucu ölmek, yaralanıp sakat kalmak ya da evimin parçalanması sonucu evsiz kalmak istemem. Bana green card çıksa sırf bu sebepten dolayı Vermont gibi, New Hampshire gibi, Rhode Island gibi, Delaware gibi, Massachusetts gibi, Connecticut gibi, Nevada gibi, New Jersey gibi hortumların ve kasırgaların çok az görüldüğü eyaletlere yerleşmek isterim. Bu doğa olayları hakkında ne düşünüyorsunuz? Bana ne söyleyebilirsiniz? Sizce abartıyor muyum?

    @Gökhan Gülen merhaba, umarım hiçbir canlı yukarıda belirtilen doğal afetlerden kaynaklı zarar görmez. Kabul etsek de etmesek de bu olaylar yaşadığımız dünyanın bir gerçeği. Bu afetleri doğrudan engelleme imkanına sahip olamadığımıza göre bu durumdan en az zararla veya mümkünse zarar görmeden nasıl tedbirler alabiliriz, nasıl kurtulabiliriz ona bakmamızın daha uygun olacağı kanaatindeyim. Siz de takdir edersiniz ki başımıza bir şey gelecekse her yerde gelebilir bu durumu ön kabul ile Amerika'ya gelmeniz sizin için daha faydalı olur.


Benzer Başlıklar

  • 768
  • 13
  • 99
  • 4
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

Çevrimiçi Kullanıcılar

40
Çevrimiçi

40.7k
Kullanıcı

4.4k
Konu

424.2k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum