Amerikaya giriş yapacak arkadaşların isine yarayacagini düşündüğüm deneyimimi paylaşmak istiyorum.
Nisan ayinda bir salı günü San Francisco havalimanına inis yaptim. Pasaport kontrol noktasına geldigimde gorevliye geliş amacımın 2 haftalık bir tatil oldugunu belirttim.
Dönüş biletimi almistim, 2 haftalık butun otellerin gercekten parasını ödedim, üstüne araba kiraladım ve ne olur ne olmaz diye Napa da şarap turu bile ayarladım.
Ama buna ragmen iceri girisim çok sikintili gecti. Memur tatil planıma inanmamak icin elinden geleni yapti.
- Nereye gideceksin?
- Orda ne yapacaksin?
- Ne is yapıyorsun?
- Ne kadar paran var?
- Ne kadar Maas alıyorsun?
- Calistigin firmada kaç kisi calisiyor?
- Kiminle buluşacaksın? (Bu soruyu tam 3 kez sordu, her seferinde nobody dememe ragmen tekrar tekrar sordu)
- Tatil planımi anlatmamı istedi, butun planımı gun gun mekanlarla birlikte anlatmama ragmen, ee daha sonra ne yapacaksın falan diye tekrar tekrar darladi beni.
- Daha hatirlamadigim bir suru soru daha.
Kisacasi asiri olumsuzdu ve olumsuz olmasını gerektirecek hiçbir bir durum ortada yoktu her seyim hazır olmasina ragmen, bana ben ikna olmadım dedi. Seni secondary room’a göndericem dedi. Tamam dedim. Memur, beni dosyamla birlikte secondary room’a kadar eslik etti.
Neyse bu odada 1 saate yakin beklettiler, daha sonra baska bir gorevli geldi, tekrar benzer soruları sordular ama bu seferki memur daha ilimli oldugunu hissettim.
Butun evraklarımı tekrar tekrar gösterdim, butun planımı anlattım, sürekli birini taniyor musun diye soruyorlar yine ayni sekilde. Amerikada arkadaşlarım var ama bu tatil planında kimseyle görüşmeyi planlamıyorum tekrarladım. Artık daha fazla soracak bir şey kalmayınca mecburen onay vermek zorunda kaldı. ucaktan inip, taksiye binmem nerdeyse 2.5-3 saat surdu diyebilirim.
Baska arkadaslardan öğrendiğim kadarıyla memur amerikada gecireceginiz zamanı limitleme yapabiliyor. yani standart bir turist 6 ay’a kadar yasal kalma hakki var. Ama memur durumdan şüphelenip 1 ay diyebilir yada belki 2 hafta.
Bunu kontrol etmek icin de https://i94.cbp.dhs.gov/I94/#/recent-search
Siteye girip pasaport bilgilerimle kontrol ettim. Neyseki bi aksilik yoktu ve suremin giriş tarihinden itibaren 6 ay olarak belirtilmiş.
Özetlemek gerekirse eğer hazirliksiz olarak orda olsaydım, kesinlikle ama kesinlikle beni iceri almayacaktı, bunu çok net anladım.
Bu durum benim bekar ve yas olarak onun riskli profil olarak algılamasından da olabilir yada genel olarak bu donemde cok fazla insanin Amerika’ya göçmen olarak girmesi de olabilir. Belki de San Francisco havalimanı ile ilgili de olabilir bilemiyorum.
Önerim kesinlikle ama kesinlikle açık kapi bırakmadan, her soruya hazirlikli olmanız.